Jump to content
toekomst?
Verberg

Vast aan huurcontract?

Beste mensen,

Ik ben in een wat vreemde situatie beland. Recentelijk een winkel gestart in samenwerking met een franchisegever. Door allerlei omstandigheden is de boel nu wel al operationeel maar zijn de samenwerkingsgesprekken nog niet afgerond en zelfs vertraagd.

Pand aan gehuurd door franchisegever, investering in geheel betaald (voorgeschoten) door franchisegever. Betreft een geheel nieuwe inventaris en verbouwing.

Bedoeling is dat wij onderhuurder worden en de franchisegever de winkel/ activa naar mij overdraagt, de franchisegever verstrekt mij een lening ter hoogte van de waarde van de investering. Althans dit is wat ik begreep en er is geen enkele reden om argwanend te zijn, het contact voelt goed. Echter, er is nog niets op papier... door enkele niet nader te noemen omstandigheden.

Ik koop in bij franchisegever en betaal de inkoopfacturen, de opbrengsten komen op mijn rekening binnen. Facturen die ik kwalificeer als investering laat ik nog even liggen.

Voor mijn gevoel moet ik er/ kan ik er nog uitstappen als uiteindelijk afspraken/ contracten worden aangeboden welke niet conform de ( in mijn beleving) afspraken zijn.

Echter, nu stuurt de franchisegever mij facturen voor de huisvesting, huur ed. Dit is een doorbelasting welke zij ontvangen van de verhuurder. Ik heb echter nog geen contract met franchisegever getekend en wil nergens aan vast zitten voordat het hele verhaal duidelijk is. Omdat ik gebruik maak van de locatie wil ik ook graag de facturen huur voldoen maar...... erken ik door het betalen van die facturen dat we een overeenkomst en met name een huurcontract hebben? Het betreft een langjarig huurcontract.

Wie kan mij hierin adviseren, kan ik die facturen gewoon voldoen? Nogmaals ik heb goed vertrouwen in de ietwat vreemde situatie maar wil de controle niet verliezen.

Alvast veel dank!

Link to post
Share on other sites

19 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Wel de lusten niet de lasten? Franchisegever weet waarschijnlijk wel waar deze mee bezig is...

 

...waarom vraag je je dit nu af op een zondagavond op een ondernemersforum?

 

Hoe is dit afgelopen aangezien enige vorm van terugkoppeling ontbreekt...

 

...tekent zich hier geen patroon of beeld af dat jij als ondernemer zaken onvoldoende regelt/formaliseert/kent en daarbij onnodig risico neemt?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Die kwestie is naar tevredenheid opgelost. Excuses voor het niet geven van terugkoppeling. Ik zal daar in de toekomst op letten. Ik waardeer de input van u allen ten zeerste. Recentelijk heb ik zelfs dit forum op een ander forum aanbevolen vanwege de specifieke kennis van de verschillende leden.

Nogmaals excuses dat ik geen terugkoppeling heb gegeven, maar.... Vanwaar de vijandigheid, wat is er vreemd aan dat ik op zondagavond deze vraag stel???

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste anonieme toekomst?,

 

ik heb geen enkele reden om vijandig te zijn hoor (ik geloof niet dat we elkaar kennen), maar jouw berichten wijzen wel op een patroon in jouw handelen (eerst doen, dan denken of je laten informeren). Dat is een observatie en kritische opmerking waar je hopelijk iets mee kunt...

 

...er valt geen enkele logische verklaring te bedenken, waarom je als ondernemer in deze onduidelijk situatie(s) zou willen belanden aangezien je de consequenties ook zelf draagt.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

oh.. gelukkig maar. En die zondagavond omdat ik net als velen van jullie een hardwerkende ondernemer ben die op zondagavond wat meer tijd heeft dan op doordeweekse werkdagen. Bij de vorige kwestie wilde ik zaken zo goed mogelijk regelen met zo min mogelijk aansprakelijkheid en kosten. In deze heb ik alle vertrouwen in goede afloop maar bij elke stap maak ik een afweging, zo ook bij het betalen van een huurfactuur. Hier meende ik wat input van anderen bij nodig te hebben..

Soms lopen dingen zoals ze lopen en als ik echt het gevoel had experts in te moeten schakelen had ik dat echt wel gedaan.De hele transactie is overigens vooraf gegaan door een perioden van 10 maanden van afwegen, verdiepen en gesprekken. Impulsiviteit was niet aan de orde maar ik begrijp dat ik enigszins vaag ben/ moet zijn voor de herkenbaarheid.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Wie kan mij hierin adviseren, kan ik die facturen gewoon voldoen? Nogmaals ik heb goed vertrouwen in de ietwat vreemde situatie maar wil de controle niet verliezen.

Alvast veel dank!

 

Die situatie is veel te complex om te denken dat je met het niet betalen van een factuur denkt geen overeenkomst te hebben. Zoals iemand al opmerkte, een ruimte in gebruik nemen kan ook een vorm van aanvaarden zijn.

Als de franchisegever een huurcontract heeft met de verhuurder en jij de onderhuurder bent is de lengte van die (hoofd)verhuur overeenkomst niet relevant.

Relevant is wat er tussen jou en de franchisegever daar over is afgesproken. Aangezien je nog niet getekend hebt lijkt het risico wat meer bij de franchisegever te liggen dan bij jou.

 

Maar mocht de boel in de soep lopen en voor de rechter eindigen dan is de kans vrij groot, dat de pijn tussen de partijen wordt verdeeld. Er zijn onderhandelingen geweest en het onderling vertrouwen was zodanig dat er een pand is gehuurd en jij er al gebruik van maakt (al is het voor de voorbereiding/verbouwing) daarmee kan enige vorm van overeenkomst na (mondelinge) onderhandelingen niet ontkent worden..

Dus vermoedelijk zal jij dan toch ook een deel van de kosten moeten betalen en de huur zal daar de grootste post van zijn. (daarbij doe ik de aanname dat de inventaris en andere investeringen grotendeels her te gebruiken zijn, desnoods in hetzelfde pand met een andere franchisenemer)

 

Het moeilijke aan deze situatie is dat je juridisch gezien bepaalde handelingen misschien beter kunt laten, zoals huur betalen, of eigenlijk al een stap eerder het pand gaan gebruiken zonder getekende (franchise)overeenkomst terwijl je commercieel gezien juist beter wel de huur kunt betalen als teken van goede wil en (enige) risicobereidheid. Als jij telkens nee zegt als je iets moet betalen, maar wel allemaal noten op je zang heb voor de franchise overenkomst, dan schaadt dat ook de (commerciele) relatie die je wilt aangaan met deze partij.

 

Maar je voelt hem al aankomen, wij kunnen niet voor jou bepalen wat het beste is. Ik ben er wel redelijk van overtuigd dat het wel of niet betalen van de huur geen doorslaggevende factor zal zijn om te bepalen of er sprake is van een overeenkomst.

Zo te lezen sta je al zeker tot je middel in deze overeenkomst en is het zaak dat je zorgt dat het water niet aan de lippen komt te staan of erger nog dat je kopje ondergaat.

Zonder "nat pak" kom je so wie so niet meer uit deze situatie..

 

Ik denk dat het eerste advies van Bazzio om (op zijn minst) eens met een francishe specialist te gaan praten een vrij goed advies is om te zien waar je staat, zij kennen mogelijk ook de partij waar je mee samenwerkt en hoe zij met dit soort situaties omgaan..

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
De hele transactie is overigens vooraf gegaan door een perioden van 10 maanden van afwegen, verdiepen en gesprekken. Impulsiviteit was niet aan de orde maar ik begrijp dat ik enigszins vaag ben/ moet zijn voor de herkenbaarheid.
Dan ben je naar mijn mening werkelijk 9 of 10 maanden te laat met dit bericht, wat nu met de november- en decembermaanden voor de boeg!?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Wat een bijzondere gang van zaken.

 

U handelt reeds lang aantoonbaar in allerlei opzichten als franchisenemer en bent dus franchisenemer. Er 'zomaar' uitstappen is geen optie.

 

En uiteraard hebt u wel deskundigen nodig, bijvoorbeeld om de franchiseovereenkomst, huurovereenkomst enz. juridisch te toetsen.

 


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link to post
Share on other sites
 • 0

Soms lopen dingen zoals ze lopen en als ik echt het gevoel had experts in te moeten schakelen had ik dat echt wel gedaan.

 

Dat werkt uitstekend voor bewust onbekwame ondernemers: die voelen feilloos aan wanneer ze er verstandig aan doen hulp in te schakelen.

 

Helaas is het merendeel van de startende ondernemers onbewust onbekwaam, en wordt er veel te lang gewacht met het inschakelen van noodzakelijke hulp totdat het te laat is.

 

Ik vermoed eerlijk gezegd, dat hier sprake is van het laatste. 10 maanden bezig zijn zonder getoetste, aangepaste en vervolgens getekende overeenkomsten lijkt mij erg ongezond voor een franchisenemer.

 

Ik kan je maar 1 tip geven: siik je trots even in, en schakel zo snel mogelijk een jurist in!

 

Groet,

 

Een franchisenemer die wél hulp heeft ingeschakeld, en daar heel tevreden over is want een franchise overeenkomst is geen doe het zelf materie.

 


Partner bij  B2Bsure;  specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ZZP en MBK.  

Vragen, second opinion of offerte ?   →  contact

 

Mijn nieuwste blog: premieverhogingen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, wat doe je er aan en vooral wanneer

Link to post
Share on other sites
 • 0

Achterdocht en onbekwaam zijn blijkbaar de de kernwoorden tav mijn situatie. Ik begrijp dat ik dat zelf heb gecreerd doordat ik de casus niet volledig heb beschreven. Nergens heb ik gezegd dat contracten niet niet gecontroleerd zijn. Het open eind is...kan zijn de aankoopsom daar heb ik slechts een indicatie, ik heb ook geen directe reden dat afgeweken wordt van hetgeen besproken maar....

Huurcontract en overeenkomst zijn bestudeerd echter niet door personen welke u ziet als deskundigen maar ik noem het maar een niveau daaronder.

Ondernemer ben ik al meer dan 20 jaar dus er is wel enige feeling ontstaan.

Uit de inhoudelijke reacties blijkt dat het ophouden van de betalingen huur in mijn situatie geen voordeel hebben, ik kan dus gewoon over gaan tot betaling. Bedankt voor het geven van duidelijkheid hierin, mmint, Roel J en Uw Jurist.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

De hele transactie is overigens vooraf gegaan door een perioden van 10 maanden van afwegen, verdiepen en gesprekken. Impulsiviteit was niet aan de orde maar ik begrijp dat ik enigszins vaag ben/ moet zijn voor de herkenbaarheid.
Dan ben je naar mijn mening werkelijk 9 of 10 maanden te laat met dit bericht, wat nu met de november- en decembermaanden voor de boeg!?

 

Groet,

 

Highio

 

Wat dan met november en december meneer Highio?

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het blijft lastig om op een forum een duidelijk omschreven en tot 1 probleem beperkte vraag te stellen, voor je het weet zien anderen allerlei leeuwen en beren of andere exotische diersoorten op de weg en ben je maar roekeloos bezig om op die weg vol wilde beesten te gaan lopen ;D

 

Succes met het afronden van de onderhandelingen.

wellicht heb je nog wat aan de onderstaande links die op neutrale wijze omschrijven wat in het recht een overeenkomst is

 

http://www.wetrecht.nl/overeenkomst/

 

en dat er ook al precontractuele verplichtingen kunnen ontstaan

http://www.wetrecht.nl/precontractuele-fase-aansprakelijkheid-voordat-de-overeenkomst-is-gesloten/

 

Vooral in de link naar de uitleg van een overeenkomst staan onderaan weer een aantal links naar vormen van overeenkomsten met extra vormvereisten.

 

Het kan misschien helpen om los van de inhoudelijke onderhandelingen over de overeenkomst even de kennis over contracten / overeenkomsten op te frissen danwel aan te vullen.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
Wat dan met november en december meneer Highio?

Meneer of mevrouw toekomst?, u bent toch geen franchisenemer aan het worden of geworden (wat was het ook alweer precies?) van een keten waar je het hele jaar door maar lukraak kunt aank#tten onder betaling van een zekere entrance fee en/of jaarlijkse afdracht?

 

U vond al dat u te druk bent om juridische zaken te regelen in de (gemiddeld) rustige beginmaanden en zomerperiode van het jaar, maar u lost dan beter uw eigen problemen zelf op die nu door dom (ongeinformeerd) handelen dreigen te ontstaan of reeds ontstaan zijn...

 

Heeft u vandaag al contact gehad met het Vakcentrum?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Achterdocht en onbekwaam zijn blijkbaar de de kernwoorden tav mijn situatie. Ik begrijp dat ik dat zelf heb gecreerd doordat ik de casus niet volledig heb beschreven. Nergens heb ik gezegd dat contracten niet niet * gecontroleerd zijn.

 

Onjuist, sterker nog, er zou zelfs nog helemaal niets op papier staan volgens u en dan valt er ook geen contract te ‘controleren’:

 

...Door allerlei omstandigheden is de boel nu wel al operationeel maar zijn de samenwerkingsgesprekken nog niet afgerond en zelfs vertraagd.

... Bedoeling is dat wij onderhuurder worden en de franchisegever de winkel/ activa naar mij overdraagt, de franchisegever verstrekt mij een lening ter hoogte van de waarde van de investering. Althans dit is wat ik begreep en er is geen enkele reden om argwanend te zijn, het contact voelt goed. Echter, er is nog niets op papier...

...Voor mijn gevoel moet ik er/ kan ik er nog uitstappen als uiteindelijk afspraken/ contracten worden aangeboden welke niet conform de ( in mijn beleving) afspraken zijn. ...

 

* ik ga er maar van uit dat u geen dubbele ontkenning bedoelde ...


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link to post
Share on other sites
 • 0

u lost dan beter uw eigen problemen zelf op die nu door dom (ongeinformeerd) handelen dreigen te ontstaan of reeds ontstaan zijn...

 

Nou nou Highio, er is geen enkele reden om TS zo af te pissen.

 

@Toekomst?, leg je situatie voor aan een jurist met kennis van o.a. franchiserecht, zoals bijvoorbeeld UwJurist.

Deze kan beoordelen in welke positie je je bevindt, en welke handelingen je vooral wel en niet moet verrichten.

 

Koppel je het resultaat nog terug? ;)


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link to post
Share on other sites
 • 0

Mijn excuses aan toekomst? (die kon ik natuurlijk terugverwachten).

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 292 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept