Jump to content
Iwan van Geelen
Verberg

Ervaringen met arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

vraag

Mod comment

Dit is het AOV verzameltopic met  meer dan 12 jaar ervaringen, tips en adviezen over arbeidsongeschiktheid, verzekeringen, schenkkringen, de verplichte AOV en wat te doen bij afwijzing (non-acceptatie) of uitsluitingen.

 

Als u via Google in dit topic terecht komt leest u de startpost.

 

Wilt u de meest recente actuele reacties  en informatie lezen  klik dan hier

 


geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik sprak laatst met een 3 tal ondernemers in hun eerste jaar als ondernemer en zij gaven alle drie aan dat zij geen Arbeids ongeschiktheid verzekering hebben. De reden is vooral te duur en het "mij gebeurd toch niets" kwam ook voorbij.

 

Nu is dit ook een erg dure verzekering, maar het kan natuurlijk een hoop financiële problemen voorkomen.

Ik moet eerlijk toegeven dat na een jaar zelfstandig ondernemer, ik deze verzekering ook nog steeds niet heb. De reden was vooral dat hij duur is, en nu vooral dat ik geen tijd ervoor vrijmaak om het uit te zoeken.

 

Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

[titel ververst na samenvoegen - mod]

 


Voor hoger opgeleid commercieel personeel neem contact op via

www.profilerecruitment.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik vindt het wel schokkend hoe makkelijk de starter denkt over verzekeringen.

Er schijnen zelfs collega starters te zijn met helemaal geen enkele verzekering behalve de verplichte dan..

 

Zelf heb ik die arbeidsongeschiktheidsverzekering niet, omdat ik nog gedeeltelijk in loondienst ben en ik met mijn werkzaamheden niet gauw echt inkomen zal mislopen door ziekte, indien nodig kan mijn partner of iemand anders zo inspringen waarmee voor mij de risico's op het moment vrij klein zijn.

 

Wel ben ik van plan om zodra ik echt noemenswaardig inkomen uit het bedrijf haal en mijn loondienst verder afgebouwd wordt zo'n verzekering te gaan nemen. Welke invulling daaraan gegeven zal gaan worden weet ik verder nog niet, dat komt later wel.

 

Groetjes Karen

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@ Iwan, welke verzekeraar was dat? Lees het graag via een PM als je het hier liever niet neerzet.

 

Het nut van een AOV lijkt me duidelijk. Veel ondernemers denken: "Ik ben nooit ziek, dus waarom zou ik?" Mijn reactie is dan: "Je kan ook buiten je schuld ziek of arbeidsongeschikt voor langere periode worden". Zeker als je kostwinner bent, is het in mijn ogen bijna misdadig niet zo'n verzekering te sluiten. Heb er inmiddels twee gevallen van in onze eigen praktijk en het leed is niet te overzien.

 

Het probleem met dergelijke verzekeringen is echter dat er veelal op prijs wordt geselecteerd. Maar in de "kleine lettertjes" staan vaak hele ritsen uitsluitingen of speciale voorwaarden (om het eens in 'Jip & Janneke taal samen te vatten). Als er een verzekering is waar je niet zozeer op prijs maar op kwaliteit moet selecteren, dan is het wel een AOV.

 

Helaas is het voor de gemiddelde leek allemaal moeilijk te doorgronden wat precies de impact is van "de kleine lettertjes". Mijn advies derhalve: laat je adviseren door een goede tussenpersoon. Want een goede tussenpersoon kan er voor zorgen dat zaken zoals Iwan heeft meegemaakt niet voorkomen.


Kees de Kruiff

In Memoriam

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Prijsvechter valt best mee, scheelde niet heel veel met zuster Delta Loyd. Uiteindelijk wel al mijn centjes ontvangen.

 

Dat hun manier van handelen zo is verbaasde mij ten zeerste dit omdat ik ben al jaren voor mijn (toen nog particulier) ziekte kosten bij ohra verzekerd daarbij krijg ik echt alles, keurig en snel vergoed

 

 


geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link to post
Share on other sites
 • 4
 • Rate this answer
Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

Los van het feit dat ik over Arbeidsongeschiktheidsrisico- en -verzekeringen publiceer en adviseer heb ik er zelf (uiteraard) ook een. Gelijk vanaf het begin af aan gedaan, in/na overleg met mijn vrouw. (aanrader, ook voor overlijdensrisico: bespreek dat samen)

 

Als deskundige: beoordeel het risico van arbeidsongeschiktheid en verzekeringen voor dat je begint met ondernemen. Dan houd je namelijk ook de mogelijkheid open van vrijwillige verzekering bij het UWV (alleen mogelijk binnen 13 weken na aanvang ondernemerschap). Weliswaar geen vetpot en prijzig, maar iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht medische conditie.

 

Ik heb gekozen voor een verzekeraar die in voorwaardenrankings van Rolls (ja concullega's: dat kan echt!) onbetwist op nr 1 stond en ook voor het 5e achtereenvolgende jaar door het intermediair is uitgeroepen tot maatschappij met de beste performance. Een duidelijke keuze voor kwaliteit dus, niet voor prijs.

 

Ter vergelijking met Iwan: de "verzekering van de mensen van O" komt niet voor in de voorwaarden top 25. En direct writers "Apeldoorn" en "daar plukt u de vruchten van" en, "kan dat nou niet anders" doen sinds anderhalf jaar niet meer mee aan de Rolls vergelijkingssoftware..beetje flauw : met hun autoverzekeringen zijn ze er wel als de kippen bij namelijk, maar ongetwijfeld heeft dat ook te maken met hun traditioneel lage AOV-ranking op zowel voorwaarden als prijs (naar eer en geweten: ergens vanaf de 17e plaats in 2007)

 

Om de prijs wel betaalbaar te houden heb ik de wachttijd op 3 maanden gezet (eigen buffer voor de eerste 3 maanden) en de uitkeringsdrempel op 55% (want bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid heb ik - met het inkomen van mijn vrouw erbij - nog voldoende resterend inkomen). Ook heb ik daarmee rekening gehouden bij het vaststellen van het verzekerde bedrag

 

Nog belangrijker dan het verzekerde bedrag zelf is het waardevast houden daarvan: ik heb gekozen voor een CBS geïndexeerde uitkering (het indexeren van het verzekerde bedrag vind ik persoonlijk niet zo belangrijk, indexering van de uitkering des te meer!) .

Let hier vooral op bij het vergelijken van offertes: het verschil in contante waarde van de uitkering (en dus de premie) tussen een ongeïndexeerde uitkering en een 3 of 4% geïndexeerde uitkering kan oplopen tot meer dan 40%. Wie kiest voor een 1% index omdat dat € 10 per maand goedkoper is dan een 3% index bij een andere verzekeraar maakt een kostbare fout...

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben hier ook bezig om een AOV af te sluiten. Via een tussenpersoon. Ondernemen is risico's nemen maar geen onverantwoorde, ik ben als starter van mening dat je 'm gewoon nodig hebt.

 

Wordt ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Enkele punten die ik zo uit mijn hoofd op kan sommen:

- Indexering uitkering met 3% per jaar,

- Dekking psychische aandoeningen.

 

Kosten bij uitkering na 2 weken: plm 150 p/m. Kosten uitkering na 3 maanden plm 125 p/m.

 

Ik viel hier niet van achterover.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Chip,

 

qua bedrag is het goed te doen ... wat is het verzekerd bedrag ... inderdaad. Wat zijn de voorwaarden verder zoal? Heb je gekeken naar voorwaarden die betrekking hebben op risico's die jij loopt, vanwege bijvoorbeeld de aard van je activiteiten?


Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Omdat dit (soort) in de regel een heel moeilijke verzekering is. Hij is erg duur. Daarbij, als je arbeidsongeschikt raakt, het met minder kan doen, dan je normaal inkomen. Bovendien speelt de looptijd ook parten. Jij loopt nog 42 jaar risico's en dat moet je betalen. Reken eens voor de aardigheid uit hoeveel je betaalt in de komende 504 maanden. Het is niet mijn bedoeling om je vreugde te temperen. Als ik zo een verzekering zou afsluiten dan zou ik eerst via de PM een paar mensen, die veel verstand van hebben, hier raadplegen (en zelfs inhuren). Maar wellicht heb je een goede keuze gedaan.

 

Karel

Link to post
Share on other sites
 • -1
 • Rate this answer
Kleinere ondernemers moeten meer doen aan het stimuleren van een gezonde levensstijl van hun personeel. Want een paar zieken kan in een kleiner bedrijf al snel leiden tot bedrijfsstilstand en zelfs faillissment.

Slechts 17% van de mkb'ers stimuleert een gezonde levensstijl, terwijl het stimuleren van persoonlijke factoren juist bijdraagt aan een verhoging van de productiviteit en werktevredenheid, aldus verzekeraar Fortis ASR op grond van een onderzoek onder 500 werkgevers.

 

De verzekeraar stelt daarbij dat 70% van ondernemers in het mkb zich niet heeft verzekerd voor loondoorbetaling bij uitval of verzuim.

Het merendeel van de ondernemers in het mkb (59%) maakt zich zorgen over de impact van verzuimgevolgen zoals het stilliggen van werk en het verlies aan opbrengsten. Toch wordt het thema amper aangepakt binnen de onderneming.

 

Sollicitanten

 

Bij het aannemen van nieuw personeel houden kleine ondernemers de gesteldheid van toekomstig personeel scherp in het vizier. Twee op de vijf mkb 'ers (39%) geeft toe bewust of onbewust te letten op de gezondheid van de sollicitanten. Een ongezonde levensstijl van een werknemer ervaart ruim een op de tien ondernemers ronduit als ergerlijk (11%). Werknemers die na een druk weekend verzuimen op de maandagochtend, is daarbij ergernis nummer één.

 

Sporten

 

Desondanks steekt het mkb de hand niet in eigen boezem om tegemoet te komen in een gezonde(re) levensstijl van de werknemer. Vooral sporten wordt slechts mondjesmaat aangemoedigd: van de MKB-ondernemers ziet 44% juist de negatieve gevolgen van sport. Volgens hen leidt sport tot blessures met ziekteverzuim tot gevolg. Bovendien is een preventief verzuimbeleid, waarbij bijvoorbeeld fitnessabonnementen worden aangeboden door de werkgever, volgens meer dan eenderde van de mkb 'ers niet haalbaar (37%). Bijna de helft is van mening dat verzuimbeleid alleen kans van slagen heeft bij grotere organisaties, waar het hoog op de agenda van het management of de leidinggevenden staat (47%).

 

Gezonde levensstijl

 

De maatregelen die mkb'ers wel treffen tegen verzuim, richten zich op 'het uiten van waardering naar de medewerkers' (33%) en 'aandacht voor een gezonde werkplek' (25%).

Volgens Kees van Westerlaak, adjunct-directeur Zorg Inkomen van Fortis ASR is dit onvoldoende. "Juist bij kleine ondernemingen ligt de continuering van een bedrijf volledig in handen van slechts enkele werknemers. Uit ervaring zien we een direct verband tussen uitval van personeel en bedrijfsstilstand, wat soms zelfs leidt tot faillissement.

 

Bron: DeOndernemer.nl

 

Ikzelf heb overigens geen AOV, maar bied juist om bovenstaande redenen, dat het duur is een alternatief aan door preventief gezondheidsrisico's in de gaten te houden en preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen dan wel uit te stellen met het bedrijfsgezondheidsprogramma voor ZZP-ers dat ik begin september heb gelanceerd.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb nog geen AOV maar twijfel er de laatste maanden wel over. Tot nu toe belangrijke reden om dat niet te doen is dat ik momenteel zowel bijna geen inkomsten en weinig uitgaven heb. Reden om het wel te overwegen is dat je met het oog op de toekomst toch niet financieel afhankelijk van anderen wilt worden mocht er wat gebeuren. Maar ik vind het moeilijk om over te denken zonder zicht op een toekomstige uitgaven/behoeften patroon, dus waarschijnlijk stel ik het nog even uit tot dat dat iets duidelijker is.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@ karel en kees:

 

Ik volg jullie even niet meer. Ben nog bezig met het afsluiten dus alle hulp is welkom.

 

Weet wel dat de premie lekker doorstijgt: na 10 jaar zit ik al op € 475 p/m!

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

@ karel en kees:

 

Ik volg jullie even niet meer. Ben nog bezig met het afsluiten dus alle hulp is welkom.

 

Weet wel dat de premie lekker doorstijgt: na 10 jaar zit ik al op € 475 p/m!

 

Maar bij indexatie is je verzekerd bedrag ook circa 60.500 (uitgaande van 3% per jaar)


Kees de Kruiff

In Memoriam

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

@ karel en kees:

 

Ik volg jullie even niet meer. Ben nog bezig met het afsluiten dus alle hulp is welkom.

 

Weet wel dat de premie lekker doorstijgt: na 10 jaar zit ik al op € 475 p/m!

 

Doet me enorm genoegen, dat ik kennelijk nog op tijd was met mijn (kritische) vragen. Zoek naar het onderwerp op deze site - vind en lees het - vervolgens vraag advies van degenen die volgens jou veel verstand van zaken hebben. Zijn er vermoedelijk meer dan ik denk. Ik wil beslist nieman bevoor(na)delen, maar ik heb van Norbert, Joost, Marco en nog een paar anderen hele verstandige dingen hierover lezen schrijven. Met mijn excuses aan degene die ik niet noem.

 

Karel

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 244 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept