Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Iwan van Geelen

Ervaringen met arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Recommended Posts

Dit is het AOV verzameltopic met  meer dan 10 jaar ervaringen, tips en adviezen over arbeidsongeschiktheid, verzekeringen, broodfondsen, de verplichte AOV en wat te doen bij afwijzing (non-acceptatie) of uitsluitingen.

 

Als u via Google in dit topic terecht komt leest u de startpost uit 2008.

Wilt u de meest recente actuele reacties  en informatie lezen over o.a. de verplichte AOV, klik dan  hier

 

 

 

---------------------------------

 

Op verzoek mijn ervaringen, ik kan hier bijna een boek over gaan schrijven maar zal het kort proberen te houden.

 

Bij de aanvraag alle formulieren (naar waarheid) ingevuld zo ook dat ik +/- 15 jaar geleden mijn knieschijf uit de kom heb gehad.

Voordat ik geaccepteerd werd ben ik hier expliciet op gekeurd en acceptabel gevonden.

 

De reden van de claim:16 april jl (bijna een jaar geleden) doe ik iets verkeerds met in de auto stappen en ja hoor, daar gaat mijn knieschijf weer uit de kom. Naar het ziekenhuis een week soort kous (weinig sexy) aangemeten gekregen om vervolgens na die week 6 weken een gipsen been (oranje want het was bijna Koninginnedag) vertrouwde orthopeed het nog niet dus toen een MRI scan, wachten op de uitslag (fyi het been was toen niet echt bruikbaar, niet normaal kunnen lopen, zitten of auto rijden) toen alsnog geopereerd worden, ziekenhuis gelegen om uiteindelijk te gaan herstellen, hier ben ik nog steeds mee bezig maar ik kan mijn been functioneel gebruiken sinds december.

 

Nu de verzekering, ik heb direct de volgende dag (17 april) mijn melding gedaan, waarop ik tegen de dame van de verzekering vertelde het is misschien niet eens nodig want ik heb een wachttijd van 3 maanden, deze dame vertelde GELUKKIG ik neem hem wel op want er kunnen complicaties komen.

 

De uitkering, mijn eerste keuring bij de arts om te kijken of ik echt iets had was duidelijk, zijn antwoord was 100% arbeidsongeschikt (het is wel eens waar maar een been maar daardoor kan je bijvoorbeeld ook niet naar klanten met als gevolg dat je inkomen vervalt) een paar uur later kreeg de medisch adviseur van de verzekeraar aan de telefoon “ik heb het dossier gelezen en ik ben van mening dat je 50% arbeidsongeschikt bent, de wachttijd gaat nu in” Oeps, daar begint het! Dat werd een gesprek waarbij zich heel goed voordeed als enge Amerikaanse advocaat met als een doel je uit een niet bestaande tent te lokken.

 

Daarna wilde ze uit coulance de oorspronkelijke ziekmeldingsdag hanteren maar die 50% bleef staan. Daar was ik het niet mee eens, opnieuw gekeurd = weer 100%. Een paar weken daarna aan de telefoon (letterlijk) “wij vermoeden dat u bij uw aanvraag iets heeft verzwegen, u kunt NU die 50% accepteren of we gaan een onderzoek naar verzwijging doen en krijgt u niets” Mijn antwoord was heel duidelijk, doe maar lekker!

 

Een paar weken daarna werd ik ontboden op hun hoofdkantoor, grote ronde tafel compleet met medischadviseur, jurist en nog twee mensen die bij hun op de payrol staan, ze bleven bij hun standpunt maar er zal nog verder onderzoek komen en een arbeids reïntegratie specialist zou mij gaan bezoeken, deze bezoekt mij inderdaad de eerste week van december toen ik bijna weer helemaal heel was, ze kon eigenlijk ook niets meer doen. Na vele telefoontjes kreeg ik begin januari mijn centjes! Ik moet wel zeggen dat ze de gehele periode wel de 50% uitkering hebben betaald maar de hele houding is te schandalig, ze proberen je af te kopen en te intimideren.

 

Doe je voordeel ermee.... Of misschien herkennen andere zich hierin en dan zie ik al een nieuwe puntje puntje claim voor me. Was een fijn jaar daar ik mijn pensioen bij zwitserleven heb maar daar is al genoeg over geschreven.

 

[titel ingekort - mod]

 


geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thnx voor het delen Iwan! Een dik verdiende reus erbij.

 

Ik heb in de loop van dit jaar een beslissing voor mijzelf te nemen op dit gebied. Persoonlijk vind ik het hele AOV verhaal een van de rottigste beslissingen in het hele ondernemer-zijn.

 

Ik ben dan ook driftig aan het studeren op een passende oplossing voor mijn persoonlijke situatie. Als ik eruit ben (mocht dat lukken ::) ) dan zal ik dat hier delen.

 

Ard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze halen ook de bloed onder je nagels vandaan he....omdat ik bij alle soorten verzekeringen al vaak van dit soort problemen heb gehoord vermijd ik sowieso verzekeringen als het kan. Dit soort verzekeringen zijn toch ook heel duur? Of valt het wel mee tegenwoordig? Heb zelf het idee dat je beter maandelijks geld op spaarrekening kan zetten dan geld overmaken naar zo 'n verzekering...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja altijd lastig verzekeringen, ik heb mijn 'voordeel' nu wel gehad. Ik ben voor +/- 5k pm verzekerd en dat is meer dan ik aan premie heb betaald.

 

Als je nooit wat zou hebben/krijgen dan is een spaarbankboekje veeel beter maar ik kan niet in de toekomst kijken en wel twee kinderen hebben geeft het mij ook en soort 'rust'


geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik sprak laatst met een 3 tal ondernemers in hun eerste jaar als ondernemer en zij gaven alle drie aan dat zij geen Arbeids ongeschiktheid verzekering hebben. De reden is vooral te duur en het "mij gebeurd toch niets" kwam ook voorbij.

 

Nu is dit ook een erg dure verzekering, maar het kan natuurlijk een hoop financiële problemen voorkomen.

Ik moet eerlijk toegeven dat na een jaar zelfstandig ondernemer, ik deze verzekering ook nog steeds niet heb. De reden was vooral dat hij duur is, en nu vooral dat ik geen tijd ervoor vrijmaak om het uit te zoeken.

 

Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

[titel ververst na samenvoegen - mod]

 


Voor hoger opgeleid commercieel personeel neem contact op via

www.profilerecruitment.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vindt het wel schokkend hoe makkelijk de starter denkt over verzekeringen.

Er schijnen zelfs collega starters te zijn met helemaal geen enkele verzekering behalve de verplichte dan..

 

Zelf heb ik die arbeidsongeschiktheidsverzekering niet, omdat ik nog gedeeltelijk in loondienst ben en ik met mijn werkzaamheden niet gauw echt inkomen zal mislopen door ziekte, indien nodig kan mijn partner of iemand anders zo inspringen waarmee voor mij de risico's op het moment vrij klein zijn.

 

Wel ben ik van plan om zodra ik echt noemenswaardig inkomen uit het bedrijf haal en mijn loondienst verder afgebouwd wordt zo'n verzekering te gaan nemen. Welke invulling daaraan gegeven zal gaan worden weet ik verder nog niet, dat komt later wel.

 

Groetjes Karen

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Iwan, welke verzekeraar was dat? Lees het graag via een PM als je het hier liever niet neerzet.

 

Het nut van een AOV lijkt me duidelijk. Veel ondernemers denken: "Ik ben nooit ziek, dus waarom zou ik?" Mijn reactie is dan: "Je kan ook buiten je schuld ziek of arbeidsongeschikt voor langere periode worden". Zeker als je kostwinner bent, is het in mijn ogen bijna misdadig niet zo'n verzekering te sluiten. Heb er inmiddels twee gevallen van in onze eigen praktijk en het leed is niet te overzien.

 

Het probleem met dergelijke verzekeringen is echter dat er veelal op prijs wordt geselecteerd. Maar in de "kleine lettertjes" staan vaak hele ritsen uitsluitingen of speciale voorwaarden (om het eens in 'Jip & Janneke taal samen te vatten). Als er een verzekering is waar je niet zozeer op prijs maar op kwaliteit moet selecteren, dan is het wel een AOV.

 

Helaas is het voor de gemiddelde leek allemaal moeilijk te doorgronden wat precies de impact is van "de kleine lettertjes". Mijn advies derhalve: laat je adviseren door een goede tussenpersoon. Want een goede tussenpersoon kan er voor zorgen dat zaken zoals Iwan heeft meegemaakt niet voorkomen.


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijsvechter valt best mee, scheelde niet heel veel met zuster Delta Loyd. Uiteindelijk wel al mijn centjes ontvangen.

 

Dat hun manier van handelen zo is verbaasde mij ten zeerste dit omdat ik ben al jaren voor mijn (toen nog particulier) ziekte kosten bij ohra verzekerd daarbij krijg ik echt alles, keurig en snel vergoed

 

 


geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

Los van het feit dat ik over Arbeidsongeschiktheidsrisico- en -verzekeringen publiceer en adviseer heb ik er zelf (uiteraard) ook een. Gelijk vanaf het begin af aan gedaan, in/na overleg met mijn vrouw. (aanrader, ook voor overlijdensrisico: bespreek dat samen)

 

Als deskundige: beoordeel het risico van arbeidsongeschiktheid en verzekeringen voor dat je begint met ondernemen. Dan houd je namelijk ook de mogelijkheid open van vrijwillige verzekering bij het UWV (alleen mogelijk binnen 13 weken na aanvang ondernemerschap). Weliswaar geen vetpot en prijzig, maar iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht medische conditie.

 

Ik heb gekozen voor een verzekeraar die in voorwaardenrankings van Rolls (ja concullega's: dat kan echt!) onbetwist op nr 1 stond en ook voor het 5e achtereenvolgende jaar door het intermediair is uitgeroepen tot maatschappij met de beste performance. Een duidelijke keuze voor kwaliteit dus, niet voor prijs.

 

Ter vergelijking met Iwan: de "verzekering van de mensen van O" komt niet voor in de voorwaarden top 25. En direct writers "Apeldoorn" en "daar plukt u de vruchten van" en, "kan dat nou niet anders" doen sinds anderhalf jaar niet meer mee aan de Rolls vergelijkingssoftware..beetje flauw : met hun autoverzekeringen zijn ze er wel als de kippen bij namelijk, maar ongetwijfeld heeft dat ook te maken met hun traditioneel lage AOV-ranking op zowel voorwaarden als prijs (naar eer en geweten: ergens vanaf de 17e plaats in 2007)

 

Om de prijs wel betaalbaar te houden heb ik de wachttijd op 3 maanden gezet (eigen buffer voor de eerste 3 maanden) en de uitkeringsdrempel op 55% (want bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid heb ik - met het inkomen van mijn vrouw erbij - nog voldoende resterend inkomen). Ook heb ik daarmee rekening gehouden bij het vaststellen van het verzekerde bedrag

 

Nog belangrijker dan het verzekerde bedrag zelf is het waardevast houden daarvan: ik heb gekozen voor een CBS geïndexeerde uitkering (het indexeren van het verzekerde bedrag vind ik persoonlijk niet zo belangrijk, indexering van de uitkering des te meer!) .

Let hier vooral op bij het vergelijken van offertes: het verschil in contante waarde van de uitkering (en dus de premie) tussen een ongeïndexeerde uitkering en een 3 of 4% geïndexeerde uitkering kan oplopen tot meer dan 40%. Wie kiest voor een 1% index omdat dat € 10 per maand goedkoper is dan een 3% index bij een andere verzekeraar maakt een kostbare fout...

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben hier ook bezig om een AOV af te sluiten. Via een tussenpersoon. Ondernemen is risico's nemen maar geen onverantwoorde, ik ben als starter van mening dat je 'm gewoon nodig hebt.

 

Wordt ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Enkele punten die ik zo uit mijn hoofd op kan sommen:

- Indexering uitkering met 3% per jaar,

- Dekking psychische aandoeningen.

 

Kosten bij uitkering na 2 weken: plm 150 p/m. Kosten uitkering na 3 maanden plm 125 p/m.

 

Ik viel hier niet van achterover.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Chip,

 

qua bedrag is het goed te doen ... wat is het verzekerd bedrag ... inderdaad. Wat zijn de voorwaarden verder zoal? Heb je gekeken naar voorwaarden die betrekking hebben op risico's die jij loopt, vanwege bijvoorbeeld de aard van je activiteiten?


Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

€ 45000.

 

De in verhouding lage premie hangt samen met mijn leeftijd, 23.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat zou je betalen als je voor 25.000 had verzekerd? Heb je enig idee? Loopt het door tot je 65e? Dat is dus nog 42 jaar.

 

Karel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geen idee, maar vanwaar die vraag? Loopt door tot 65e.

 

Verzekerd bedrag is gebaseerd op laatste salaris in loondienst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omdat dit (soort) in de regel een heel moeilijke verzekering is. Hij is erg duur. Daarbij, als je arbeidsongeschikt raakt, het met minder kan doen, dan je normaal inkomen. Bovendien speelt de looptijd ook parten. Jij loopt nog 42 jaar risico's en dat moet je betalen. Reken eens voor de aardigheid uit hoeveel je betaalt in de komende 504 maanden. Het is niet mijn bedoeling om je vreugde te temperen. Als ik zo een verzekering zou afsluiten dan zou ik eerst via de PM een paar mensen, die veel verstand van hebben, hier raadplegen (en zelfs inhuren). Maar wellicht heb je een goede keuze gedaan.

 

Karel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kleinere ondernemers moeten meer doen aan het stimuleren van een gezonde levensstijl van hun personeel. Want een paar zieken kan in een kleiner bedrijf al snel leiden tot bedrijfsstilstand en zelfs faillissment.

Slechts 17% van de mkb'ers stimuleert een gezonde levensstijl, terwijl het stimuleren van persoonlijke factoren juist bijdraagt aan een verhoging van de productiviteit en werktevredenheid, aldus verzekeraar Fortis ASR op grond van een onderzoek onder 500 werkgevers.

 

De verzekeraar stelt daarbij dat 70% van ondernemers in het mkb zich niet heeft verzekerd voor loondoorbetaling bij uitval of verzuim.

Het merendeel van de ondernemers in het mkb (59%) maakt zich zorgen over de impact van verzuimgevolgen zoals het stilliggen van werk en het verlies aan opbrengsten. Toch wordt het thema amper aangepakt binnen de onderneming.

 

Sollicitanten

 

Bij het aannemen van nieuw personeel houden kleine ondernemers de gesteldheid van toekomstig personeel scherp in het vizier. Twee op de vijf mkb 'ers (39%) geeft toe bewust of onbewust te letten op de gezondheid van de sollicitanten. Een ongezonde levensstijl van een werknemer ervaart ruim een op de tien ondernemers ronduit als ergerlijk (11%). Werknemers die na een druk weekend verzuimen op de maandagochtend, is daarbij ergernis nummer één.

 

Sporten

 

Desondanks steekt het mkb de hand niet in eigen boezem om tegemoet te komen in een gezonde(re) levensstijl van de werknemer. Vooral sporten wordt slechts mondjesmaat aangemoedigd: van de MKB-ondernemers ziet 44% juist de negatieve gevolgen van sport. Volgens hen leidt sport tot blessures met ziekteverzuim tot gevolg. Bovendien is een preventief verzuimbeleid, waarbij bijvoorbeeld fitnessabonnementen worden aangeboden door de werkgever, volgens meer dan eenderde van de mkb 'ers niet haalbaar (37%). Bijna de helft is van mening dat verzuimbeleid alleen kans van slagen heeft bij grotere organisaties, waar het hoog op de agenda van het management of de leidinggevenden staat (47%).

 

Gezonde levensstijl

 

De maatregelen die mkb'ers wel treffen tegen verzuim, richten zich op 'het uiten van waardering naar de medewerkers' (33%) en 'aandacht voor een gezonde werkplek' (25%).

Volgens Kees van Westerlaak, adjunct-directeur Zorg Inkomen van Fortis ASR is dit onvoldoende. "Juist bij kleine ondernemingen ligt de continuering van een bedrijf volledig in handen van slechts enkele werknemers. Uit ervaring zien we een direct verband tussen uitval van personeel en bedrijfsstilstand, wat soms zelfs leidt tot faillissement.

 

Bron: DeOndernemer.nl

 

Ikzelf heb overigens geen AOV, maar bied juist om bovenstaande redenen, dat het duur is een alternatief aan door preventief gezondheidsrisico's in de gaten te houden en preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen dan wel uit te stellen met het bedrijfsgezondheidsprogramma voor ZZP-ers dat ik begin september heb gelanceerd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nog geen AOV maar twijfel er de laatste maanden wel over. Tot nu toe belangrijke reden om dat niet te doen is dat ik momenteel zowel bijna geen inkomsten en weinig uitgaven heb. Reden om het wel te overwegen is dat je met het oog op de toekomst toch niet financieel afhankelijk van anderen wilt worden mocht er wat gebeuren. Maar ik vind het moeilijk om over te denken zonder zicht op een toekomstige uitgaven/behoeften patroon, dus waarschijnlijk stel ik het nog even uit tot dat dat iets duidelijker is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ karel en kees:

 

Ik volg jullie even niet meer. Ben nog bezig met het afsluiten dus alle hulp is welkom.

 

Weet wel dat de premie lekker doorstijgt: na 10 jaar zit ik al op € 475 p/m!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 339 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept