Hartelijk welkom op HL!
Ik heb een beetje de indruk dat jij jezelf hebt ´overgoogeld´, ondanks dat ik niet veel weet over het importeren van servies hoop ik dat je hier wat wijzer van wordt. Laten we beginnen met de afkortingen:
Het CE keurmerk is (voor zover ik weet) niet van toepassing op servies.
CIQ (China Inspection and Quarantaine) is voor jou niet van toepassing, wellicht wel voor jouw leverancier (maar dat lijkt me niet).
FDA (Food and Drug Administration) is de inspectiedienst van de USA, dus ook niet van toepassing.
SGS (Société Générale de Surveillance) is een bedrijf welke goederen en processen test en keurt, zoals het Belgische Bureau Veritas. Certificaten, inspecties en keuringen van dit soort bedrijven kunnen je ondersteunen, maar zijn doorgaans niet verplicht.
LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände-und Futtermittelgesetzbuch) is de Duitse uitwerking van de Verordening (EG) nr. 1935/2004 .
EEC (Europian Economic Community) is de Engelse equivalent van de EEG (Europese Economische Gemeenschap)
Het grootste gedeelte van bovengenoemde afkortingen zijn voor jou niet van toepassing.
Waar je op moet letten is dat het product voldoet aan de Verordening 1935/2004/EU (zie bovenstaande link), Je producten kunnen getest worden door de SGS of bureau Veritas, of dit verplicht is durf ik niet te zeggen. Simpel gezegd is het belangrijk dat je product niet reageert of effect heeft op de voedingsmiddelen die ervan genuttigd worden, denk hierbij aan verandering van fysieke eigenschappen (stukjes metaal in het voedingsmiddel), maar denk ook aan verandering van de organoleptische eigenschappen (kijken, ruiken, voelen, proeven). Natuurlijk zou het mogelijk kunnen zijn dat er microbiologisch bederf op treed, maar dat is in beginsel allemaal meetbaar.
Het kan behoorlijk in de papieren lopen om dit soort dingen te testen, dus misschien (als dat een optie is) kan je zelf de huis, tuin & keuken testjes verrichten. Denk hierbij aan de organoleptische test, houdbaarheidstest, en dergelijke. Laat hierbij je gut feeling spreken. Indien er significante veranderingen zijn ten opzichte van het niet gebruiken van het servies, dan kun je ervan uitgaan dat je servies niet aan de geldende Europese norm(en) voldoet.
Dan door naar de ISO, de ISO laat zich vertalen naar: Zeg wat je doet, doe wat je zegt, bewijs dit. Gezien je van buiten de EER importeert, wordt jij gezien als de fabrikant, waardoor jij aansprakelijk bent. Voor zover ik weet kan jij die aansprakelijkheid niet verleggen (natuurlijk kan je proberen de fabrikant aansprakelijk te stellen, maar dat is een ander verhaal). Wat voor jou belangrijk is, is dat jij kunt bewijzen dat je aan de geldende Europese norm(en) kunt voldoen (Verordening 1935/2004/EU). Het zou je dus kunnen helpen als de fabrikant beschikt over een ISO norm, maar dit vrijwaart jou niet van je aansprakelijkheid en/of verplichtingen.
Als laatste; wordt het servies al geïmporteerd in de EER (Land maakt niet uit)? Dit kan je namelijk een hoop gedoe schelen..
Succes!