Particularia

Super Senior
  • Aantal berichten

    202
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Particularia

  1. Ik heb een eenmalige klus uitgevoerd cq uit aan het voeren. Nu werk ik gewoon in loondienst maar deze klus is niet vanuit mijn baas. Kan ik voor deze eenmalige klus een factuur sturen op eigen naam, en zoja, moet er BTW op? het bedrag komt op 6500 euri. eigenlijk een heel simpele zaak voor de kenner denk ik
  2. Dan ben ik verkeerd begrepen. Een eenvoudiger rechtsgang in arbeidszaken zorgt ervoor dat het bedrijf 'zuiver' blijft. Geef de ondernemers maar de kost die een psychopaat in dienst hebben die de directie om de tuin leidt en zijn onderdanen als vazallen behandelt. Juist voor beide partijen is het nuttig dat een eenvoudige rechtsgang een einde kan maken aan een voor het bedrijf ongunstige situatuie
  3. Agressie op de werkvloer, discriminatie en slechts 1/3 van de medewerkers die hun baas geschikt vindt. Onlangs was Novell Nederland nog in het nieuws waarbij een nieuw regime alle ethische regels van Novell international aan de laars lapte. Het feit dat Novell een book of ethics had heeft nog enkele medewerkers en een enkele klokkenluider kunnen redden, velen voor hun kozen het hazepad voor het terreurregime. De werkvloer lijkt nogal rechteloos en wellicht heeft dat te maken dat het not done is om juridische stappen te ondernemen in een werksituatie. Zou het niet zinnig zijn om een arbeidsrechtbank in te stellen om zo een cultuuromslag te krijgen dat je recht overal geldt? Dit in samenhang met een culturele omslag waarbij zowel collega's vrij kunnen getuigen en diegeen die succesvol een zaak afsluit te boek staat als assertief en niet als zijnde besmet. Nog steeds raken klokkenluiders uit de minne, ook al hebben ze een rechtvaardige zaak. Dit lijkt sterk voor te komen uit een bizarre cultuur waarin stelen wordt afgedaan als 'dat is niet goed' maar klikken 'is het ergste'. Ik vraag mij af of er in Nederland weleens rechtszaken gevoerd worden tegen meerderen in bedrijven (of overheidswezen) die losstaan van de bekende fraudezaken of aan te vechten ontslag. Ik denk dan aan: - smaad op de werkvloer - per expres meegeven van onjuiste instructies of informatie achterhouden - een meerdere of medewerker die bedrijfsgoederen meeneemt mee naar huis - het niet respecteren van vrijheid van meningsuiting Ik kan me voorstellen dat een werknemer weleens heeft gedreigd met een rechtszaak en een bedrijf de zaak afkoopt omdat het nogal wat imagoschade of enorme spanningen op de werkvloer oplevert. Een werknemer in casu zal het niet snel doen omdat diegene ook een besmet imago krijgt ivm aanname bij een andere werkgever. Gevolg: rechteloosheid op de werkvloer waar de gemiddelde werknemer toch een aanzienlijk deel van zijn tijd slijt. Denk ook eens aan alle gezondheidsschade veroorzaakt door de spanningen (Wao kosten) van de voortdurende rechteloosheid. Een heldere rechtsgang waar we cultureel anders mee om moeten gaan - in de VS is rechtsgang veel normaler - zou op lange termijn een boel verhelpen.
  4. Wat betreft de vraag van de topicstarter over 'iemand ideëen over zelf beginnen?" een hint voor een succesvolle postservice. Een mooie postservice - vooral voor de marktplaats consumer to consumer kopers - zou een service zijn waarbij je een foto kan laten maken van de waar die je verstuurt en/of de ontvanger recht op inkijken van het pakket heeft. Wordt het pakket niet geaccepteerd dan draait de ontvanger voor de verzendkosten op. Op een dergelijke 'rembourswijze' zal elektronisch bestellen enorm boomen. Malafide pakketten worden nauwelijks verzonden (zijn niet meer winstgevend) en de consument betaalt pas bij de fysieke overdracht van de goederen (net zoals de echte winkel) . Iemand die zo'n postconcept betaalbaar in de markt zet zal veel succes hebben.
  5. @gloudiesaurus PayPal brengt bij Premier- en Business-accounts kosten in rekening voor het ontvangen van betalingen. Persoonlijke accounts zijn gratis, maar niet geschikt voor het ontvangen van betalingen per creditcard. Als je verwacht regelmatig elektronische betalingen (EFT's, Electronic Fund Transfers) te ontvangen, moet je een Premier- of Business-account nemen. Alle ins- en outs van paypal (hoe je het optimaal gebruikt zonder je portemonnee te plunderen) staat beschreven in het boek paypal hacks. Kosten zijn niet aan te geven omdat het ligt aan de manier waarop je het inzet. Link Als je een proefaccount aanmaakt bij safari kan je het gewoon op je elektronische boekenplank zetten en geheel lezen. Opmerkelijk is dat bij het zoeken op paypal in google je direct stuit op de site www.paypalsucks.com . Een publieke schandpaal. Ik ken de rechtmatigheid van de verhalen niet maar wellicht de moeite om door te nemen (Edit door Decorum: even de link aangepast, trok de layout uitéén)
  6. Om als prive persoom niet al te omslachtig vanaf je mobiele of vaste lijn te loggen kan je www.tapecall.net gebruiken. Een 0900 nummer waarbij je een paswoord krijgt om het gesprek te downloaden van hun website. Goeie kwaliteit. Maar let wel op de wetgeving, officieel mag je volgens mij alleen tapen als je het van tevoren kenbaar maakt. Daarnaast zijn logs nog geeneens wettelijke bewijslast.
  7. Inderdaad opvallend omdat het een matige browser is. Ik gebruik hem nu meer dan een half jaar en 20% van de sites doet het niet, sommige sites zijn zelfs niet te bereiken (lookup faalt). Het is veel fuzz en buzz , een beter alternatief is maxthon die draait ook IE websites (voorwaarde is wel dat je IE geinstalleerd hebt) . De interoperabiliteit van firefox is niet om naar huis te schrijven waardoor je weer in zo'n nare oude netscape/microsoft strijd belandt :-\.
  8. Bij een provider als vuurwerk is de procedure dat je via de site je domein registreert. Vervolgens krijg je een pdf en deze dien je per fax ondertekend en wel op te sturen. Het lijkt me een vrij waterdichte procedure, nog beter is eerst dokken (via paypal) en dan registreren.
  9. Ook het internet leven houdt automatisch op. Provider wordt niet betaald, gratis mailboxen raken vol. Je kan eea ook testamentair of minder formeel vast laten leggen, met de juiste login/passwords halen nabestaanden alles uit de lucht. of een automatische beantwoorder: "sorry ik ben dood, bedankt voor uw hemelse bericht" Als je als it'er heel erg aan de entiteit persoon hangt dan gaat je computerinstantiantie wat langer door wat leidt tot een gebrek aan integriteit in het datamodel genaamd leven . Vanuit gegevenszorgvuldigheid is het niet netjes om als It'er zo afscheid te nemen, daarom voel ik mee met de TS.
  10. Je hebt prima open-source survey programma's alleen de grafieken laten vaak te wensen over. Een tool waar ik zelf met veel plezier mee gewerkt heb is phpsurveyor (http://phpsurveyor.sourceforge.net/). Binnen 2 uur wist ik van de hoed en de rand om een enquete op te zetten. De homepage ziet er wellicht niet uit, de software daarentegen is uitermate handig in gebruik. Je kan zelf een admin-demo doen op hun site (je eigen enquete in elkaar zetten). Wat je kan doen ivm analyse is de mysql database van de website naar access importeren en bijvoorbeeld contourcube installeren voor Access. Dat is analysesoftware voor de database. Ook kan je prima als de gegevens eenmaal in access hebt staan de zaak in excel zetten. Crystal reports zoals perry schetst is ook een beproefde tool voor grafieken direct op databases. Alles ligt er alleen het leren gebruiken van de tools zal wellicht nog een struikelblok zijn tenzij je al database-kennis hebt.
  11. Perry, een geinig en behulpzaam product met veel toekomst. En die eerste zin van je dat is errug krachtig geformuleerd! succes
  12. Bedankt Peter maar je zet hier en daar een overdrijving neer, zeker als je constant van de kop naar de staart en weer terug redeneert. Ik durf zelfs te stellen dat Dick Bruna de complexiteit kan tekenen en elke kleuter het kan begrijpen. EDI wordt gebruikt door 95% van de top 10.000 companies en door 2% van de SME (small-medium enterprises). Simpelweg vanwege de terugverdientijd, en de 2% van de kleine bedrijven moet simpelweg van de grotere. Wat is de complexiteit/kosten? Meestal moet je bilateraal afstemmen en testen en is er dba werk te verrichten. Een klein bedrijf met 30 afnemers in 30 verschillende branches krijgt zo onnodig veel complexiteit terwijl een groot bedrijf met een paar leveranciers snel de investering terugverdient. Wat betreft de wassen neus van standaarden ben ik het volledig eens, de grote spelers douwen gewoon hun leveranciers een gemodificeerde standaard door de strot en als je pech hebt als kleine leverancier heb je teveel grote bedrijven als klant en zit je met een duur probleem. EDI EN TECHNIEK Edi behelst infrastructuur ('apart servertje en inbelnummer''), protocol ('ja, bericht is ontvangen en verwerkt') en berichtinhoud ('niet daar maar daar plaats je het telefoonnummer') en berichtsyntax ('nummertjes niet langer dan 10 posities, nee niet zo'n nummertje'). En die berichtinhouden kennen 1000-en varianten naar branche(transport, toerisme) en naar doel van het bericht (rekening, orderbevestiging etc.) Het bericht is opgebouwd uit headers ('hier kom 'ik' stel me even voor ben afkomstig van bedrijf A'') en data segmenten ('hallo ik ben order 1001 mag ik naast de andere orders plaatsnemen op uw beeldscherm?'). De data segmenten zijn gestandaardiseerde attributen die ook vaak voorkomen in andere transacties. Een beetje branche-organisatie heeft implementatie guidelines voor de relevante EDI berichten van de branche. Wat betreft vakkennis: Het is inleeswerk en geen apart vak voor een geschoolde dba'er, de kunst is namelijk om data uit je model te krijgen en er weer in te pompen(=extract transform load) volgens een berichtspecificatie. Proceskennis is niet vereist omdat je volgens een berichtenspecificatie werkt. als er al proceskennis noodzakelijk is dan bij de business consultant, en die zegt net zoals altijd, overal waar handjes overbodig zijn hakken we die met technologie eraf. Kortom, al het overbodige data-entry werk eruit! Kennis van het datamodel is door de eenvoud van de business consultancy des te belangrijker omdat hier geen dick bruna logica meer geldt. Hier gelden de regels van seniele nerds die gestructureerd leren werken maar structuurloos uitvoeren. Neem applicaties die zowel informatieregels (constraints) in het datamodel alswel in de applicatieinterface hebben en je hebt het probleem bij de kladden. Meestal is uitgebreide documentatie van de informatieregels on the fly 'vergeten' . Dan is er nog altijd source code voorhanden die op de zaterdag en zondag doorgespit kan worden of het beproefde trial and a lot of error model. Die kun je nl. in de avonduren op kantoor doen en al die beeps op de computer lijken net alsof je gestructureerd aan het werk bent. Eruit gooien van data is tot daar aan toe maar om een bericht, wat vaak is verdeeld over je datamodel er weer in te krijgen, is een ander verhaal. ebXML is opgezet om ook kleine bedrijven aan de gang te krijgen met gestandaardiseerde berichtuitwisseling. Een van de voordelen: het kan over internet maar dat voordeel is met edi over internet inmiddels achterhaald. Resteert nog een voordeel: de manier waarop het bericht geinterpreteerd moet worden staat in het bericht zelf, dit in tegenstelling tot EDI. Het is leuk als je de waarden los in een bericht gooit en voor elke waarde aangeeft van welk attribuut het een instantiatie is, maar zolang het datatype of het domein van de waarde incompatibel is met de specificatie in het datamodel van de ontvanger blijf je hangen. Als je ebXML combineert met webservices heb je de vooruitgang van het Goto statement in de programmeertaal, ik ben dan ook zeer benieuwd wat Edsger Dijkstra over een dergelijke vooruitgang zou zeggen. Maar gelukkig kunnen we voor alle overenthousiastelingen met hun implementaties over 10 jaar puinruimen waardoor de kachel huize IT blijft branden. Niet voltooide transacties, geschade data-integriteit maak je borst maar nat. Voor de dba'ers maakt het niet uit want zij blijven handenwrijvend veel werk aan deze klussen houden, of het nu edi of ebXML is. In feite zijn het allemaal geen grove verbeteringen, het probleem zit hem namelijk in de applicaties en hun datamodellen die in elk bedrijf weer anders zijn. En idd Peter als iedereen hetzelfde ERP pakket zou gebruiken zou het veel makkelijker zijn, net zoals jij en ik en 90% van de andere gebruikers feilloos een .txt bestand kunnen openen. Het probleem ligt daar waar het ontstaat, namelijk bij de applicatie, en voorlopig zullen we dat ook maar zo houden ik heb het helemaal begrepen ;D beter dan ik gehoopt had want liever had ik me bij de overenthousiastelingen geschaard ,nu valt er zo weinig te verkopen. Voor de verandering maar een nieuwe csv standaard uitvinden en die een paar 'op de schopstoel leveranciers' door hun strot duwen ;D, zo blijft de kachel branden.
  13. AH volgt wal-mart --> Edi over internet als tussenstap naar ebxml? AS2 project Albert Heijn Albert Heijn (AH) wil alle elektronische communicatie met haar zakenpartners via het communicatie protocol EDI-INT AS2 laten verlopen. AH wil hierdoor haar communicatie kosten sterk reduceren. Een EDI-INT AS2 gebruiker communiceert direct met een andere EDI-INT AS2 gebruiker. Dit geschiedt via het Internet zonder tussenkomst van een mailbox system (Value Added Network). AS2 betekent wel dat er alleen met elkaar gecommuniceerd kan worden indien er een "open" (maar wel beveiligde) verbinding via het Internet met elkaar is. Op dit moment communiceert AH nog met haar leveranciers via een X.400 mailbox systeem (een VAN). Dit soort systemen vormt een brug tussen de zender en ontvanger zonder dat er een directe verbinding nodig is tussen beide partijen. Berichten worden opgeslagen voor de ontvanger en de ontvanger bepaalt zelf wanneer hij de berichten ophaalt. Per 1 mei 2005 stopt Albert Heijn zelf met het gebruik van X.400. Leveranciers die dan nog niet op AS2 zijn overgestapt dienen op een andere wijze de verbinding met AH te realiseren. TIE Nederland biedt een aantal opties om met AH te kunnen communiceren: Een AS2 software module als onderdeel van uw EDI installatie Het routeren van uw EDI berichten verkeer vanaf X.400 via de TiedByTIE berichtendienst naar AH Voor bestaande (of nieuwe) TIE klanten geldt een speciale aanbieding. Uw X.400 kosten met AH kunt u elimineren via TiedByTIE FreeConnect en de AS2 "brug" biedt TIE u één jaar kosteloos aan. Voor niet-TIE klanten die X.400 willen blijven gebruiken bieden wij de AS2 brug aan conform de TiedByTIE tarieven die op onze website staan vermeld. Onder de knop "documentatie" treft u meer informatie aan met betrekking tot AS2 en de mogelijkheden en varianten die TIE heeft te bieden om met elkaar te communiceren.
  14. Open source kent vele licentietypen, de meest gebruikte is GNU. Stel, ik installeer een open-source pakket en voeg een veldje toe aan database en interface. Voor installatie en modificatie vraag ik geld. Hoe zit het dan met: a). produktaansprakelijkheid b). moet de gemodificeerde code gepubliceerd worden?
  15. Belangrijkste wat ik verwacht van CRM is dat het gratis software is en me veel moeite zal kosten om het te laten werken in een organisatie. Kortom, business process reengineering om de software te benutten. Of daar een rol is weggelegd voor een softwarebedrijf? ja, de installatie (technische infrastructuur en migratie van bestanden naar CRM) en voor het afdekken van de aansprakelijkheid. Voor de process reengineering denk ik meer aan een organisatie-adviesbureau.
  16. In antwoord op de topic vraag:Wel! Maar met mate en verstand, net zoals alcohol. Ten eerste is er prima open-source enquetesoftware, ten tweede kan je de identiteit van de bezoeker achterhalen in gesloten enquetes. Zo kan je onder bestaande klanten een toegangscode uitdelen waarna ze de enquetesite kunnen bezoeken. Wil je ze anoniem laten posten koppel het dan aan reward marketing, geef je je identiteit prijs dan kan je een beloning krijgen (bijvoorbeeld eenmalig goedkoper kopen). Een 'open' enquete voor elke bezoeker van een willekeurige site leidt idd tot problemen en ernstige datavervuiling, Ik kreeg pas een enquete in de bus voorgeschoteld, ook daar is het mogelijk om onzin in te vullen..internet verschilt in bijna niks met de echte wereld, behalve dat het vaak laagdrempeliger is voor zowel de website-aanbieder als de website-bezoeker. Dezelfde overwegingen als bij een normale enquete zijn dus ook hier van toepassing.
  17. Dit is een foum voor en door ondernemers en over zaken die met starten en ondernemen te maken hebben, dus graag on-topic blijven. EDIT door Decorum
  18. Twalevel, aangezien om het om een implementatie gaat met als insteek een strategische houdbaarheidsdatum is GCI idd de aangewezen partij om een lichtje op te steken. Voor de tactische oplossing denk ik dat ecp en cbl inzicht verschaffen. Als ik voorlopig de diverse sites mag geloven wordt ebXML het die EDI gaat vervangen, hierbij kan vooral het MKB garen spinnen omdat EDI vaak te kostbaar voor ze is.
  19. Neem eens contact op met syntens. Als je al een prototype hebt staan weten ze dat je er al serieus tijd in geïnvesteerd hebt. Ze hebben ondernemersbijeenkomsten in verschillende branches, als jij een prototype kan laten zien zullen ze je graag uitnodigen voor een dergelijke bijeenkomst. Ook kunnen ze je de weg wijzen naar subsidies. Ook in innovatieland draait het om macht, kom jij bij een grote speler over de vloer dan kraken ze je graag af om vervolgens zelf met het idee aan de haal te gaan. Een dergelijke deceptie kan voorkomen worden door patentering, of zorg dat je op een of andere wijze onmisbaar bent in het hele concept. .
  20. Bedankt voor de fantastische info, zeker het CBL en ECP lijken me prima aanspreekpunten. . Ik duik met de vraag die ik nu stel wat dieper in de techniek zodat ik mijn beeldvorming kan voltooien:: Standaardiseert ebXML attrributen op het gebied van hun datatype en hun naamgeving? Voorbeelden: productnaam -->datatype char(100) prijs --> long integer Als ik het goed heb is de 'library' bij ebXML een meta-data repository bestaande uit attribuutnamen en hun datatype.. Klopt dit? De xml taal zou het mogelijk maken om het bericht structuurloos op te sturen met enkel de relevante attributen. Klopt? Edi is afwijkend van XML omdat het bericht gestructureerd moet zijn (vergelijkbaar met de gestructureerdheid van een CVS file).. Klopt?
  21. TwaLevel via GCI heb ik weer een bron van andere links die me op elektronisch dienstverleningsgebied verder helpen. Ik heb echter nog geen standaard kunnen ontwaren (bijvoorbeeld een XML orderprotocol), ik hoor net vanuit de consultancy hoek dat de grote jongens waarschijnlijk hun eigen standaarden hebben. Het zou voor mij wenselijk zijn om een oplossing te hebben waarmee ik een groot deel van de markt afdek. Dus naast een basaal invoerscherm (webapplicatie) een transactiesysteem om aangeleverde bestanden te verwerken, door een hybride opzet is de keus des leveranciers. Ik ben momenteel in het graven in universal business language (UBL) wat sinds kort geratificeerd is. Het is een webservices protocol en bestaat uit een gestandaardiseerde XML library op business gebied aansluitend op ebXML. Hierdoor worden datatypen en definities gestandaardiseerd wat e-commerce stimuleert. Alleen voor een webservices opzet ben ik huiverig in verband met data-integriteit, die technologie is vrij onvolwassen..
  22. Nee, het is geen studievraag maar benodigd voor de praktijk. Bedankt voor je antwoord ik ga direct kijken!
  23. Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen cq mensen die me de weg kunnen wijzen naar de opzet van elektronische orders in het supermarktwezen. Voor een bedrijf onderzoek ik de opzet van elektronische dienstverlening met oa de bedoeling dat supermarkten geautomatiseerd orders aan kunnen leveren. Nu ligt het voor de hand om een web-interface te maken, ik kan me echter ook voorstellen dat supermarkten XML bestanden aanleveren vanuit hun logistieke systeem. Nu vroeg ik me af: is er in de voedingsmiddelenketen enige standaadisatie op gebied van orderuitwisseling? en zoja, waar wordt de standaard beschreven?
  24. Kijk eens op sugarcrm (sourceforge project van de maand) en op compriere crm. Beiden zijn gratis CRM pakketten. http://sourceforge.net/projects/sugarcrm/ Sugarcrm is gemoduleerd opgezet (service, marketing etc) en deels nog in ontwikkeling Sugar.Sales 1.5 available now! A CRM suite including sales, marketing and customer service. Sugar.Marketing and Sugar.Service coming soon. Easy to use, easy to install. Built on PHP and MySQL. See home page for a demo and more. Ze hebben 19!! developers, de ontwikkeling gaat best hard. (Zelfs de markt 'van gratis en voor niks' wordt overspoeld en raakt verzadigd. Binnenkort krijg je geld als je iets gratis aanneemt van een IT-er, economicide)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.