Jump to content
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Er zijn branches waarbij klanten periodiek terugkomen. Denk aan de kapper, nagelstudio, pedicure en ook de snackbar op de hoek. Voor de ondernemer zijn dit type klanten goud waard: men is al bekend met het product of dienst en een 'repeat' is meestal eenvoudig te realiseren. Toch komt het voor dat klanten na verloop van tijd afhaken. U weet niet waarom, maar ze komen niet meer terug in de zaak. Zijn deze klanten verhuisd? Zijn ze ontevreden over een geleverde dienst? Gaan ze naar een concurrent? In dit artikel leest u een aantal tips voor ondernemers met een fysieke winkel om het aantal repeat-aankopen te vergoten. Wat kunnen we leren van webshops?
   
  Tip 1: Ken uw klant
  Bij een webshop laten klanten veel waardevolle gegevens achter. Naam, adres en e-mailadres zijn nog maar het begin. Een webshop verzamelt tal van waardevolle data over haar klanten. Probeer uw fysieke winkel te vertalen naar een webgeorienteerde organisatie. Laat uw klanten zich bijvoorbeeld inschrijven op uw digitale nieuwsbrief. Of vraag ze uw Facebook pagina te liken. Een tablet of QR-code is alles wat u nodig heeft.
   
  Tip 2: Als u uw klant benadert, stuur deze dan alleen informatie die daadwerkelijk interessant is voor deze individuele persoon
  U herkent het wel: Vrijdag heeft u een afspraak bij de tandarts. Twee dagen van tevoren ontvangt u een SMS als herinnering. Een ander voorbeeld: U koopt een broek in een webwinkel. Het heeft dan weinig toegevoegde waarde om een aanbieding van een andere broek te sturen. De kans is klein dat de klant een tweede broek gaat kopen. Stuur een aanbieding voor een shirt in dezelfde prijscategorie en van hetzelfde merk; de kans dat u dit artikel verkoopt is 38% groter. Nieuwsbriefsystemen kennen uw klanten en bevatten specifieke kenmerken op individueel klantniveau. Zet e-mail marketing in de vorm van een nieuwsbrief in. Het werkt, dat hebben de webwinkels al bewezen.
   
  Tip 3: Koppel uw systemen aan elkaar
  Uw kassasysteem, webshop en website, boekhoudpakket, reserveringssyeem, social media profielen en andere systemen bevatten veel waardevolle informatie. Door een koppeling te leggen tussen deze systemen kunt u gerichter een e-mail sturen aan uw klant. Stel dat je bloemen verkoopt. Iedere week ontvangt u dezelfde klant in uw winkel die uit gewoonte vaak hetzelfde bosje bloemen koopt. U kent haar bij naam maar uw kassasysteem verwerkt alle verkopen als een anonieme klant. Probeer te achterhalen of u uw verkoopproces individueler kunt inrichten. Koppel dit vervolgens aan uw e-mail marketing systeem.
   
  Tip 4: Wat staat er op uw bonnetje?
  Veel klanten nemen uw kassabon mee naar huis. Deze beland op tafel, in de portemonnee of in de auto. Beschouw dit bonnetje als uw visitekaartje. Vermeld uw social media accounts en plaats QR-codes naar uw website en nieuwsbief aanmeldformulier.
   
  Tip 5: Gebruik automations
  Handmatig e-mail versturen biedt vaak niet het juiste resultaat; het moment is het belangrijkste. Stuur dus geen mailing om 19.00 uur omdat uw klanten dan waarschijnlijk de krant lezen met een kopje koffie en waarschijnlijk tijd hebben om uw nieuwsbrief te lezen. Stuur uw campagne op het moment dat uw klant uw website bezoekt. Of 2 minuten nadat deze klant een eerder door u verzonden e-mail bekeken heeft. U stelt deze automations eenvoudig in in uw e-mail marketing systeem.
   
  Heeft u leuke of interessante ideeën n.a.v. deze column? Deel ze hier!
  Redacties zijn nu al op zoek naar extra verhalen van ondernemers, want de nieuwsagenda’s raken steeds leger richting de zomer. De journalistieke komkommertijd komt er aan en dat betekent een periode waarin de kans op publiciteit 2x zo groot is als normaal. 'Wil je als ondernemer free publicity, regel dan nu al een goed geschreven persbericht. Dan kan het zodra het komkommertijd is meteen verstuurd worden.’

  De nasleep van alle politieke verkiezingen is tot rust gekomen. Politici gaan straks met zomerreces en de zomervakanties beginnen. ‘Van 5 juli t/m 2 september is er geen politiek nieuws. In dezelfde periode gaan ook veel gezinnen met zomervakantie dus er gebeurt bar weinig in de maatschappij.’
   
  Komkommertijd landelijke media
  Zomerreces Nederlands parlement: 5 juli t/m 2 september 2019   Schoolvakanties: 6 juli t/m 25 augustus 2019  Zowel de politiek als alle drie de regio’s (Noord, Midden, Zuid) zijn op vakantie van 13 juli t/m 18 augustus 2019. Dan is het dus echt komkommertijd. Dan droogt de nieuwsstroom helemaal op voor veel media en lees je veel berichten die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde hebben. Vaak lijkt het dan dat er ineens meer inbraken en andere vormen van kleine criminaliteit zijn, maar in werkelijkheid is het verschil dat media hier over verslag doen bij gebrek aan ander nieuws.’

  Voorbereidingen treffen
  Ondernemers doen er daarom goed aan om nu al na te denken over hun nieuwsmoment en een persbericht te laten schrijven, als ze free publicity willen tenminste. ‘De komkommertijd biedt een uitgelezen kans om digitaal herrie te schoppen. Maak daar als ondernemer gebruik van als je media-aandacht wilt. Het belooft de komende maanden journalistiek gezien erg rustig te worden, dus het is de ideale periode om persberichten te versturen.' 

  Werkwijze redacties
  Redacties werken tijdens de komkommertijd op een andere manier, want ondanks het opdrogen van de nieuwsstroom komt wel gewoon de volgende editie uit. En die moet dus gevuld worden. Sommige redacties pakken dat aan door eerder geschreven tijdloze verhalen van de plank af te halen. Ook passen redacteuren de journalistieke criteria die voor het nieuws gelden flexibeler toe. Ze gebruiken berichten die buiten de komkommertijd het nieuws niet zouden halen, de zogenoemde ‘zacht nieuws’ berichten. Dus die grotere kans op publiciteit is echt aanwezig als je het goed aanpakt.'

  Hoe regel ik voor free publicity?
  ‘Wil je als ondernemer free publicity? Maak het de redacties dan gemakkelijk. Zij draaien met minimale bezetting in de zomer. Een redacteur moet dus meer doen in dezelfde tijd, waardoor ze sneller voor kant-en-klare verhalen kiezen. Hoe sneller de redacteur een goed verhaal uit een persbericht kan overnemen, hoe groter de kans op free publicity voor de ondernemer. Dat is dus een win-winsituatie.’
   
  Uitgebreidere informatie met tips en tricks voor het schrijven en versturen van persberichten kun je lezen op mijn bedrijfsblog. Heb je vragen hierover, dan mag je natuurlijk ook altijd contact met me opnemen. 
  Als je relatiegeschenken geeft aan je personeel of zakelijke relaties, komen deze in aanmerking voor belastingaftrek. Het is dan wel belangrijk om even rekening te houden met de regelgeving eromheen.
   
  Geschenken die aan te merken zijn als “loon in natura” (huisvesting, woon-werkverkeer etc) komen niet in aanmerking voor belastingaftrek (link) Het drempelbedrag per ontvanger is € 227,- exclusief BTW per jaar (link) Mocht je boven het drempelbedrag uit komen: als de ontvanger van het geschenk het product zelf gekocht zou hebben, en minder dan 30% van de BTW af had mogen trekken, is ook voor jou de BTW niet aftrekbaar (link) Een relatiegeschenk is een geschenk voor een bestaande klant of leverancier; een gift die je gebruikt om nieuwe klanten te werven kun je als acquisitiekosten opnemen en valt zodoende onder de normale bedrijfskosten. Voor (oa.) feestjes en genotmiddelen geldt een drempel van € 4500 per jaar of een correctie aftrek gemengde kosten van 80% (link)  
  Winst gemaakt in 2018?
  Heb je met jouw onderneming een aardige winst gemaakt in 2018, dan kan het een leuk belastingvoordeel opleveren als je bijvoorbeeld acquisitiegeschenken laat maken. Een rekensom:
   
  Winst uit onderneming                       € 80.000             €  80.000
  Investering acquisitiegeschenken      €          0         -  €  15.000
  Belastbaar inkomen                         € 80.000            €  65.000
  Schijf 1 (36,55% tot € 20.142)         - €   7.361,90     - €    7.361,90
  Schijf 2 (40,85% tot € 33.994)         - €   5.658,54     - €    5.658,54
  Schijf 3 (40,85% tot € 68.507)        -  € 14.098,56     - €  12.665,95
  Schijf 4 (51,95% boven 68.507)      - €    5.970           €           0
  Resultaat                                          € 46.910,38       € 39.313,61
   
  In bovenstaande berekening kun je zien dat een investering van 15.000 euro in bedrijfskosten in dit geval onder aan de streep een verschil maakt van € 7.596,78, en daardoor een besparing van € 7.403,22 oplevert!
   
  *voetnoot: helaas werkt de tabelweergave op higherlevel op dit moment even niet, waardoor de cijfers iets moeilijker te lezen zijn, maar met een beetje old skool uitvullen is het wel te doen
   
  Bedrijfsfeestje/open dag? Ook zeker doen!
  Ook als je investering onder de ‘correctie aftrek gemengde kosten’ valt is er nog een aardig voordeel te behalen:
   
  Winst uit onderneming                                    € 80.000                  € 80.000
  Investering feestje/open dag                           €   0                      - € 15.000
  Correctie aftrek gemengde kosten (20%)       €   0                         €   3.000
  Belastbaar inkomen                                     € 80.000                  €  68.000
  Schijf 1 (36,55% tot € 20.142)                      - €  7.361,90            - €   7.361,90
  Schijf 2 (40,85% tot € 33.994)                      - €  5.658,54            - €   5.658,54
  Schijf 3 (40,85% tot € 68.507)                      - € 14.098,56           - € 13.891,45
  Schijf 4 (51,95% boven 68.507)                   – €  5.970                  €          0
  Resultaat                                                       € 46.910,38             € 38.088,11
   
  In dit voorbeeld is het te behalen voordeel € 6.177,72 en zijn de werkelijke kosten van je investering dus € 8.822,28. Nog steeds een kans die je zeker niet moet laten liggen lijkt me.
   
  Als je het feestje combineert met een open dag en de aankleding van het event laat verzorgen met items die je ook voor beurzen of andere zakelijke doeleinden kunt gebruiken (zoals roll up banners, bedrukte parasols of en tafelkleden), dan vallen deze in principe onder reguliere bedrijfskosten.
   
  Disclaimer: verifieer altijd even bij je accountant
  Hoewel deze column tot stand is gekomen in overleg met een accountant kunnen er geen rechten aan ontleend worden; verifieer dus altijd met je eigen accountant, administratiekantoor of belastingadviseur of je plannen en berekeningen kloppen.
   
  Originele bericht
  Dit bericht verscheen eerder op mijn bedrijfsblog.
  Beste deelnemers en bezoekers. Er wordt door actieve leden van ons forum al een tijd de opmerking gemaakt dat we een “oud” forum zijn. Qua HL-levensjaren (anno 2002 nóg voor hyves, facebook, linkedin en twitter) klopt dat wel. Daar zijn we nog steeds trots op !
  Qua veroudering, geldt dit uiteraard niet voor de leden. We ontvangen nog steeds ca. 300 nieuwe leden per maand. En ook de berichten die geplaatst worden zijn van deze tijd.
  Maar qua techniek zijn we door de jaren heen wel verouderd. Ideeën voor nieuwe wensen en functionaliteiten waren er wel. Maar, de huidige technische omgeving van ons forum kan dit helaas niet aan. Hierdoor werden op de ideeën en wensen die geplaatst werden geen antwoord gegeven. Laat staan een oplossing geboden.
   
  En nu? Nu is het zo ver ! We hebben een nieuw forum.
   
  Achter de schermen zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het inrichten van de nieuwe omgeving. Wij ervaren een “wauw”-effect !  Ik hoop jullie ook?
   
  Voor jou als deelnemer aan ons forum zal er het één en ander veranderd zijn. Sommige handelingen waar je in de oude omgeving aan gewend was, zullen in de nieuwe omgeving op een andere plek en onder een andere knop zitten. En ook zullen sommige nieuwe functies nog onduidelijk zijn.
  We proberen een zo zacht mogelijke landing voor jullie te maken en daar waar nodig en gewenst staan we uiteraard klaar voor toelichting en uitleg.
   
  Nu we live zijn en alles goed is gemigreerd, zullen er gaan wellicht nog wat bugs en errors boven water komen.
  Je wordt dan van harte uitgenodigd om die in dit topic te melden. Deze worden dan direct opgepakt en opgelost.
  Ik hoop dat we met zijn allen het geduld hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving van Higherlevel.nl en meewerken aan een nog sterker én groter forum voor ondernemers.
   
  We zullen er met zijn allen even aan moeten wennen. Maar, nieuwe technische omgeving biedt ons weer een sterk fundament voor de toekomst.
   
  Héél spannend wat ons betreft !
   
  Ondernemende groet,
  Moderatie Team
  *Om met de asterisk te beginnen: het is een wetsvoorstel, nog geen realiteit.
   
  Rutte III is op stoom en trekt daarmee een gordijn van rook op. Het is prinsjesdag en ineens is de rook opgeklaard. En wat zie ik: een hoge hoed waar ineens een konijn uit tevoorschijn komt met om haar nek een heel groot bierviltje waarop in slordig, kennelijk dronken, handschrift het volgende staat:
   
  Begrofting 2019 --> gat --> difidendbeplassing --> lampje --> dga --> box tzwee tarif up --> nog meer heffings in boks tzwee bedenksen. Hmmmm lekkerse whiski, doe nog 1. Ohhh wacht eenszz even, dat hads ik niets op sgrijve moeten. Dga schuldt aan zijn BV al heeeeel lang probleem --> amptenaaren te weinich om controleren.
   
  Kennelijk neemt de schrijver een verkwikkend energiedrankje, heeft een helder moment, draait het bierviltje om, neemt nog een whisky en gaat verder:
   
  Blasting hefen op alle sgulden die dga heeft aan zijn BV bofen 500k! Ik is gweldig
   
  Vergeef me mijn cynisme, maar hoe ver moet je van de realiteit afstaan als je dit weet te bedenken?! En hoe ver staan je coalitiegenoten van diezelfde realiteit af als ze dit opnemen in het belastingplan?!
   
  Ik moest, nadat ik mezelf van de grond had opgeraapt, meteen denken aan die reclames waarvan je denkt: hoe verzin je het en erger nog, hoe is dit in vredesnaam door de directie daarna nog goedgekeurd ook?
   
  Leg uit!
  Rutte III wil excessief lenen van de eigen BV aan banden leggen. Mooi initiatief, mits dat het feitelijke argument is! De fiscus vangt steeds vaker bot bij dga's die nog iets af te rekenen hebben met de fiscus. Denk aan ongedekte pensioenen, stamrechten en rekening-courant-schulden. Dat zijn verhoudingen tussen de BV en diens dga waarop fiscaal nog een claim rust, box 2 of loonheffing.
   
  Als de dga in kwestie een schuld aan zijn BV heeft en de BV zelf is onvoldoende liquide (lees banksaldo te laag of vorderingen kennelijk oninbaar) dan kan de fiscus overgaan tot heffing ineens: pensioen of stamrecht noemen we dan onzuiver en zijn belastbaar in box 1 en een te hoge rekening-courant-schuld kan verkapt dividend zijn in box 2. Maar ja, het controleapparaat hapert en lang niet elke dga heeft vermogen om de aanslag te voldoen. Denk in dat kader terug aan de controles op stamrechten en rekening-courant-schulden welke projectmatig al gedraaid zijn sinds 2011 door de fiscus. Met weinig resultaat, mag ik zeggen. Als ook de afschaffing van het loonstamrecht bij ontslagvergoedingen en pensioen in eigen beheer. Het is wel duidelijk dat de overheid af wil van de risico's op bot vangen bij dga's.
   
  Alternatief? Wetgeving maken! Dat zal die lenende dga's wel leren! Dichten we meteen een gat in de begroting. Dus wat schrijft Hoekstra aan de tweede kamer:
   
   
  500k? Doe eens normaal Joost!
  Mee eens, ik heb ook geen 500k liggen voor een lening aan privé. Het treft doorgaans dga's met een ver bovengemiddeld inkomen en vermogen. Maar de wijze waarop dit verstopt wordt, de intransparantie, het konijn uit de hoge hoed en vooral het feit dat het kennelijk niet uitmaakt waar die schuld verband mee houdt en of de schuld gewoon gedekt is door zekerheden ten gunste van de BV is een schop tegen mijn democratische schenen, die toch al beurs zijn toen ik van mijn stoel lazerde.
   
  Ik ben, juist omdat ik de ellende die hoge schulden aan je BV teweeg kunnen brengen van dichtbij zie als adviseur, beslist geen voorstander van lenen van je BV. Tenzij! Juist! De BV beschikt over overtollige liquide middelen en de lening aangewend wordt voor een doel waarvoor ook een bank een financiering zou verstrekken! Zoals een lening voor je eigen huis of ander vastgoed, gezekerd met een hypothecair recht ten gunste van de BV.
   
  Ja, er is overgangsrecht aangekondigd in de brief van Hoekstra voor leningen bij je BV ivm de eigen woning van de dga. Hoe dat eruit gaat zien? Vermoedelijk wordt de van zijn BV lenende dga straks anders behandeld dan iemand met een lening bij een bank! En hoe zit dat met ander vastgoed dan? Als ik mijn kantoorpand om mij moverende redenen privé wil houden, betaald met een lening van de BV en wil verhuren aan mijn BV? Moet ik daarvoor fiscaal gestraft worden?
   
  En dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn!
   
  Mijn visie:
  Een onsmakelijk wetsvoorstel om (weer, zie afschaffing pensioen eigen beheer en stamrechtvrijstelling) het krakende controleapparaat van de fiscus via wetgeving op te lossen. De handhaving vanuit de belastingdienst schiet tekort. Dat wordt niet of veel te langzaam opgelost, met als gevolg dit!
   
  Het levert de begroting namelijk MAAR 50 miljoen op. Dat is een fooi! De overheid die niet in staat is om met oplossingen te komen voor een falend eigen apparaat maakt wetgeving waardoor ook welwillende, zakelijk handelende mkb-ers getroffen worden in hun portemonnee.
   
  Rutte III staat voor mij te boek als onbetrouwbaar en kennelijk is 84% van de mkb-ers dat met mij eens
   
  Ik hoop op enig succes vanuit de mkb-lobby en dat we straks niet om hoeven te kijken naar deze column omdat het nooit werkelijkheid is geworden. Niet omdat ik lenen van je BV voorsta, maar omdat ik ergens hoop dat er mensen zijn die dit kabinet kunnen overtuigen van de onnozele gedachtegangen die helaas maar al te veel op het toneel verschijnen.
   
  En nu stop ik voordat ik begin over Klaas Dijkhoff, de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek met 3% vanaf 2020, de afschaffing van de dividendbelasting, de afwezigheid van het klimaatakkoord in de plannen, stijging van de zorgpremies en energiekosten, de onbesproken onmogelijkheden van het energieakkoord, afwezigheid van de digitalisering van onze samenleving in de plannen en hoe we de diversiteit van onze samenleving überhaupt horen te omarmen ipv te luisteren naar populisten!
   
  Tja, wat stem je dan in 2019 en 2021? Ik ben als ondernemer en als burger in elk geval de weg compleet kwijt!
  Het hebben of krijgen van veel personeel is uiteraard niet zo negatief als in dit oude gezegde bedoeld wordt, maar wie als ondernemer groeit in personeelsomvang krijgt ook sneller en vaker te maken met langdurig verzuim, arbodienstverlening en re-integratie.
   
  Groei biedt nieuwe mogelijkheden
  Door de groei van loonsom en aantal werknemers veranderen ook de kosten van de verzekering en arbodienstverlening. Dat biedt ook nieuwe kansen en mogelijkheden: een ander eigen risico, een aangescherpte premie of en heel ander product. Voor MKB groeibedrijven is het daarom verstandig om periodiek te kijken of alle maatregelen nog up tot date zijn en of er wellicht verbeteringen te realiseren zijn.
   
  Verzuimverzekeringen groeien mee maar veranderen niet vanzelf
  Als je loonsom flink toeneemt, stijgt de premie van je verzuimverzekering automatisch mee. Maar dat merk je vaak pas achteraf bij de naverrekening, als nota voor de suppletiepremie op de mat ligt. Zonde, want bij een flinke groei kan het eigen risico ook omhoog en valt het tarief meestal aan te scherpen – ook binnen een meerjarige contracttermijn.
  En komt je loonsom inmiddels boven de € 1.000.000,- uit, dan is het interessant om ook te kijken naar andere oplossingen zoals calamiteiten/stop loss dekkingen.
   
  Kijk ook naar je arbo-abonnement
  Voor een klein bedrijf zijn all-in arbodienst-abonnementen een goede manier om kosten te begrenzen: je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar en komt niet voor verrassingen te staan.
  Maar zodra je 20 of meer personeelsleden hebt, kan omzetten naar een basis abonnement en werkzaamheden betalen op verrichtingenbasis veel voordeliger zijn.
   
  Overigens is een aansluitovereenkomst met een Arbodienst tegenwoordig voor iedere werkgever verplicht, ook als het verzuim niet is verzekerd!
   
  Kosten voor re-integratie en interventies
  Voor veel ondernemers een onverwachte kostenpost die kan oplopen tot €10.000,- per langdurig verzuimgeval . De meeste verzekeraars bieden hiervoor een maar beperkte vergoeding.
   
  Vergelijk geen premies maar totale kosten
  Wil je een goed passende verzekeringsoplossing voor je groeiende bedrijf? Zorg dan dat je geen premies vergelijkt, maar de totale kosten van meerdere oplossingen bij langdurig en/of veel kort verzuim. Naast conventionele dekkingen met wachttijd vergelijk je dan ook de totale kosten van calamiteitendekking en uiteraard ook de optie van zelf dragen / niet verzekeren.
   
  Voorwaarden zijn ook belangrijk
  Wat gebeurt er na schade met de premie in een meerjarig contract: kan die tussentijds verdubbelen? En mag je dan tussentijds stopzetten en wat gebeurt er dan met lopende schade? Welke re-integratie-vergoeding biedt verzekeraar en wordt er ook Poortwachter-garantie gegeven? Allemaal aandachtspunten die in een goed vergelijk veel belangrijker kunnen zijn dan een 0,2% lagere premie.
   
  (deze column wordt ook elders gepubliceerd)
  Guest

  1, 2, 3, 4, rietje van papier

  By Guest

  Op een hete dag aan het eind van de 19e eeuw dronk Marvin Stone een frisse muntcocktail door een rietje. Zoals gebruikelijk in die tijd was het rietje gemaakt van een dunne strohalm, dat een grasachtige smaak aan het drankje gaf. Dat kan beter, dacht Stone.
   
  Hij wikkelde een strook papier spiraalsgewijs om een potlood, trok het potlood eruit en bracht lijm aan tussen de papierstroken. Voilà, het eerste rietje van papier. Dit werd getest in een lokale bar en enthousiast ontvangen.
   
  Stone voorzag het rietje van een waterdichte coating en kreeg er in 1888 octrooi op.
  Van oorsprong was Stone een fabrikant van papieren sigarettenhouders, maar al in 1890 werden papieren rietjes zijn voornaamste product. Zijn bedrijf vertakte zich later naar vele verschillende markten door andere spiraalgewikkelde producten maken.
   
  In de jaren 60 van de vorige eeuw werden papieren rietjes vervangen door plastic rietjes. Maar het huidige probleem van plastic afval maakt het papieren rietje weer interessant. Sinds 2007 produceert het door Stone opgerichte bedrijf weer papieren rietjes volgens het originele ontwerp, met materialen en technologieën van de 21e eeuw.
   
  De uitvinding van Stone leeft echter vooral voort in de spiraalgewikkelde buizen die je tegenwoordig nog overal tegenkomt, zoals constructiebuizen, ventilatiebuizen, verpakkingskokers en de kern van wc-rollen.
  Dit past goed bij de gedachte achter het octrooisysteem. Stone kreeg het exclusieve recht op het exploiteren van zijn uitvinding, terwijl andere uitvinders zijn spiraalwikkel-methode gebruiken als inspiratie voor nieuwe producten.
  Guest

  5 handige handdoeken

  By Guest

  Douglas Adams schreef de komische sciencefictionreeks ‘Het Transgalactisch Liftershandboek’ ('Hitchhikers Guide to the Galaxy’). Volgens het Handboek moet je altijd een handdoek bij je hebben, omdat dat het handigste hulpmiddel is voor een transgalactische lifter. Een ander advies luidt: DON’T PANIC.
   
  Innovatieve handdoeken uit de octrooiliteratuur
   
  Uit wat voor handdoeken kunnen we tegenwoordig kiezen? Het antwoord vinden we in de octrooiliteratuur. De klasse A47K10/02 is bestemd voor handdoekuitvindingen. Hieronder vind je 5 opmerkelijke handdoeken, geselecteerd uit de 300 handdoekoctrooien van het afgelopen jaar.
   
  5 Innovatieve en geoctrooieerde handdoeken op een rij:
   
  #1: handdoek met parasolgat
  Een Spaans octrooi introduceert een handdoek met een gat erin om er een parasol in te zetten (bekijk het octrooi ES1193558). Daarnaast kun je in de randen van de handdoek stokken steken ter versteviging.
   
  #2: handdoek met zonnepanelen
  Een ander Spaans octrooi toont een handdoek met zonnepanelen, waarmee je op het strand mobiele apparaten van stroom voorziet (bekijk het octrooi ES1193159). Het gedeelte met zonnepanelen is afritsbaar, zodat je de handdoek gewoon bij de was doet.
   
  #3: megahanddoek
  Een Amerikaanse uitvinding maakt van een aantal handdoeken één megahanddoek door ze met ritsen aan elkaar vast te maken (bekijk het octrooi US2017156518). Handig als je met een groep mensen naar het strand gaat. Zo hoef je je handdoek niet steeds goed te leggen en komt er geen zand tussen de handdoeken.
   
  #4: zelfzorghanddoek
  Met de ringvormige handdoek uit een Amerikaans octrooi drogen mensen met een beperking zelf hun rug af (bekijk het octrooi US2017360264). Het gat in de handdoek dient als handgreep, en je kunt de handdoek er ook aan ophangen.
   
  #5: reanimatiehanddoek
  In Korea is octrooi verleend op een handdoek die informatie geeft bij reanimatie (bekijk het octrooi KR20170003293). Als je deze handdoek volgens de aangegeven lichaamscontour over een persoon legt, geeft de cirkel op de handdoek de juiste plaats aan voor borstcompressie. Verder vind je op de handdoek 5 stappen die je moet volgen bij reanimatie.
  Vanaf 1 juli 2018 worden kleine ondernemers nóg beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote bedrijven. Betalingstermijnen van meer dan 60 dagen in bestaande contracten zijn vanaf die datum namelijk ongeldig. Consequentie daarvan is dat de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen geldt.
   
  Hoewel de wet 'Tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen' al een jaar geldt voor betalingstermijnen in nieuwe contracten, gaf deze wet grote ondernemingen één jaar de tijd om langere betalingstermijnen in bestaande contracten te verkorten tot maximaal 60 dagen. Grote bedrijven die dit hebben nagelaten, krijgen nu te maken met een betalingsafspraak van meer dan 60 dagen die nietig blijkt. Dit betekent dat de langere betalingstermijn ongeldig is en dat in plaats daarvan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen geldt.
   
  Consequenties voor grote ondernemingen
   
  Consequentie hiervan is dat kleine bedrijven dergelijke ongeldige afspraken voor niet-geschreven kunnen houden en aanspraak kunnen maken op de verschuldigde wettelijke handelsrente en incassokosten vanaf 30 dagen na ontvangst van hun factuur. Voor grote ondernemingen zijn er echter méér consequenties verbonden aan ongeldige betalingsafspraken en structureel te late betalingen. Zo wordt in de Memorie van Toelichting op de bovenvermelde wet opgemerkt dat het slechte betalingsgedrag kan doorwerken in de financiële cijfers van een onderneming. Bij structureel te late betaling moet immers een voorziening op de balans worden geplaatst voor na te vorderen wettelijke handelsrente en wel voor de duur van de verjaringstermijn van vijf jaar.
   
  Publicatieplichtig
   
  Aangezien grote ondernemingen publicatieplichtig zijn, wordt het slechte betalingsgedrag door publicatie van de jaarcijfers ook zichtbaar voor de buitenwereld. Zouden deze financiële verplichtingen niet uit de boeken van de onderneming in kwestie blijken, dan dient er bovendien rekening mee te worden gehouden dat een accountantsverklaring mogelijk niet wordt verleend. Voor de accountant van een grote onderneming is er nu dus meer oplettendheid geboden.
   
  Verdere aanscherping wet
   
  Een evaluatie van de wet staat op de agenda voor 2019, zo blijkt uit de recente brief die de staatssecretaris afgelopen maand stuurde. In deze brief wordt aangekondigd dat de wet mogelijk wordt aangescherpt als in de toekomst blijkt van verslechterd betaalgedrag.
   
  Infographic met alle wettelijke betalingstermijnen
   
  Gezien de complexiteit van de wettelijke regels voor betalingstermijnen en het toepasselijke overgangsrecht, hebben we een infographic ontwikkeld waarin eenvoudig kan worden nagegaan hoe lang de wettelijke betalingstermijn per 1 juli 2018 is (zie hieronder).
   
  <
   
  Overname van deze infographic is toegestaan mits onder bronvermelding door een link naar e-Legal incasso advocaten
   
  Half Nederland mag in juli op vakantie zijn en de politiek met reces, maar zodra het laatste fluitsignaal van het WK-voetbal klinkt is het uw beurt als ondernemer om te scoren! In de komkommertijd vullen journalisten hun media met ‘zacht nieuws verhalen’ het anders niet zouden halen. Laat daarom een professioneel persbericht schrijven, want het is bijna een schot voor open doel om gratis publiciteit te scoren.
   
  Wanneer grote delen van de maatschappij stil staan hebben journalisten ruimte over. En staan ze dus meer dan ooit open voor wat u te vertellen hebt. Dus ook al is het WK afgelopen, dat betekent dat u met uw persbericht toch nog kunt scoren.
   
  En dat kan echt de moeite waard zijn, want een publicatie op een extern platform brengt een nieuwe groep nieuwsgierige vreemden naar uw website. Speelt u daar slim op in met contentmarketing en e-mailmarketing, dan kunt u lange tijd de vruchten plukken.
   
  Iedereen wil doorlopend iets leuks, iets nieuws en iets interessants lezen, dus plaats de juiste triggers, dan ontvangt u zelfs namen en e-mailadressen van lezers voor de nieuwsbrief. Dan kunt u deze lezers meerdere keren benaderen. Hoe vaker u bij hen onder de aandacht komt, hoe meer die lezer van een vriend verandert in een klant.
   
   
   
  Voegt u zich bij deze groep ondernemers die met een goed geschreven verhaal aandacht van de media kregen? 70% van alle persberichten die ik sinds 2017 buiten de komkommertijd schreef en verspreidde leverden publicaties op in één of meer media.
   
  Eén op één
  Hoe beter het verhaal is geschreven, des te makkelijker het voor een journalist wordt om te publiceren. Dan worden persberichten zelfs bijna één op één overgenomen.
   
  Tref daarom nu al de nodige voorbereidingen. Denk na over uw nieuwsverhaal en laat alvast een professioneel persbericht schrijven. Wanneer het dan een echt rustige nieuwsdag is, dan kan het persbericht meteen worden verzonden.
  Guest

  Het WK heeft nieuwe ballen nodig

  By Guest

  Doodzonde, dat ze het WK niet hebben gehaald. Terwijl ze toch álles in zich hadden, de 2 revolutionaire ballen van Adidas. Deze week een blog over slimme octrooien op de enige constante deelnemer aan het WK: de voetbal.
   
  De nieuwe Telstar 18, zoals de WK-bal heet, danst de komende weken weer over het gras, beroerd door voeten, borstkassen, benen en hoofden. Volgens de persberichten heeft de bal een heel nieuw karkas en aan de buitenkant een nieuwe vorm voor de ‘panels’, de stukjes materiaal waar de buitenkant van de bal uit bestaat. Natuurlijk is ook grafisch veel zorg aan het uiterlijk besteed. Technisch is de bal een voortzetting van de vorige WK-bal.
   
  Bal zonder ventiel
  Het had zoveel mooier kunnen zijn. Wie de octrooiaanvragen van Adidas van de afgelopen jaren bestudeert, ontdekt dat de WK-bal er technisch heel anders uit had kunnen zien. Op naam van Hans-Peter Nürnberg staan 2 opmerkelijke aanvragen. Hij is leider van het team dat verantwoordelijk is voor de WK-bal. Aanvraag EP3097958 toont de ontwikkeling van een bal zonder ventiel. Door een zeer complex inwendig en veerkrachtig frame kan de bal stuiteren. Hij is daarvoor dus niet afhankelijk van de aanwezige luchtdruk. Revolutionair anders!
   
  Bye bye, dwarreleffect
  In de aanvraag staan de voordelen van een bal zonder ventiel: geen onbalans, waardoor ‘ie minder dwarrelt. Dat kan nog eens een leuke discussie over de attractiviteit van de voetbalsport opleveren. Ook kan de bal niet lek raken. Het Pakistaanse bedrijf Forward Sports kan inmiddels een miniversie van een ventielloze bal maken. Opmerkelijk, want dit productiebedrijf was nauw betrokken bij de vorige WK-bal (Brazuca). Welke techniek het bedrijf hiervoor gebruikt, is niet duidelijk.
   
  Bal uit één materiaal
  In een andere octrooiaanvraag van Adidas staat een bal met ventiel beschreven waarbij de 3 lagen – blaas, verende tussenlaag en buitenlaag – uit grotendeels hetzelfde materiaal wordt gemaakt (bekijk octrooi EP3175978). Bijvoorbeeld polyurethaan. Op die manier zijn de ballen na hun werkzame leven veel beter te recyclen. Een circulaire voetbaleconomie!
   
  Vrouwelijke revolutie
  Wat betreft de styling van de WK-voetbal heeft de revolutie zich overigens al in stilte voltrokken. Waar mannelijke ontwerpers de modewereld nog lijken te domineren, lijken de vrouwen de ‘strijd’ om het uiterlijk van de WK-bal definitief te hebben gewonnen. De styling van de laatste 3 WK-ballen, Jabulani (Zuid-Afrika), Brazuca (Brazilië) en Telstar 18 (Rusland) was namelijk steeds in handen van vrouwen.
   
  Minder saai
  Dus zit je straks naar een saaie voetbalwedstrijd te kijken? Bedenk dan hoe de wedstrijd zou zijn verlopen met de nieuwe ventielloze bal. Misschien dat hij bij het volgende WK van de partij is – net als Oranje.
  Higherlevel is soms net een dorp. Een dorp waarin hoogtepunten en dieptepunten elkaar afwisselen en iedereen hoopt op eigen successen en blij is voor die van een ander. Hoe wrang is het dat op het moment dat hij op het punt stond zakelijk een hoogtepunt te vieren, wij afscheid hebben moeten nemen van Peter Bonjernoor. Het lid dat online regelmatig ongeduldig kon zijn en kort door de bocht kon reageren, maar dat hij op Higherlevel en privé ook een ruimhartige, humorvolle en meevoelende persoonlijkheid was.
   
  Net voor Pasen werd Peter opgenomen met, naar het zich liet aanzien, vocht achter zijn longen. Optimistisch wenste hij enkelen van ons nog een vrolijke Pasen. Na het Paasweekeinde kwam het overdonderende bericht waarin Peter vertelde dat hij waarschijnlijk nog maar kort te leven had. Kort bleek zelfs extreem kort te zijn. Via contact met één van zijn beste vrienden hoorden we vorige week woensdag dat Peters einde nabij was. Peter overleed afgelopen donderdag 12 april aan de gevolgen van longkanker op de leeftijd van 53 jaar.
   
  Wie Peter online als lid, of als moderator, wat langer meemaakte, heeft ongetwijfeld een meningsverschil met hem gehad. Peter hield ervan een verschil in zienswijze op de spits te drijven. Te zoeken naar fouten in je redenatie, scherp en puntig te formuleren. Dat was een kant van Peter die iedereen kende, en die dwong tot nadenken. Tot het valideren van je argumenten. Tot het scherpen van de geest. Aan de andere kant was daar zijn gevoel voor humor, en kon hij discussies met een kwinkslag of een grappig plaatje in het juiste perspectief zetten.
   
  Peter was achter de schermen onvermoeibaar, kritisch en constructief in het aandragen van suggesties om Higherlevel te verbeteren. Hij had een duidelijke visie op de rol van moderatie, en loste en passant regelmatig een technisch probleempje op. Zijn betrokkenheid blijkt ook wel uit het feit dat hij sinds maart 2005 (!) lid was. Tevens ontpopte Peter zich met meer dan 6000 berichten tot één van de meest actieve leden.
   
  Privé was Peter minder zichtbaar. Hij leefde als stereotype ‘computernerd’ op zijn afgelegen boerderijwoning in de buurt van Nijmegen. Zo afgelegen dat de pakketdiensten zijn brievenbus vaak niet wisten te vinden, wat achter de schermen van Higherlevel tot leuke verslagen van gesprekken met de pakketdiensten leidde. Ondanks die mindere zichtbaarheid was hij wel altijd aanwezig bij de offline borrels die Higherlevel organiseerde.
   
  Hij was stapeldol op zijn dochter, en gek op zijn moeder. Langs deze weg condoleren we beiden met dit enorme onverwachte verlies. Weet allebei alstjeblieft dat je zoon cq je vader van onschatbare waarde is geweest voor de duizenden dagelijkse bezoekers van ons forum, en weet dat hij enorm gewaardeerd werd door een online gemeenschap die hem zeer zal missen.
   
  Lieve Peter, in 2017 heb je een tumor in je wang overwonnen. Je keek begin 2018 vol enthousiasme uit naar dit jaar. Het leven is soms niet leuk. Soms is het zelfs verdomd oneerlijk. Rust zacht Peter, we zullen je humor, energie en persoonlijkheid enorm missen.
   
   
  De uitvaart van Peter heeft in besloten kring plaatsgevonden.
  Voor iedereen die daar ook behoefte aan heeft is er op 11 mei om 18:00 uur namens Higherlevel een borrel in café Willem Slok, Korte Koestraat 2, in Utrecht. Daar heffen we het glas op onze forumvriend.
  Higherlevel is soms net een dorp. Een dorp waarin hoogtepunten en dieptepunten elkaar afwisselen en iedereen hoopt op eigen successen en blij is voor die van een ander. Hoe wrang is het dat op het moment dat hij op het punt stond zakelijk een hoogtepunt te vieren, wij afscheid hebben moeten nemen van Peter Bonjernoor. Het lid dat online regelmatig ongeduldig kon zijn en kort door de bocht kon reageren, maar dat op Higherlevel en privé ook een ruimhartige, humorvolle en meevoelende persoonlijkheid was.
   
  Net voor Pasen werd Peter opgenomen met, naar het zich liet aanzien, vocht achter zijn longen. Optimistisch wenste hij enkelen van ons nog een vrolijke Pasen. Na het Paasweekeinde kwam het overdonderende bericht waarin Peter vertelde dat hij waarschijnlijk nog maar kort te leven had. Kort bleek zelfs extreem kort te zijn. Via contact met één van zijn beste vrienden hoorden we vorige week woensdag dat Peters einde nabij was. Peter overleed afgelopen donderdag 12 april aan de gevolgen van longkanker op de leeftijd van 53 jaar.
   
  Wie Peter online als lid, of als moderator, wat langer meemaakte, heeft ongetwijfeld een meningsverschil met hem gehad. Peter hield ervan een verschil in zienswijze op de spits te drijven. Te zoeken naar fouten in je redenatie, scherp en puntig te formuleren. Dat was een kant van Peter die iedereen kende, en die dwong tot nadenken. Tot het valideren van je argumenten. Tot het scherpen van de geest. Aan de andere kant was daar zijn gevoel voor humor, en kon hij discussies met een kwinkslag of een grappig plaatje in het juiste perspectief zetten.
   
  Peter was achter de schermen onvermoeibaar, kritisch en constructief in het aandragen van suggesties om Higherlevel te verbeteren. Hij had een duidelijke visie op de rol van moderatie, en loste en passant regelmatig een technisch probleempje op. Zijn betrokkenheid blijkt ook wel uit het feit dat hij sinds maart 2005 (!) lid was. Tevens ontpopte Peter zich met meer dan 6000 berichten tot één van de meest actieve leden.
   
  Privé was Peter minder zichtbaar. Hij leefde als stereotype ‘computernerd’ op zijn afgelegen boerderijwoning in de buurt van Nijmegen. Zo afgelegen dat de pakketdiensten zijn brievenbus vaak niet wisten te vinden, wat achter de schermen van Higherlevel tot leuke verslagen van gesprekken met de pakketdiensten leidde. Ondanks die mindere zichtbaarheid was hij wel altijd aanwezig bij de offline borrels die Higherlevel organiseerde.
   
  Hij was stapeldol op zijn dochter, en gek op zijn moeder. Langs deze weg condoleren we beiden met dit enorme onverwachte verlies. Weet allebei alstjeblieft dat je zoon cq je vader van onschatbare waarde is geweest voor de duizenden dagelijkse bezoekers van ons forum, en weet dat hij enorm gewaardeerd werd door een online gemeenschap die hem zeer zal missen.
   
  Lieve Peter, in 2017 heb je een tumor in je wang overwonnen. Je keek begin 2018 vol enthousiasme uit naar dit jaar. Het leven is soms niet leuk. Soms is het zelfs verdomd oneerlijk. Rust zacht Peter, we zullen je humor, energie en persoonlijkheid enorm missen.
   
   
  De uitvaart van Peter heeft in besloten kring plaatsgevonden.
  Voor iedereen die daar ook behoefte aan heeft is er op 11 mei om 18:00 uur namens Higherlevel een borrel in café Willem Slok, Korte Koestraat 2, in Utrecht. Daar heffen we het glas op onze forumvriend.
  In 2007 verscheen op Managersonline.nl het artikel “Consultants laten miljoenen aan omzet liggen”. Dit is al een hele tijd geleden. Het onderzoek toentertijd gaf aan dat wel 44% de gewerkte uren één keer per week of minder registreert. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat urenregistratie een noodzakelijk kwaad is. Ik heb zelf niet het idee dat hier in 10 jaar tijd écht iets is veranderd. En dat is jammer.
   
  Dat urenregistratie noodzakelijk is, dat klopt. Dat het een kwaad is, daar ben ik het niet mee eens. Urenregistratie kan in een paar seconden gebeurd zijn, als je gebruik maakt van de juiste urenregistratie software. En wat je vervolgens leert over je eigen tijdverdrijf is ongelooflijk waardevolle informatie.
   
  De onbemande pomp
  Even een zijstraat. U kent het concept “onbemande pomp”. Dat is, zoals u weet, een benzinestation zonder winkeltje, waar u alleen door direct te pinnen kunt tanken. Het blijkt dat men de korting die men krijgt, ten opzichte van een bemande pomp, drastisch overschat wanneer men erover gevraagd wordt. Het geeft vooral een “gevoel van korting”, maar in de praktijk is het prijsverschil vaak veel kleiner dan gedacht.
   
  Nu gaan we terug naar urenregistratie. Men heeft een prima idee waar de tijd aan opgegaan is en welke uren voor welke klant worden gedraaid. Of hebben we hier een gevalletje onbemande pomp? Hoe zeker weet u dat uw gevoel niet wordt beïnvloed door hoe leuk u het project vindt… of door bijvoorbeeld uw humeur? Er is maar één manier om hierachter te komen: direct uw uren registreren en niet alleen op vrijdag om half 5. Het spijt me, uw geheugen is lang niet zo betrouwbaar als u denkt. Schrale troost: we hebben er allemaal last van.
   
  Het Paretoprincipe
  Een goede invalshoek om hier verder over na te denken, is het Paretoprincipe; beter bekend als de 80/20-regel. (Althans, regel... vuistregel.) Het is wat gechargeerd om te zeggen dat daadwerkelijk 80% de problemen bij 20% van de klanten vandaan komt, maar u kunt zich ongetwijfeld vinden in het gevoel.
   
  Daar raken we de kern van waar het vaak fout gaat: er worden op basis van gevoel beslissingen genomen, die veel beter op basis van echte statistieken kunnen worden genomen. Zo wordt het belang van klanten vaak over- of onderschat, terwijl de waarheid met een aantal eenvoudige handelingen achterhaald kan worden. Als inderdaad 20% van de klanten voor 80% van de telefoontjes zorgt, is het belangrijk om te weten wat de waarde van die klanten is en of het wel loont om er zoveel resources aan te besteden. Nogmaals: registreren is de oplossing! (Zelfs al doe je het in Excel.)
   
  Noodzakelijk kwaad?
  Dat urenregistratie niet tot de favoriete bezigheden van werknemers (en managers) behoort, dat staat als een paal boven water. Sterker nog: veel managers registreren zelf hun uren met enige regelmaat helemaal niet. Maar daarom is de omslag in het denken juist zo belangrijk: in heel de organisatie moet het gevoel van “belang” de boventoon voeren en niet van “controle” of van “noodzakelijk kwaad”.
   
  Een bedrijf is een team met talentvolle mensen dat dagelijks waarde creëert. Een verzameling handen en hersenen die zorgt dat het eindproduct meer is dan de som van de losse delen. Om te bewaken dat dit zo blijft, bestaan er tegenwoordig gelukkig goede registratiemogelijkheden. Op die manier kun je als bedrijf samen waarde blijven leveren.
   
  Dus is urenregistratie een noodzakelijk kwaad? Nee, het is een noodzakelijk goed.
  De kogel is door de kerk: het nieuwe kabinet i.o. verkort de loondoorbetalingsplicht van "kleine werkgevers" (=max 20 werknemers) van 2 naar 1 jaar.
   
  "Drempels verlagen"
  Motivatie is dat 2 jaar loondoorbetaling voor werkgevers een te hoog risico is en daarmee een drempel vormt het aannemen van personeel of het omzetten van tijdelijke naar vaste krachten. Het nieuwe kabinet wil deze drempels verlagen.
   
  Vraag is wie er echt blij wordt van die beperking van de loondoorbetalingsplicht. Want er is helemaal geen sprake van een verkorting van de loondoorbetalingsplicht, maar van een verplichte sectorale verzekering voor het 2e verzuimjaar voor werkgevers tot 20 werknemers.
   
  Nu verzekerd
  Blij worden in ieder geval niet de bedrijven die het verzuimrisico nu privaat verzekerd hebben: die zien de erg lage premie voor het 2e ziektejaar vervangen worden door een sectorale premie waarbij alle kleine werkgevers per sector de lasten dragen. Een solidariteitstarief dus waarbij bedrijven met laag verzuim meebetalen aan de lasten van bedrijven met hoog verzuim
  Het enige voordeel wat de verkorting van de loondoorbetaling voor deze bedrijven met zich meebrengt is een vermindering van de kosten van Arbo-interventies en begeleiding, maar die kosten hadden deze bedrijven toch al verzekerd. Daar tegenover staat wel dat er minder grip is op interventies in het 2e jaar, en de kans op WIA instroom en loonsancties vanwege vermeend onvoldoende re-integratie-inspanningen toeneemt.
   
  Nu (bewust) niet verzekerd
  Bedrijven die het loondoorbetalingsrisico (nog) niet verzekerd hadden zullen ook niet blij zijn met de nieuwe verkapte verplichte verzekering van het tweedejaars-risico. Aanname is dat ze immers bewust hadden gekozen dit risico voor eigen rekening te nemen (wellicht ook omdat ze alleen personeel op jaarcontract hebben staan). En nu zijn ze met de sectorale premie zeker duurder uit dan een private premie.
   
  Wie profiteert?
  De enige “winnaars” van deze wetgeving zijn kleine bedrijven met hoog verzuim: zij zien hun kosten – verzekerd of niet – dalen. Dat is goed nieuws voor bedrijven die pech hebben en geconfronteerd werden met zeer lang en niet verzekerd verzuim, maar vormt ook onbedoeld een beloning voor bedrijven die structureel slechter presteren qua verzuimpreventie en interventies.
   
   
  CPB onderzoek
  De gevolgen van verkorting van de loondoorbetaling zijn in 2015 al eens doorgerekend door het CPB in hun onderzoek "Verkorting loondoorbetaling bij ziekte" (link naar rapport)
   
  Het CPB concludeerde daarin dat de effecten neerkwamen op 800 miljoen extra werkgeverslasten, 100 miljoen verslechtering overheidsfinanciën (doordat er door arbeidsongeschikten gebruik gemaakt wordt van andere overheidsregelingen) en verlies van werkgelegenheid met 0,3%.
   
  Conclusies
  Het Kabinet biedt klein MKB een sigaar uit eigen doos aan, ik kan er helaas niets positievers over schrijven.
  Het is onnodige symboolpolitiek: het loondoorbetalingsrisico voor kleine werkgevers wordt niet echt verkort, maar deels verplicht verzekerd tegen veel hogere kosten dan de private markt.
   
  Zonde, en een gemiste kans: er zijn namelijk veel betere en fairdere alternatieven voorhanden, zowel publiek als privaat.
  Een bekend gezegde voor ondernemers (met een BV) luidt “Eén BV is géén BV!”. Waarom is dat en gaat de stelling altijd op?
   
  Wat wordt bedoeld met het gezegde?
  Je kunt het gezegde ook lezen als: “Als je gaat ondernemen vanuit één BV kun je net zo goed geen BV nemen als rechtsvorm”. Weer anders gezegd: “ondernemen vanuit één BV geeft je juist niet alle voordelen die je beoogt te halen met de BV als rechtsvorm”. Kennelijk heb je dus minimaal twee BV’s nodig. Hoe zit dat?
   
  Functies van een BV
  Drie van de belangrijkste redenen voor ondernemers om te kiezen voor de BV als rechtsvorm zijn de volgende:
  1. Scheiding tussen privé en zakelijk;
  2. Scheiding tussen bezit en risico;
  3. Onbelaste verkoopwinst bedrijf.
   
  De jaarlijkse belastingdruk laat ik hier buiten beschouwing omdat dat geen rol speelt in het gezegde. Ook leest u nog wel eens "beperking van aansprakelijkheid". Dat laatste is in mijn visie niet juist. Ga je de fout in als onderneming dan ben je daar aansprakelijk voor, ongeacht de rechtsvorm. Het gaat er bij een BV juist om dat je privé niet geraakt wordt door zakelijke fouten en dus val je in dit verhaal terug op nummer 1 hiervoor.
   
  Het gezegde gaat op voor punten 2 en 3. Onderneem je met één BV dan mis je de voordelen van punten 2 en 3. Als volgt:
   
  Ad 1:
  Een BV is een juridisch zelfstandige entiteit. Gaat er in de BV iets mis (schadeclaim, schulden blijven onbetaald) dan is de aansprakelijkheid in beginsel beperkt tot de BV zelf. Kan de BV niet betalen, dan houdt het doorgaans daarmee op, tenzij je als bestuurder van de BV je dermate gedragen hebt (of iets nagelaten hebt) waardoor die aansprakelijkheid alsnog naar privé verlegd kan worden. Denk daarbij aan handelen of nalaten waarvan je als bestuurder van de BV had moeten of kunnen weten dat de BV daardoor niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Duidelijke voorbeeld is het leegtrekken van een BV, al dan niet via dividend of rekening-courant terwijl de overige schuldeisers niet betaald worden.
   
  Door te ondernemen vanuit een BV breng je dus een scheiding aan tussen je privébezittingen (en eventueel die van je partner bij gezamenlijk eigendom) en je onderneming, mits je geen verkeerde beslissingen neemt en de BV netjes blijft voldoen aan haar verplichtingen. Dat werkt inderdaad ook met één BV.
   
  Ad 2:
  “Mooi, ik heb een BV. Privé en zakelijk zijn gescheiden, mij kan niets gebeuren!” Fout. Hier gaat het gezegde namelijk op. Je kunt jaren achtereen mooie winsten boeken in je ene BV. De zaak draait goed, het banksaldo is rustgevend en dan komt die ene claim binnen die al het werk van de laatste jaren in een klap van tafel veegt.
   
  Door te werken met één BV heb je de winsten van de afgelopen jaren in dezelfde BV opgepot als waarin de risico’s van het ondernemen zelf schuilen. Je hebt de winsten dus in de risicosfeer van je activiteiten gehouden. Een schadeclaim vang je doorgaans op met goede algemene voorwaarden (met beperking van aansprakelijkheid) in combinatie met een degelijke verzekeringsoplossing voor aansprakelijkheid.
   
  Maar niet zelden worden de algemene voorwaarden niet correct ter hand gesteld en van toepassing verklaard of accepteert de wederpartij jouw voorwaarden simpelweg niet en heb je van doen met de inkoopvoorwaarden van je klant. En als het dan misgaat, heb je dus geen steun voor beperking van je aansprakelijkheid.
   
  Stel dat je ene BV een banksaldo heeft van 400k. En stel je een schadepost inclusief gevolgschade van 1 miljoen voor, terwijl je polis dekking biedt voor 500k. Wat gebeurt er dan? Dan is je ene BV met al haar opgepotte winsten ineens 400k lichter. Jaren voor niets gewerkt.
   
  Ad 3:
  Je hebt het 20 jaar overleefd met je ene BV en komt in contact met een koper. Hij stelt voor de aandelen van jouw ene BV te kopen voor 1 miljoen. Deal en kassa voor de fiscus: 250k afrekenen in box 2 IB en daarna jaarlijks box 3 afrekenen over de resterende 750k bezit. De aandelen in de ene BV waren immers in bezit van jou privé. Verkoop je ze, dan ontstaat een afrekenmoment in box 2.
   
  Kom maar door met die tweede BV
  Dus je kunt op dit moment concluderen dat een tweede BV een oplossing biedt voor punten 2 en 3. Dat klopt en wel door twee BV’s op te richten. De eerste BV noemen we Holding BV. De tweede BV noemen werkmaatschappij, kortweg Werkmij. Samen wordt ook wel gesproken van een Holdingstructuur. Jij privé richt de Holding op en de Holding richt de Werkmij op. Daarmee ontstaan de voordelen van 2 en 3.
   
  Ad 2:
  Nu heb je een extra scheiding aangebracht tussen de risico’s van het ondernemen (in de Werkmij) en het oppotten van winsten (in de Holding). Dat realiseer je doorgaans door het volgende te doen:
  Holding verhuurt jou als manager aan Werkmij. Periodiek stuurt Holding Werkmij daarvoor een factuur. Die kosten drukken de winst in Werkmij en zorgen ervoor dat de winst in feite verplaatst wordt naar de Holding, want daar wordt het omzet.
   
  Legaal? Jazeker, gewoon common practice. Fullproof? Mits je geen idioot hoge fees in rekening brengt waarmee je de Werkmij in haar voortbestaan bedreigt, is dit prima mogelijk.
   
  Als na al die mooie winstjaren een claim binnenkomt bij de Wermij dan is het vermogen van de Holding in beginsel gevrijwaard. Let er wel op dat de Werkmij geen vorderingen heeft op de Holding (die worden anders geïncasseerd) en uiteraard geldt ook hier het stuk over bestuurdersaansprakelijkheid.
   
  Ad 3:
  En als na X jaar die koper aanklopt en 1 miljoen biedt, dan sluit je lachend de deal, wetend dat een stukje wetgeving met de naam ‘deelnemingsvrijstelling’ dat mooie miljoen in eerste aanleg onbelast laat. Jouw Holding BV verkoopt nu de aandelen in de Werkmij. Onder de deelnemingsvrijstelling ontvangt de Holding BV de koopsom onbelast. Dat heeft als voordeel dat je heffing over uitkeringen naar privé uitstelt totdat je zelf besluit om een uitkering van dividend te doen. Doe je geen dividenduitkeringen aan privé dan beschikt je Holding dus over 1 miljoen (vergelijk privé 750k bij één BV) om bijvoorbeeld opnieuw te investeren of uit te lenen aan je voor de koop van een woning (om maar een voorbeeld te noemen). Tot slot neemt je vermogen in box 3 door de verkoop niet toe, wat weer vermogensrendementsheffing scheelt.
   
  Meer dan twee BV’s?
  Soms is dat nuttig. Sowieso als er meerdere aandeelhouders zijn, aangezien elke aandeelhouder veelal zal kiezen voor een eigen Holding. Maar ook een aparte (tussen)holding voor bijvoorbeeld vastgoed of intellectuele eigendomsrechten (IP) kan nuttig zijn. Dergelijke waardevolle bezittingen zijn vaak het gezamenlijk eigendom bij meerdere aandeelhouders. Die aandeelhouders zullen deze bezittingen doorgaans niet in één van beide persoonlijke Holdings willen plaatsen en zeker niet in de Werkmij. Om dat op te lossen wordt tussen de persoonlijke Holdings en de Werkmij nog een BV geplaatst (vandaar tussenholding). De eigendom van die tussenholding ligt dan bij de persoonlijke Holdings. De tussenholding wordt op haar beurt weer eigenaar van de Werkmij.
   
  Winsten in de Werkmij worden dan naar de tussenholding verplaatst door facturatie van huur (vastgoed) of licentievergoedingen (IP-rechten), op vergelijkbare wijze als managementfee.
   
  Klopt de stelling dan altijd?
  Nee. Er zijn situaties denkbaar waarin 1 BV volstaat. Denk maar aan een BV waarin geen winst achterblijft omdat de aandeelhouder het steevast opneemt als loon en/of dividend. Als in die BV de activiteiten ook geen aansprakelijkheidsrisico met zich meebrengen en de BV zal waarschijnlijk nooit verkocht worden (bijvoorbeeld BV met 1 werkzame persoon op uurtje-factuurtje basis), dan kan prima volstaan worden met één BV.
   
  Tot slot
  Dit artikel is bedoeld om de functie van een Holdingstructuur te duiden. Uiteraard staat elk dossier op zich en verschillen de details en dus ook de mogelijkheden. Het gaat te ver om hier alle opties te behandelen, maar ik hoop je hiermee een goed inzicht te hebben gegeven in het nut van een holdingstructuur en de nadelen van die ene BV.
  Het aanbod van nieuws op redacties ligt deze zomer op het laagste niveau in jaren. Waren er eerder staatsgrepen, vliegrampen en aanslagen, deze zomer is het vooralsnog gelukkig rustig. Het is weer ouderwets komkommertijd en dat betekent kansen voor uw ondernemersnieuws!
   
  Ondernemers en organisaties die gratis publiciteit en media-aandacht willen, hebben nu een zeer grote kans hierop. De politiek is met reces en de kabinetsformatie gaat zijn gangetje en afgezien van een aantal niet-eetbare eieren, en enkele overstromingen en branden is het lekker rustig in de maatschappij.
   
  Dat is een probleem voor journalisten, want zij moeten wel hun nieuwsbrieven, blogs, social media, websites, kranten en journaals blijven vullen. Daarom zie je tijdens de komkommertijd dat journalisten de lat iets lager leggen.
   
  De NOS maakt zelfs weer melding van komkommertijd, dus er is duidelijk een behoefte aan meer nieuws. En dat kan ook ander nieuws zijn die tijdens drukke periodes meteen door de redacteur in de prullenbak zou worden gegooid.
   
  Een professioneel persbericht laten schrijven en dit naar de juiste redacties van relevante media versturen is daarom nu zeer de moeite waard.
   
  Tijdens komkommertijd zijn een vleugje commercialiteit, humor, creativiteit de ingrediënten voor een persbericht met uw “nieuws” om gepubliceerd te worden. Dat wordt zeer gewaardeerd door redacteuren.
   
  • Zorg voor professioneel persbericht
  Vermeld kenmerkende zaken als ‘de noot voor de redactie’ duidelijk en zorg ervoor dat dit in uw bedrijf intern goed geregeld is. Niets is zo irritant als een woordvoerder die onbereikbaar is.
   
  • Zorg voor een oprolbaar persbericht
  Wanneer het persbericht een journalistieke opbouw heeft en geschreven wordt als een nieuwsbericht, dan kan de dienstdoende redacteur in weinig tijd uw nieuws snel en gemakkelijk publiceren. Een win-win voor u en hem.
  SEO mythes
   
  Zit je in de ongelukkige situatie dat je in een branche terecht bent gekomen waar 10.000 websites 100 potentiële klanten proberen te verleiden, lees dan alstjeblieft niet verder. Maak je deel uit van de overige 99%, dan is deze column waarschijnlijk wel wat voor jou.
   
  Zelfs op higherlevel.nl worden zo af en toe berichten geplaatst waarvan de inhoud niet helemaal correspondeert met de werkelijkheid. Met name waar het om vindbaarheid gaat, oftewel rond Search Engine Optimization (SEO), doen zich heel hardnekkige mythes voor die alleen maar voor onnodig extra inspanning leiden.
   
  Laten we eerst eens kijken naar de oorzaak van die mythes: prestatiedrang. Iedereen wil graag de eerste zijn, of het nou over voetballen gaat of de positie in de zoekresultaten. Want de eerste is de beste, en als je de beste bent vindt iedereen je gaaf en wil iedereen vriendjes met je zijn!
   
  Bijgeloof
  Net zoals professionele sporters vanuit bijgeloof soms de gekste dingen doen zijn beheerders van websites soms ook bereid om alles wat maar beweerd wordt te doen om toch vooral de eerste de beste te worden.
   
  Daarbij is, net als bij die sporters, het geloof dat het ooit voor iemand gewerkt lijkt te hebben voldoende om het te behandelen als absolute waarheid die gegarandeerd leidt tot succes.
   
  Zoekmachines
  Om te kijken wat nou effectief zou kunnen zijn moet je kijken naar het doel van het medium waar het over gaat, de zoekmachine.
   
  Wat willen de Google's en Bing's van deze wereld? Dat je hun website zoveel mogelijk gebruikt zodat ze zoveel mogelijk geld aan je kunnen verdienen met de advertenties die erop staan. Zouden ze jou als terugkerende bezoeker mogen verwelkomen als er er bovenin de resultaten alleen maar pagina's staan die met trucjes bovenaan de lijst zijn gekomen, maar nauwelijks tot niet relevant zijn voor jouw zoekterm?
   
  Natuurlijk niet.
   
  Dus zoekmachines doen hun uiterste best om resultaten te laten zien die zo relevant mogelijk zijn, en de voornaamste manier om dat kunnen bepalen is de daadwerkelijke inhoud van een pagina, oftewel de content. Ja, content is nog steeds king. En de pagina's die het beste gevonden worden zijn uiteindelijk de pagina's die de (be)zoeker het beste helpen.
   
  Content is king - context is queen
  Dus je hebt goede content op je pagina's staan? Gefeliciteerd, dan ben je al voor 90% klaar!
   
  Maar al die andere tips en trucs dan waar je altijd over leest?
   
  Veel daarvan zijn bijgeloof. Als je er weer een hoort of leest, zoek dan voor de grap eens een objectieve bron die daar wat zinnigs over zegt.
   
  Duh!
  En de rest? Die zijn puur ondersteunend. Iedereen snapt dat het minder handig is om stofzuigerzakhouders te verkopen op ventieldopjes.nl, of dat daar een betere paginatitel voor te bedenken is dan "Kekke smartphonehoesjes!". Desalniettemin zouden die pagina's prima gevonden kunnen worden - ze zouden alleen niet bovenin de resultaten terecht komen omdat er andere pagina's zijn met domeinnamen en titels die beter aansluiten bij de content.
   
  Zorg dus dat je paginatitel aansluit bij je content. Zet een
  titel bovenaan de content met een tekst die van toepassing is. Presenteer je puur informatie, laat dat dan merken door een titel als "Wat zijn ventieldopjes?" te gebruiken. Verkoop je ze, dan is iets als "Goedkope ventieldopjes" een betere titel. Zo help je de zoekmachines beter begrijpen waar je pagina over gaat.
   
  Controleer ook of je pagina geen fouten bevat: een site die vol staat met elementen die niet afgesloten worden zal minder presteren dan een site waar alles wel in orde is. Maak je site responsive. Dat is de meest praktische manier om hem voor zowel desktop- als mobiele bezoekers leesbaar te maken. Gebruik microdata in je webshop om nog meer context te bieden.
   
  De rest
  En de rest? Dat zijn allemaal maar dingetjes die een heel klein beetje kunnen helpen je vindbaarheid iets te vergroten. Ongetwijfeld cruciaal voor mensen die na het lezen van de eerste zin van deze column afgehaakt zijn, maar voor het gros van de websites eigenlijk verwaarloosbaar.
   
  Ja, een afbeelding met de naam van het product erin verwerkt zal iets beter gevonden worden dan een afbeelding die 'DSC_48092938785793.jpg' heet, maar het overgrote deel van de relevantie van die afbeelding zal nog steeds komen van de content van de pagina waar die afbeelding gebruikt wordt.
   
  Helpt het om een bepaald woord meerdere keren te herhalen in de tekst van je pagina? Vast, zeker als je ook synoniemen gebruikt - het helpt bevestigen dat de pagina inderdaad over dat onderwerp gaat. Maar dat is tegelijk iets dat vanzelf gebeurt als je goede teksten schrijft. Als je krampachtig je zoekterm zoveel mogelijk gebruikt heb je juist kans dat het averechts werkt.
   
  Maak je niet druk om W3C validatie, dubbele content, wel of geen liggend streepje in je domeinnaam, productcodes in je URL, of het gemiddelde aantal keer dat je 'ventieldopje' in de pagina's van je website gebruikt.
   
  TL;DR
  Maak je pagina's voor je bezoekers, niet voor zoekmachines. Als ze goed zijn voor je bezoekers, zijn ze vanzelf ook goed voor zoekmachines.
  Stel, je hebt binnen 3-7 dagen nieuwe opdrachten nodig. Wat is dan de snelste manier om vrijwel direct of binnen enkele dagen aan een nieuwe opdracht te komen? Benader al jouw opdrachtgevers. En neem direct contact op met alle mensen in je netwerk. Laat ze problemen, kansen en mogelijkheden zien. En vraag om die klus. Begin dus in je netwerk. Dát is de snelste manier om aan nieuwe opdrachten te komen.
   
  Stap 1: kom eerst met een goed verhaal
  Ik lever je [....], zodat jij [....] resultaat behaald. Heb eerst een korte, maar krachtige, geconcretiseerde pitch (2 zinnen), waarmee je jouw boodschap snel, doch helder kan overbrengen. Je pitch moet antwoord geven op de belangrijkste vraag van je potentiële klant: wat heb ik eraan, wat levert het op?
   
  Weet wat je levert, weet welk resultaat je daarmee behaald - en daarna? Vertel het de wereld! Niets is zo belangrijk en effectief als een krachtige, duidelijke boodschap. En zit je in nood?
   
   
  Zit je in een noodsituatie?
  Sterk dan je verhaal wat aan. Laat iedereen in jouw netwerk weten waarom jij zo dringend een opdracht nodig hebt. En plaats dit ook op je social media profiel.
   
  Focus bij financiële problemen eerst eens op het binnenhalen van kleine opdrachten. De diensten die een hoge omzetsnelheid hebben. Diensten die je zonder al teveel moeite, snel kan verkopen. De kleine klusjes.
   
  Bij financiële problemen is het handig om te testen of het vertellen van je persoonlijke verhaal, tot meer opdrachten leidt (gunfactor verhoogt).
   
  Heb je een financieel probleem? Vraag in dat geval om een gedeeltelijke vooruitbetaling. Of kortere betalingstermijn. Of spoedbetaling / directe uitbetaling.
   
  Stap 2: leg contact met je opdrachtgevers / netwerk, die hebben al vertrouwen in jou
  Er is al know (kennen), like (gunnen) en trust (vertrouwen) aanwezig in jouw netwerk (dit zijn de basisvoorwaarden voor een sale, een opdracht). Daardoor kost het al direct veel minder moeite om de ander te overtuigen, jou een nieuwe opdracht te verstrekken. Je bereikt meer resultaat in minder tijd. Daarmee is dit de kortste weg naar nieuwe opdrachten. Vraag bestaande opdrachtgevers of mensen in je netwerk, om aanbevelingen. Bestaande klanten leiden tot nieuwe klanten.
   
  Goed om bij stil te staan: bij koud bellen bijvoorbeeld, is er nog geen vertrouwen, geen gunfactor en je bent nog niet bij hen bekend (know, like, trust). In dat geval zou je meer moeite moeten doen om deze ‘factoren’ op te bouwen, meer moeite moeten doen om tot een opdracht te komen. Focus dus eerst op je netwerk. Of opdrachtgevers. Of het netwerk van jouw opdrachtgevers.
   
  Laat iedereen weten dat je een opdracht zoekt en of zij deze boodschap verder kunnen delen; een facebookbericht gaat zo viraal! Wees daarnaast aanwezig in relevante social media vakgroepen.
   
   
  Stap 3: verstrek eerst een gratis voorbeeld
  Laat je klant eerst eens proeven! Eerst eens proberen! Lever een klein, gratis voorbeeld aan van je product of dienst. Laat het eindresultaat vóóraf al zien, dat is één van de beste manieren om je opdrachtgevers te overtuigen, om het geloof in jouw product of dienst te verhogen. Te overtuigen om een jou een nieuwe opdracht te geven.
   
  Met een gratis voorbeeld groeit het vertrouwen van de ander, in jouw kennis en kunde. Men krijgt vertrouwen dat je daadwerkelijk kan waarmaken wat je beloofd. Laat daarom het eindresultaat op voorhand zien.
   
   
  Als je zeer snel een opdracht nodig hebt, focus dan niet op
  Focus dan niet op netwerken, niet op adverteren, niet op gevonden worden (SEO), niet op afspraken inplannen met potentiële klanten, niet op folderen, etc. Focus alleen op: direct resultaat.
   
  Focus op bestaande opdrachtgevers en vertrouw op je netwerk. Richt je volledige aandacht op mensen waarvan je weet dat je kan aankloppen voor hulp.
   
  Stap 4: Kom in contact met het netwerk van je opdrachtgever
  Vraag je opdrachtgever / netwerk om nieuwe contacten van personen uit hún netwerk. Vraag om aanbevelingen!
   
  Stap 5: vraag vakgenoten om aanbevelingen
  Benader concullega’s (andere professionals uit het vak) om een nieuwe opdracht te vragen. ZZP’ers bijvoorbeeld, willen nog weleens een volle agenda hebben, waardoor ze genoodzaakt zijn nee te verkopen. Het kan geen kwaad om eens vriendelijk te vragen of zij nog werk hebben liggen, wat jij kan overnemen. Stel er wel wat tegenover. Een commissie bijvoorbeeld.
   
  Stap 6: Zoek je doelgroep op en vraag het gewoon
  Als je (nog) geen opdrachtgevers hebt en deze ook niet kan vinden in je netwerk - of het netwerk nog opgebouwd moet worden, doe dan het volgende. Breng alle offline / online plekken in kaart waar jouw doelgroep al aanwezig is - en vraag het gewoon! Bel als het ware bij iedereen aan! Bel, mail, trek de aandacht, leg contact! Dit uiteraard zonder te spammen.
   
  Toon een voorbeeld van je product of dienst, geef iets gratis weg. Dat is de perfecte manier om vertrouwen op te bouwen en het resultaat op voorhand al aan te tonen.
   
  Focus ondertussen op inkomsten uit loondienst, aangezien deze methode veel tijd kost! Wees voorbereid op tientallen afwijzingen en slechts 1 mogelijke toewijzing. Bij deze methode is er geen garantie op een snelle opdracht, maar je moet ergens beginnen, als je nog geen opdrachtgevers hebt.
   
   
  Stap 7: Voorkom dat je de volgende keer weer tegen hetzelfde probleem aanloopt
  Constant netwerken. Zorg voor een groot netwerk zodat je altijd voldoende contacten hebt om te benaderen voor nieuwe opdrachten. En wees productief. Werk alle opdrachten zo snel mogelijk weg, benut je tijd. Lever uiteraard wel kwalitatief werk af, want dat zorgt weer voor veel nieuwe opdrachten en/of een groter netwerk.
   
  Ik heb nog geen opdrachtgevers of nog geen netwerk. Of deze is niet groot genoeg
  Nog geen opdrachtgevers: vind nieuwe opdrachtgevers binnen je netwerk. Geen netwerk: bouw een netwerk op! (aangezien dit tijd kost, richt je je ondertussen ook op andere inkomensbronnen, zoals werken in loondienst). Netwerk is niet groot genoeg: breid je netwerk verder uit.
   
  Netwerken komt neer op het opbouwen en goed onderhouden van het contact met zoveel mogelijk relevante mensen.
   
  Je hebt snel weer een nieuwe opdracht!
  Als je actie onderneemt. Mogelijkheden genoeg, het komt nu aan op doelgerichte acties ondernemen, op basis van de stappen uit dit artikel. Het is mogelijk om supersnel weer opdrachten en klanten te hebben, als je de bovenstaande stappen snel opvolgt.
   
  Meer nuttige tips voor nieuwe opdrachten of klanten:
  http://www.jaapstronks.nl/12-tips-voor-de-beginnende-freelancer-om-nieuwe-opdrachten-binnen-te-slepen/
   
  Artikel door: Hoofdgebruiker, lid Higherlevel.nl.
   
  Met dank aan:
  harry robbertsen, john b, mmint, ironny, vloerengilde.nl en nancy zonneveld, leden van Higerlevel.nl.
  In Nederland zijn er verschillende soorten arbeidscontracten, maar hoe weet je welke er beter is? Wat is bijvoorbeeld een detacheringsovereenkomst? En wat is het verschil tussen een voorovereenkomst of een thuis overeenkomst ?
   
  Wat is een arbeidscontract?
  Allereerst, wat is een arbeidscontract? Iedereen heeft er wel eens mee te maken, maar waarom hebben wij het nodig ? Een arbeidscontract is een overeenkomst die je hebt afgesproken met je werknemer, hierin ben jij de baas en kan jij gezag uitoefenen over je werknemer. In een contract staat naast de werknemer zijn taakomschrijving, loon, vakantiedagen, voorwaarden voor als de werknemer ziek is. Zo wordt zowel jij als de werknemer beschermt tegen onverwachtheden.
   
  Soorten contracten
  Onbepaalde tijd
  Is ook wel een vast contract, bij een vast contract staat niet vast wanneer de contract beëindigd wordt. Vaak bieden werkgevers pas een vast contract aan een werknemer als hij diegene ook vertrouwd en als de werknemer zichzelf heeft bewezen. Daardoor geven werkgever vaak eerst een aantal jaar een bepaalde tijd contract voordat ze aan onbepaalde tijd aanbieden. Nadeel voor de werkgever bij een bepaalde tijd is dat je niet zo makkelijk meer van de werknemer afkomt, het kost vaak veel papierwerk en kosten.
   
  Bepaalde tijd
  Er staat al een vaste tijdsduur voor hoe lang een werknemer bij jouw bedrijf gaat werken. Het contract dat gegeven wordt kan in 2 jaar jaar tijd 2 keer verlengd worden, als je na de derde contract nog steeds tevreden ben over het werk die verricht wordt moet je een vast contract aanbieden.
   
  Noot columnredactie: aangepast, zie comments
   
  Voordeel van een bepaalde tijd is dat je als werkgever weet hoe lang diegene in jouw bedrijf blijft.
   
  Flexibele contracten
  Flexibele contracten bieden werkgevers de mogelijkheid om bij drukke periodes hun bestand aan te vullen. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt en het is druk tijdens de feestdagen dan kan je het aanvullen met werknemers op flexibele contracten. Vaak nemen daardoor ook jongeren flexibele contracten aan doordat ze het kunnen combineren met school.
   
  Binnen de flexibele contracten heb je twee soorten, namelijk:
  - Nul-urencontract, hier geldt algemene regels van een flexibele contract. Je kan de werknemer oproepen wanneer je ze nodig hebt en ze hebben nooit een aantal vaste uren. Daarnaast betaal je ze ook niet uit als ze ziek zijn.
   
  - Min-Maxcontract, hierin spreek je met een werknemer zijn minimale aantal uren vast en de maximale uren per week, maand of jaar. Dit wordt ook wel garantie-uren genoemd. Je moet de werknemer altijd zijn minimale uren uitbetalen of die wel werkt of niet.
   
  Naast bepaalde en onbepaalde tijd contracten heb je ook nog verschillende soorten overeenkomsten, zoals: uitzendovereenkomst, detacheringsovereenkomst of modelovereenkomst.
  Uitzendovereenkomst
  Bij een uitzendovereenkomst staat de werknemer niet onder contract bij jou maar bij het uitzendbureau waarvan je ze hebt ingehuurd. Als een uitzendkracht jou bevalt kan je ze ook aannemen. Een voordeel van een uitzendovereenkomst is dat je ze de aantal uren uitbetaalt dat ze werken, kom zij om twee uur aan maar is het om zes uur weer rustig dan kan je ze wegsturen en hoef je maar vier uur uit te betalen.
   
  Bij het aannemen van een uitzendkracht moet je op 4 punten letten:
  1. Gecertificeerde uitzendbureau
  Een werkgever moet tijdens het inhuren van een werknemer bij een uitzendbureau opletten of hij gecertificeerd is. Als de bureau geen SNA certificering heeft dan kan je als werkgever zijnde te maken hebben met een inlenersaansprakelijkheid.
   
  2. Inlenersbeloning
  Uitzendkoepels valt onder ABU of de NBBU, deze CAO staat dat een uitzendkracht hetzelfde salaris moet ontvangen als de andere werknemers van jouw bedrijf die dezelfde werkzaamheden verrichten.
   
  3. In dienst nemen uitzendkracht
  Bij uitzendkracht telt ook de ketenregeling, als een uitzendkracht bij zijn voormalige werkgever gaat werken en dezelfde werkzaamheden blijft verrichten dan heet dat opvolgend werkgeverschap er mogen geen pauzes van twee maanden tussen zitten.
   
  4. Transitievergoeding
  Ook bij een uitzendkracht geldt dat bij een dienstverband van 2 jaar of langer de uitzendkracht recht heeft op een transitievergoeding(=ontslagvergoeding), de vergoeding moet de uitzendkracht bij de daadwerkelijke werkgever halen, dit zal vaak bij de uitzendbureau zijn.
   
  Voordeel van het inhuren van uitzendkrachten zijn :
  - Tijdwinst, je sollicitatieprocedure is aanzienlijk korter dan die voor je eigen medewerkers, je laat de keuze aan je uitzendbureau over nadat je hebt vertelt waar je naar opzoek ben.
   
  - Flexibiliteit, je kan ze inzetten wanneer het druk is en weer wegsturen wanneer het weer rustig is en je betaalt vervolgens alleen de gewerkte uren. Dit is ook handig als je projectmatig werkt.
   
  - Geen loondoorbetaling bij ziekte, bij je vaste werknemers betaal je door wanneer ze ziek zijn, dit is niet het geval bij uitzendkracht.
   
  Nadeel van het inhuren van uitzendkrachten zijn:
  - Duurder, vaak zijn de tarieven bij een uitzendbureau veel hoger.
   
  - Aansprakelijkheid, hoewel je geen contract hebt met de uitzendbureau ben je wel aansprakelijk voor de schade bij een bedrijfsongeval.
   
  - CAO-wijziging na 6 maanden, wanneer je uitzendbureau inschakelt en na een half jaar de uitzendkracht nog steeds in dienst is bij jou dan wijzigt je CAO en moet je dezelfde salaris
   
   
  Detacheringsovereenkomst
  Bij een detacheringsovereenkomst huur je iemand voor een bepaalde periode in via een detacheringsbedrijf. Net zoals bij een uitzendovereenkomst hoef je de ingehuurde niet te betalen bij ziekte, wel zou je te maken hebben met vakanties, loonsverhogingen of zelfs opleidingen.
   
  Voordelen van detacheren:
  - Je kan iemand specifiek inhuren voor zijn expertise
   
  - Je bindt mensen tijdelijk aan je, zonder dat je ze daarna hoef te ontslaan
   
  - Je kan hoogopgeleid personeel inhuren
   
  Nadelen van detacheren:
  - Gedetacheerd personeel is minder betrokken bij de organisatie.
   
  - Hebben een inwerkperiode nodig
   
  - Krijgen salaris dat hoger ligt dan vast personeel.
   
   
  Modelovereenkomst
  Als werkgever kun je ook freelancer of zzp ers inhuren voor specifieke klussen waar jou deskundigheid voor nodig is. De afspraken tussen werkgever en ingehuurde worden vastgesteld in een modelovereenkomst. De overeenkomst wordt gelijk beëindigd als de opdracht is vervuld. De gebruik van de overeenkomst is vooral voor duidelijkheid tussen de twee partijen.
   
  Voordelen van modelovereenkomst:
  - Zekerheid tussen de twee partijen
   
  - Vermijd een DBA boete
   
  - Je kan het makkelijk samenstellen met je werknemer
   
  - De werkgever werkt door als je niet tevreden ben met het resultaat.
   
  Oproepovereenkomst
  Je neemt iemand in dienst die je alleen nodig hebt als je diegene oproept. Als je iemand regelmatig oproept hebben zij al snel recht op een vast contract. Binnen de oproepovereenkomst heb je arbeidsovereenkomst MUP en voorovereenkomst.
  Arbeidsovereenkomst MUP
  MUP staat voor met uitgestelde prestatieplicht. De prestatie wordt pas geleverd wanneer de werkgever de werknemer oproept om te kom­en werken. De werknemer mag jouw oproep niet weigeren. In het contract spreek je geen vaste werktijden af.
   
  Voorovereenkomst
  Dit is een overeenkomst die je hebt afgesloten met je werknemer voordat je overgaat naar een arbeidsovereenkomst, dit is ook wel het eerste contract tussen werknemer en werkgever.
   
  Thuis overeenkomst
  Bij een thuis overeenkomst is jouw werknemer enkel alleen thuis werkzaam voor jouw bedrijf. Je geeft hem of haar instructies en taken die ze thuis moet uitvoeren, de taken mogen niet geweigerd worden. In de thuis overeenkomst staat ook het uurloon, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte beschreven.
  Vakantiewerkovereenkomst
  Dit is vaak een overeenkomst met jongeren die tijdens het hoogseizoen of feestdagen gaan werken. Vaak zijn deze overeenkomsten niet op schrift gesteld. Hier gelden vaak ook de regels van een nul urencontract.
   
  Bij alle overeenkomsten komt duidelijk naar voren dat je een overeenkomst niet alleen opstelt om jezelf en je werknemer te beschermen maar er ook is om alle onduidelijkheden van tafel te halen.
   
   
   
  Noot van de Columnredactie: dit is een bewerking van een column die eerder op de eigen site is gepubliceerd
  Eind maart heb ik dit blog op joop.nl gepubliceerd. Het gaat over de rol die onderwijs volgens mij zou moeten hebben in het verbeteren van het economisch perspectief van de samenleving.
   
  Aangezien daar reacties vanuit het perspectief van de werknemer, ben ik heel benieuwd hoe ondernemend Nederland naar dit blog kijkt.
   
  Onderwijs werkt!
  Er werd in de politiek voor de verkiezingen veel gesproken over baancreatie. Zo deed GroenLinks bijvoorbeeld het voorstel voor een grote belastingherziening waarmee vele banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zouden kunnen worden gecreëerd. Op zich geen slechte gedachte, maar volgens mij kan dit geld beter worden geïnvesteerd in onderwijs.
   
  Het heeft volgens mij namelijk niet zoveel zin om banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te creëren. Veel banen aan de onderkant zullen gezien de trend van robotisering op de arbeidsmarkt binnen een aantal jaren op met bestaan. Wat precies het effect is en wanneer dit gebeurt is gissen. Hoe dan ook bieden de voorstellen die gericht zijn op directe baancreatie een oplossing voor de korte termijn.
   
  De inhoud van beroepen gaat veranderen en zal veelal verschuiven naar kenniswerk of een groter sociaal karakter krijgen. Dit leidt dus tot hoger opgeleide functies en continue onderwijs. Daarnaast lost het creëren van banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt het huidige tekort aan hoogopgeleid personeel niet op. Die hoogopgeleide werknemers moeten nu uit het buitenland gehaald worden; de nieuwe generatie gastarbeiders. Alleen heten ze nu heel chic expats, maar in feite is het gewoon een gastarbeider. Het bedrijfsleven haalt hen de afgelopen jaren uit het buitenland. Met een dergelijk voorstel zoals van GroenLinks, zal dat niet veranderen. Niet echt een duurzame oplossing dus. Ook geen antwoord op het thema robotisering van de arbeidsmarkt dat maar laag op de politieke agenda’s staat.
   
  De echte en duurzame oplossing is het opleiden van laaggeschoolden werknemers naar MBO functies en werknemers met MBO denk- en werkniveau naar HBO functies. Hiermee creëren we doorstroom op de arbeidsmarkt en het zal tevens de productiviteitsverhoging ten goede komen. Dit levert tevens een situatie op waarbij de de inkomensverschillen vanaf de andere kant genivelleerd worden. Niet door de bovenkant naar beneden te duwen, maar de onderkant naar boven. Oftewel een welvaartsgroei voor iedereen.
   
  Focus op duurzame inzetbaarheid
  Er hoeven dan geen banen gecreëerd te worden, dat zal het economisch organisme zelf doen. De groeiende markt zal zelf zijn nieuwe behoeftes krijgen op basis waarvan nieuwe beroepen en banen gecreëerd zullen worden. Het enige dat de overheid dient te doen is te faciliteren in de middelen die hiervoor nodig zijn. Zij dient de voorzieningen te scheppen, hetgeen volgens mij betekent dat er flink in onderwijs geïnvesteerd dient te worden.
   
  Het UWV heeft ter bevordering van de doorstroom al een goede stap gezet met de creatie van de scholingsvoucher voor kansrijke banen. Deze voorziening is dermate goed ontvangen dat het budget hiervoor al op is. Daarnaast is het nota bene de werkgeversvereniging AWVN die een passend lijkende oplossing aandraagt om duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te creëren. Zij doen namelijk het voorstel om de ontslagvergoeding om te vormen naar een stelsel dat continu leren moet bevorderen. Waar zijn de plannen van de politiek hiervoor? De enige partij die zich echt sterk maakt voor onderwijs is D66, maar zelfs zij schiet eigenlijk te kort in het programma.
   
  Het toont in ieder geval wel aan dat goede initiatieven niet alleen uit politiek hoeven te komen. Vanuit een filosofie dat er een oplossing gevonden wordt waarin de ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen van zowel de werknemers als de werkgevers werkelijk opgelost worden. Dit is het resultaat wanneer er vanuit gemeenschappelijk belang op lange termijn wordt gekeken. Vanuit de interafhankelijkheid, in plaats van de tegenstrijdigheid. Een gouden vondst wat mij betreft. De budgetten voor ontslagvergoeding worden getransformeerd tot budgetten voor ontslagvoorkoming.
   
  Ja, dat vraagt inderdaad ook inzet van de werknemers. Zij zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Dit is al jaren een lastig thema binnen HR-land, die hebben hun er hun handen en hoofden vol aan. Hoe krijgen we de werknemers zover dat ze gemotiveerd zijn om een opleiding te volgen?
   
  Leren wordt pas interessant wanneer je begrijpt wat het je oplevert.
  Volgens mij ligt die tegenzin hem vaak in het verplichte karakter in combinatie met te weinig ruimte of tijd om te studeren. Hierdoor zie je dat alleen de echte strevers inzet tonen om zich verder te ontwikkelen. De rest doet alles met een frisse tegenzin op het laatste moment. Wat vooral meespeelt is dat het nut en de zin ervan niet duidelijk genoeg is. Opleiden en trainen heeft als doel dat je effectiever wordt, beter in je werk. Of dat je meer verantwoordelijkheden kan dragen, door kan groeien, of meer bezig kan houden met hetgeen je echt leuk vindt in je werk. Leren wordt pas interessant wanneer je begrijpt wat het je oplevert! Zo geldt het voor volwassenen en voor kinderen. Je huiswerk maken omdat het moet, heeft werkelijk nog nooit iemand geïnspireerd om te leren; wel gedwongen.
   
  Inspireren om te leren
  Onderwijs krijg je alleen op gang wanneer de deelnemers geïnspireerd worden om deel te nemen. Wanneer ze snappen wat het hen oplevert, dan hoef je ze niet meer te motiveren, want ze weten allang waarom ze het willen doen.
  Dus ja, dat vraagt een andere aanpak dan de huidige standaard. Sterker nog, dat vraagt een paradigma verschuiving. Van alle kanten. Allereerst van de werkgeversorganisatie, de werknemersorganisaties en de politiek. Gezamenlijk moet er een plan op tafel komen waarbij de belangen van alle partijen wordt meegenomen. Dat plan moet worden gesmeed op basis van gemeenschappelijke belangen, waarbij de wederzijdse bezwaren geïntegreerd worden. Uiteraard zullen er wederzijds concessies moeten worden gedaan, maar het plan dat er moet komen dient een haalbare oplossing bieden voor de sneller veranderende arbeidsmarkt. Daarnaast zal ook effectieve loopbaanbegeleiding een grote rol in dit geheel dienen te krijgen.
   
  Om deze paradigmaverschuiving te realiseren zullen de huidige communicatie strategieën van zowel het regulier onderwijs als van de HR afdelingen overhoort gekieperd moeten worden. De vlam van inspiratie moet worden aangewakkerd bij zowel de ingedutte werknemer, de WW-er zonder perspectief en de scholier. Verandering is de constante en die boodschap dient samen met de oplossing te worden aangedragen.
   
  We zien namelijk dat nieuwe behoeften snel worden ingevuld door creatieve jonge ondernemende mensen die daarmee aan de geboorte staan van nieuwe beroepen, toepassingen of bedrijven. Dit zijn de voorbeelden waarmee de scholier geïnspireerd moeten worden. Want als we de scholieren niet laten nadenken over ze willen worden, maar over welke problemen hen aan het hart gaan en ze willen oplossen krijg je heel anders denkende mensen.
   
  “Don’t ask kids what they want to be when they grow up (career.) Ask them what problem they want to solve (lifelong learners!) – Jaime Casap”
   
  Een mooi voorbeeld hiervan is Boyan Slat, de 22-jarige Nederlander die voor ons de enorme plastic soep in de oceanen gaat opruimen. Als duiker werd hij diep geraakt door het oceaan plastic probleem. Vanuit zijn gepassioneerde overtuiging dat hij hier een oplossing voor kon verzinnen deed hij dit ook. Hij is oprichter van The Ocean CleanUp en wordt internationaal erkend voor zijn inventiviteit.
   
  Noot Columnredactie: dit is een ingekorte versie van deze column van wijhetvolk.nl.
   
  Nota bene: De columntitel is door de columnredactie aangepast om onbedoelde Godwins te voorkomen
  Ooit was je hip met de nieuwste Nokia. De tieners van nu kennen het merk Nokia niet eens; je hebt of een Iphone of een Samsung.
  Nokia, ooit de onbetwiste marktleider, raakte in 2010 in de problemen wat tot de ondergang van het bedrijf leidde. Ook Kodak kwam in de problemen met als dieptepunt een faillissement. En KPN maakte dezelfde fouten. Wat kunnen we leren van de fouten van deze bedrijven. Maakt het daarbij nog uit dat het om grote bedrijven gaat? Nee, de 5 lessen zijn net zo goed van toepassing op MKB-ondernemingen.
   
  Les 1: Hou de (tegen)trends in de gaten
  Zowel KPN, als Nokia en Kodak waren te veel met zichzelf bezig en niet met wat er om hun heen gebeurde. Keken ze wel om zich heen, dan hadden ze eerder gesignaleerd dat er een verschuiving plaatsvond:
   
  □ van SMS naar whatsapp, games en muziek op je telefoon
  □ van mobieltjes zonder touchscreen naar mobieltjes met touchscreen
  □ van het filmrolletje naar digitale fotografie]
   
  Hou trends en tegentrends in de gaten en bedenk daarbij dat trends klein beginnen.
   
  Les 2: Leer van je belangrijkste concurrenten
  Van welk bedrijven heb je het meeste last? Die doen het namelijk net zo goed als jij of zelfs beter. Waarom doen ze het beter en wat kan je van ze leren en eventueel overnemen. Je doel moet zijn om het minimaal net zo goed te doen als de meest succesvolle concurrent. Bedenk dat concurrentie van verschillende kanten kan komen. Denk aan Airbnb in de hotelbranche, Uber en de taxibedrijven, Google en telecombedrijven.
   
  Les 3: Richt je organisatie en processen flexibel in
  Vaak vinden organisaties snelle veranderingen lastig. Zolang de marktomstandigheden niet veranderen, gaat het goed. Maar de ervaring leert dat in vrijwel elke branche de veranderingen elkaar snel opvolgen. Je bent als onderneming kwetsbaar als je niet kunt meebewegen met deze veranderingen omdat de organisatiestructuur en/of processen dit verhinderen of vertragen. Flexibiliteit, wendbaarheid is belangrijk.
   
  Les 4: Zorg dat je alles weet van je klant
  Het gaat er niet om wat je als bedrijf wilt maken of leveren, maar wat de klant nodig heeft om in zijn of haar behoeften te voorzien. Het belangrijkste in ieder bedrijf is het stimuleren van klantentrouw door het steeds weer opnieuw bevredigen van de behoeftes van klanten op een superieure manier. Je moet de klant begrijpen. Inzicht is nodig in het beslisproces van de klant. Welke stappen doorlopen mensen/bedrijven voordat ze tot de aanschaf van een product of dienst overgaan? Zonder klanten geen omzet.
   
  Les 5: Word niet lui van je succes
  En als je dan eenmaal die cashcow, de groeibriljant, hebt gevonden geniet er dan van. Successen moet je vieren. Dat motiveert je team en geeft blijk van waardering. Maar bedenk dat een cashcow eindig is. Dat de groeicurve van die ene groeibriljant ooit naar beneden zal buigen. Je zal elke keer weer moeten kijken naar wat de trends en tegentrends zijn, wat je concurrenten doen, wat de behoeften van je klanten én toekomstige klanten zijn en hoe je hierop kunt anticiperen.
  Het centraal bureau van de statistiek toonde het een aantal jaar geleden al aan: ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) ondervinden problemen bij het afsluiten van een bancaire leningen. Sterker nog, in Nederland bleek het lastiger om een bancaire lening af te sluiten als ondernemer dan in veel andere Europese landen. Bijna 25% van de aanvragen werd afgewezen door de bank.
   
  Geen wonder dat er de afgelopen jaren steeds meer vormen van alternatieve financiering opstonden: crowdfunding, factoring, business angels, krediet unies enzovoorts. Kortom, een ondernemer kan vandaag de dag kiezen tussen de verschillende bestaande financieringsvormen. Echter lopen deze mogelijkheden erg uiteen als het bijvoorbeeld gaat om de voorwaarden en vereisten die worden gesteld. Bent u een ondernemer en op zoek naar alternatieve financiering? De onderstaande 6 tips bieden een basis voor een goede voorbereiding van uw zoektocht!
   
  Tip 1: Voor welke termijn zoekt u financiering?
  Deze vraag is een essentiële voordat u gaat zoeken naar alternatieve financieringsvormen. De looptijd van de financiering is doorgaans namelijk ongeveer gelijk aan de looptijd van uw investering. Zoekt u startvermogen voor uw onderneming? Dan is het goed om te zoeken naar financieringen die over een langere periode terugbetaald kunnen worden. Heeft u echter alleen financiering nodig om op korte termijn belangrijke facturen te voldoen, dan is een financieringsvorm met alleen korte termijn verplichtingen passender.
   
  Tip 2: Stel zelf de financiële prognose op
  Eén van de vereisten voor veel financieringsaanvragen is een financiële prognose. Veel ondernemers kiezen ervoor om een accountant deze te laten opmaken. Op deze manier sluiten balans, liquiditeitsprognose en exploitatiebegroting mooi op elkaar aan. Een nadeel van het laten opmaken van deze prognose door een accountant is dat de visie van de ondernemer vaak niet goed terug komt in deze prognose. Door als ondernemer zelf een financiële prognose op te stellen, en deze eventueel te laten controleren door een financieringsadviseur, is de kans groot dat u uw prognose beter kunt onderbouwen wanneer een potentiële financier hier naar zal vragen.
   
  Tip 3: Check de betrouwbaarheid
  Een vorm van financiering verschaffen voor uw onderneming is het aangaan van een belangrijke relatie. Ongetwijfeld zal de financier uitvoerig onderzoeken in hoeverre u als ondernemer betrouwbaar bent en uw kredietwaardigheid controleren. Het is goed om zelf als ondernemer ook het omgekeerde te doen, kijk met welke financier u te maken heeft, welke personen er achter het bedrijf zitten en inventariseer de recensies en ervaringen van zij die u voorgingen. Zo voorkomt u dat u achteraf voor onverwachte verrassingen komt te staan.
   
  Tip 4: Gestapeld financieren?
  Gestapeld financieren houdt in dat u meerdere financieringsvormen combineert. In de tijd dat vrijwel alle financieringen via de bank geregeld werden, gebeurde dit eigenlijk ook al: zo werden een lening, debiteurenfinanciering en lease geregeld tegelijk afgesloten. Een belangrijk verschil is echter, dat er nu verschillende externe partijen gecombineerd worden. Dit kan als belangrijk voordeel hebben dat de uiteindelijke financiering passender is dan één standaard financieringsvorm, echter betekent meer financiers ook meer en andere verplichtingen en afspraken. Bedenk dus goed óf en met welke financieringsvormen u wilt gaan stapelen.
   
  Tip 5: Inventariseer de verschillende spelers
  Inmiddels is het aantal partijen dat alternatieve financiering aanbiedt de honderd al lang en breed gepasseerd. De keuze is reuze, wat het kiezen niet per sé eenvoudiger maakt. Voordat u een afspraak maakt m.b.t. alternatieve financiering met één van deze spelers is het goed om op een rijtje te hebben welke vormen er zoal zijn en welke het beste bij u past. De Kamer van Koophandel biedt op hun advies en informatie pagina een uitgebreid overzicht van de diverse mogelijkheden en hun kenmerken. Voordat u blind kiest voor crowdfunding, crowdfactoring, voorfinanciering van subsidies, business angels, inkoopfinanciering of supply chain finance is het dus goed om eerst overzichtelijk te hebben wat er zoal komt kijken bij welke financieringsmethode.
   
  Tip 6: Begin bij uzelf
  De verschillende vormen van alternatieve financiering schieten als paddenstoelen uit de grond, het wordt bovendien steeds eenvoudiger om een vorm van alternatieve financiering te verkrijgen. Echter, geldt ook hier dat voor niets de zon op gaat en er altijd een tegenprestatie van u verwacht zal worden. Het kan daarom zeker geen kwaad om eerst uw eigen financieringsmogelijkheden in kaart te brengen, wat kunt uzelf of uw onderneming bijdragen als financieringsbron? Zijn er kosten te schrappen, kunnen bepaalde marges verhoogd worden? Alle kleine beetjes kunnen bijdragen aan het tegemoet komen van uw behoefte, zonder het inschakelen van externe financiers.
  De meeste bedrijven doen niets met de data die ze verzamelen en bewaren. Dit is een gemiste kans want advanced analytics kan hen helpen om een voorsprong op hun concurrentie te bewerkstelligen met inzet van competitive intelligence. Tevens kunnen structurele besparingen gerealiseerd worden die investeringen mogelijk maken en het behalen van de doelstellingen eenvoudig maakt. Big data creëert kansen en groei. Big data is here to stay.
   
  Uit een recent onderzoek van de KvK ‘Ondernemen met (big) data door het MKB’ daterend van 10 januari 2017 komt naar voren dat 46 procent van de ondernemers geen werknemers in huis heeft om waarde met data te creëeren en slechts 7 procent geeft aan wel de benodigde expertise te bezitten om met data te werken.
   
  Een groot deel van de ondernemers lijkt zich niet bewust te zijn van de kansen die ondernemen met (big) data in zich heeft. Ondernemers willen met big data met name de volgende vijf punten optimaliseren: klantbediening verbeteren, inzicht in de klantbehoefte, omzet verhogen, de concurrentiepositie verbeteren en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Gemiddeld is circa 13 procent van de ondernemers in het MKB er al mee bezig, 15 procent gaat er zeker mee aan de slag en 22 procent twijfelt er nog over.
   
  Het onderzoek toont dat ondernemers hun ontwikkelniveau van het toepassen van (big) data laag inschatten, ze beoordelen zichzelf met circa een 2 op een schaal van 1 tot 5.
   
  Predictive analytics kan een business leader helpen met het begrijpen hoe hij waarde aan de klant levert. Door het genereren van klantinzicht is een ondernemer beter in staat om in te spelen op de behoeftes van zijn klanten en zelfs deze behoeftes accuraat te voorspellen.
   
  Met predictive analytics wordt vergaande personalisatie haalbaar en wordt onder andere de online customer experience geoptimaliseerd. Met gebruik van machine learning algorithms kunt u uw klanten persoonlijke aanbiedingen doen nog voordat u de klant kent. De machine learning algorithm aanbevelingen zijn gebaseerd op eerdere aankopen door klanten.
   
   
  Forecasting geeft ondernemers hun eigen kristallen bol.
  Accurate en tijdige forecasting drijft succes. Een retailer weet hierdoor precies hoeveel voorraad hij moet bestellen. Een ondernemer bestelt hierdoor nooit te veel of te weinig voorraad maar ook zaken als omzet, personeelsbezetting en kosten kunnen kunnen weken en maanden vooraf inzichtelijk worden gemaakt. Volgens een onderzoek van Het McKinsey&Company - McKinsey Global Institute zou de operationele marge van retailers met zestig procent kunnen toenemen als ze big data volledig zouden inzetten.
   
  Met predictive analytics ligt targeted marketing binnen handbereik.
  Uw klant data kan worden ingezet om targeted marketing campaigns te ontwikkelen. U weet vooraf met procentuele zekerheid welke klanten waarschijnlijk uw aanbieding zullen aanschaffen. Dit maakt uw marketing campagne niet alleen effectiever maar werkt ook nog eens kostenbesparend en doordat u vooraf weet welke klanten geïnteresseerd zullen zijn in uw aanbod kunt u een perfect offer samenstellen.
   
  Met marketing campaign optimization weet u precies wanneer u uw klanten het best kunt benaderen. Met marketing campaign optimization weet u met grote zekerheid welke klanten u op welke dag en tijdstip het best kunt benaderen en tevens via welk kanaal, bijvoorbeeld via een: cold call, e-mail en SMS. De machine learning algorithms tonen u op welke moment van de week uw prospect op uw aanbod ingaat.
   
  Predictive analytics maakt churn inzichtelijk.
  Het is eenvoudiger en rendabeler om bestaande klanten te houden dan nieuwe klanten te werven. Met predictive analytics kunt u churn inzichtelijk maken en hierop adequaat actie ondernemen door de klant bijvoorbeeld te contacteren of een onweerstaanbaar aanbod te doen.
   
  Applicant/employee hiring and retention.
  Met applicant/employee hiring and retention staat u niet meer voor kostbare verrassingen. Employees zijn de meest waardevolle assets van uw organisatie, ze zijn de levensader van uw organisatie. Predictive analytics helpt u of uw HR manager om de meest geschikte kandidaat for the job te selecteren en tevens helpt predictive analytics u om inzichtelijk te maken welke employees procentueel het meest kans maken om hun ontslag in te dienen.
  Big data is de aanjager voor economische groei en innovatie.
  Big data wordt beschouwd als de olie van de 21e eeuw en big data is overal. Het is duidelijk dat big data een grote rol gaat spelen in de maatschappij. Wat we nu nodig hebben zijn slimme analyse-technieken om big data om te zetten in waardevolle informatie. En het ontwikkelen en gebruiken van die technieken, dat is een vak apart: data science. Big data is de aanjager voor economische groei en innovatie.
  Guest
  Ontslag op staande voet is eigenlijk een opzegging van de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang. De werkgever hoeft dus geen rekening te houden met een opzegtermijn. Een ontslag op staande voet mag schriftelijk en mondeling worden gegeven. In de praktijk wordt een ontslag op staande voet vaak mondeling gegeven en daarna in een brief bevestigd.
   
  Als een werkgever jou op staande voet ontslaat, hoeft hij geen toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter, maar kan hij dit zelfstandig doen en met onmiddellijke ingang. Gevolg van een ontslag op staande voet is dat je per direct je baan en dus ook je salaris kwijt bent. Daarnaast komt ook het recht op een WW-uitkering in gevaar!
   
  Aangezien een ontslag op staande voet zeer verregaande gevolgen heeft voor een werknemer, stelt de wet strenge eisen aan de werkgever als hij dit middel wil inzetten.
   
  Voorwaarden ontslag op staande voet
   
  Er moet sprake zijn van een dringende reden
  Het ontslag moet “onverwijld” zijn gegeven;
  De reden voor het ontslag moet onverwijld zijn medegedeeld
  Als een ontslag op staande voet niet aan deze voorwaarden voldoet dan kunnen je het succesvol aanvechten. Dit heet vernietigen. Let wel op! Vanaf het moment dat je op staande voet ontslagen bent heb je maar twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Je kunt dit dus niet met een brief aan je werkgever doen.
   
  Op staande voet ontslaan
   
  Een dringende reden
   
  Voorbeelden van een dringende reden zijn diefstal, mishandeling, belediging en bijvoorbeeld werkweigering. Er moet dus sprake zijn van een ernstige gedraging van de werknemer. Bij de beoordeling of sprake is van een dringende reden wordt ook gekeken naar de situatie waarin de werknemer zich begeeft. Wat zijn de persoonlijke omstandigheden. Het is dus lang niet altijd een uitgemaakte zaak. Dit is ook de reden dat werkgevers vaak te snel een werknemer op staande voet ontslaan.
   
  Onverwijld ontslag geven
   
  Een werkgever moet direct in actie komen nadat een incident heeft plaatsgevonden. De werkgever mag dus niet stilzitten en afwachten en pas dagen later besluiten om een werknemer alsnog op staande voet te ontslaan. Als de werkgever besluit om geen actie te ondernemen en treuzelt, verliest hij de mogelijkheid van een ontslag op staande voet. Wel mag de werkgever onderzoek doen naar aanleiding van een bepaald incident of een melding. Dit onderzoek moet dan uitwijzen of er reden is om een werknemer op staande voet te ontslaan.
   
  De dringende reden moet onverwijld worden meegedeeld
   
  Als een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, moet hij direct aangeven wat hiervoor de reden is. Alleen als de werknemer weet wat hem verweten wordt kan hij zich hiertegen verweren. Een werkgever mag de reden voor het ontslag op staande voet later ook niet meer wijzigen.
 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept