• 0

Moeite met het ''goed'' begrijpen van mijn boekhouder.

Ik heb een boekhouder die ik niet zo goed begrijp door de moeilijke woorden die hij telkens uitspreekt zoals het verekkenen van btw omzet belasting marge belasting en die berekeningen die hij telkens aan mij verteld. Ik snap al die dingen niet zo goed. Hoe moet ik aan hem uitleggen dat die niet op zoeen moeilijke manier naar mij moet vertellen zodat ik het kan begrijpen?

 

Hij zei dat ik in het eerste jaar tot 11,000 euro mag verdienen zonder dat er belasting afgetrokken zou worden. Dus geen marge belasting en geen omzet belasting. Maar ik vroeg net of ik marge belasting moest betalen terwijl ik die 11,000 euro nog niet heb verdient en hij zei van wel. Dus nu begrijp ik het al helemaal niet meer.

 

Ik betaal ook 200 euro btw over mijn huurkosten. Ik wil graag weten wat er met die 200 euro gaat gebeuren nu ik de 11,000 nog niet heb verdient ? Hij zei dat het verrekent zal worden ofzo. Maar ik bedoel ik heb die 11,000 euro nog niet verdient , dan moet het toch gewoon terug op mijn bankrekening gestort worden of begrijp ik het verkeerd?

 

Mijn vraag is dus:

 

1-- Hoe moet ik de boekhouder uitleggen dat die op een veel makkelijkere manier alles moet uitleggen?

2-- Moet ik nu al marge belasting betalen terwijl ik die 11,000 euro nog niet heb verdient ?

3-- Ik betaal 200 euro btw over mijn huurkosten , krijg ik die terug ofniet? Of wat gaat er mee gebeuren?

Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 2

Altan,

 

Bij huur geld een speciale regeling waarbij de verhuurder mag kiezen of hij zijn pand met of zonder btw verhuurd. Als je het goed vind ga ik niet precies uitleggen hoe en waarom, dat maakt het onnodig ingewikkeld. Maar de verhuur van bedrijfspanden gebeurd dus soms met en soms zonder btw. In jou geval, het eerste pand werd zonder btw verhuurd en het 2e met btw.

 

Waar jij mee zit is dat je het idee hebt dat je niks terugkrijgt en dat snap ik wel want als de kleine ondernemingsregeling (KOR) toepast dan lijkt het daar wel sterk op. Want hoewel de KOR er is voor kleine ondernemers om de start makkelijker te maken is de staat geen sinterklaas.. het is dus niet zo dat je een btw op je omzet hoeft af te dragen maar dat je wel btw mag terug vragen op je kosten. Je moet het idee los laten dat je geen btw op je omzet hoeft te betalen dat is een foute gedachte (die heel veel ondernemers maken) Dus je moet de KOR toepassen op het saldo van de af te dragen btw (over je marge in jou geval) en de te vorderen btw (over je kosten).

 

 

 

Nog maar eens een voorbeeld proberen. Ik neem bewust een beetje hoge omzet en een goede marge voor een kwartaal om het duidelijk te maken Jij verkoopt marge auto's dus dan word altijd gestart met omzet incl btw voor de berekeningen (voor de meeste andere ondernemers reken je altijd ex btw en dat maakt het ook al weer een beetje lastiger)

 

Stel in 3 maanden verkoop je 5 auto's voor 2000 euro per stuk dat is 10.000 euro omzet incl btw!. Deze auto's heb je ingekocht voor 1.000 euro elk dus totaal 5000 euro inkoop incl btw!. Omdat je de margeregeling moet toepassen bij autoverkoop moet je btw afdragen over 10.000-5.000 = 5.000 /119*19 = 798 af te dragen btw

 

Stel ook even dat je alleen huur hebt betaald dan heb je ook 3300 euro huurkosten en heb je 627 euro ook betaald.

 

Op de aangifte komt dan

 

af te dragen 798 btw

terug te vorderen 627 btw

Per saldo te betalen 171

Toepassing KOR 171

Per saldo te betalen 0 euro.

 

Dus als de KOR niet zou bestaan moet je 171 euro betalen aan de belastingdienst. want op je omzet moet je 798 euro betalen (altijd), je krijgt 627 terug van je huurkosten. En omdat het saldo wat overblijft klein is zegt de belasting dienst weet je wat.. laat dat ook maar zitten die hoef je niet te betalen. Dus daar zit je extra voordeel, niet over de omzet.

 

Stel nou dat je elk kwartaal precies dezelfde btw aangifte hebt want elk kwataal verkoop je evenveel auto's en voor dezelfde marge dan mag je op jaarbasis dus 4x 171 euro= 684 euro in je zak steken. Dat is hoe het nu gaat.

 

Nu hetzelfde voorbeeld maar dan met je oude pand.. daar betaalde je geen btw. btw over de marge blijft 798 per kwartaal. maar omdat je geen btw op de huur betaald kun je ook geen btw terugvragen, das logisch toch?

 

dus dan word de btw aangifte dus

 

af te dragen 798 btw

terug te vorderen 0 btw

Per saldo te betalen 798

Toepassing KOR 798

Per saldo te betalen 0 euro.

 

Lijkt logisch toch??? helaas klopt niet.. ;D want bij de KOR mag je alleen gebruiken als je minder als het "per saldo te betalen bedrag voor KOR-korting op jaar basis minder is als 1883 euro. en als je 4x 798 moet betalen dan betaal je per jaar dus 3192 btw en dan mag je geen KOR toepassen

 

Als ik het dus samenvat als jij per jaar deze omzet zou halen dan kun je dus als je een pand huurt zonder btw de KOR niet toepassen en als je zoals nu een pand huurt met btw dan kun je de KOR dus wel toepassen. (dus in dat opzicht geen slechte zaak dat je een nu een "btw-pand" huurt)

 

Ok nu hoor ik je bijna denken... leuk voorbeeld maar van deze omzet en marge kan ik alleen (nog) maar dromen...

 

STel je verkoopt in 3 maanden weer 5 auto's verkoop prijs 1500 incl btw, inkoopprijs 1000 euro incl btw.

de marge is dan 500 x 5 = 2500 marge /119*19 = 399 euro btw af te dragen. De huur is hetzelfde dus 627 euro per kwartaal.

 

Dan word de aangifte.

 

af te dragen 399 btw

terug te vorderen 627 btw

Per saldo te krijgen 228

Toepassing KOR 0

 

Nu heb je dus meer te ontvangen btw als te betalen btw door de huur en lagere marge. Je krijgt dan 228 euro gestort voor dit kwartaal en dan pas je de KOR dus niet toe. en op jaarbasis krijg je 4x 228 euro = 912 terug.

Nadeel is wel dat je ook maar 4x 2500 marge=10.000 (brutowinst) hebt gemaakt maar wel 12*1100=13.200 en dus 3200 euro verlies hebt gemaakt. (dat bedoelde de boekhouder dus met dat je btw terugkrijgt als je verlies maakt)

 

Je ziet wel de rekensommetjes kunnen alle kanten op vallen afhankelijk van je echte marge en je echte kosten. dus je kunt niet even simpel roepen over 11. 000 euro omzet betaal ik geen btw. want jij moet btw afdragen over je marge en niet over je omzet. Dus als je veel te duur inkoopt en weinig winst (marge) maakt dan betaal je ook weinig btw en krijg je wel de btw op alle kosten terug.

 

Zo voor dit tijdstip genoeg rekensommetjes gemaakt als ik morgen een goede bui heb zal ik er nog een paar neerzetten zodat je een beetje snapt dat alles afhangt van de marge die je hebt en van de kosten die je maakt of je de KOR wel of niet moet toepassen...

 

 

Link naar reactie
  • 1

Beste Altan,

 

Lees de antwoorden die gegeven zijn nog eens rustig door en zie dat er gesproken wordt over inkomstenbelasting en omzetbelasting. Dat zijn namelijk verschillende belastingen die los van elkaar staan. Ik zal proberen het een en ander iets voor je te verduidelijken.

 

Inkomstenbelasting.

Belasting die geheven wordt over je totale inkomen op jaarbasis. Gemakshalve er van uitgaan dat jij een succesvolle autoverkoper bent en dat je verder geen andere inkomsten hebt en dat je ook nog geen koopwoning hebt, is de winst die jij met het verkopen van de auto's behaald, je inkomen.

 

De nieuwe term is nu winst. Jouw winst wordt bepaald door je omzet te verlagen met de zakelijke kosten. Je weet vast wel wat je omzet is. Zakelijke kosten zijn alle kosten die je maakt voor je omzet en die toegestaan zijn om als zakelijke kosten te worden beschouwd. De inkoop van de auto is een kostenpost, maar ook de huur. Verder kan je denken aan kosten om je verkoop te bevorderen (reclame), verzekeringen (die betrekking hebben op je onderneming en niet op je privé) en nog veel meer. Een goede boekhouder bepaalt voor jou welke kosten wel of niet aftrekbaar zijn als jij alle gegevens aanlevert.

 

De winst uit je onderneming is nu commerciële winst geworden. Om op de fiscale winst uitkomen mag je als ondernemer, als je aan de voorwaarde die wet daarvoor stelt, voldoet, een aantal fiscale aftrekposten (soms ook juist weer een bijtelling!) van je commerciële winst afhalen. Deze fiscale winst wordt nu je inkomen en is belast met inkomstenbelasting.

 

Elke euro van inkomen is belast met inkomstenbelasting. Deze belasting is progressief (dwz oplopend naar mate je inkomen stijgt). Op de te betalen inkomstenbelasting krijg je nu weer korting, namelijk algemene heffingskorting en arbeidskorting. Deze korting mag je dus van het te betalen bedrag van de inkomstenbelasting afhalen en wat je dan over houdt is de inkomstenbelasting die je moet betalen.

 

Belasting over je winst dus!

 

Daarnaast is er ook omzetbelasting.

Omzetbelasting wordt in jouw geval (tweede hands autohandel) geheven over je marge. Dat wil zeggen dat periodiek bekeken wordt welke auto's jij verkocht hebt (omzet) en hoeveel jij betaald hebt aan ingekochte auto's. Het verschil tussen je omzet en je inkoopwaarde is je marge. Van deze marge moet je omzetbelasting (ook BTW genoemd!) betalen. De wet stelt dat de BTW in je marge is inbegrepen en via een formule kan je die BTW berekenen. Dit bedrag moet jij aan de belastingdienst betalen als omzetbelasting.

 

Omdat je ook omzetbelasting betaalt aan je leveranciers (niet de ingekochte auto's!!) voor je overige kosten (in jouw geval de genoemde huur), mag je de betaalde BTW weer terug vorderen van de belastingdienst. Het is namelijk de bedoeling van de BTW dat de consumenten (jouw klanten!) uiteindelijk de BTW betalen en ondernemers niet.

 

Om nu niet periodiek een bedrag aan de belastingdienst te betalen en tegelijkertijd een bedrag van de belastingdienst teug te krijgen, mag je als ondernemer de twee bedragen met elkaar verrekenen. Met andere woorden, wat jij heb t ontvangen aan BTW en moet betalen, mag je verlagen met wat je aan BTW betaald hebt (en dus te ontvangen hebt). De uitkomst van dit rekensommetje moet je uiteindelijk betalen of terug ontvangen, ook wel af te dragen genoemd.

 

Nu is er in de BTW ook de KOR. Die stelt dat als per jaar het saldo van jij moet af dragen lager is dan een bepaald niveau, dat jij het gehele bedrag niet af hoeft te dragen.

 

Terugkomend op wat jij allemaal zei in je opening.

 

Ik denk dat je boekhouder bedoelt dat als jouw commerciële winst op jaarbasis lager is dan 11K, jij geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Met de margeheffing zal hij wel bedoelen de BTW die jij moet betalen aan de belastingdienst over je omzet.

De BTW die jij betaalt over je huur, mag je verrekenen met de te betalen omzetbelasting waardoor je afdracht dus lager wordt.

 

Hopelijk geeft je dit enige inzicht in de opmerkingen van je boekhouder.

 

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
  • 1

Altan,

 

Als ik het goed begrijp wil je graag van ons weten of je de € 209,00 die je iedere maand aan BTW betaalt hebt terug op je rekening gestort krijgt? Daar kunnen wij hier geen antwoord op geven omdat wij niet in je boekhouding kunnen kijken - we hebben simpelweg niet de gegevens die nodig zijn om het antwoord te geven.

Je kunt er zeker van zijn dat je als ondernemer nooit BTW betaalt - BTW kost je helemaal niets, jouw klanten betalen voor jou de BTW die je moet afdragen. De KOR (of Kleine Ondernemersregeling) zorgt er voor dat de BTW jou iets kan opleveren. Dit kan omdat je de geïnde BTW onder bepaalde voorwaarden niet hoeft te betalen aan de fiscus, dit is eigenlijk een soort van subsidie voor kleine ondernemers.

 

Ik zal het proberen duidelijk te maken. We gaan werken met fictieve getallen.

 

Stel je voor dat je in 2009 in totaal € 2.000,00 van jouw klanten aan hebt gekregen (de BTW over de marge van de door jou verkochte auto's). Dit betekent dat je € 2.000,00 moet afdragen aan de fiscus. Maar hier mag jij de door jou betaalde BTW aan jouw leveranciers (we noemen dat voorbelasting) mag aftrekken. Als jij in 2009 in totaal voor € 750,00 aan voorbelasting hebt betaald aan jouw leveranciers moet je uiteindelijk aan de belasting betalen:

 

- van jouw klanten ontvangen BTW: € 2.000,00

- door Altan betaalde voorbelasting: - 750,00

 

- door Altan af te dragen BTW: € 1.250,00

 

Nu komt de KOR in zicht. Je hoeft zo weinig BTW af te dragen dat je het mag houden! Je betaalt dus geen BTW aan de Belastingdienst over 2009. Je hebt een cadeautje gehad van € 1.250,00!

 

Nu kijken we naar 2010. Het gaat heel goed met de autoverkoop en je hebt dus meer BTW aan jouw klanten in rekening gebracht, zeg in totaal € 4.000,00. Laten we zeggen dat jouw voorbelasting hetzelfde is gebleven € 750,00. Maar daarnaast ben je huur gaan betalen en betaal je hier ook BTW over. Dus in totaal 12 maanden x € 209,00 = € 2.508,00. Nu gaan we kijken wat jij moet betalen:

 

- van jouw klanten ontvangen BTW: € 4.000,00

- door Altan betaalde voorbelasting: - 750,00

- door altan betaalde voorbelasting: - 2.508,00 (over de huur!)

 

- door Altan af te dragen BTW: € 742,00

 

Je moet nu dus € 742,00 betalen, maar weer geldt de KOR en krijg je dit cadeau. Het is alleen wel minder dan in 2009 omdat je zelf meer voorbelasting bent gaan betalen. Maar je krijgt toch mooi € 742,00 van de samenleving.

 

Ik hoop dat je nu begrijpt dat wij geen antwoord kunnen geven op jouw vraag, het is echt afhankelijk van jouw cijfers. Ik kan je wel zeggen dat in het voorbeeld van 2010 je dank zij de voorbelasting over je huur nog steeds in de KOR valt. Als je deze voorbelasting niet betaald had aan jouw verhuurder had je in dit voorbeeld BTW moeten betalen, en wel (€ 742,00 + € 2.508,00 =) € 3.250,00! Feitelijk krijg je in dit voorbeeld de door jou betaalde voorbelasting wel degelijk terug, alleen niet rechtstreeks op je rekening.

 

Groet,

 

Dennis

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Hoi Atlan

 

Als ik dit zo lees dan lijkt mij het meer een goed idee dat je een basiscursus boekhouden gaat doen.

 

Je bedrijf kan alleen maar groeien,beter en sterker worden als je zelf ook de cijfers uit je boekhouding kan lezen en weet op waarde te schatten.

 

je haalt nu namelijk een boel zaken door mekaar.

 

margeregeling

 

500 inkoop van particulier, dus geen btw te verekenen.

750 verkoop marge wagen dus alleen maar btw over de winst.

250 winst over dit deel draag je btw af. 39.91 btw op de balans aftedragen btw.

 

 

Sometimes your the windshield and sometimes your the bug.

You need to get on the side of the windshield

Link naar reactie
  • 0

Mijn vraag is dus:

 

1-- Hoe moet ik de boekhouder uitleggen dat die op een veel makkelijkere manier alles moet uitleggen?

2-- Moet ik nu al marge belasting betalen terwijl ik die 11,000 euro nog niet heb verdient ?

3-- Ik betaal 200 euro btw over mijn huurkosten , krijg ik die terug ofniet? Of wat gaat er mee gebeuren?

 

Beste Altan,

 

Allereerst een algemene opmerking. Als je de boekhouder niet begrijpt dien je deze te vragen om meer duidelijkheid.

Volhouden tot je het wel begrijpt. Als het dan nog niet lukt zoek dan een andere boekhouder die het je wel uit kan leggen.

 

1. Duidelijk aangeven wat je niet begrijpt en om een toelichting vragen.

2. Ik vrees dat hier enkele begrippen door elkaar gehaald worden. Je hebt het over marge belasting en bedoelt vermoedelijk BTW. Het genoemde bedrag van € 11.000 lijkt mij het bedrag wat genoemd is inzake inkomstenbelasting.

Daarmee begint m.n. de verwarring.

3. Natuurlijk dient de betaalde BTW verrekend te worden met de BTW uit omzet.

Bij een Marge van € 11.000 of minder zou dit inderdaad betekenen dat er geen BTW afgedragen behoeft te worden.

 

Uit je vragen vermoed ik dat er inderdaad een probleem is in de communicatie.Vraag eventueel een bevriende ondernemer eens om je vragen met je door te lopen !

 

Succes.

 

Jan van Nistelrooij.

Link naar reactie
  • 0

De vraag is , moet ik nu dus marge belasting betalen ofniet? Dus terwijl ik de 11,000 euro nog niet heb verdient? Ja of nee? Boekhouder zegt van wel , maar hij zegt ook ter inzake van inkomste belasting en nog allemaal moeilijke dingen.

 

En wat gebeurt er met de 200 euro btw die ik over mijn huur bedrag betaal? Dus zonder dat ik de 11,000 euro nog heb verdient?

Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link naar reactie
  • 0

Hoi Atlan

 

Als ik dit zo lees dan lijkt mij het meer een goed idee dat je een basiscursus boekhouden gaat doen.

 

Je bedrijf kan alleen maar groeien,beter en sterker worden als je zelf ook de cijfers uit je boekhouding kan lezen en weet op waarde te schatten.

 

je haalt nu namelijk een boel zaken door mekaar.

 

margeregeling

 

500 inkoop van particulier, dus geen btw te verekenen.

750 verkoop marge wagen dus alleen maar btw over de winst.

250 winst over dit deel draag je btw af. 39.91 btw op de balans aftedragen btw.

 

 

 

Die btw noemen ze marge belasting. Moet ik die nu al betalen of hoe zit het? Mijn boekhouder zegt dat tot ik 11,000 euro heb betaald niets hoef te betalen ofzo. Mja ik snap het niet zo goed allemaal.

Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Er zijn twee verschillende dingen: over inkomen betaal je inkomstenbelasting, daarnaast is er de omzetbelasting.

 

Voor omzetbelasting geldt dat als je onder de grens voor de kleine ondernemersregeling blijft je deze niet af hoeft te dragen, maar je moet wel een deugdelijke administratie voeren van die omzetbelasting.

 

Voor de inkomstenbelasting geldt dat uit je boekhouding uiteindelijk een resultaat komt en dat resultaat is belast.

 

Je kunt die twee zaken niet op één hoop vegen en het is voor het voeren van je onderneming in mijn optiek, juist omdat je ook nog eens met bijzondere regels voor de omzetbelasting te maken hebt (margeregeling), van groot belang dat je zorgt dat je dat zelf goed onder de knie hebt.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn twee verschillende dingen: over inkomen betaal je inkomstenbelasting, daarnaast is er de omzetbelasting.

 

Voor omzetbelasting geldt dat als je onder de grens voor de kleine ondernemersregeling blijft je deze niet af hoeft te dragen, maar je moet wel een deugdelijke administratie voeren van die omzetbelasting.

 

Voor de inkomstenbelasting geldt dat uit je boekhouding uiteindelijk een resultaat komt en dat resultaat is belast.

 

Je kunt die twee zaken niet op één hoop vegen en het is voor het voeren van je onderneming in mijn optiek, juist omdat je ook nog eens met bijzondere regels voor de omzetbelasting te maken hebt (margeregeling), van groot belang dat je zorgt dat je dat zelf goed onder de knie hebt.

 

 

Hoeveel marge winst moet ik maken om in die kleine ondernemersregeling te blijven dan? De boekhouder heeft het over 11,000 euro ofzo ???

 

 

Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link naar reactie
  • 0

Beste Altan, er komt vast iemand vandaag nog langs die het duidelijk voor je kan opschrijven. Als je het meerdere keren vraagt, dan komt dat nogal ongeduldig over.

 

Verder is het echt heel erg belangrijk dat je jouw vragen net zo lang aan de boekhouder blijft stellen totdat je zijn antwoord begrijpt. Jouw boekhouder kiest er zelf voor om jou aan te nemen als klant en hij weet dus dat jij niets af weet van belastingen. Niet opgeven, gewoon doorvragen.

Link naar reactie
  • 0

Beste Altan,

 

Lees de antwoorden die gegeven zijn nog eens rustig door en zie dat er gesproken wordt over inkomstenbelasting en omzetbelasting. Dat zijn namelijk verschillende belastingen die los van elkaar staan. Ik zal proberen het een en ander iets voor je te verduidelijken.

 

Inkomstenbelasting.

Belasting die geheven wordt over je totale inkomen op jaarbasis. Gemakshalve er van uitgaan dat jij een succesvolle autoverkoper bent en dat je verder geen andere inkomsten hebt en dat je ook nog geen koopwoning hebt, is de winst die jij met het verkopen van de auto's behaald, je inkomen.

 

De nieuwe term is nu winst. Jouw winst wordt bepaald door je omzet te verlagen met de zakelijke kosten. Je weet vast wel wat je omzet is. Zakelijke kosten zijn alle kosten die je maakt voor je omzet en die toegestaan zijn om als zakelijke kosten te worden beschouwd. De inkoop van de auto is een kostenpost, maar ook de huur. Verder kan je denken aan kosten om je verkoop te bevorderen (reclame), verzekeringen (die betrekking hebben op je onderneming en niet op je privé) en nog veel meer. Een goede boekhouder bepaalt voor jou welke kosten wel of niet aftrekbaar zijn als jij alle gegevens aanlevert.

 

De winst uit je onderneming is nu commerciële winst geworden. Om op de fiscale winst uitkomen mag je als ondernemer, als je aan de voorwaarde die wet daarvoor stelt, voldoet, een aantal fiscale aftrekposten (soms ook juist weer een bijtelling!) van je commerciële winst afhalen. Deze fiscale winst wordt nu je inkomen en is belast met inkomstenbelasting.

 

Elke euro van inkomen is belast met inkomstenbelasting. Deze belasting is progressief (dwz oplopend naar mate je inkomen stijgt). Op de te betalen inkomstenbelasting krijg je nu weer korting, namelijk algemene heffingskorting en arbeidskorting. Deze korting mag je dus van het te betalen bedrag van de inkomstenbelasting afhalen en wat je dan over houdt is de inkomstenbelasting die je moet betalen.

 

Belasting over je winst dus!

 

Daarnaast is er ook omzetbelasting.

Omzetbelasting wordt in jouw geval (tweede hands autohandel) geheven over je marge. Dat wil zeggen dat periodiek bekeken wordt welke auto's jij verkocht hebt (omzet) en hoeveel jij betaald hebt aan ingekochte auto's. Het verschil tussen je omzet en je inkoopwaarde is je marge. Van deze marge moet je omzetbelasting (ook BTW genoemd!) betalen. De wet stelt dat de BTW in je marge is inbegrepen en via een formule kan je die BTW berekenen. Dit bedrag moet jij aan de belastingdienst betalen als omzetbelasting.

 

Omdat je ook omzetbelasting betaalt aan je leveranciers (niet de ingekochte auto's!!) voor je overige kosten (in jouw geval de genoemde huur), mag je de betaalde BTW weer terug vorderen van de belastingdienst. Het is namelijk de bedoeling van de BTW dat de consumenten (jouw klanten!) uiteindelijk de BTW betalen en ondernemers niet.

 

Om nu niet periodiek een bedrag aan de belastingdienst te betalen en tegelijkertijd een bedrag van de belastingdienst teug te krijgen, mag je als ondernemer de twee bedragen met elkaar verrekenen. Met andere woorden, wat jij heb t ontvangen aan BTW en moet betalen, mag je verlagen met wat je aan BTW betaald hebt (en dus te ontvangen hebt). De uitkomst van dit rekensommetje moet je uiteindelijk betalen of terug ontvangen, ook wel af te dragen genoemd.

 

Nu is er in de BTW ook de KOR. Die stelt dat als per jaar het saldo van jij moet af dragen lager is dan een bepaald niveau, dat jij het gehele bedrag niet af hoeft te dragen.

 

Terugkomend op wat jij allemaal zei in je opening.

 

Ik denk dat je boekhouder bedoelt dat als jouw commerciële winst op jaarbasis lager is dan 11K, jij geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Met de margeheffing zal hij wel bedoelen de BTW die jij moet betalen aan de belastingdienst over je omzet.

De BTW die jij betaalt over je huur, mag je verrekenen met de te betalen omzetbelasting waardoor je afdracht dus lager wordt.

 

Hopelijk geeft je dit enige inzicht in de opmerkingen van je boekhouder.

 

 

 

Oke dus de btw die ik betaal over de huur van de pand , heeft eigenlijk gewoon te maken met die 19% belasting. Dus stel ik maak 1000 euro winst en ik moet daar 190 euro (19%) marge belasting betalen , dan wordt er over die 200 euro btw die ik op de huur betaald heb, daar van afgetrokken. Daar blijft dan 10 euro over , wat gebeurt er met die 10 euro dan?

Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link naar reactie
  • 0
Oke dus de btw die ik betaal over de huur van de pand , heeft eigenlijk gewoon te maken met die 19% belasting. Dus stel ik maak 1000 euro winst en ik moet daar 190 euro (19%) marge belasting betalen , dan wordt er over die 200 euro btw die ik op de huur betaald heb, daar van afgetrokken. Daar blijft dan 10 euro over , wat gebeurt er met die 10 euro dan?

 

Even iets anders opgesteld. Stel je moet 190€ BTW betalen als gevolg van je marge regeling. Daar mag je de 200€ van aftrekken die via je huur aan een andere ondernemer hebt betaald. Daarmee heb jij dus recht op 10€ teruggaaf van omzetbelasting over die periode. De belastingdienst keert dat bedrag gewoon aan je uit.

 

Die laatste opmerking van je boekhouder raakt m.i. kant noch wal.

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
  • 0
De boekhouder zei ook dat ik pas btw terug zou krijgen als ik verlies zou draaien ofzo.

Met dat ofzo laat je al zien dat je'm niet goed begreep. Hij zal vast iets anders hebben gezegd want dit klopt van geen kanten. Heeft ie het wel zo gezegd, dan wordt het tijd voor een betere boekhouder.

Waarschijnlijk kan je beter een basiscursus boekhouden doen om een beetje begrip te krijgen. Je kan van je boekhouder niet verwachten dat hij je onderwijzer wordt en als je hem wel om uitgebreide educatie vraagt, dan zou ik als ik hem was je dat gewoon in rekening brengen en dat is heel wat duurder dan een boekje "boekhouden voor dummies" of zoiets.

 

Vroeger moest je nog een middenstandsdiploma hebben voordat je een eigen zaak mochtbeginnen, daarna heette het een AOV diploma (Algemene Ondernemers Vaardigheden). Tegenwoordig is het niet meer verplicht, maar uit je vragen blijkt dat het toch handig is om enige vaardigheden te hebben. Hoe wil je anders kunnen beoordelen of je boekhouder zijn werk wel goed doet. Als je boekhouding een bende blijkt, dan blijf jij als ondernemer verantwoordelijk en dus met de gebakken peren zitten. Lijkt mij niet een comfortabele positie..

Link naar reactie
  • 0

Bij de aangifte over die periode verwerk je dat, de maand volgend op de periode, en na het indienen van de aangifte wordt het automatisch aan je over gemaakt.

 

Maar heb jij niet gewoon een kwartaal aangifte?

 

Zo ja, dan is er in januari aangifte gedaan over het 4e kwartaal en wordt je bedragen verrekend met het saldo van oktober. Blijft er wat over om te vorderen, dan krijg je dat eerdaags gestort.

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
  • 0

De vraag is , moet ik nu dus marge belasting betalen ofniet? Dus terwijl ik de 11,000 euro nog niet heb verdient? Ja of nee? Boekhouder zegt van wel , maar hij zegt ook ter inzake van inkomste belasting en nog allemaal moeilijke dingen.

 

Hallo Altan, er zijn al veel lezers op jouw bericht gesprongen en misschien maak ik de verwarring nog groter. Ik kan het bij mijn inbreng volledig mis hebben omdat ik niet alle reacties heb doorgespit.

 

Maar,

Mij valt op dat je spreekt over 'verdient' Wat bedoel je daarmee?

Dat je ervoor gewerkt hebt? Of dat je er iets op je bankrekening is gekomen?

Als je facturen (rekeningen) naar je klanten hebt gestuurd. Dan betalen ze niet direct. Het kan gebeuren dat de BTW termijn afloopt (misschien bij jou per kwartaal of per jaar) . Je boekhouder kan bedoelen dat je BTW plichtig bent zodra je een factuur of meerdere facturen verstuurd hebt. Het kan dus zo zijn dat je eerder BTW afdraagt dan dat je het geld van je klanten (verdiensten) op je rekening ontvangt.

 

Specialisten: Ik kan het totaal mis hebben maar dan hoor ik het wel.

Link naar reactie
  • 0

1000 euro huur

waarvan 19% btw =190 euro

= 190 terug te vragen aan de belasting dienst

 

verkoop winst van een auto 500 euro

waarvan dan 19% btw = 80 euro

= 80 euro te betalen aan de belastingdienst

 

nu ga je niet met elke rekening dit gelijk terug vragen of betalen. Maar hou je alles bij en betaald je het verschil van te vragen/ te betalen eens in het kwartaal aan de belastingdienst.

in dit geval dus 80 euro. als je alleen maar deze twee boekingen heb gedaan in dat kwartaal.

 

ik hoop dat je dit zo snapt

 

Sometimes your the windshield and sometimes your the bug.

You need to get on the side of the windshield

Link naar reactie
  • 0

1000 euro huur

waarvan 19% btw =190 euro

= 190 terug te vragen aan de belasting dienst

???

 

Als de huur 1000 euro zou zijn, is de btw niet 190 euro, maar 1000-(1000/1,19) dus 159,66. Maar volgens mij zegt Altan nergens dat zijn huur 1000 euro is, hij zegt dat hij 200 euro btw betaalt in zijn huur, dus die huur is waarschijnlijk 1250 euro.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 116 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.