Vrouwen zijn ongeschikt als ondernemer?!?

Aanbevolen berichten

Je zou het niet verwachten, maar het echt is wetenschappelijk aangetoond...

 

Vrouwen zijn ongeschikt als ondernemer

 

Er zijn overigens ook studies (o.a. van McKinsey) die aantonen dat bedrijven met meer vrouwen in de top succesvoller zijn. Juist omdat vrouwen minder risico's zouden nemen. Karmijn Kapitaal is een investeringsfonds die zich uitsluitend op bedrijven met vrouwen aan het roer richt.

 

Ik heb zelf geen aanwijzingen of vrouwen nu meer of minder succesvol zijn. Wel ken ik meer mannelijke dan vrouwelijke ondernemers.

Link naar reactie

Afgezien van wat ik hiervan vind (de feiten spreken misschien wel voor zich), irriteer ik me altijd een beetje aan dit soort misleidende koppen (van het artikel overigens). Het artikel gaat over de vraag of vrouwen minder geschikt zijn, niet of ze per definitie ongeschikt zijn. Groot verschil lijkt mij.

 

Of is het nou typisch vrouwelijk dat ik me daar aan erger...? ::) :P :-K

Link naar reactie

Je zou het niet verwachten, maar het echt is wetenschappelijk aangetoond...

 

Vrouwen zijn ongeschikt als ondernemer

 

Gelukkig is het niet wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen ONGESCHIKT zijn als ondernemer.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen op de genoemde eigenschappen uit het gemaakte model minder scoren dan mannen, maar ach zo'n titel klinkt lekker (lekker reacties uitlokken ;D). Ben wel benieuwd naar de data waaruit het model is geestimeerd.

 

[edit] ik moet geen dingen meer tussendoor doen, zie dat Sabra eerder op de verzend knop heeft gedrukt. Onze antwoorden komen dus ook overeen ;) [/edit]

Marketing & Communicatie

Link naar reactie

Dus naast de sporten moeten we nu als ondernemers ook het onderspit delven.... :P

 

In het eerder genoemde model worden de volgende eigenschappen meegenomen:

* het nemen van risico's

* competitiedrang

* proactiviteit

* verantwoordelijkheid

* optimisme

* zelfverzekerdheid

* innovatievermogen

* efficiëntie

 

Aangezien uit andere onderzoeken is gebleken dat vrouwen inderdaad minder risico's nemen (wat geloof ik uit ander onderzoek weer bleek dat dit zorgt voor minder failissementen onder vrouwen) blijkt dat het nemen van risico's een enorm pluspunt is voor een ondernemer? Ik denk echter dat het hier dan gaat om zeer succesvolle ondernemers.

 

Misschien leuk om verder in te gaan op het model, hebben jullie nog aanvullingen? Of hebben ze hier alle belangrijke eigenschappen wel te pakken?

 

Kunnen multitasken (wordt vaak gezegd: typisch vrouwelijk), wel of geen voordeel bij het ondernemerschap?

 

Marketing & Communicatie

Link naar reactie

Multitasken kan zowel positief (meerdere dingen tegelijk kunnen doen) als negatief (gebrek aan focus) worden uitgelegd.

Positieve uitleg is meestal van vrouwen afkomstig en negatieve uitleg van mannen...hoe kan het ook anders ;)

 

Als aanvulling lijkt me de volgende eigenschap zeker van belang:

inlevingsvermogen

 

 

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie

Het is gewoon allemaal biochemie.

 

Als je de resultante meet van testosteron is het niet verwonderlijk dat mannen goed scoren. Mannen kunnen ook harder lopen, beter voetballen en hoger springen. Vrouwen zijn zorgzamer en zoeken eerder een compromis dan het gevecht. Resultante van o.a. oxytocine.

 

Of vrouwen ook echt slechtere ondernemers zijn is afhankelijk van hoe je succesvol ondernemen definieert. Is dat continuïteit of groei?

 

 

 

Link naar reactie

 

Of vrouwen ook echt slechtere ondernemers zijn is afhankelijk van hoe je succesvol ondernemen definieert. Is dat continuïteit of groei?

 

 

Klopt helemaal, als we van de verschillende onderzoeken uitgaan verwacht ik dat mannen over het algemeen succesvoller zijn in 'groei' en vrouwen bij 'coninuïteit'. Leuk onderwerp om eens verder te onderzoeken 8)

Marketing & Communicatie

Link naar reactie

Wat ik merk in mijn in mijn ervaring met vrouwelijke ondernemers is het volgende (en dit is geheel voor mijn rekening en bedacht vanuit mijn eigen perspectief en met respect voor ieder zijn geslacht).

 

Je hebt vrouwen die heel erg bewust bezig zijn met het glazen plafond, of beter gezegd heel erg zelfbewust zijn dat zij vrouw zijn of misschien een geldingsdrang hebben. Of dit zelf gecreëerd is of een feit dat weet ik niet en daar zal ik dus ook geen mening over hebben. Dit type vrouw communiceert heel erg defensief en wilt alle touwtjes in handen houden. Heeft als voordeel dat alles op orde en heel strak geregeld is. Een nadeel is dat zij aan indekken doen, wat de communicatie niet altijd ten goede komt.

 

En je hebt vrouwen die heel vrouwelijk zijn in hun business. Goed gesprek, afdwalen waar het kan maar met als doel dat alle facetten besproken zijn en dat iedereen met een goed gevoel naar eenzelfde doel wil toewerken. Nadeel hiervan is dat iemand anders concreet moet zijn en zaken moet definiëren en vastleggen. Er is sturing van buiten nodig.

 

Dit is even zwart/wit gesteld en in praktijk is er ook heel veel overlap tussen deze 2 groepen (net zoals bij mannen). Maar het grappig wat ik hiervan vind is dat ik als persoon veel beter met de 2e categorie kan omgaan. Terwijl ik ook hoor van bepaalde mannen (bij eenzelfde contact) juist het tegenovergestelde vinden. Daarom schets is de eerste categorie misschien iets slechter als de tweede. Mijn fout, of beperking in deze.

 

Ik dacht altijd dat ik een soort van vrouwelijkheid had of ben. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het simpelweg gaat om die vage "klik". Ik kan bijvoorbeeld heel slecht omgaan met mannen die een bepaald ego hebben. Die net te stevige handdruk. Het babbeltje van kijk mij eens. Het pakje, het zitten en expliciet in de ogen kijken want ik ben zo zelfverzekerd.

 

Ik persoonlijk geloof dus ook niet in dit soort onderzoeken. Mannen en vrouwen zijn verschillend, dat is 100% waar. Maar ik kijk dan een beetje naar de geschiedenis, en als ik dan kijk hoe kort het geleden is dat vrouwen hun rol van huisvrouw hebben afgeworpen denk ik dat deze conclusies cultureel zijn en niet genetisch. Op het moment dat een blad als opzij zijn bestaansrecht verliest en de wet stelt bij kinderen dat mannen evenveel rechten en plichten heeft als de vrouw dan wil ik nog wel een keer zo'n onderzoek zien. Kortom geef het nog even tijd...

 

En misschien een beetje plat, maar in mijn leven ben ik meer eikels dan trutten tegengekomen. En minder plat maar meer vrouwen die mij zakelijk inspireren dan mannelijke in de vorm van hoe ik denk dat ik dingen zou moeten aanpakken of wil bereiken en de manier waarop.

 

Micha

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie

al dat soort onderzoeken moet je met een korreltje (neem maar gelijk een kilo zak) zout nemen.

Geloof al jaren al dat soort wetenschappelijke onderzoeken niet meer.

 

Vergelijk het met de onderzoeken naar koffie en wijn (en talloze andere producten).

 

bij eerste onderzoek is koffie/wijn slecht voor je.

Bij volgende onderzoek is koffie/wijn juist weer goed voor je.

bij onderzoek daarna is het toch weer slecht voor je

enz.

 

Al die onderzoekers zijn gewoon een stel prutsers die vooraf waarschijnlijk een bepaalde uitslag in gedachten hebben en hun onderzoek net zo lang aanpassen tot ze de uitslag hebben bereikt die ze vooraf in gedachten hadden.

 

net als de opwarmin van de aarde... volgens metingen van onderzoekers warmd de aarde de laatste jaren erg snel op. ze vertellen er enkel even niet bij dat alle meetstations op de noordpool voor het gemak even niet meer meetellen terwijl die bij vorige metingen wel meetelden.

Link naar reactie

Een handig middel voor de SalonSocialisten om nieuwe taxen te verzinnen. Ik heb zelf uit de praktijk geleerd dat vrouwen assertiever zijn, beter multitasken en veel meer oog hebben voor details en nieuwe dingen. Vrouwen hebben doorgaans ook een beter verantwoordelijkheidsgevoel. Dat laatste betekent dat ze nagenoeg al hun handelingen en beslissingen heel bewust daarop afspiegelen. Maar de uitzonderingen bevestigen soms de regel natuurlijk.

Link naar reactie

Mijn ervaring is dat vrouwen beter kunnen luisteren. Handig in gesprekken met klanten, toch de basis van iedere onderneming. Doen wat je klant van je verlangt begint met goed naar ze te luisteren en helder te communiceren. In mijn beleving zijn vrouwen daar van nature beter in.

 

Verder vraag ik me af wat het nut van zo'n onderzoek is. Subsidiepot was zeker nog niet leeg? ;)

 

Het valt me trouwens op dat we allemaal serieus op dit onderwerp reageren. Dit zou ook zomaar kunnen uitmonden in 'meisjes plaagen kneusjes vragen'... Top!

Link naar reactie

 

Verder vraag ik me af wat het nut van zo'n onderzoek is. Subsidiepot was zeker nog niet leeg? ;)

 

Het valt me trouwens op dat we allemaal serieus op dit onderwerp reageren. Dit zou ook zomaar kunnen uitmonden in 'meisjes plaagen kneusjes vragen'... Top!

 

Voel een subsidie aankomen voor vrouwelijke ondernemers nu dit 'wetenschappelijk' bewezen is, we kunnen immers nooit tegen de mannelijke ondernemers opboksen :P ;D

Marketing & Communicatie

Link naar reactie

Ik denk dat ondernemende vrouwen zich niet zo snel op de kast laten jagen door dit soort uitspraken en beweringen. Ze weten van zichzelf wat ze kunnen en wat ze bereikt hebben en denk ik nog belangrijker ze hebben vaak ook een kijkje in de keuken gekregen bij mannelijke collega-ondernemers en weten heel goed welke processen er spelen :P .

 

De afweging voor vrouwen is altijd blijf ik mezelf of pas ik me aan aan mannelijke normen en waarden. In hoeverre dat nodig is zal afhangen van bedrijfstak en bedrijfscultuur.

 

Ik ben ervan overtuigd dat de juiste mix van typisch vrouwelijke en mannelijke eigenschappen het meeste voordeel oplevert voor bedrijf, medewerkers en klanten.

 

Voor de positionering van de persoon zelf is een aantal mannelijke eigenschappen wel handig, zo niet noodzakelijk. Autoriteit is zo’n ding wat maakt dat je mensen makkelijker kunt overtuigen en dat je voor vol wordt aangezien. En autoriteit verkrijg je niet door resultaten verkregen door jouw goede ideeën of tomeloze inzet toe te schrijven aan je team of omstandigheden (vrouwelijke eigenschap) , daarvoor moet je ook als vrouw trots zijn op jouw inzet en resultaat en uitdragen dat iets jouw verdienste is (daar zijn mannen heel erg goed in, zelfs als ze maar een heel klein radartje zijn geweest ;) ).

 

 

ahqbeheer: participatie, vastgoed, advies en coaching

www.websitevanons.nl leverancier van brand spinazie

Link naar reactie
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Geld over, geen gesprekstof, dan maar over vrouwen praten ;D

 

 

 

Voel een subsidie aankomen voor vrouwelijke ondernemers nu dit 'wetenschappelijk' bewezen is, we kunnen immers nooit tegen de mannelijke ondernemers opboksen :P ;D

 

Subsidie wellicht niet, maar wel EU bekroont innovatieve zakenvrouwen. Let op: indien interesse... Aanmelden kan tot 20 sept. a.s.

 

Op de één of andere manier lijkt het inderdaad wel dat vrouwen meer aandacht "nodig" hebben en/of zich in andere kringen/speciale nominaties bevinden? Ook hoor ik hier en daar nog steeds dat vrouwen naast "anders" ondernemen, ook "anders" geholpen/benaderd/bediend worden. Ik dacht dat dit inmiddels zoóóó 2002 was ;)

 

Maar afijn.... 'blijkt' anno 2011 nog niet zo te zijn, want....

* ik kom vaak op netwerkbijeenkomsten voor ondernemers, altijd een hoog mannengehalte (fantastisch wat mij betreft ;D)

* laatst werd ik uitgenodigd voor een vrouwennetwerk, geen mannen toegestaan

* en nu lees ik een onderzoek gedaan onder/naar vrouwelijke ondernemers

 

Arch ja.... Ik denk dat het voor een groot deel met geschiedenis te maken heeft. Van zorgvrouw tot zelfstandig onderneemster. Alhoewel qua benaming e.e.a. wel al veranderd is in ondernemer m/v, maar volgens de statistieken zijn die verhoudingen nog niet gelijk. Vandaar wellicht dat men in betreffend onderzoek op zoek is naar het "waarom"?

 

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie

Net zoals sommige vrouwen ongeschikt zijn als ondernemer zijn sommige mannen dat ook.

 

Van oudsher heerst misschien toch nog een beetje het beeld dat vrouwen fulltime voor de kinderen zorgen, soft, emotioneel en meegaand zijn en om 17.15 in de aardappelen staan te prikken.

Zonder ambitie, doorzettingsvermogen en knowhow zou je er m.i. al niet eens over na hoeven denken om te gaan ondernemen.

 

Even een stukje offtopic:

De voor- en nadelen die er zijn voor vrouwelijke ondernemers worden m.i. overigens vooral door mannen de wereld in geholpen. Sommige mannen reageren anders t.o.v. een vrouw dan zij tegenover een mannelijke ondernemer zouden doen. In mijn optiek niet nodig. Mensen hoeven me echt niet met zijden handschoentjes aan te pakken en ik hoef echt niet altijd over m'n bolletje geaaid te worden... ::)

 

Hoeveel mannelijke ondernemers hier krijgen er in gesprek met andere ondernemers opmerkingen over hun uiterlijk? Of hoe vaak wordt er tegen jou oprecht verbaasd gezegd: "Hé, je bent een man!" Zo kan ik nog wel even doorgaan. Overigens is dit totaal niet als klaagzang bedoeld, maar het is wel al een opvallend verschil in benadering.

 

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

Of hoe vaak wordt er tegen jou oprecht verbaasd gezegd: "Hé, je bent een man!"

 

Je wilt toch niet zeggen dat jij.....neeeee......

 

<------ Jij wilt toch niet zeggen dat jij ... :P

 

Edit:

Hmm,ik ben lkkr wakker,ik dacht dat de leuke dame van qudo hier links zou staan en mijn pijltje erheen zou wijzen...

 

Danny

Link naar reactie

Of hoe vaak wordt er tegen jou oprecht verbaasd gezegd: "Hé, je bent een man!"

 

Je wilt toch niet zeggen dat jij.....neeeee......

 

Nee, tegen mij zeggen ze alsof ze de ontdekking van de dag gedaan hebben en me iets nieuws vertellen: "Hé, je bent een vrouw!" Toch prettig dat mensen dat nog even benadrukken (zijn die pumps weer gerechtvaardigd) en ik dat in elk geval weer zeker weet wanneer ik naar huis rijd. :P

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 118 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.