• 0

personeel niet mee willen nemen na bedrijfsovername

Gast Verwijderd account

goedendag allemaal,

 

Ik neem een lopend bedrijf over, maar wil het personeel eigenlijk liever niet mee!!

Ze hebben geen contracten , maar volgens de wet zijn ze dan toch in dienst voor onbepaalde tijd.

Hoe kan ik zoiets oplossen ?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 0

Lees dit artikel eens door, hier staat veel informatie in die voor jou van toepassing is. Mocht je daarna nog vragen hebben: laat ze maar komen!

 

_belasting_magazine_juliaugustus_2008_blz._27-29.pdf

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Hallo Deborah,

 

Het "overnemen" van een lopend bedrijf kan juridisch gezien op twee "simpele" manieren:

[*]je wordt de nieuwe eigenaar van het bestaande bedrijf door bijvoorbeeld het kopen van de aandelen van een bestaande B.V., waarmede er voor wat het arbeidsrecht betreft niets wijzigt in "de werkgever" en "de werknemer" (alleen de eigenaar wijzigt maar niet de werkgever), met alle consequenties van dien want alle werknemers zijn dan ook de jouwe;

[*]je hebt zelf een bedrijf, of bedrijf opgericht en je neemt bepaalde bedrijfsactiviteiten over vanuit een ander bedrijf. Dit betekent meestal de zogenaamde "overgang van onderneming" waar het artikel van Dennis het ook over heeft. De bij de overgenomen activiteiten betrokken werknemers worden met de bestaande lusten en lasten door jouw bedrijf overgenomen. Voor de overgenomen werknemers geldt er een nieuwe werkgever (jouw bedrijf). Alleen de werknemer zelf kan de arbeidsrechtelijke overgang tegengaan. Niet de oude werkgever, noch de overnemende werkgever (jij).

 

In jouw geval met onduidelijke arbeidsrechtelijke basisuitgangspunten is het zaak om naast de bovengenoemde overname-keuze ook heel goed huiswerk te verrichten bij de oude/huidige werkgever; de werknemers, de boekhouder, loonadministrateur etc. om niet later met lijken uit de kast geconfronteerd te worden.

 

Overigens kan wettelijk gezien een arbeidsovereenkomst ook mondeling voor bepaalde tijd afgesproken zijn. Niet wenselijk bewijslasttechnisch gezien, maar wel mogelijk. Kijk hierbij ook naar eventuele aanvullende/afwijkende CAO-afspraken.

 

Als de werknemer bepaalde afspraken bevestigt voor de datum van jouw overname kan dat allemaal (nogmaals voor jouw overname) schriftelijk afgestemd worden tussen de huidige werkgever en werknemer, en neem je met wat meer zekerheid bepaalde werknemers met bijbehorende arbeidsvoorwaardelijke zaken over.

 

Huiswerk, huiswerk en nog eens huiswerk voordat "je overneemt" (op welke wijze dan ook) is het devies.

 

Sterkte met het onderzoek,

 

Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 18-11-2011

Hans van Dongen Steunpunt Arbeidszaken - Arbeidsjuridische kwesties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Bedankt Allemaal voor reactie.

 

Het is heel jammer te horen dat er gewoon geen oplossingen voor zijn. Ik denk persoonlijk dat het aan het personeel ligt dat de zaak niet zo goed draait de laatste jaren.

En er is helaas geen klik tussen het personeel en mij. Ik heb van nature een hele andere gedreven instelling, en ik merk dat dat ontbreekt bij het huidige personeel.

In ons dorp word er ook vaak over gepraat dat het personeel niet voldoet aan de eisen, weinig weten van producten, en langzaam handelen.

 

Misschien toch maar iets anders bedenken !?

 

Deborah

Link naar reactie
  • 0

Nou, Hans van Dongen heeft wel een mogelijkheid aangegeven, nl. voorafgaand aan datum overname afspraken met werknemers op papier zetten. Je zult je goed in moeten lezen op het bedrijf v.w.b. het bestaan van CAO en aanverwante zaken. Op basis daarvan kun je met de huidige werkgever aftasten waar mogelijkheden liggen. In ieder geval zou het minimaal moeten beginnen met schriftelijke arbeidscontracten, dat geeft partijen houvast. Ook kun je inzetten op een sluitende functionerings-/beoordelings systematiek, waarmee je op de prestatie van werknemers een stuk invloied kan uitoefenen. Bij onvoldoende functioneren en een goed opgebouwd dossier zijn aanknopingspunten om op termijn afscheid te nemen en voor de goedwillenden biedt het wellicht houvast om inderdaad goed te functioneren. etc... genoeg te bestuderen voor je, lijkt me... LAat je wel goed begeleiden hierbij!

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 4

Beste Deborah,

 

Als man van een medewerker van de betreffende winkel en als ondernemer schrik ik van wat je hier hebt geschreven. Ik weet niet of je het beseft, maar zij kunnen dit ook lezen.

 

Naar mijn mening onderschat je de waarde van het huidige personeel. Het is bekend dat sommige mensen niet graag naar de winkel komen vanwege bepaalde mensen die daar rond lopen. Daarmee doel ik op de huidige eigenaren en niet op het personeel. Wat het huidige personeel tekortschiet komt m.i. doordat ze totaal geen leiding krijgen. Daardoor gaat iedereen zaken oplossen op zijn eigen manier.

 

Door het plaatsen van dit soort berichten twijfel ik aan je kwaliteiten als ondernemer. De winkel functioneert nu niet goed en dan zal dat wel door het personeel komen. Dat is wel een heel makkelijke conclusie en totaal ongefundeerd. Van heel dichtbij weet ik dat het personeel onder het huidige bewind altijd haar best heeft gedaan er wat van proberen te maken. Dat dit soms misschien niet gelukt is, kun je hun niet verwijten. Ze zijn tenslotte geen baas.

 

Je schrijft dat er helaas geen klik is tussen het personeel en jou. Hoe kun je dat nu weten als je ze niet kent? Volgens mij heb je nog geen kennis met ze gemaakt… Of kun jij door een paar minuten algemeen contact iemand al beoordelen (en afschrijven)?

 

In één van je berichten lees ik een vraag over leveranciers. Ik ken wel iemand die je daar meer over kan vertellen, maar ik las zojuist ook dat je diegene niet nodig hebt…

 

Je maakt m.i. een fout door er zelf met geen ervaring in te stappen en de ervaring die er wel is er liever niet bij te willen hebben. Dat je dit hier allemaal schrijft, is wel een hele slechte start. Je zult het personeel over moeten nemen, maar men weet nu ook al hoe je over hun denkt. Volgens mij heb je wat recht te zetten…

 

Doe je man de groeten. Volgens mij ken ik hem nog van de Windesheim.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Deborah,

 

Mag ik je vragen met welke intentie je eigenlijk deze winkel wilt overnemen? Je andere topic heb ik ook nog even gelezen.

 

Kun je niet beter een nieuwe frisse onderneming starten?

Pand is te duur - je wilt de levarancier niet - de verkoper is niet pluis - je wilt van het personeel af.

Wat is voor jou de meerwaarde van de bestaande onderneming, of heb je de ballen niet (excuus voor mijn taalgebruik) om de markt te veroveren en zo de concurrentie uit te schakelen?

 

groet,

 

pewede

Link naar reactie
  • 1

Ik word niet goed van dit soort topics, sorry. Je personeel zijn mensen, geen probleem wat je uit kunt schakelen. Kun jij uberhaupt iets onderbouwen? Je hebt het 'gevoel' dat je pand 4 ton waard is, er is geen 'klik' met je toekomstig personeel en je leverancier ligt dwars. In plaats van je op te stellen als een echte bedrijfsleider, kom je hier vragen om oplossingen alsof de mensen wegwerpartikelen zijn.

 

Mijn advies: ga eens je best doen om hier wat van te maken. Je wilt deze onderneming schijnbaar graag overnemen, als was je er al uit gestapt lijkt me. Organiseer eens een uitje met je personeel. Vraag hun waarom het niet lekker gaat, en wat ze beter willen zien. Laat het pand taxeren zodat je weet waar je het over hebt. Als je niet goed kunt onderhandelen, laat dat dan aan iemand anders over.

 

Als je mensen gaat behandelen als producten, moet je niet raar op kijken dat ze jou ook tegen gaan werken.

 

Sabra

Link naar reactie
  • 0
Ik word niet goed van dit soort topics, sorry.
Nou, zeker nu de 'andere zijde van de medaille' zich ook aandient (diep respect daarvoor!), wordt het topic juist een concreet en leerzaam verhaal waar we wat aan hebben, het probleem kan nu van beide zijden worden belicht en biedt daarmee dus aanknopingspunten om daadwerkelijk te kunnen helpen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik word niet goed van dit soort topics, sorry.
Nou, zeker nu de 'andere zijde van de medaille' zich ook aandient (diep respect daarvoor!), wordt het topic juist een concreet en leerzaam verhaal waar we wat aan hebben, het probleem kan nu van beide zijden worden belicht en biedt daarmee dus aanknopingspunten om daadwerkelijk te kunnen helpen.

 

Succès en groet,

 

Hans

 

Daar heb je weer gelijk in, Hans. Ik hoop dan ook dat de TS hier nog een reactie op gaat geven, en hopelijk komt er dan een oplossing waar beide partijen tevreden over kunnen zijn.

 

P.S. Ook mijn respect voor de waardige reactie van de 'tegenpartij'. Gezien mijn temperament kan ik daar alleen maar waardering voor op brengen.

Link naar reactie
  • 0

Ofschoon het erg eenvoudig zou zijn nu met zijn allen over TS heen te vallen, wil ik graag iets aandragen om dat niet te doen.

 

TS is zich volgens mij niet bewust van de kracht van Google. Ze tikt hier doodleuk onder haar eigen naam enkele vragen rondom een bedrijfsovername in. Dit terwijl ze volop in onderhandeling is. Op zijn zachts gezegd onhandig en naief. Datzelfde Google wijst uit dat TS slechts 22 is. Je zou kunnen stellen dat de vragen die ze hier stelt meer het karakter van "hardop denken" hebben en niet het resultaat zijn van doorwrocht denkwerk van een ervaren ondernemer.

 

Het enige wat ik (ook tussen de regels door) lees, is een schreeuw om hulp. Zonder de juiste hulp kunnen we wel raden hoe dit allemaal af gaat lopen.

 

Link naar reactie
  • 0

@startercoach mijns inziens wordt getracht te voorkomen dat over TS heen wordt gevallen en wordt de opening geboden hulp te bieden.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

TS is zich volgens mij niet bewust van de kracht van Google. Ze tikt hier doodleuk onder haar eigen naam enkele vragen rondom een bedrijfsovername in. Dit terwijl ze volop in onderhandeling is. Op zijn zachts gezegd onhandig en naief. Datzelfde Google wijst uit dat TS slechts 22 is. Je zou kunnen stellen dat de vragen die ze hier stelt meer het karakter van "hardop denken" hebben en niet het resultaat zijn van doorwrocht denkwerk van een ervaren ondernemer.

 

Het enige wat ik (ook tussen de regels door) lees, is een schreeuw om hulp. Zonder de juiste hulp kunnen we wel raden hoe dit allemaal af gaat lopen.

 

Offtopic, hoe doe je dit?

(Hoe kom je hier achter?)

Link naar reactie
  • 0

Zomaar een idee waarom heeft Jaap al gelijk en niet Deborah? Wie weet dat of zijn we nu met z'n alle een idee aan het vormen op basis van gevoel? Precies het zelfde als Deborah dus?!

 

Meten is weten !

 

Roy

Voor al uw zee- en luchtvracht.

www.merchantlogistics.nl

Link naar reactie
  • 0

Er is nu een weekendje overheen gegaan en de kwestie is inmiddels behoorlijk gevoelig komen te liggen. Gelet op de speculatieve reacties die er nu (kunnen) volgen, is het mijns inziens vanaf nu beter zijn af te wachten wat TS met de informatie tot dusver wil. Ik kan mij zo voorstellen (lijkt mij zelfs verstandiger) dat e.e.a. verder buiten dit forum wordt opgelost, in ieder geval buiten de openheid ervan. Ik stel dan ook voor uitsluitend TS nog even de kans te geven te reageren en / of dit topic op slot te doen en dat TS de mods kan pm-en om haar terugkoppeling te geven.

 

Ook de verwijzing naar links met persoonlijke informatie en contactgegevens zouden misschien beter afgeschermd kunnen worden?

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

We krijgen wel vaker verzoeken om een topic anoniem te maken, omdat de topicstarter of reageerders aanvankelijk niet goed beseffen dat Google alles ziet en HL heel hoog scoort. Dus voor je het weet liggen je huwelijksproblemen op straat. Praat het halve dorp mee.

 

Als ik dat zie aankomen, waarschuw ik topicstarters of reageerders doorgaans om herkenbare namen te verwijderen.

 

Dit topic had ik niet gezien. Wat mij betreft mag er wel een waarschuwing gegeven worden aan iedereen die zich inschrijft, een popup! Ik raad de topicstarter aan alsnog een andere naam te kiezen, al is de schade al gedaan. En complimenten voor de dorpsgenoot die heel zorgvuldig reageert.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

hallo,

 

Ik ben Deborah zelf. Iemand hield dit forum voor mij bij en wij bespraken de details.Na al deze reacties zelf gelezen te hebben, heb ik besloten dit verhaal zelf af te sluiten.

Inderdaad is dit niet goed geformuleerd en beschreven.Ik heb dit inmiddels uitgelegd.

Dit waren moment opnames die allang niet meer ter sprake waren.

Het spijt ons voor de ongemakken.

 

Vriendelijke Groet,

 

Deborah

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 143 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.