• 0

b&b en vergunning en crowdfunding

Ik ga een Bed and Breakfast beginnen, althans dat wil ik graag. In het tuinhuis bij mijn huis. Nu geeft de gemeente aan dat ik dat niet mag, dat er een woonbestemming zit op het perceel. Ik mag wel in brandonveilige, niet gecontroleerde zolderkamertjes een B&B runnen, maar in een tuinhuis niet. Eerst zal ik proberen om een omgevingsvergunning te krijgen voor het handelen in strijd met regels van de ruimtelijke ordening. Maar als dat niet lukt, overweeg ik om via crowdfunding toch te kunnen starten.

 

Ik stel me dan voor dat ik het presenteer als: Je investeert een bedrag in mijn project (ik zou dan het tuinhuis willen vast bouwen aan mijn huis zodat er geen probleem meer is) en mag daarvoor in ruil overnachten in mijn tuinhuis.

 

Is dat een slimme zet, of kom ik dan toch ook allerlei addertjes tegen? Is er iemand die zoiets al eens heeft gedaan? Of die er meteen leuke gedachte kronkel bij heeft?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

 • 0

TAV het tuinhuis: ga je nu proberen om de vergunning te krijgen en als dat niet lukt toch starten...?

 

TAV cowdfunding:

Mensen kunnen veelal zelf het bedrag bepalen. Als jou tegenprestatie een overnachting is dan heeft iemand die 5 euro stort hetzelfde als iemand die 500 euro stort. Dat lijkt me niet handig.

 

Vaak zie je dat men een termijn heeft waarin men het gestorte bedrag terug betaald + rente. Er zijn dan extra's om mensen over de streep te helpen (grote) bedragen te storten.

Bijvoorbeeld:

100-400 euro 20% korting op een boeking

500-700 euro 1 nacht gratis verblijf

800+ 2 nachten gratis verblijf.

 

Kortom:

Via crowdfunding moet je vaak het bedrag terug geheel terug betaln + een rente bedrag

Je kunt dmv extra's mensen lokken grote bedragen te storten.

www.8D-games.nl Serious Games, Gamercials & Apps

Link naar reactie
 • 0

TAV het tuinhuis: ga je nu proberen om de vergunning te krijgen en als dat niet lukt toch starten...?

Dat weet ik nog niet. Ik moet dan wel een basis hebben waarop ik kan beginnen, een vorm.

 

Ik weet van een crowdfunding project "Buitengewoon varkens" waarbij een inleg wordt gedaan. Het geld komt niet terug, maar wel vleeswaren ter waarde van het bedrag plus wat extra.

Dat betekent dat ik wel kan gaan voor een vaste bijdrage en dat kan koppelen aan een overnachting.

 

Wat er extra is, als ze dat willen is dat ze op de hoogte gehouden worden van het proces naar een volwaardige B&B.

 

Het gaat in deze voor natuurlijk alleen om de vorm. Want een gemeente zal mij niet kunnen verbieden om logees op mijn terrein te hebben, toch? Of zie ik iets over het hoofd?

Link naar reactie
 • 0

Bij een project als buitengewoon varkens denk ik dat mensen daar ook in investeren uit oogpunt van duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid e.d. Dat heeft een hogere ' gunfactor' dan een bb. Maar linksom of rechtsom zullen investeerders hun geld inclusief rendement terug willen zien in wat voor vorm dan ook.

 

ahqbeheer: participatie, vastgoed, advies en coaching

www.websitevanons.nl leverancier van brand spinazie

Link naar reactie
 • 0

om te reageren op je B&B vergunning, hier in de grote stad mag dat mits de ruimte 1) geen huurwoning is die (voorheen genoemd) sociale huur is en 2) het verhuurde beperkt gedeelte onderdeel is van de gehele woning

 

Dat is bij mij het probleem. Het gaat om een tuinhuis. Een B&B inpandig het eigen woonhuis is geen enkel probleem, een tuinhuis wel.

Link naar reactie
 • 0
Het is niet zo dat ik investeerders zoek. Wat ik zoek is een constructie waarbij ik geen vergunning krijg van de gemeente maar wel een mogelijkheid zoek om te verhuren. Het gaat dan alleen om de vorm. De gasten worden namelijk op deze manier 'investeerders',
Creatief idee, echter werkt dit dan alleen voor de groep initiële crowdfunders. Je zult toch echt via internet nieuwe gasten moeten aantrekken die gewoon en meestal contant zullen betalen. Die zullen dan toch geen crowdfunding contract willen ondertekenen. Ik denk dat het zonder medewerking van de gemeente erg lastig wordt. Maak eens een afspraak met de wethouder en probeer hem voor je plan te enthousiasmeren. Succes!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
 • 0

Ka ik niet gewoon op de site van mijn B&B aangeven dat betaling voor een overnachting betekent dat je investeert? Het is trouwens nog waar ook, want ik wil, zeker de eerste jaren, het geld dat ik ermee verdien, direct steken in de verbetering van de plek.

 

Maar goed, eerst ga ik proberen het via de gemeente voor elkaar te krijgen dat ik ontheffing krijg voor de woonbestemming en gewoon wel iets mag beginnen.

 

Ik blijf wel benieuwd naar de mogelijkheid om iets te beginnen onder deze noemer.

Link naar reactie
 • 0

Ka ik niet gewoon op de site van mijn B&B aangeven dat betaling voor een overnachting betekent dat je investeert? Het is

 

Tsja misschien kun je ook op de site zetten dat je je verjaardag viert en graag geld wilt voor een nieuw tuinhuisje... en dat je eventueel ook kunt blijven slapen maar dat je het wel vooraf moet aangeven ivm beperkte ruimte...

 

De gemeente prikt daar natuurlijk (terecht) dwars doorheen, iets een ander naampje geven maakt het nog geen andere activiteit.

 

Ik bedoel wie gaat er nu investeren in een tuinhuisje van een onbekende om er dan ook nog eens een nachtje te gaan slapen..

 

Het is vrij simpel de gemeente heeft bepaalde spelregels voor de verkrijging van een omgevingsvergunning en het toestaan van bepaalde activiteiten buiten het formele bestemmingsplan. Als jij voor een losstaand tuinhuis geen vergunning krijgt om daar een B&B in te beginnen dan zul je misschien inderdaad een stuk aan je huis vast moeten bouwen. soms als je een overkapping tussen je tuinhuis maakt (soort veranda) dan word het al als één geheel gezien. Je zult dus moeten bekijken wat er binnen de regels haalbaar is.

 

Als je geen vergunning krijgt is het raar om dan andere mensen om geld te gaan vragen om je "droom" toch waar te maken want de kans is vrij groot dat als jij na afwijzing van een vergunning toch gaat (ver)bouwen met centen van je crowdfunders dat je een bouwstop voor je kiezen krijgt en gedwongen word om alles af te blazen waarna je investeerders dus met lege handen staan..

 

Ik geloof niet dat je op de goede weg zit met je gedachten. Zeker niet door geld met geld van anderen te gaan doen alsof..

 

ik heb van de zomer wel een documentaire gezien over B&B's en daar kreeg een stel ook geen vergunning voor vaste bebouwing die hebben toen een soort woonwagen neergezet en dat mocht dan wel enige wat ze ervoor hoefde te doen is dus een tuinhuis te zoeken die op wielen stond maar verder dezelfde kwaliteiten/comfort had als een tuinhuis en ze hebben hun B&B wat meer een thema meegegeven dat past bij dat type woning.

 

Bij een ander voorbeeld mocht er van de gemeente ook geen commerciële B&B zitten maar men mocht wel een "unit" plaatsen als logeerkamer voor vrienden en die vrienden mochten dan ook wel een (kleine) vergoeding betalen voor gebruik van sanitair, elektriciteit en maaltijden (geloof iets van 25 euro per dag) maar ik weet niet zeker of dat in Nederland was kan ook zijn dat dat over een Nederlands stel in België of Frankrijk ging.

 

Het zijn in elk geval wel voorbeelden hoe je misschien met kleine nuance verschillen binnen de woonbestemming van je huis toch je doel kunt bereiken. zo zijn er nog wel wat varianten te bedenken, maar oplossingen met geld van derden lijken mij eerder te benadrukken dat je niet conform de woonbestemming bezig bent als dat het een uitweg bied in je probleem.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik kan niet op het bordje van betreffende gemeente kijken v.w.b. de motivatie erachter, maar ik denk dat de omvang van de B&B activiteiten een belangrijke rol speelt. En in brandonveilige zolderkamertjes mag je ook echt geen B&B beginnen, dunkt me, je zult altijd aan het bouwbesluit moeten voldoen. Kijk ook eens op de site van bedandbreakfast.nl, veel informatie te vinden daar.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Het tuinhuis hoeft niet meer gebouwd te worden, het is een bestaand gegeven.

 

Wat ik dan bedoel is dat als ik geen toestemming krijg voor het tuinhuis ik het op de een of andere manier aan het huis vast wil koppelen waardoor het wel kan.

Als ik nu gasten krijg en ze betalen een x bedrag aan 'huur' of ik vraag hetzelfde bedrag en noem het investering dan is het toch anders. Er is dan niets om door te prikken.

 

De optie van het een unit te noemen is wel interessant.

 

Ik zoek nog door.

Het liefst heb ik het gewoon simpel weg met een ontheffing van de gemeente. De kans daarop is er nog steeds. Ik heb inmiddels ook even overlegd met de ambtenaar van het loket wonen en kreeg wel tips waar ik op kan letten bij de aanvraag.

Wie weet is eht voor hun ook een manier om aan inkomsten te komen. DE gemeente hier is niet zo rijk :) en dat gun ik ze best

De route die ik hier noem is meer het onderzoeken van een optie. En het voortborduren op een gedachte die ik kreeg.

 

@ Edo. Het ie eigenlijk ook zo dat de groep dan alleen zo genoemd wordt tot ik het dan verbouwd zou hebben tot iets dat el wordt toegestaan. Daarna wordt het legaal een B&B.

 

Het is ook niet zo dat de B&B ook nog niet klaar is, dat istie wel. geheel ingericht om te verblijven. Dus de overnachting die een 'investeerder' zou nemen is hetzelfde als dat ik het gewoon een verhuur zou noemen.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Even iets anders.

 

Als je jouw plannen toch doorzet zonder vergunningen? En er gebeurt wat met jouw gasten in het tuinhuisje? Wellicht ben je dan niet alleen financieel aansprakelijk maar waarschijnlijk ook nog strafrechtelijk?

 

En geen juiste vergunning zal een verzekeringsmaatschappij ook niet op prijs stellen.

 

Misschien dat de deskundigen hier nog even op kunnen "schieten" ;)

Link naar reactie
 • 0

In navolging van Henk: ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit avontuur, met name de omvang. Bij slaapgelegenheid voor minder dan 5 personen lijkt me de creatieve crowdfunding wat vergezocht. Een beetje kritisch op kortingsaanbiedingen letten van bouwmarkten, spullen aanschaffen via marktplaats etc. en je kunt voor redelijk weinig geld al snel zelf iets opzetten qua financiering. Wordt het wat groter, dus meer dan vijf slaapplaatsen, dan speel je jezelf al gauw meer 'in de kijker' van brandweer, gemeente etc. want dan komen er formeel wetgevingen om de hoek kijken inzake legionellabeheersing, nachtregister, registratie t.b.v. toeristenbelasting en noem maar op. En niemand met een beetje gezond verstand zal jou zonder vergunningen en met al die risico's geld lenen voor zo'n avontuur.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Het is ook niet zo dat de B&B ook nog niet klaar is, dat istie wel. geheel ingericht om te verblijven. Dus de overnachting die een 'investeerder' zou nemen is hetzelfde als dat ik het gewoon een verhuur zou noemen.

TS zoekt volgens mij helemaal geen investeerder, wil alleen een ander etiketje plakken op de door de huurder te betalen huur. Dit om de problematiek met de gemeente te omzeilen. Wat mij betreft heeft dit niks met crowdfunding te maken.

Link naar reactie
 • 0

Het grote verschil zou zijn dat ik er niet mee op crowdfundingsites zou staan, maar op bed and breakfastsites. Daar komen geen investeerders maar mensen die op zoek zijn naar een overnachtingsplek. EN voor hen maakt eht niet uit of het geld dat ze betalen voor de dienst van de overnachting of dat eht geld gebruikt zal worden om de B&B goedgekeurd te krijgen./ Het bedrag blijft hetzelfde.

 

Maar als er geen rendement tegenover de investering staat, waarom zouden mensen dan in jou b&b willen investeren in niet in een ander project?

Link naar reactie
 • 0
EN voor hen maakt het niet uit of het geld dat ze betalen voor de dienst van de overnachting of dat het geld gebruikt zal worden om de B&B goedgekeurd te krijgen.

 

Mij wel. ik krijg nou niet het gevoel dat ik in jou bedrijf investeer. Ik blijf het toch meer zien als gewoon de overnachting afrekenen. Te meer daar je zelf al meldt dat de B&B al volledig operationeel is.

 

Nogmaals het is niet meer dan een creatieve ´´oplossing´´ om jouw probleem met de gemeente op te lossen. Maar de financiele en juridische risico´s dek je er toch echt niet mee af.

Link naar reactie
 • 0

Natuurlijk is het uiteindelijk een gewone overnachting, maar wat is er mis met een creatieve oplossing?

 

Operationeel trouwens niet, dat wil ik vanaf maart dit jaar.

 

 

 

EN voor hen maakt het niet uit of het geld dat ze betalen voor de dienst van de overnachting of dat het geld gebruikt zal worden om de B&B goedgekeurd te krijgen.

 

Mij wel. ik krijg nou niet het gevoel dat ik in jou bedrijf investeer. Ik blijf het toch meer zien als gewoon de overnachting afrekenen. Te meer daar je zelf al meldt dat de B&B al volledig operationeel is.

 

Nogmaals het is niet meer dan een creatieve ´´oplossing´´ om jouw probleem met de gemeente op te lossen. Maar de financiele en juridische risico´s dek je er toch echt niet mee af.

Link naar reactie
 • 0

Het is maar ene plek voor 2 mensen. En als ik het zou verbouwen om er een deel van mijn huis van te maken denk ik niet dat ik met een paar planken en spijkers van de bouwmarkt klaar ben :-). Daar komt wat meer bij kijken omdat het ook dan, met tekeningen, goedgekeurd zou moeten worden door de gemeente.

 

Wat bedoel je dat het makkelijk is om iets op te zetten voor de financiering in zo'n geval?

 

In navolging van Henk: ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit avontuur, met name de omvang. Bij slaapgelegenheid voor minder dan 5 personen lijkt me de creatieve crowdfunding wat vergezocht. Een beetje kritisch op kortingsaanbiedingen letten van bouwmarkten, spullen aanschaffen via marktplaats etc. en je kunt voor redelijk weinig geld al snel zelf iets opzetten qua financiering. Wordt het wat groter, dus meer dan vijf slaapplaatsen, dan speel je jezelf al gauw meer 'in de kijker' van brandweer, gemeente etc. want dan komen er formeel wetgevingen om de hoek kijken inzake legionellabeheersing, nachtregister, registratie t.b.v. toeristenbelasting en noem maar op. En niemand met een beetje gezond verstand zal jou zonder vergunningen en met al die risico's geld lenen voor zo'n avontuur.

 

Succes en groet,

 

Hans

Link naar reactie
 • 0

Wat een poespas voor een plek voor twee mensen, dan zou ik het gewoon als logeerplek aanduiden en daar een kleine vergoeding voor vragen. Dit zal in de sfeer van kleine bijverdiensten blijven, want met een bezettingsgraad van 20 - 25% doe je het al heel goed, maar zal je misschien een duizendje of vier omzet opleveren. Trek daar de kosten en de inkoop vanaf en je verdient er niets aan. En of je het nu investering of huurprijs noemt, doet niet ter zake. Je levert een prestatie (een slaapplek met ontbijt) en de tegenprestatie is wat geld.

 

Houd het maar simpel in dit geval, zou ik willen adviseren.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0
Wat bedoel je dat het makkelijk is om iets op te zetten voor de financiering in zo'n geval?
Wat ik eerder al aangaf: een beetje kritisch op kortingsaanbiedingen letten van bouwmarkten, spullen aanschaffen via marktplaats etc. en je hebt al snel een leuk logeerplekje voor twee gecreëerd.

 

Succes en groet,

 

Hans

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  2 leden, 176 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.