• 0

Kan ik golflidmaatschap en lessen boeken als zakelijke kosten?

Goedenavond,

 

Ik krijg van 2 accountants tegenstrijdige berichten.

Ik ben momenteel bezig met golflessen en daarna wil ik lid worden van een golfclub.

 

Kan ik de kosten voor de lessen en het lidmaatschapsgeld boeken als zakelijke kosten?

 

De ene accountant geeft aan dat dit niet mag/kan en de ander zegt "boek 75% zakelijk want je hebt er privé ook plezier van dus 25% privé".

 

Ik weet van collega bedrijven dat zij ook golfen en dat het een goede netwerk mogelijkheid is.

Ik zit in de zakelijke dienstverlening waar de gunfactor erg hoog is om een opdracht te scoren.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

op internet is genoeg te vinden over dit onderwerp als je in Google zoekt op lidmaatschap golfclub aftrekbaar

 

En het lijkt inderdaad wel mogelijk (onder voorwaarden) maar een inspecteur kan het altijd schrappen en wil je dan toch je gelijk halen zal je toch een gang naar de rechter moeten maken.

 

Denk zelf wel dat golflessen niet aftrekbaar zijn omdat dit weinig met bedrijfsvoering of vakkennis op peil houden te maken heeft. ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Okee Roel,

 

Dan ga ik ontopic, al vond ik persoonlijk dat ik dat was.

 

Het is heel eng te noemen dat een onschuldige ondernemer bij het stellen van een waarschijnlijk simpele vraag, van een accountant te horen heeft gekregen dat golflessen een aftrekpost kunnen zijn. Want ja dit zou logischerwijs kunnen leiden tot een positie binnen groep van zakelijke relaties. En dat blijkbaar dat de TS dit geloofwaardig genoeg achtte om hierover een vraag te formuleren.

 

Maar ik vind het ietwat naief om te denken dat golflessen hieronder vallen. Tevens vind ik het persoonlijk erg discutabel dat een golfclub lidmaatschap ook hieronder kan vallen. Zoals in de link die Henk ook gaf.

 

En dan de woorden "prive plezier" en "mogelijkheid" krijg ik jeuk van (is dat voorzichtig genoeg?).

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

(...) "boek 75% zakelijk want je hebt er privé ook plezier van dus 25% privé".

 

Dit is niet handig.

 

Volgens de uitspraken kan er in sommige (enkele?) situaties sprake zijn van representatiekosten. Althans het lidmaatschap, niet de GVB lessen/examen denk ik (net als in het geval van een ‘gewoon’ rijbewijs zal dat een te sterk persoonlijk karakter hebben, lijkt mij).

 

Representatiekosten zijn voor 73,5% aftrekbaar. Of minus een drempel van 4400,- euro (deze drempel geldt dan voor alle gemengde kosten samen, dus ook voor eten/drinken en excursies/seminaars e.d.).

 

Link naar reactie
  • 0

Tja, ik moest toch wel stiekem lachen om de verwijderde reacties. ;D In eerste instantie had ik ook zoiets maar omdat ik mezelf al een tijd geleden voorgenomen heb om zoveel mogelijk inhoudelijk te reageren heb ik dat maar gedaan. ;)

 

Als je met Google even zoekt dan zie je gewoon dat in bepaalde gevallen de BD toch teruggefloten wordt. En kan je onder voorwaarden een en ander aftrekken. Het zal altijd wel een grijs gebied blijven.

 

De BD tegen de ondernemer met de rechter als scheids. :P

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Mijn eerste commentaar was idd off topic en werd door Roel verwijderd. Terecht, want het was geen advies voor TS maar scherpe kritiek. Ik ben soms impulsief en schrijf wat er op zo'n moment door mijn hoofd schiet. Ik zal in de toekomst, bij soortgelijke gevallen, eerst minstens tot 1.000 tellen.

 

Nu dan ontopic.

 

Als je van collegabedrijven weet dat golfen een goede netwerk mogelijkheid is, dan vraag je die collega's toch of zij dat van de belastingen af kunnen trekken en met welke argumentatie tegenover de inspectie zij dat doen.

 

Een zeer goede - misschien wel betere - gunfactor is een lidmaatschap bij bv Rotary Club of Lions Club. Ben je daar al lid van?

 

Maar waar trek je de grens? Je kunt zo wel tientallen hobby's en clubs bedenken waar je een goede netwerk mogelijkheid hebt en de gun factor hoog zal zijn. Vliegclub, tennisclub, hockeyclub, oldtimer club, enz. enz. Hoofdzaak is, dat het een club is. Onder clubleden is de gunfactor altijd hoger dan onder niet-clubleden.

 

Je kunt dit zelfs nog doortrekken tot club lidmaatschappen van echtgenote of kinderen. Als die in dezelfde club zijn als de echtgenote of kinderen van je klanten en prospects, is de gunfactor beslist ook groter. Ik kan me voorstellen dat de inspectie tegen zakelijke aftrek van een lidmaatschap bij clubs, die niets met de aard van het bedrijf te maken hebben, bezwaar heeft en consequent afwijst. Heb je een bedrijf dat golfartikelen verkoopt of ben je ontwerper in deze branche, zal de inspectie waarschijnlijk minder problemen maken dan wanneer je in de zakelijke dienstverlening zit.

 

Groet

 

René

 

 

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 2

Het is duidelijk dat als je kosten van dit soort lidmaatschappen aftrekt, je een heleboel hebt uit te leggen als iemand hier kritisch naar kijkt. Maar natuurlijk zou het kunnen dat het te verantwoorden is in een bepaalde situatie.

 

Echter vraag ik mij af of het voor (doorsnee) ondernemers niet beter is om te ondernemen in plaats van dit soort grenzen op te zoeken, met alle (vervelende) mogelijke gevolgen van dien. Het is echt niet leuk om een heleboel “tijdbommen” in je administratie te hebben, als de belastingdienst langskomt.

Dit soort dingen zijn namelijk ook inkoppers voor de BD. Dus normaal gesproken kan je (vroeger of later) wachten op een hoop gedoe. En waarschijnlijk ook op extra kosten en zeker op extra energieverspilling i.v.m. het trachten te verdedigen allemaal (misschien zelfs tegen beter weten in…).

 

Link naar reactie
  • 0

Nu ik er zo over nadenk: Eigenlijk sinds ik lid ben van de karateclub is mijn zakelijke netwerk flink gegroeid en heb ik daar direct en indirect toch best wel flink wat werk uit gehaald. Maar dat was nooit mijn doel geweest toen ik ging sporten. Het is alleen zo gelopen. Het kan raar lopen wat dat betreft.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

op internet is genoeg te vinden over dit onderwerp als je in Google zoekt op lidmaatschap golfclub aftrekbaar

 

En het lijkt inderdaad wel mogelijk (onder voorwaarden) maar een inspecteur kan het altijd schrappen en wil je dan toch je gelijk halen zal je toch een gang naar de rechter moeten maken.

 

Denk zelf wel dat golflessen niet aftrekbaar zijn omdat dit weinig met bedrijfsvoering of vakkennis op peil houden te maken heeft. ;)

 

 

 

Disclaimer: Ik ben zelf nog niet zo lang ondernemer dat ik een diepgaande controle aan mijn broek gehad heb, en ik ben ondernemer in Belgie en naar wat ik begrepen heb is het daar wat soepeler, dus ik kan het mishebben. Einde disclaimer.

 

 

Het is toch zo,of zo zou het toch moeten zijn, dat de toets of een kost zakelijk is of niet, is dat toen je de beslissing nam als ondernemer, de verwachting was dat je met die kost meer business kan genereren.

 

Dat dat achteraf gezien fout bleek te zijn is geen reden om de kost als niet-zakelijk te beschouwen.

 

Dat je toen je als ondernemer die beslissing nam, misschien naief, of fout geinformeerd was, is ook geen reden om de kost als niet-zakelijk te beschouwen.

 

Wat ik maar wil zeggen: de vraag 'mag dit' is verkeerd. Alles mag zolang jij een goed verhaal hebt. Als jij uit een serieus zakenmagazine haalt dat je op de golfbaan goede businesscontacten kunt opdoen, vooral in branche xyz, dan heb je je verantwoording. Op dat moment was dat een te verdedigen zakelijke beslissing.

 

Wat de belastingdienst zegt is in principe niet relevant. Dat is de andere partij, die moet zoveel mogelijk binnenhalen, natuurlijk zegt die gemakkelijk 'NEE'

 

Belastingheffen = eigendom afpakken. Daar moet een wettelijke grond voor bestaan. Het is aan de belastingdienst te bewijzen dat het niet zakelijk is, niet aan jou dat het wel zakelijk is.

 

Maar misschien is dit meer een principieel standpunt dan nuttig advies.

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 1

Beetje zinloze discussie als die zwart wit gemaakt wordt terwijl het feitelijk altijd om een grijs gebied gaat. Het gaat in de jurisprudentie om de specifieke omstandigheden (case-law). Als je aannemelijk kan maken dat je geld verdient door het maken van specifieke kosten of dat nu een lidmaatschap, een reis of een etentje is, dan is het zeer verdedigbaar dat je de koste van die activiteiten van de winst (VB) kan aftrekken. Dat is namelijk het principe van zaken doen.

 

Dat er vervolgens mensen zijn die van zwart donker grijs proberen te maken is begrijpelijk maar daar hebben we de inspectie en uiteindelijk de rechter voor. Gewoon "Boe" roepen vind ik dus wat gemakkelijk. Als het alleen om netwerken gaat, zonder specifiek zakelijk doel, zal geen inspecteur of rechter de aftrek van kosten goedkeuren. Je moet je als ondernemer ook afvragen of het risico wil nemen dat er met de stofkam door je administratie gegaan wordt, want dan worden vanzelf grijze zaken een stuk donkerder. ;D

Link naar reactie
  • 1

Hans,

 

inderdaad, het is een grijs gebied, en inderdaad moet je je afvragen of je wel wilt dat ze in detail maar alles gaan kijken, daar heb je nog meer last mee.

 

Maar aan de andere kant mag er wel wat meer activisme zijn. Is het ook niet des ondernemers om de grenzen op te zoeken?

 

Belangrijk blijft wel in mijn betoog dat een achterafevaluatie 'heeft het business opgeleverd?' zinloos is. Je moet je fictief terugplaatsen op het beslissingmoment en evalueren of het toen objectief een zakelijk zinvolle keuze was.

 

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 133 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.