[Artikel] Bullshit-jobs

Aanbevolen berichten

En die bullshit jobs krijgen nog beter betaald ook...

 

De primaire sector (landbouw voor ons dagelijks eten) vertegenwoordigt een procent of vier van alle werkgelegenheid. Voeg daar de secundaire sector bij (industrie die onze sokken breit) en je komt op twintig procent.

 

Tachtig procent van de beroepsbevolking schuift papier door of staat te springen op een podium.

 

Landen als Nederland hebben (godzijdank) een overschot op de handelsbalans: de primaire en secundaire sector exporteren meer dan we importeren. Maar bijvoorbeeld GB heeft een tekort. Daar zijn advies- en financiële diensten het belangrijkste exportproduct.

 

Waarom kan The City wel volgepompt worden met gratis geld maar mogen we het collectieve scheppend vermogen niet zo uitsmeren dat iedereen kan mee-eten?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Slechts een kwart van de banen levert producten en diensten waar daadwerkelijk behoefte aan is. Die kunnen, zoals de schoonmakers of treinmachinisten, de hele boel ontregelen met een staking. Als bankiers, juristen of pr-mensen dit doen zal niemand er erg in hebben.

 

Wat een slap gelul zeg.

 

Als die bankiers, juristen en verzekeringmakelaars dat transportcontract, schip en lading niet financieren, opstellen en backen, komt er géén (container)schip meer Nederland in of uit. En dat is al 5 eeuwen zo

 

Doet me denken aan een ING reclame van een aantal jaren geleden: een schip aan de ketting omdat er geen letter of credit is, en een koene bankier als redder van de natie. Zwaar overdreven belachelijk uiteraard, maar het zal een ieder nog verbazen hoe snel de schappen leegraken als die bankiers staken.

 

Slaap zacht allemaal ;)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Wat een slap gelul zeg.

 

Als die bankiers, juristen en verzekeringmakelaars dat transportcontract, schip en lading niet financieren, opstellen en backen, komt er géén (container)schip meer Nederland in of uit.

 

Een transportschip zou theoretisch ook kunnen varen zonder bankiers, juristen en verzekeringsmakelaars. Eigenlijk zijn alleen een scheepsbouwer die het schip bouwt en een crew die de werkzaamheden op het schip, in de haven en de logistiek daarbuiten verricht noodzakelijk, en uiteraard een verkoper en een klant.

 

Dat men niet het zelf niet kan of wil financieren dus een bank nodig heeft, niet het risico zelf kan of wil dragen waardoor men een verzekeraar nodig heeft en elkaar niet kan vertrouwen waardoor men een jurist nodig heeft is de praktijk, maar in theorie zou het niet noodzakelijk hoeven te zijn...

 

Maar maak je geen zorgen, voorlopig hoef je nog niet te vrezen voor je baan hoor ;)

 

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
maar in theorie zou het niet noodzakelijk hoeven te zijn...

In theorie kan ik zelf mijn graan verbouwen, brood bakken, schaap hoeden, scheren en mijn sokken breien. Dus die primaire sector en secundaire sector en dat hele schip... zijn ook allemaal overbodige bullshit ;)

 

Maar maak je geen zorgen, voorlopig hoef je nog niet te vrezen voor je baan hoor

Ik heb een goed plan B: ik word dan succesgoeroe en ga "onderdompelweekenden" geven.

Wat er ook gebeurt in de wereld: aan succesgoeroes en onderdomdelweekenden blijft immers altijd behoefte bestaan :)

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Wat een slap gelul zeg.
Niet zo op je teentjes getrapt.

 

We noemen het niet voor niets de primaire, secundaire en tertaire sectoren. En die verschuiving is al sinds de lange mars door het neanderthal gaande. De oermens had weliswaar geen bankiers en zelfs geen verzekeraars, maar al wel priesters die vrijgesteld waren van werk om met de goden te overleggen.

 

Dus zodra de mensheid zich zo georganiseerd had dat niet alle handen nodig waren om te overleven, werd er werk bedacht voor de overbodige capaciteit. En dat bullshitballet (van oa onderzoek, onderwijs en ontwikkeling) leidde weer tot nieuwe productiviteit. Has-been een opgaande spiraal ever-since. Met een paar hikjes onderweg. Zoals de middeleeuwen waarin die priesters geloofden dat god echt bestond en dat ze hem nog op aarde vertegenwoordigden ook.

 

We maken de laatste decennia een nieuwe spurt door, maar hebben nog niet ontdekt hoe we de toegenomen welvaart een beetje eerlijk moeten uitsmeren, liefst ook naar die delen van de wereld die achterblijven. Dat vergt nieuwe afspraken. Het is prachtig dat iemand Facebook heeft bedacht, maar er is geen enkele reden om zo iemand miljardair te laten worden.

 

Maar misschien hebben we eerste een nieuwe middeleeuw nodig. ::)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Feitelijk dus een creatieve vorm van basisinkomen.

 

Alleen ben ik het wel met TwaBla eens dat het wat doorgeslagen is en dat geldt niet alleen voor de miljardairs. Neem nu een kostwinner met 2x modaal inkomen. Die kan per maand minstens net zo veel sparen waar een arbeidersgezin de hele maand mee rond moet zien te komen. Ook in Nederland wordt de welvaart niet netjes verdeeld.

 

Link naar reactie

Bullshit jobs zijn min of meer het mechanisme om welvaart uit te smeren.

 

Ik denk alleen niet dat je per se sectoren moet aanwijzen, in vrijwel iedere sector heb je een redelijk gehalte aan bullshit work. De overheid speelt een belangrijke rol in het creeeren van die bullshit jobs: men verzint regels, en vervolgens heb je controleurs nodig, mensen die toezien dat alles zo verloopt dat die controleurs tevreden zijn, instanties die boetes uitdelen als dat een keer niet helemaal goed gaat, enzovoorts.

 

Dat geldt overigens net zo hard voor de primaire sector: als je in nederland een weiland hebt, bedenkt dat het wel een goed idee is daar wat koeien op te zetten om melk en vlees te verkopen, kan/mag je dat niet doen zonder een shitload aan bullshit aan vergunningen, administratie, controles en weet ik wat niet meer... terwijl je feitelijk precies hetzelfde aan het doen bent als men 100 jaar geleden deed.

 

Dat kleinschalige landbouw of veeteelt nauwelijks meer voorkomt is een gevolg van de bullshit, je moet schaalvergroten om uit je primaire inkomenstenbron de bullshit-keten te betalen.

 

Of dit gevolg is van een complot of domweg zo gegroeid is valt lastig te zeggen, maar de overheid is wel de grootste bullshit-banenmachine, en ik verwacht niet dat ze er ooit iets tegen zullen doen (bovendien: werkeloosheidscijfers, nederland werklozer dan venezuela!).

 

Link naar reactie

maar in theorie zou het niet noodzakelijk hoeven te zijn...

In theorie kan ik zelf mijn graan verbouwen, brood bakken, schaap hoeden, scheren en mijn sokken breien.

 

Doe je dat niet dan ??? Maar nu ga ik even stoppen met reageren hoor, moet nog een kip slachten en plukken, en hout sprokkelen voor het avondeten :P

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie

Bullshit jobs zijn min of meer het mechanisme om welvaart uit te smeren.

 

..........................

 

 

Volgens Marxisten om welvaart te stelen van de producerende klasse.

Het hangt dus een beetje van het perspectief af. ;)

(Met de grote ironie van hoe communisme aan werkverschaffing deed, lol.

Maar ja: moe van het werken en dan verdoofd door de TV keeps revolts away. :p )

 

Wat nu?

Enerzijds 'bullshit jobs', die niet echt nuttig werk doen, anderszijds de 'pruleconomie', waar degenen die wel productiewerk doen daar eigenlijk niet van rond kunnen komen.

 

En daar tussenin de ondernemers die echt toegevoegde waarde leveren en de werknemers die echt gewaardeerd worden?

 

(Schrijf je nu in voor de Guldenmiddenweg Loopbaancoaching Workshop: hoe zorg je dat je niet verplettert wordt tussen bullshit jobs en prulbanen? :P )

 

-----

 

Weer even serieus:

het is wel food for thought, al is het natuurlijk wel expres scherp geformuleerd.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie

Hier een uitgebreider artikel van drie jaar geleden over dit onderwerp.

Dat heb ik instemmend knikkend gelezen. Het sluit ook aan bij de observatie dat we de werkenlozenvoorraad beter aan foodtrucks kunnen helpen (ga iets maken) dan aan coaching-jobs (ga meer praatjes verkopen).

 

Terwijl politici niet ophouden over het belang van een slanke overheid groeit het aantal bullshit jobs gewoon door. Zo kan het gebeuren dat een regering aan de ene kant flink bezuinigt op nuttige banen in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de infrastructuur – waardoor de werkloosheid oploopt – terwijl het aan de andere kant honderden miljoenen investeert in een werklozenindustrie (sollicitatietrainingen, inspiratiedagen, elevator pitches en noem maar op) waarvan de ineffectiviteit al vaak genoeg is aangetoond.
Helaas is de originele bron van de uitdrukking bullshit-jobs tijdelijk afgesloten.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Het sluit ook aan bij de observatie dat we de werkenlozenvoorraad beter aan foodtrucks kunnen helpen

Is dit een willekeurig gekozen voorbeeld of doelbewuste (dubbele) ironie? ;)

 

(Voor de niet-foodies: de gemiddelde foodftruck dreigt de bullshit-job van 2017-2018 te worden. er is al een enorme overkill aan middelmatige foodtrucks;)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

 

Nee, is zeer serieus. De grootste groeisector voor (vanuit werkeloosheid) startende ondernemers is die van coaching. Daardoor ontstaat een enorme bullshit-bubble van mensen die dag-en-nacht werken aan een economie van passief inkomen.

 

Het verschil met foodtrucks (en nagelsalons voor mijn part) is dat ondernemers in die sectoren tenminste nog een poging doen om iets te creëren. Het foodtruck-fenomeen is bovendien een bijdrage aan een vertragingseconomie met actieve inkomens en minder verborgen kosten. Als we meer geld uitgeven aan artisanaal bereid voedsel gemaakt met lokale ingrediënten, verspillen we het niet aan goedkope ramsh uit het verre oosten.

 

Als nieuwe schoenen goedkoper zijn dan het oplappen van gebruikte schoenen, is er iets mis met de onderliggende modellen. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

 

Nee, is zeer serieus. De grootste groeisector voor (vanuit werkeloosheid) startende ondernemers is die van coaching. Daardoor ontstaat een enorme bullshit-bubble van mensen die dag-en-nacht werken aan een economie van passief inkomen.

 

 

Scheelt toch een hoop rugklachten dit soort beroepen.

Link naar reactie

Tja, een tijdje geleden was het groot nieuws hoe robots nog veel meer mensen zouden weg-automatiseren. De boodschap daarachter was dat het juist verstandig is een vak te kiezen dat niet gemakkelijk door een robot gedaan kan worden.

 

Dat sluit eigenlijk best aan bij de bullshit-job-economie.

 

Vervolgens krijg je natuurlijk tekorten, als niemand meer muren wil metselen omdat dat bij uitstek door robots gedaan -kan- worden ontstaat eerst een terkort, en vervolgens bouwt iemand daadwerkelijk de robot die vanaf dat moment muren -zal- metselen.

 

Natuurlijk heb je wel iemand nodig om te kijken of die robot wel aan alle eisen voldoet, en er een CE sticker opplakt. En iemand om te controleren of die CE sticker er wel terecht op zit. En 750 europarlementariers om te stemmen over wat die eisen precies zijn, na een advies van 5000 consultants. En tigduizend mensen om dat hele circus maandelijks tussen brussel en straatsburg te verplaatsen.

 

Dus ja, die muur wordt gemetseld zonder dat er een mens aan te pas komt, maar houdt indirect tigduizend mensen aan het werk. Vanuit dat perspectief bezien kun je het beter niet automatiseren :)

 

Link naar reactie

Als nieuwe schoenen goedkoper zijn dan het oplappen van gebruikte schoenen, is er iets mis met de onderliggende modellen. ;)

 

Dat er iets mis is met de onderliggende modellen dat wisten we al veel langer, toch? :)

 

Voorbeeldje: de EU exporteert per jaar 3,5 miljoen ton kip, maar daarnaast importeert het ook 2,2 miljoen ton kip uit landen zoals Brazilië.

 

Volslagen waanzin dat wij - bij wijze van spreken - bij de foodtruck kip kopen uit Brazilië terwijl de kippen die hier in Barneveld - nog géén kilometer hemelsbreed van mijn werkplek - worden vetgemest vervolgens op transport gaan naar China.

 

Een transportschip zou theoretisch ook kunnen varen zonder bankiers, juristen en verzekeringsmakelaars. Eigenlijk zijn alleen een scheepsbouwer die het schip bouwt en een crew die de werkzaamheden op het schip, in de haven en de logistiek daarbuiten verricht noodzakelijk, en uiteraard een verkoper en een klant.

 

Hoera, een hele bullshitboot vol diepgevroren bullshit-kip van Brazilië naar Europa en ook nog eentje van Europa naar China. Maakt die crew wat mij betreft tot bullshitcrew en de scheepsbouwer tot bullshitbouwer: alles ten dienste van de bulllshitverkoper maar - boven alles - de bullshitkoper (*) ;).

 

Als we allemaal (al dan niet vers van de foodtruck) de lokale kip aten, waren al die schepen, scheepsbouwers en crews niet meer nodig... maar wat gaan die extra bullshitberoepen dan doen?

 

Lang verhaal kort: laten we gelijk onze primaire en secundaire sector ontbullshitten, want anders blijft het dweilen met de kraan open. Maar helaas.... dat gaat niet goed samen met vrijhandel.

 

(*) = misschien is het in dit kader beter om te spreken van chickenshit

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Tja, een tijdje geleden was het groot nieuws hoe robots nog veel meer mensen zouden weg-automatiseren. De boodschap daarachter was dat het juist verstandig is een vak te kiezen dat niet gemakkelijk door een robot gedaan kan worden.

 

Dat sluit eigenlijk best aan bij de bullshit-job-economie.

 

Vervolgens krijg je natuurlijk tekorten, als niemand meer muren wil metselen omdat dat bij uitstek door robots gedaan -kan- worden ontstaat eerst een terkort, en vervolgens bouwt iemand daadwerkelijk de robot die vanaf dat moment muren -zal- metselen.

 

Natuurlijk heb je wel iemand nodig om te kijken of die robot wel aan alle eisen voldoet, en er een CE sticker opplakt. En iemand om te controleren of die CE sticker er wel terecht op zit. En 750 europarlementariers om te stemmen over wat die eisen precies zijn, na een advies van 5000 consultants. En tigduizend mensen om dat hele circus maandelijks tussen brussel en straatsburg te verplaatsen.

 

Dus ja, die muur wordt gemetseld zonder dat er een mens aan te pas komt, maar houdt indirect tigduizend mensen aan het werk. Vanuit dat perspectief bezien kun je het beter niet automatiseren :)

 

 

Het is gewoon zo :)

 

Ik ben zo iemand die met z'n handen werkt (en ook met een beetje verstand). Als ik alleen maar kijk naar het aantal jaarlijkse audits voor mijn specialisatie. Vroeger waren er geen en nu zitten we al op een stuk of vier per jaar plus nog wat interne auditjes. En in feite gaat het telkens over hetzelfde maar komt er een andere bedrijfssector/overheidsdienst(europees, nationaal) eens kijken of wij ons werk wel goed doen.

 

En dan zeggen dat dit werk 15 jaar geleden een 100% overheidsfunctie was maar dat ze die momenteel bijna volledig afgebouwd hebben naar de privé verhuist onder het mom van besparingen...

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
Dat er iets mis is met de onderliggende modellen dat wisten we al veel langer, toch?
Klopt. Moeten we proberen om met regulering en gedragsverandering de boel weer recht te trekken.

 

De uitdrukking bullshitjobs nodigt overigens wel uit tot een pissing-contest. Jouw job is bullshitter dan de mijne. Misschien helpt een simpele model-oefening...

 

In Hollanddorp wonen honderd huishoudens. Lang geleden waren die vrijwel allemaal bezig met het verbouwen van voedsel en de vervaardiging van basisbehoeften voor het dorp, maar door mechanisering, industrialisatie, interdorporale handel en automatisering zijn de verhoudingen geleidelijk drastisch gewijzigd.

 

De totale grondstofproductie kan nu gedaan worden door twee families, bij verwerking zijn een stuk of vijftien families betrokken en de verhandeling vergt de inzet van acht huishoudens. De welvaart is enorm toegenomen, maar driekwart van het dorp zit eigenlijk zonder werk. Het verdienend kwart is gelukkig bereid zijn welvaart te delen. Dat zal trouwens wel moeten, want de werkelozen zijn in meerderheid.

 

Hoe gaan we die welvaart nu zo uitsmeren dat we een nieuwe balans in Hollanddorp brengen?

 

Er is een aantal decennia sprake geweest van een groeiend aantal bankiers, verzekeraars, reintegratie-adviseurs en controle-ambtenaren, maar die hebben toch een beperkte invloed op het welzijn. De keuze is nu: gaan die andere huishoudens zich bezig houden met gratis motivatievideo's en betaalde coaching? Of bieden we ze een kans in de dorpshoreca, in kunst en vertier, in kleermakerij en schoenlapperij?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  5 leden, 158 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.