loading
Ga naar inhoud
stoeppad
Verberg

Kan hogeschool aanspraak maken op aandeel?

vraag

Beste ondernemers,

 

Ik ben nu een student die HBO-ICT studeert aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA) en heb mezelf zojuist ingeschreven voor mijn laatste jaar dat begint in September.

Tijdens de zomervakantie heb ik besloten om een LLC organisatie samen op te richten die gevestigd is in Noord-Amerika met anderen.

Voordat ik de Operating Agreement teken zou ik graag wat informatie willen weten die ik helaas niet zo snel heb kunnen vinden op het Internet in verband met de HVA.

 

En dat is het volgende: Krijgt de HVA een aandeel van de organisatie, of kan de HVA een aanspraak maken op een deel van m'n aandeel van de organisatie?

 

Graag hoor ik van jullie. Alvast bedankt!

 

 

aangepast door stoeppad
formatting
Link naar bericht
Delen op andere sites

14 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hi Joost,

 

Bedankt voor de snelle reactie. Iemand heeft mij verteld dat het verstandig is om hier wat onderzoek naar te doen en wat mensen online te benaderen voor de zekerheid, zodat mocht ik m'n handtekening hebben gezet er niet in de overeenkomst van de HVA iets zoals dit staat vermeld in kleine lettertjes, mocht er namelijk een overname zijn in een paar maanden zou ik niet willen dat de HVA aanspraak kan maken op een aandeel.

 

Mocht dit toch zo zijn zou het op dit moment verstandiger zijn om een jaar te stoppen met de opleiding en full-time mijn tjid te besteden om de organisatie te ontwikkelen. 

 

Overigens heb ik hier zelf niets over gelezen of hier over kunnen vinden.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ga jij die organisatie oprichten t.b.v. jouw studie of ga je ondernemen naast de studie? Waarom leg jij dat verband?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De organisatie word opgericht los van school.  Om meer context te geven, het gaat om een IT app bedrijf. Het begon als een project waar ik in ben gekomen in september 2019. Alleen de kennis die ik heb opgedaan tijdens de studie zoals van de vakken, schoolprojecten en stage heb ik gebruikt. Zo heb ik bijvoorbeeld alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding ook echt gebruikt om bijvoorbeeld de IT infrastructure op te zetten.

 

Mijn plan is om de organisatie verder te ontwikkelen tijdens dit laatste jaar van mijn studie. Naast dat ik een deel uitmaak van de organisatie was ik ook van plan om hier full-time te werken als werkenemer. Mocht de mogelijkheid er zijn zou ik in deze organisatie ook een afstudeerstage volgen begin februari volgend jaar.

 

De grootste reden dat ik verder wil met de studie is dat het mij toch verstandig lijkt om de diploma te halen, en vanwege de crisis is het onderwijs online en thuis wat het allemaal wat makkelijker maakt om dit te combineren. 

aangepast door stoeppad
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
47 minuten geleden, stoeppad zei:

Mijn plan is om de organisatie verder te ontwikkelen tijdens dit laatste jaar van mijn studie. Naast dat ik een deel uitmaak van de organisatie was ik ook van plan om hier full-time te werken als werkenemer. Mocht de mogelijkheid er zijn zou ik in deze organisatie ook een afstudeerstage volgen begin februari volgend jaar.

 

Je kan toch gewoon je studie afmaken en daarnaast bij een onderneming betrokken zijn als mede-ondernemer. 

 

Bedoel je werknemer in dienstverband? Dat is iets anders als ondernemer.

 

Een afstudeerstage bij je eigen bedrijf? Bespreek dat gewoon met de stagebegeleiding. Het gebeurt wel vaker dat ondernemers een aanloop nemen naar een eigen bedrijf als afstudeerproject. Ellen Snijder heeft zo ooit Fashionchick opgericht.

 

Het probleem wat zich wel eens voordoet is dat er geen duidelijke afspraken zijn over intellectuele eigendommen van stagiairs. Ligt dat bij de opdrachtgever, de opleiding of de student? Dat moet je vooraf regelen, als het een issue kan zijn.

 

Dit zegt de Rijksoverheid.

 

Quote

Intellectueel eigendom stagiairs

Intellectueel eigendom komt toe aan de feitelijke maker. Maar als een werknemer in dienstverband iets maakt waarop auteursrecht rust, dan kent artikel 7 Auteurswet dat auteursrecht/intellectueel eigendom toe aan de werkgever. Indien een werk is tot stand gebracht naar het ontwerp van een ander en onder diens leiding en toezicht, wordt deze als de maker van dat werk aangemerkt. Het auteursrecht van een afstudeerverslag berust in beginsel bij de student die afstudeert. Dus niet bij de instelling waar hij afstudeert of zijn begeleidende docent of, indien er niets geregeld of afgesproken is, de organisatie waar hij zijn onderzoek heeft uitgevoerd. Bij verslagen die het resultaat zijn van een onderzoek uitgevoerd bij een organisatie, is het belangrijk vooraf duidelijke afspraken te maken over bij wie het auteursrecht berust.

 

 

aangepast door TwaBla

🚂   The return of the comeback🦕  🕰

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik heb even het een en ander opgezocht over intelectueel eigendom en de HVA en helaas is er weinig informatie over te vinden.  Op het moment heb ik even geen idee wat ik nu allemaal moet bekijken. 

 

Simpel gezegd heb ik mee gewerkt aan het opzetten van de producten met Amerikanen, denk aan bijvoorbeeld de applicatie en de infrastructuur. Doordat er wat success bij kwam kijken was het plan om een officele LLC op te richten. Dit heb ik allemaal in mijn vrije tijd buiten school om gedaan. Ik zal een member zijn in het bestuur maar het plan was om ook een full-time werknemer te zijn en een salaris te ontvangen.

aangepast door stoeppad
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 3
 • Waardeer dit antwoord

Heb je het over het vinkje dat je zet bij inschrijving voor een course dat het IP dat ontstaat vanuit jouw werk de hogeschool of het stagebedrijf toekomt?

Van belang zijn:
Maak je gebruik van faciliteiten van de HvA voor deze nieuwe onderneming?
Is het idee een logisch gevolg van of onderdeel van een stage voor je opleiding bij een bedrijf of bij de HvA?

Als je het betreffende vinkje hebt aangevinkt en op bovenstaande vragen is het antwoord ja, dan zou de HvA mogelijk aanspraak kunnen maken op een aandeel in de onderneming.
Zolang je geen faciliteiten van de HvA gebruikt voor je onderneming en je onderneming ook geen activiteit is ontstaan uit werkzaamheden tijdens een stage hoef je je niet druk te maken over een eventuele claim.
Komt er wel een claim en je hebt geen gebruik gemaakt van HvA faciliteiten en je onderneming is niet voortgekomen uit een eerdere stageopdracht dan is de case snel afgedaan.

Ik werkte zelf tot voor kort bij de studentenincubator van  de Hogeschool Utrecht.
Binnen de HU is voor zover ik weet nooit een claim gelegd op aandelen van een studenten startup evenmin bij de UU.
Uitgezonderd UtrechtInc startups, die startups maken gebruik van faciliteiten van een universiteit en daar worden van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt.

En ook belangrijk:

Heb je je laten informeren over de eventuele risico's die je loopt met deze constructie.
Weet je wat dit project fiscaal voor je kan betekenen?
Weet je wat de gevolgen belastingtechnisch kunnen zijn ook ten aanzien van een eventuele DUO lening?

Verder weet ik niet wie je bedoelt met anderen, zijn dit Nederlanders die ook in Nederland wonen of bevinden deze mensen zich in andere landen?

Ik heb vaker (vooral studenten) mensen deze constructie zien gebruiken voor samenwerkingen met mensen elders op de wereld.
Het lastige aan dit soort constructies is dat je vertrouwd op, ik vermoed, mensen die elders op de wereld met je samenwerken  en waarmee je afspraken maakt over het gezamenlijke project.
Helaas bleek vaak dat er gedurende het project wrijving ontstaat doordat afspraken niet nagekomen werden, of cultuurverschillen maakten dat verwachtingen niet met elkaar overeenkwamen.
Het gaat mis op simpele dingen als één persoon die zijn eigen kunnen iets overschat heeft en meer tijd nodig heeft of bijvoorbeeld vanwege financiële problemen andere klussen voorrang is gaan geven boven een onbetaalde of nauwelijks betaalde job met een onzekere uitkomst.

Kortom, bezint eer ge begint.
Vraag rond in het startup netwerk van Amsterdam. er zitten daar genoeg startups die vast wel ervaringen met je willen delen over samenwerken.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Neem je (enkel) onderwijs af bij HvA, of is er een ook stage en/of werknemerschap met de HvA (bijvoorbeeld studentassitentschap).

Bij een eventuele stage: is er nog een stage-contract getekend? Is er bij de HvA een specifiek stage-reglement?

Gebruik je bij je beoogde Noord-Amerikaanse avonturen specifieke eigendommen en/of programmatuur van de HvA?

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Wanneer het een product vanuit een schoolopdracht is kunnen zij hier zeker aanspraak op maken. Vraag is natuurlijk wel of zij dit willen. Weet bijvoorbeeld dat studenten van de Universiteit in Delft hier vaak afspraken over maken, maar hier komen ook vaak investeringen vanuit de studie en sponsoren uit het netwerk.


Kan natuurlijk geen kwaad om dit met de decaan of mentor te bespreken.


Leef je leven door te leven.

Geef om geven door te geven.

IT Beheer, Detachering en Cybersecurity  | Treinkaartjes | Vastgoed advocaat

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
1 uur terug, Ondernemeneer zei:

Wanneer het een product vanuit een schoolopdracht is kunnen zij hier zeker aanspraak op maken.

 

Even goed teruglezen alvorens te reageren, s.v.p.

Het is los van de studie opgezet...

 

Vraagsteller maakt zich zorgen of de uit betreffende opleiding opgedane kennis zomaar hiervoor ingezet mag worden. Ook daar is voldoende in eerdere reacties op ingegaan. Hopelijk kan vraagsteller hier verder mee,  dat vernemen wij dan graag nog even van hem...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Bedankt voor de antwoorden. Zo te zien kan het allemaal toch wat complexer in elkaar steken, gelukkig krijg ik het gevoel dat de HVA geen aanspraak kan maken en het stagebedrijf waar ik m'n eerste stage heb gedaan ook niet.

 

Voor de zekerheid ben ik toch van plan om dit samen met de operating agreement te bespreken met een advocaat.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord
1 uur terug, stoeppad zei:

Zo te zien kan het allemaal toch wat complexer in elkaar steken, gelukkig krijg ik het gevoel dat de HVA geen aanspraak kan maken en het stagebedrijf waar ik m'n eerste stage heb gedaan ook niet.

 

Scholen en stagegever hebben geen aanspraak simpelweg omdat jij student bent, maar omdat òf de opleiding of de stagegever een actieve bijdrage leverde aan de totstandkoming van intellectueel eigendom. Als jouw onderneming eigenlijk los staat van de opleiding, is het gewoon jouw zaak. Ze gaan toch ook geen claim leggen op jouw postduiven?

 


🚂   The return of the comeback🦕  🕰

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er is 1 lid online en 98 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké