Ga naar inhoud

Zo betrekkelijk is het...

Aanbevolen berichten

Moderator     8,9k 862

Anderhalve week geleden werd ik verrast met een hartelijk en spontaan bezoek van een goede vriend waarmee ik al 42 jaar terug ga. Er was alweer een jaar of wat overheen gegaan, maar tijdens het ophalen van herinneringen en elkaar vertellen waar we beiden nu zo'n beetje staan (uiteraard kwam er ook af en toe een biertje voorbij), viel hij stil en ik voelde aan dat er iets ernstigs aan zat te komen.

 

Toen hij zich had herpakt, vertelde hij dat zijn jongste zoon vorig jaar vrij onverwacht was overleden, en hij vond dat hij het mij moest vertellen. Het verrassingsbezoek begon vrolijk en het eindigde vrolijk, maar dat trieste tussenstuk van zijn bezoek maakte diepe indruk. Ik heb hem de volgende dag het nummer van Herman van Veen, 'Een vriend zien huilen' gestuurd.

 

Twee dagen later kreeg ik bij de huisarts te horen dat ik een, mogelijk erfelijk  bepaalde hartaandoening heb, die bij ongeveer 1 op de 500 mensen voorkomt. Ik zat nog in een medische molen vanwege naweeën van 2 operaties die ik ca. 3 jaar geleden heb gehad,  nu komt daar nog een tandje bij en mag nu meer medicijnen slikken en onderzoeken ondergaan 

 

Precies een week geleden zat ik op de huisartsenpost, volkomen uit het niets had ik een zware hyperventilatie aanval, waarschijnlijk was ik door bovenstaande gebeurtenissen meer onder de indruk dan ik mij bewust was. S-avonds, na een middagje bijkomen op de bank, wel weer aan het werk, want dat kan mijn vrouw met één medewerker op dienst niet aan...

 

Vanmorgen lees ik een rouwadvertentie van een concullega uit Drenthe (in zijn zaak en met medewerking van hem en zijn vrouw, heb ik ooit mijn vrouw tijdens een gezellig etentje ten huwelijk gevraagd) dat hij eergisteren niet meer wakker is geworden. Van hetzelfde bouwjaar als ik en beiden  lange tijd op een steenworp van elkaar actief geweest in de Bruiloften en Partijen. Hij is er gewoon niet meer, ik ga dinsdag zijn familie condoleren, op hem proosten en op het leven. 

 

Gisteren drukke dag,  mijn vrouw en ik beiden 14 uur op onze poten gestaan, vanavond gaat het ook weer druk worden, maar het personeel met afroepcontact lijkt niet bereid/in staat te komen werken, toen ik van de week bij herhaling extra diensten voor vanavond uitvroeg. Ik moet dus reserveringen weigeren, lees: omzet/ inkomen voor ons en onze medewerkers, omdat ik de handjes mis. 

 

Ik heb nu mijn personeel even via de uiterst onhandige weg van onze groepsapp voor het eerst mijn hard zakelijke kant laten zien en hen op hun verplichtingen gewezen van beschikbaarheid. Nog geen reacties gehad...

 

De zorg over mijn gezondheid, wat dit misschien voor mijn vrouw betekent als straks de uitslagen en consequenties bekend zijn, het verdriet van mijn vriend, mijn verdriet om hem en de schok van het overlijdensbericht van mijn goede concullega-horeca-& recreatieondernemer, bijna even oud als ik, gaven de doorslag en ik reageerde het nu zakelijk op mijn personeel af,

 

Dat geeft te denken, zo betrekkelijk is het allemaal...

 

 

 

 

 

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
Moderator     17,5k 1866
40 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

Dat geeft te denken, zo betrekkelijk is het allemaal...

 

Yep,  zo betrekkelijk én onrechtvaardig is het soms :sad-but-relieved-face:.

 

Sterkte Hans! 


Ik help ondernemers aan betrouwbare en betaalbare voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen. Vragen of offertes: contact

 

Zelf online je Movir AOV berekenen én afsluiten? -> www.aovzelfdoen.nl 

 

Link naar reactie
Legend     5,4k 746

... een beetje vreemd om een thump-up te geven, voor iets wat niemand wil meemaken, maar wat toch iedereen als een waterval ongevraagd overkomt. Mooi is het dat er op een forum als HL een plekje is gereserveerd voor dit soort levenservaringen, daarom toch maar ... thumbs-up and remember ... you’ll never walk alone.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Moderator     7,7k 148

Ik hoop oprecht dat het je gezondheid allemaal mee zal vallen.

 

Voor iedere ondernemer is het er het gevaar van een falende gezondheid zonder een 'gemakkelijk' vangnet, zelfs als je er wel voor verzekerd bent. Je kunt je weren tegen allerlei externe oorzaken en situaties, maar niet tegen je eigen gezondheid. 

 

Natuurlijk wel extra vervelend dat je personeel er niet echt op reageert, maar dat is wellicht een beetje inherent aan ondernemer versus werknemer zijn: Veel ondernemers werken door in situaties waarbij een werknemer zich al lang en breed ziek gemeld zou hebben, en stoppen niet voordat het fysiek onmogelijk is om door te gaan. Je personeel zal het wellicht ook zo voelen, in de zin van "maar die is nog nooit ziek geweest, in geen 10 jaar!". Wellicht ben je dat wel geweest, maar je laat je je niet stoppen door een griepje of iets dergelijks. 

 

Ik zou zeggen: wees zuinig op je gezondheid als het kan, en laat grondig uitzoeken of je iets mankeert. Ik weet dondersgoed dat ik dat zelf ook niet doe, tegen beter weten in...

Link naar reactie
Legend     3k 444
Op 23-11-2019 om 11:20, Hans van den Bergh zei:

Dat geeft te denken, zo betrekkelijk is het allemaal...

 

Erg heftig, Hans. Het geeft me inderdaad te denken.

 

Life is what happens to us while we are making other plans, schreef Allen Saunders fatalistisch in 1957. Er zijn inderdaad zoveel dingen in een mensenleven waarop ik zelf geen invloed hebt. Daardoor lijken de dingen waarop ik wel invloed heb soms zo betrekkelijk, zo klein, zo zinloos om te doen. Alsof alles me overkomt. En soms komt er een beetje teveel tegelijk.

 

Ik neem niet meer als vanzelfsprekend aan dat ik morgen nog leef, nog te eten heb, mijn naasten nog bij me heb. Dat niet meer aannemen is zowel een continue angst als een continue bevrijding. De dingen die me onderweg overkomen zijn echter vaak mooi, onverwachte geluksmomentjes. En zonder invloed kan ik ook dromen en plannen maken, zolang ik maar loslaat dat ze uit moeten komen.  

 

Elke dag heb ik toch hele kleine stukjes invloed op het leven van mezelf en de mensen om me heen. Laverend tussen de betrekkelijkheden geniet ik van elke stukje effect, al is het maar een vers kopje thee voor mezelf of een een glimlach bij een ander. Ik ben een gelukkig mens, al is mijn leven niet vrij van verdriet en angst.

 

Ik hoop dat jij ook kracht kunt halen uit onverwachte geluksmomentjes en stukjes positieve invloed, nu je binnen korte tijd zoveel onbeïnvloedbaar slecht nieuws op je dak krijgt. Ik wens je sterkte, wijsheid en een goede gezondheid, Hans. Hoe kan ik je helpen?


Inflectioninterim managementtraining, coaching en mediation voor de publieke sector.

Link naar reactie
Moderator     8,9k 862

Ron van der Kolk het is, i.p.v. een roep om hulp, dezelfde constatering die jij inderdaad ook terecht maakt: geheel andere dingen dan men vaak aanneemt, blijken veel vanzelfsprekender, belangrijker zelfs... 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
Legend     279 22

Hans, wat een mooie woorden van iedereen hier. Daar sluit ik mij graag bij aan. Veel sterkte!

Voor wat betreft de personele problemen: zijn zij op de hoogte van de situatie? Wellicht zorgt het delen van je gezondheidssituatie voor meer bereidheid tot werken van je werknemers.


 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link naar reactie
Legend     3,6k 305
8 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

het is, i.p.v. een roep om hulp, dezelfde constatering die jij inderdaad ook terecht maakt: geheel andere dingen dan men vaak aanneemt, blijken veel vanzelfsprekender, belangrijker zelfs... 

 

8 uur geleden, Ron van der Kolk zei:

Ik neem niet meer als vanzelfsprekend aan dat ik morgen nog leef, nog te eten heb, mijn naasten nog bij me heb. Dat niet meer aannemen is zowel een continue angst als een continue bevrijding. De dingen die me onderweg overkomen zijn echter vaak mooi, onverwachte geluksmomentjes

 

Hulp is moeilijk en rekbaar. Voor mij is dit ook een heel moeilijk jaar in privé  en met personeel. Mijn gedachten zijn continue bij Hans. Alleen partner en hele goede vrienden kunnen je hier in bij staan.

 

Veel van de zaken die waar Hans nu mee geconfronteerd wordt spelen bij mij ook. Alleen gezondheid is op een paar rammelende knieën na prima.

 

Dinsdag ga ik met een hele goede vriend weer op pad. Met hem kan ik al het lief en leed delen en hoewel hij meer een luisterend oor bied heb ik toch ook houvast aan zijn inzichten en adviezen. Hans, omring je met goede vrienden en hou je vast aan je partner. Deel je zorgen en problemen met hen en krop het niet op. nogmaals sterkte in deze.

Link naar reactie
Moderator     7,7k 148

Bespreken is inderdaad wel een ding - als ondernemer is dat misschien toch lastiger dan als werknemer. 

 

Veel contacten zijn natuurlijk leveranciers of klanten, en die wil je meestal niet eens een vermoeden geven dat er iets aan de  hand is. Onder werknemers die collega's van elkaar zijn speelt dat een stuk minder. 

Link naar reactie
Legend     3,6k 305
6 uur geleden, Benm zei:

Bespreken is inderdaad wel een ding - als ondernemer is dat misschien toch lastiger dan als werknemer. 

 

Privé zaken deel ik weinig met klanten en leveranciers.  Met personeel iets meer omdat we een klein team zijn.

 

Zakelijke problemen bespreek ik alleen met partner en adviseur waar ik al 35 jaar op vertrouw.

 

Laats wel met een psycholoog  gesproken.  En die heeft mij laten inzien waar ik sta en hoe ik problemen een plek kan geven. 

 

Ben erg blij met een paar mensen met wie ik alles kan delen en hun support. 

Link naar reactie
Moderator+     11,2k 478

Heftig Hans. Een hele HELE dikke knuf van mijn kant :smiling-face-with-hearts:

 

In ons achterhoofd zit wel dat er van alles kan gebeuren rondom ons. Het verdriet wat daar mee gepaard gaat slijt wel, maar gaat nooit echt over. Maar, het is over het algemeen draagbaar. Totdat het nóg dichter bij komt en je eigen gezondheid een bepaalde onzekerheid en angst creëert voor je naasten en jezelf.

We staan er niet dagelijks bij stil, totdat het besef er is dat we het niet voor het kiezen hebben als je geconfronteerd wordt met omstandigheden die je niet zelf in de hand hebt.

Al het betrekkelijke, wat onze dagelijkse bedoeningen en gedachten zo "gewoon" maakt, wordt ineens belangrijker en op sommige vlakken misschien juist  onbelangrijker. We worden geboren en opgevoed met de idee dat we alles aankunnen. Maar, door de levensjaren heen moeten we helaas accepteren dat dit niet zomaar de gewoonste zaak van het leven is. En een bericht als dat van jou Hans, komt dan hard aan.

Ik wens je alle positieve kracht en hoop dat de uitslag van jouw gezondheid er één is waarmee je nog járen vrolijk door het leven kan :face-blowing-a-kiss:

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  1 lid, 107 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.