• 0

Hoe krijgen we klanten op ons terras????

Hallo,

 

Sinds (nog maar) 2 maanden hebben we een horecagelegenheid waar we koffie, thee, taart, gebak, verse (groente en fruit)sappen, broodjes (koud en warm) verkopen.

Binnen hebben we een paar zitplaatsen en buiten een groot terras.

Terras ziet er mooi en verzorgd uit (al zeggen we het zelf). Alles is nieuw (hout met naturel), gezellige plantjes op de tafel, fleurige parasols, duidelijk menukaart. Goed in de zon (als die schijnt).

In de weekends is het redelijk druk, bij mooi weer is het zelfs al MEGA geweest! We wisten niet wat we meemaakten!!! ;D Want als het geen mooi weer is, gaat er niemand op het terras zitten, logisch.

Na wat kleine aanloopprobleempjes, die meer met het aantal personeelsleden had te maken, hebben we het idee dat we alles behoorlijk op de rails hebben.

Klanten zijn tevreden, (dat vragen we na afloop) borden komen leeg terug (niet omdat het te weinig is ;D), maar omdat ze het lekker vonden. We krijgen ook vaak complimentjes.

Er komen ook al klanten terug. Dus je zou denken: "wat is je probleem...."

Nou het volgende.....om ons heen zitten ook horecagelegenheden, al langer dan wij er zitten.

Doordeweeks zitten zij altijd bijna vol!! En dan zijn er dagen/momenten dat ons terras leeg is! >:(

Als het van dat "net niet weer" is, willen ze nog wel eens koffie bestellen, niet altijd met wat erbij. Dan zijn enkele tafels bezet.

Tegen die tijd dat het lunchtijd gaat worden, raakt het terras weer leeg en blijft het ook leeg!!

En dat gebeurd ook wel als het wel mooi weer is !!???

Het eerste wat je kunt noemen is de menukaart.

Maar volgens mij is die best uitgebreid voor het type gelegenheid dat we zijn.

Ongeveer 5 verschillende warme koude broodjes (van de grill) 3 verschillende bruine broodjes en (sinds kort) ook tosti's, omdat daar vraag naar was.

Ik moet wel zeggen dat we niet een hele grote keuken hebben en dit assortiment wel ongeveer is wat we kunnen handelen qua ruimte en logistiek. De opzet was ook niet om een hele grote lunchkaart te hebben, maar meer koffieklanten met wat lekkers erbij.

Belangrijk misschien wel is dat we GEEN alcohol verkopen.

Maar ja, dan zou je eerder denken dat dit in de weekenden een probleem zou zijn, als dat er mee te maken heeft, dan doordeweeks.

In het weekend kan het terras wel vol zitten.

Maar goed, we willen best de menukaart aanpassen en nog wat producten toevoegen, zoals salades of zo.

En misschien is alcoholvrij bier en wijn een suggestie????

Maar waarom lukt het dan wel in het weekend en niet door de weeks?

En het meest frustrerende is dat het bij de "buren" verderop dan wel druk is!

Wat ik ze overigens van harte gun hoor!

En ik weet ook wel: een leeg terras is "killing"! Dan denken mensen gauw "Oh, daar ga ik niet zitten, dat zal wel niet goed zijn of zo...", dat zou ik zelf ook wel hebben eerlijk gezegd. Je gaat toch meestal ergens zitten waar het wat drukker is.....

Maar hoe kunnen we er nou voor zorgen dat er wel mensen gaan zitten.

Want tot nu is het wel steeds zo, dat als er 1 tafel bezet is, het ineens in een sneltrein vaart kan gaan en krijg je alles tegelijk....hoppa…. en weg zijn ze daarna weer met z'n allen.....

Zelf gaan zitten, is ook geen optie, dat doen we ook wel hoor. Maar ja dat helpt dan ook niet en dan kijken we heus niet chagerijnig of zo.

We hebben al van alles bedacht, maar we weten het niet.

Als het geen potentie zou hebben, zou er nooit iemand zijn gaan zitten en dat is het dus niet.

Maar wat wel???? Wisten we het maar.

We zijn natuurlijk niet zo lang bezig en we willen misschien te veel en te snel. Maar het blijft toch frappant dat het de ene dag redelijk tot heel druk kan zijn en de andere dag heel slecht. Onder bijna dezelfde omstandigheden.

En een leeg terras is nu eenmaal geen goede reclame! Ook niet voor de mensen die er langs lopen en niet direct op dat moment de behoefte of tijd hebben om te gaan zitten….

Een heel verhaal maar wij weten het ff niet meer.

 

Heeft iemand tips of suggesties?

Alvast hartelijk bedankt!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik zou zeggen doe iets opvallends. Maak een lunchaanbieding. Broodje + drank naar keuze voor een scherpe prijs ofzo.

Laat mensen op een leuke manier jullie terras kennen en lever kwaliteit.

 

Hoe dat te doen...

Leg contacten met bedrijven in de buurt, voor de zakelijke lunches.

Nodig de krant uit voor een lunch van het huis.

Nodig mensen uit en geef een lunchbuffet.

Laat wat kennissen voor een gunstige prijs gezellig lunchen

enz enz.

 

Als er mensen zitten, gaan er automatisch meer zitten zoals iedereen weet. Heeft ook met laagdrempeligheid te maken.

 

 

Er staan geen salades op? Doen het vaak goed. Zijn goed mise en place te maken en dus eenvoudig en snel. Goed de kostprijzen en je inkoopproces in de gaten houden dan zit ook hier een goeie marge in.

Ik weet niet of een uitsmijter/ omelet erop staat, maar is m.i. onmisbaar op vrijwel iedere lunchkaart.

 

Just my two cents, wat bij me opkomt.

 

succes

Link naar reactie
  • 0

Als je nu het terras niet te overzichtelijk maakt? Maw mensen die langs komen zien wel dat er tafels vrij zijn maar niet dat er helemaal niemand zit.

In die onoverzichtelijke hoekjes kunnen stelletjes even van elkaar genieten. Leg er wat gratis kranten weg zodat ook alleengaanden wat te doen hebben. Ook de mensen die als eerste gaan zitten voelen zich niet meteen in de kijker gezet.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Kun je niet bij je buren kijken wat mensen daar aan het eten/drinken zijn als het daar vol zit en bij jou niet? Dan krijg je volgens mij een duidelijker beeld of het echt aan de menukaart ligt.

 

Succes

 

Mvg,

 

Oumnaas

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reacties.

Van die aanbiedingen zouden we kunnen doen, gaan we proberen.

Dat van de krant is een heel goed idee!

 

We schenken geen alcohol, omdat we daar geen vergunning voor hebben. En dat willen we ook niet. We zijn een dagzaak en met alcohol heb je vaak dat men in de namiddag ook wil gaan borrelen en dan moeten wij onderhand gaan opruimen.

Maar goed we willen geen alcohol gaan schenken en dat zal heus niet het grootste probleem zijn, mag ik hopen..

In het weekend zit het bij ons ook vol als er nog plek is op de andere terasssen, dus niet de kliekjes. Dat is het rare!

OK, de buren hebben uitgebreidere kaarten, dat zijn ook restaurants.

Wij hebben een kleine keuken en is niet ingericht om ommeletten te maken.

Natuurlijk zal de kaart er ook mee te maken hebben, je kan het eenmaal niet iedereen naar de zin maken.

Maar waarom is dat in het weekend dan niet?

Kwaliteit is goed, daar krijgen we regelmatig complimentjes over.

Salades gaan we doen, maar dan willen veel mensen er mischien weer een wijntje bij....(nou ja, dat zien we dan wel)

 

Op ons terras hebben we ook plekken waar mensen wat "beschutter" kunnen zitten. Tijdschriften liggen er, maar een krant is inderdaad ook een idee.

 

Bedankt!

 

Link naar reactie
  • 0

Met dagopening en alcoholvrij terras leg je je m.i. twee flinke beperkingen op, vergelijk jezelf dan niet met restaurants en hun terrassen, maar met andere broodjeszaken e.d. Misschien kun je jezelf daar beter mee vergelijken...

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Een leuke lunchaanbieding? Duidelijk aangegeven op zo'n klapbord?

 

Tweede kopje koffie gratis?

 

Je hebt het over koffie met iets erbij, geef dat "iets erbij"meer aandacht, zoals "vandaag verse appeltaart!!"

 

Ik ben toch bang dat de alcohol die niet verkocht wordt een probleem kan zijn hoor, er zijn toch heel veel mensen die zeker op warme dagen een koud pilsje of wijntje wel kunnen waarderen bij de lunch....is er geen enkele optie op een vergunning of willen jullie dat zelf niet?

 

Hebben jullie momenteel een high tea? Is echt helemaal hot op dit moment, voor ergens tussen de 15 en 20 euro een thee/koffie arrangement met allerlei (kleine) verschillende hapjes....

 

 

www.kikibags.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik vergelijk mezelf helemaal niet met de andere zaken om ons heen!

Volgens mij was ik daar wel duidelijk in.

Ik geef alleen maar weer wat de anderen wel doen en wij niet.(als antwoord op de reacties)

Wij zijn inderdaad geen restaurant, maar dat was ook niet de opzet.

Ik verwacht ook niet dat we elke dag net zo vol zitten als zij, tenslotte zitten zij daar al langer en hebben een klantenkring opgebouwd.

Als dat zo makkelijk was, dan zou iedereen wel een horecagelegenheid gaan beginnen.....

Maar ik vraag alleen tips en suggesties heeft m.b.t het terras en de soort gelegenheid die we hebben.

En gelukkig heb ik die ook al gekregen ;D

 

In grote lijnen zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben.

Dus kleine keuken en geen alcohol.

 

Nog even op de reactie van elfje

We hebben al heerlijke appeltaart! We kunnen inderdaad de actie met de appeltaart en koffie voor X bedrag er weer eens in gooien, doen we ook al hoor. Met borden waar dat op staat. Daarnaast hebben we nog andere heerlijke taarten en gebak...

Alcohol was in de eerste instantie niet de opzet. we dachten niet dat dit zo een groot probleem zijn. er zijn toch zat mensen die geen alcohol drinken.

Want is ook wel makkelijk om dat als oorzaak te geven. Maar in de weekenden maakt dat ook niet uit, dan zitten er wel mensen.

En 's morgens en 's middags voor de koffie e.d. gaat het doordeweeks ook wel. Maar het is zo grillig...dan wel, dan niet.....

Maar goed, we gaan sowieso een informeren of de vergunning uberhaupt kan worden aangepast met alcohol.....Weet eigenlijk niet of het mag, omdat het nooit aan de orde is geweest. Ik weet wel dat er veel meer bij komt kijken wat vergunningne betreft.

 

High tea....hebben we ook aan gedacht.

Maar gaan mensen dat op een terras doen?

Thx :)

 

Link naar reactie
  • 0

nederlanders hebben geloof ik niet snel de neiging om voor iets anders dan een biertje op een terras te gaan zitten.

bij restaurants zie je ook vaak dat mensen eerst buiten wat drinken en dan naar binnen gaan om te eten(behalve als het echt warm is)

 

ik snap niks van al die mensen die van hun computer naar de bedrijfskantine hobbelen met hun broodtrommel. ik ga in m'n pauze vaak een stukje wandelen door een groot park midden in rotterdam en meestal loopt er iemand met z'n hond e.d. maar alleen als het echt lekker weer is lopen er mensen in hun nette pak.

 

in bv. spanje en italie is het wel veel gebruikelijker om voor de lunch naar buiten te gaan, misschien kan je daar op inspelen?

 

de ene dag tapas, een andere dag een italiaanse bol of ciabatta.

Link naar reactie
  • 0
Kun je niet bij je buren kijken...
Dit allemaal in dit topic gelezen hebbende, vind ik dit toch het beste advies dat er gegeven is. Als aanvulling hierop: Breid je onderzoek onder de buren uit naar meer dan de producten op de menukaart, dus ook naar doelgroep, service, wachttijden, windhoek, etc... Daar moet wat uit te halen zijn qua bruikbare informatie!

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik kan me je verhaal over alcohol wel indenken. Toch zou ik het zeker overwegen om het er wel bij te doen. Puur voor mezelf sprekend zeg ik, als ik trek heb in een lekker broodje ga ik lekker bij jou zitten eten. Neem ik een relatie, of vriend mee voor een lekkere ontspannen lunch zou ik niet voor jullie kiezen maar toch, zoals erik al schetst, ergens gaan zitten waar ik gezellig een wijntje kan drinken.

Mensen blijven echt niet heel lang hangen wanneer duidelijk is dat je geen bar bent, maar de alcohol erbij hebt!

En ja, wat je kunt doen en wat ook helpt om je terras vol te krijgen, is zorgen dat er al iemand zit. Dat kan niet altijd besef ik best, maar nodig in een weekend wat vrienden, familie uit die je even willen helpen, geef ze een kop koffie en wanneer er andere mensen komen, staan ze weer op. Zeg maar in de rol van figurant. Ik ga zelden zitten op een terras waar niemand zit.

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Het feit dat je in het weekend wel vol zit en door de weeks niet kan een teken zijn dat je een andere klantgroep bedient dan je buren. Misschien zitten je buren door de weeks vol met vaste klanten die weten wat jij biedt en wat je buren bieden. In het weekend zijn er misschien meer dagjesmensen die de omgeving niet kennen en eerder een keuze voor jullie maken omdat het terras er beter uit ziet of meer kindvriendelijk is. Omdat je kaart beperkt is, je geen omeletten bakt en er geen pilsje is, komen mensen dan niet een tweede keer terug.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ook voor mij op een terras bij mooi weer alleen broodjes op de kaart te beperkt is.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ja inderdaad, hele goede tip.

Maar daar waren we zelf ook al op gekomen.

En nogmaals dat zijn restaurants, dus die hebben sowieso al een andere doelgroep. We hoeven niet hezelfde te gaan doen, dan waren we wel een restaurant begonnen.

Onze service is goed, wachttijden zijn niet lang, de producten die we hebben zijn goed en vers.

En als klanten eenmaal gaan zitten is er geen probleem.

Maar ja, helaas is dat dus niet altijd het geval.

En we vroegen ons dus af of er meer mensen zijn die zoiets bijvoorbeeld ook meegemaakt hebben en wat ze er aan gedaan hebben.

Gissen naar dit en dat, alcohol wel/niet, kaart goed / niet goed hebben we ook al gedaan.

Maar goed, we gaan alle bruikbare tips toepassen en blijven psitief.

 

Link naar reactie
  • 0

Heb toch het idee dat, ondanks alle bruikbare tips die je hier krijgt, een alcoholvergunning de sleutel is.

 

Je argument om die niet aan te vragen is dat mensen dan blijven borrelen en je dan al wil opruimen. Laat ik het omdraaien: wegen de kosten (personeel iets langer laten doorwerken) op tegen de baten (extra inkomsten)?

 

Je moet die extra inkomsten niet onderschatten; je loopt niet alleen de alcoholdrinkers mis, maar ook groepen waarin één persoon een biertje wil zullen jouw terras al mijden.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad goed kans dat dat ermee te maken heeft, ook met het niet-terugkomen van mensen. De eerste keer blijven ze dan wel zitten als ze geen biertje kunnen bestellen, maar de volgende gaan ze naar een toko waar dat wel kan.

 

Je zit bovendien sowieso al in een wat lastig parket, als niet-restaurants tussen een strip aan wel-restaurants. De markt voor koffie-met-iets-lekkers is denk ik niet zo heel groot, mensen die voor de lunch komen willen toch snel 'echt eten'. Maar goed, als je zaak qua keukenruimte beperkt is, is daar wellicht niet zoveel aan te doen - al kom je met een sateetje ook best een eind - maar wel met een pilsje erbij!

Link naar reactie
  • 1

Ja, je hebt gelijk, denk ik. Het zal er in ieder geval mee te maken hebben.

We gaan sowieso kontact opnemen met de gemeente om te informeren naar de mogelijkheden wat alcohol betreft.

Dat kan geen kwaad en dan kunnen we het altijd nog wel zien.... :)

 

Maar dan blijven we toch evengoed zitten met de vraag: "Waarom kan het dan wel in het weekend vol zitten, zonder alcohol?" Dan zou je juist kunnen zeggen: "mensen zijn vrij, dus nemen makkelijker alcohol"

Als ik gewoon een broodje ga eten overdag, hoef ik er geen alcohol bij.

En ik drink ook graag een wijntje of roseetje. En helemaal niet als ik in de pauze wat ga eten.

Maar ja, ik ben niet de graadmeter

 

Doordeweeks heb je ook dagjesmensen hier en niet iedereen wil alcohol.

 

Maar goed als ik wist wat het wel was, had ik niet om hulp gevraagd :-\

 

Link naar reactie
  • 0

Misschien moet je wat vrienden en kennisen charteren om door de week als het bij de buren druk is, bij de buren wat te gaan eten en goed te luisteren wat voor soort mensen daar zitten.

 

Ik denk uit wat je zegt dat je een andere doelgroep hebt, je bent geen restaurant maar een tearoom of zoiets, je serveert koffie met appeltaart (denk ik dan zo) en geen zware lunch. De doelgroep lijkt me dan meer mensen die een dagje met de kinderen op stap zijn en bij jou ff uitstappen om koffie te drinken met taart. Mensen doen dat in het weekend, niet door de weeks. Dat ze in het weekend bij jou komen zal ook wel een oorzaak hebben, misschien zijn jullie meer kindvriendelijk, of ziet het er betaalbaarder uit, of hebben jullie goed gebak of goede koffie?

 

Kun je niet proberen om naast je dagje-uit publiek van in het weekend, een doordeweeks-doelgroep te definieren? In wat voor soort gebied zit je eigenlijk? Zit je op het damplein in Middelburg of in de bossen bij Soest? Dat maakt wel verschilt.

Link naar reactie
  • 0

Mogen we komen testen op je terras? ;D

 

Geef aan allerlei zakelijke klanten (dat zijn nou eenmaal mensen die in de middag komen lunchen/besprekingen houden etc.) die al wel bij je komen sowieso een send-a-friend ding mee. Bijvoorbeeld voor een gratis broodje ofzo. Kunnen zij leuk doen bij hun relaties, verdien jij leuk op hun drankjes.

 

Als dat goed loopt kan je dit tevens bij mensen doen die niet direct er bij horen. Bijvoorbeeld gewoon ze afgeven op kantoren.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Allereerst vind denk ik zoals Christine al eerder aangaf de plaats belangrijk. Zit je in een grote stad, of in een kleinere plaats? Zijn het veel dezelfde mensen die langslopen, of steeds nieuwe passanten.

 

In de horeca (natuurlijk erg breed begrip) heb je vaak als nieuwe zaak een drukke beginperiode, omdat veel mensen het even willen proberen. De kunst is om mensen vast te houden.

 

In het weekend heb je het volgens mij drukker, omdat mensen in het weekend meer behoefte hebben aan een lekker gebakje bij de koffie. Mensen lunchen volgens mij vaker dan dat ze een lekker gebakje bij de koffie nemen en het weekend is dan een gelegenheid daarvoor.

 

Wat zijn je openingstijden? (volgens mij mag je met een daghorecavergunning open zijn tot 22:00 uur)

 

Of je het van plan was of niet, lijkt het mij het beste in te springen op de behoeften van je "gasten". Willen ze alcohol, dan zorg jij voor alcohol. Willen ze een uitgebreidere lunchkaart, dan ga jij daaraan werken. Nee verkopen mag niet. Heb je trouwens croissantjes? Dat zou ik wel iets vaker lusten bij m'n koffie dan een stuk appeltaart.

 

Het is nu op zich wel een periode voor een terras, maar hoe ga je dat in de winter doen? Ik denk dat je je aanbod in ieder geval moet uitbreiden, om succesvol te worden en te blijven. Als je bijvoorbeeld lekkere broodjes hebt om mee te nemen of te bezorgen heb je van de winter ook weer iets te doen.

 

Even een ander punt, misschien dat de uitstraling van jouw zaak andere verwachtingen schept. Bij een terras denk ik niet zo snel aan een kop koffie met een stuk gebak. Als ik het een beetje mag vergelijken kom ik op de bakkers in Italie die een paar tafeltjes buiten hebben staan en een goed koffiezetapparaat, maar in NL bestaat zoiets niet en ik weet niet of je de capaciteiten hebt om deze markt zelf te creeëren en of die uberhaupt groot is.

Link naar reactie
  • 0

;D ;D

Jullie zijn meer dan welkom!

Wat we hebben is heerlijk en inderdaad goede koffie.

Goed idee van die kantoren. Gaan we doen..

We moeten inderdaad onze doelgroep nog gaan bepalen.

Maar ze moeten ons natuurlijk ook nog ontdekken ;D

We hebben ook terugkerende klanten, dus die zijn wel tevreden.

Maar dat is het ook niet......

Als het nou een shabby tent was dat er niet uitzag en troep verkocht....

 

 

Link naar reactie
  • 0

Excelleer in andere zaken. Mik bv op een breed aanbod koffies, thees en sapjes, evt uitbreid met soep en broodjes. Maak een sapterras, naar model van Shakies. Speel met die aanpak door bv ook bronsapjes aan te prijzen: vers vruchtensap met bronwater. Of schaafsap: puur sap in geschaafd ijs.

 

Hanteer een beperkt lunchmenu voor vaste prijs: voor 5 euro keuze uit 1 soep + broodje + drankje.

 

Je hoeft niet perse te doen wat de anderen al doen. Maar zoek wel naar een wezenlijk verschil. Succes. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 121 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.