• 0

Een goed idee, maar dan? De frikanburger.......

De case:

Ik vond op ons aanrecht een folder van een snackbar met een nieuw product. De Frikanburger. Ik had als productontwikkelaar meteen het gevoel. “waarom heb ik dat niet bedacht” ……. Leek me heerlijk op een aangekleed broodje.

Tot mijn grote verbazing bleek de folder op mijn PC door mijn zoon te zijn gemaakt. Die moest voor Nederlands (NB) een product verzinnen en daar reclame voor maken. Ik heb meteen gekeken in het merkenregister, de KVK, Google en naar de domeinnamen. De Frikanburger was onbekend.

 

De zakenman in me zag meteen mogelijkheden. Dus aan de slag.

De merknaam Frikanburger heb ik meteen gedeponeerd. Voor de zekerheid nog even met Rudolf (BOIP) gemaild en die zag geen directe bezwaren. Toen ik later ook de merknaam "kroketburger" tegen kwam wist ik het helemaal zeker.

Heb natuurlijk de nl en com domeinen van zowel Frikanburger en Frikaburger vastgelegd. En door een website www.frikanburger.nl in de lucht te brengen met het nog wat verder uitgewerkte idee zijn ook de handelsnaamrechten gewaarborgd.

 

Maar dan?

Ik heb een mail gestuurd naar een grote snackfabrikant en daar de volgende dag achteraan gebeld. Ze liepen niet meteen warm maar wilde er over denken. In een mail werd medegedeeld dat ze zelf ook met zoiets bezig zijn (natuurlijk).

 

Mijn vragen aan jullie:

Vinden jullie het een goed idee? En zo ja, hoe verdien ik er wat mee?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 1

in deze tijden aan overkill van gezonde producten denk ik zeker dat er mogelijkheden zijn voor een tegengeluid. De Frikanburger dus. Ongegeneerd vet eten. Goed idee dus.

 

Kan je er wat aan verdienen? Misschien, de man van kentucky fried chicken is er ook van rijk geworden (niet van de frikanburger uiteraard, maar wel van de fried chicken). Vooralsnog heb je alleen een naam, maar heb je ook een recept? smaakt ie lekker? een vrij essentieel gegeven om de succesfactor te kunnen bepalen. alhoewel er heel wat dingen zijn die niet smaken maar wel goed verkopen... Misschien leuk om er samen met je zoon achteraan te gaan. wat je er dan ieder geval aan overhoudt is een hoop lol en misschien worden jullie inderdaad rijk.

www.pitchparrot.com - Wij vertellen jouw verhaal in een pakkende animatie van één minuut.

 

www.zeauw.nl - Effectieve websites en webapplicaties.

Link naar reactie
 • 1

Dag Hans,

 

Als idee en naam lijkt het haast een inkoppertje en dan is een idee vaak op z'n sterkst. Ik vraag me af of je het via een fabrikant moet (willen) lanceren. De productiewijze is mijns inziens vrij eenvoudig, de hamburgermal van de fabriek wordt gebruikt om de de frikadelingrediënten in een hamburgervorm te krijgen.

 

Misschien is een optie om een snackbarketen als 'Kwalitaria' of 'Febo' ervoor te porren om dit product te lanceren? Zo ja, dan is het een kwestie van een licentiecontract aangaan en daarna een order bij de fabrikant plaatsen, jij toucheert daarvoor dan een licentievergoeding.

 

Succès en groet,

 

Hans

(CREANIZE!)

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Ik heb nog ergens een kontakt met een grote snack-fabrikant die de snack-markt goed kent. Hij is waarschijnlijk niet geïnteresseerd (ander marktsegment) maar kan juist daarom wel adviseren hoe dit te benaderen.

 

Helaas is hij nu een rondreis van een paar weken aan het maken in Europa dus het kan even duren voor ik kontakt heb.

Link naar reactie
 • 0

mmm, ik betwijfel of dit nu zo'n succes wordt. Als je kijkt naar de snacks die nu verkocht worden zijn dat vooral de standaard snacks die al jaren meegaan. Je ziet soms wel is iets nieuws voorbij komen maar die ze je na een tijdje ook weer verdwijnen. Daarnaast gaat het hier gewoon om een frikandel maar dan in een andere vorm. Het broodje frikandel bestaat al heel lang en daarom zie ik niet zo gauw mensen overstappen op het broodje frikanburger.

Ik weet het niet :P

Link naar reactie
 • 1

Een collega van m'n (inmiddels ex-)schoonbroer heeft eens een recept bedacht voor een nieuwe hamburger (even uit m'n hoofd, wat jaartjes geleden, een shoarmaburger) Hij heeft het recept verkocht aan een snackfabrikant voor een paar duizend euro.

 

Niet helemaal te vergelijken omdat het hier ging om een chef met een recept / bereidingswijze zonder 'catchy' naam. Terwijl jij alleen een 'catchy' naam hebt voor een bestaand product in een andere vorm. Maar misschien geeft het bedrag je een idee of je er verder mee wilt. Zo ja stuur me even een pm. Kan allicht proberen wat meer informatie te krijgen over deze verkoop.

 

Mijn persoonlijke mening: JA lekker :) Ondanks alle gezondheidstrends snacked nederland nog steeds, ik ook. Tegelijk bestel ik meestal m'n vaste lijstje als ik in de snackbar sta. Slechts een enkele reclame verleidt me eens wat anders te proberen. Voor thuis snacken vind ik hem wel weer briljant! Bij gebrek aan een frituurpan eet / maak ik nooit frikandellen thuis. Te lastig in de koekepan en je krijgt ze nooit zo als uit de frituur. Met een andere vorm en receptuur is het wellicht wel mogelijk thuis te genieten van een frikandel / -burger.

Link naar reactie
 • 0

mmm, ik betwijfel of dit nu zo'n succes wordt. Als je kijkt naar de snacks die nu verkocht worden zijn dat vooral de standaard snacks die al jaren meegaan. Je ziet soms wel is iets nieuws voorbij komen maar die ze je na een tijdje ook weer verdwijnen. Daarnaast gaat het hier gewoon om een frikandel maar dan in een andere vorm. Het broodje frikandel bestaat al heel lang en daarom zie ik niet zo gauw mensen overstappen op het broodje frikanburger.

Ik weet het niet :P

 

Klopt dat de snackmarkt uiterts conservatief is. De laatste innovaties zijn volgens mij de Mexicano en de Joppiesaus. Dat kan je zien als beperking maar ook als uitdaging. Iets compleet nieuws wil er waarschijnlijk niet in ;D maar iets bekends in een nieuwe vorm? Dat durven we wel denk ik.

 

De andere reacties:

Heb al een paar zeer inspirende dingen gezien waarvoor dank. Ik deel even wat reusjes uit.

 

Link naar reactie
 • 0

Leuke case Hans. Dank je voor het delen. Leerzaam voor anderen om te zien wat je met "zomaar een idee" kunt doen.

 

Ja het is een goed idee. De McKroket is ook een broodje met een kroket in hamburgerformaat. De Frikanburger levert dus in ieder geval een nieuwe presentatie op.

 

Hoe maak je hier geld van? Als de fabrikanten niet willen dan kun je ook een stapje verderop kijken in de keten. De groothandel. En dan bij voorkeur eentje met een flink marktaandeel in Nederland die ook eigen huismerken laat produceren.

 

Als je een ingang wil dan stuur maar even een pm.

 

Succes,

 

Ard

 

Link naar reactie
 • 0

Al gedacht aan de groothandel/supermarkt? Als het in de snackshop niet aanslaat, dan zie ik ze wel op de BBQ liggen....Gaart ook beter dan een ronde frikandel

 

Helemaal mee eens. Sterker nog: ik denk dat het een beter kanaal is.

 

Waarom? Omdat je meer mensen bereikt via het vriesvak van de supermarkt. Als het product daar populair wordt volgt de snackbar en Febo noodgedwongen vanzelf. Omgekeerd duurt denk ik langer.

 

Wel denk ik dat je een grote producent nodig hebt. Zelf heb je de naam niet en de financiën (denk ik ;D) niet om een fabriek(je) de grond uit te stampen om binnen de voedselregelgeving een dergelijk product te maken op een constant kwaliteitsniveau.

 

Volgende vraag is hoe je dan waarde creëert voor jezelf.

Alleen de naam exploiteren is eenmalig succes. Je verkoopt de naam en klaar, want het product zelf heb je nog niet in te brengen. Dat moet de uiteindelijke producent dan gaan doen, en daar krijg je dus geen cent voor.

 

Hoe meer je zelf doet aan productontwikkeling hoe beter het is.

 

Zoek samenwerking met een goede productontwikkelaar in de levensmiddelenindustrie (géén kok, want die snapt meestal niets van additieven om houdbaarheid, aroma of smaak of een knapperige korst te verbeteren!) en ga aan de slag in een keuken ergens in NL.

 

Probeer een zo goed mogelijk product te maken tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Hoe beter de prijs/kwaliteit verhouding hoe beter het is.

 

Hou de receptuur voor jezelf, en ga producenten langs met een doosje frikaburgers. Frituur ze ter plekke , maak het geheel mooi op op een broodje, sauzen erbij en presenteren maar (maak een afspraak net voor de lunch als het kan of aan het eind van de middag net voor het avondeten)

 

En dan wordt het onderhandelen. Eenmalig bedrag of bedrag per verkocht frikadel. Kies je voor de laatste en het lukt je dan zal ik voor de eerste inkomsten zorgen.

 

Succes, ik ben er enthousiast over.

 

Frans

 

Link naar reactie
 • 0

(géén kok, want die snapt meestal niets van additieven om houdbaarheid, aroma of smaak of een knapperige korst te verbeteren!)

 

He getsie Frans, die opmerking maakt het niet smaakvoller ;D

 

Ik vind het idee eigenlijk zo simpel (niet negatief bedoeld) dat ik me niet kan voorstellen dat de product developers bij snack-gerelateerde bedrijven dit niet zelf hebben bedacht. En dat omdat het niet op de markt is, daar een reden voor zal zijn.

 

Die reden kan natuurlijk zijn dat ze zich niet in hun eigen frikandelvingertjes willen snijden, maar dan zouden al die andere producten ook niet op de markt gebracht worden.

 

Lastig ook om in de markt te checken of er animo voor is want dan gaat men aan de haal met je idee. Overigens staat het idee natuurlijk nu ook al hier.

Link naar reactie
 • 1

Ben het eens met Manon dat het zou kunnen dat ze het wel bedacht hebben, maar andere redenen hebben om het niet te lanceren. Hoewel, alles is mogelijk. Vaak zijn simpele ideeen toch niet bedacht omdat de mensen in de markt tunnelvisie hebben. Ik ben MEGA fan van dit soort sterke merknamen - je weet meteen wat het is. Kortom: GA ERVOOR!!!!!

Link naar reactie
 • 0

Ben het eens met Manon dat het zou kunnen dat ze het wel bedacht hebben, maar andere redenen hebben om het niet te lanceren. Hoewel, alles is mogelijk. Vaak zijn simpele ideeen toch niet bedacht omdat de mensen in de markt tunnelvisie hebben. Ik ben MEGA fan van dit soort sterke merknamen - je weet meteen wat het is. Kortom: GA ERVOOR!!!!!

 

Oké, maar stel dat je het bedenkt als producent en er niets in ziet. Dan registreer je toch op z'n minst zo'n sterke naam en domeinnaam? Al is het maar om de concurrentie voor te zijn of in de toekomst wellicht toch wat mee te doen...

 

Blijf me erover verbazen dat 'ie nog vrij was

Link naar reactie
 • 1

Ha Hans,

 

Leuk idee. Ik zou zo'n ding als ie niet te dik is best eens willen proeven.

 

Ik betwijfel of de snackfabrikanten zoiets voor de handliggends zelf hebben bedacht.

Wel heb ik al verscheidene 'hamburgers' gegeten die meer naar frikaburgers smaakten. De productie moet dus geen probleem zijn...

 

De reden dat ik denk dat ze het niet hebben bedacht is dat de naam nog niet was gedeponeerd. Ik heb begrepen dat grote bedrijven (waaronder snackfabrikanten ongetwijfeld ook vallen) goede door hen bedachte merknamen altijd deponeren. Al is het alleen maar om te voorkomen dat hun concurrenten ooit datzelfde voor de hand liggende idee krijgt en met 'hun' idee geld verdienen dat zijzelf mislopen.

 

Tis natuurlijk ook echt wat voor op de camping, dus het past prima bij jouw assortiment. ;D

 

Groeten Karen

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
 • 0

Hoewel ik zelf ongewild (praktisch) vegetarisch ben, vind ik het fantastisch om voor andere mensen een lekker stuk vlees klaar te maken of te BBQ-en.

 

Ik kook dus graag voor andere mensen en in deze tijd van het jaar, gaat zeker de BBQ of bakplaat weer aan. Velen in mijn vrienden en kennissenkring hebben kinderen van 2 tot ong 8 jaar, die heel graag een frikandel willen eten. Zo'n platte lijkt me een stuk idealer klaar te maken op de grill/bakplaat, whatever, dan de ronde uitvoering !

 

Ik vind het een super idee en stuur je zo een PM van een fabrikant die je misschien op weg kan helpen !

Link naar reactie
 • 0

frikandel = frikadel, dus wellicht is het handig ook frikaburger vast te leggen als merk? Dan dek je meteen alles af.

 

(P.S. Krijgt je zoon aandelen? :))

 

Uiteraard deelt zoon mee in de (eventuele) opbrengsten. :) Hoe dat weet ik nog niet precies.

 

De FrikaNburger als merk is bewust gekozen de officele spelling volgens van Dale:

fri•kan•del de; v(m) -len gefrituurd worstje

Als iemand anders Frikaburger zou willen vastleggen zit dat er zo dicht tegenaan dat ik dat zonder twijfel succesvol kan bestrijden. De domeinnamen met "frika" heb ik wel gepakt omdat frikadel ook gebruikt wordt.

 

Natuurlijk is het te simpel voor woorden. Dat dit nog niet eerder is bedacht heeft volgens mij wel een reden. Het is gewoon té simpel voor een volwassen productontwikkelaar.

 

Stel dat inderdaad een hotemetoot het wel bedacht heeft maar het nog even aankijkt om 9 Euro voor een parkeerdomein en 240 Euro voor een merknaam uit te sparen omdat ze het nog moeten onderzoeken............

 

Dus helemaal eens met Karen. Als ze het hadden bedacht was de naam allang weg.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

wellicht overwegen nog iets te doen of vast te leggen mbt fricoburger of frikoburger indien mogelijk

 

Frico is een kaasmerk. Als jij een succes wordt komen ze wellicht met een cheeseburger onder die naam en krijg je wellicht verwarring

 

Ik denk dat Frico (Campina) me meteen een jurist op mijn dak stuurt, en terecht. Frico is een merk van Campina en "geladen" met zowat alle merkklassen die er zijn, ook mijn klassen 29/30. Er is genoeg jurisprudentie die het gebruik van een merk in een ander merkt beperkt of uitsluit.

 

Andersom kan Campina niet zomaar de Fricoburger lanceren omdat die veel te dicht tegen "mijn" Frikanburger zit.

 

Ik heb mijn eerste contact tot woensdag gegeven om er over te denken. Daarna ga ik de opties nog eens goed op een rijtje zetten (met dank voor de suggesties) en verdere initiatieven ontplooien.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Tot mijn grote verbazing bleek de folder op mijn PC door mijn zoon te zijn gemaakt.

 

Als dat ding straks in de winkel ligt, krijgt ie dan wel een gigantische pak zakgeld? ;)

 

Overigens vind ik het product best leuk, maar of het aanslaat is natuurlijk altijd afwachten. Broodjes frikadel doen het wel goed, ergens best logisch om die frikadel dan in een broodjes-compatible formfactor aan te bieden (a la kroketburger).

 

Ik vraag me alleen af of het hetzelfde gaat smaken: zon schijf heeft een andere verhouding tussen oppervlak en inhoud, en bovendien meer 'scherpe' randjes dan een staaf. Die laatste zouden bij frituren gemakkelijk kunnen aanbranden voordat de rest heet is, maar dat is allemaal te onderzoeken en vast ook te fixen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  5 leden, 150 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.