Wat is spam?

Aanbevolen berichten

Beste lezers,

 

Op HL wordt met de regelmaat van de klok een spammer ontwaard. Zo iemand wordt op diverse manieren ervan op de hoogte gesteld dat dit niet gewaardeerd wordt. Het staat nl. in de forumregels dat spammen niet mag. O.K.

 

Maar ik zie het verschil niet tussen een reclameboodschap in je tekst en de verwijzing naar een site in je profiel?

Kan iemand mij dat uitleggen?

 

groet,

 

John

Link naar reactie

Nou, ik ben ook weleens kritisch naar de wijze waarop soms door mods / admins wordt ingegrepen, maar als het over SPAM-zaken gaat, wordt er - in mijn beleving dan - veelal netjes verwezen naar de 'vraag en aanbod'-sectie, mijns inziens een prima plek, speciaal daarvoor gereserveerd en met een duidelijk onderscheid t.o.v. de forumdiscussies.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie

We zijn als mods streng, omdat er anders teveel grijze gebieden en welles-nietes ontstaat. Dat is voor ons als mods vaak ook lastig, dus vandaar liever iets strenger dan teugels laten vieren.

 

De enige twee plekken waarin het gewoon simpelweg toegestaan is, zijn je eigen profiel en je signature, je handtekening die onder elk bericht verschijnt (eveneens te beheren in je profiel).

 

(Overigens is dit meer een topic voor 'Over Higherlevel.nl' toch? Wat hier spam is, kan op andere plekken op het internet toegestaan zijn, en wellicht andersom).

Link naar reactie

Maar ik zie het verschil niet tussen een reclameboodschap in je tekst en de verwijzing naar een site in je profiel?

Kan iemand mij dat uitleggen?

Ik ervaar signature-links niet als hetzelfde als spam. Ik klik regelmatig op de signature-links, maar dan echt uit interesse naar de persoon achter de reactie (waar is die mee bezig, wat voor bedrijf heeft hij of zij) en niet omdat ik denk dat die link het antwoord op mijn vraag bevat. Onze eigen link staat in mijn handtekening (moet je nu niet op klikken trouwens, onze server ligt eruit >:(), maar ik verwacht geen klanten te halen uit Higherlevel. Iemand die enkel een bericht (of een reactie) plaatst met de bedoeling zijn of haar bedrijf aan te prijzen, levert weinig (neutrale) bijdrage aan een onderwerp en heeft vaak wel de bedoeling klanten te werven. Samengevat: het ene is informatief, het andere is zuiver reclame. Maar da's mijn idee, een mod kan het waarschijnlijk veel beter uitleggen ;)

 

Link naar reactie

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je wilt dat de 'reclameboodschap' in je signature of je profiel gelezen wordt, zul je een inhoudelijke bijdrage moeten plaatsen. De kwaliteit van die inhoudelijke bijdrage straalt volledig af op de 'reclameboodschap' in je signature. Dus iedereen die zijn linkje wil dumpen op Higherlevel zal een inhoudelijk kwalitatieve bijdrage moeten leveren aan de discussies.

 

Voor wat hoort wat.

 

(als ex-mod) ;)

Link naar reactie

 

Maar ik zie het verschil niet tussen een reclameboodschap in je tekst en de verwijzing naar een site in je profiel?

Kan iemand mij dat uitleggen?

 

 

Verschil is dat de ene vorm wel en de andere niet is toegestaan op HL. Ook reclame in de signatuur is overigens beperkt, juist omdat deelnemers op een gegeven moment complete aanbiedingen in hun signatuur gingen opnemen. Hou 't to the point! Verder ben ik het met Ruben eens: de beste reclame is een goeie inhoudelijke bijdrage op het forum.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Hallo allemaal,

 

Dank voor de reacties so far. Het wordt me steeds duidelijker.

 

Voor niets gaat de zon op, dus reclame-maken mag in je signatuur/profiel door het melden van een site, meer niet.

Als advies verpakte (sneaky) reclame-verwijzingen in je tekst zijn verboden.

 

Eigenlijk wel logisch!

 

groet,

 

van een niet spammende, niet profilerende, maar wel nieuwsgierige HL-er

Link naar reactie

Nou nee, je conclusie is niet helemaal goed.

 

Het plaatsen van je handtekening onder een bericht is logisch inderdaad. Maar het is niet zo dat je geen links mag opnemen in je tekst. Als ze relevant zijn, zijn ze niet sneaky en ook zeker niet verboden, maar nuttig. En over dat laatste gaat het. Dat gebeurt hier soms ook, zoals je misschien hebt gezien. Het hangt allemaal af in welke bijdrage je link voorkomt. Ruben stelt het ook al.

 

Er duiken af en toe mensen op die melden: "Ja John, dat vraag ik me ook af. Op www.dezesitebestaatniet.nl vind je de oplossing." Tja... dat is spammen. Maar als je een uitleg geeft en ingaat op de vraag die iemand stelt is er geen enkel bezwaar op ergens in het bericht te verwijzen naar een site met meer informatie. Graag zelfs zou ik zeggen.

 

Maar het blijft waarschijnlijk een discussiepunt op ieder serieus forum. En bovendien ben ik geen moderator :(

Ik heb er dus niet over te beslissen...

 

Niet helemaal duidelijk is me waarom je deze vraag hier stelt. Wat heeft het met commercie en marketing te maken? Wil je de grenzen van forumspam onderzoeken?

www.businessbox.nl | www.zonneveldmarks.nl |

www.tekstschrijverdeventer.nl

Link naar reactie

Definitie is hier op HL anders wel eens wat strikter.

 

Als iemand hier op HL een topic zou openen en een vraag zou stellen in de trand van:

 

"Wat kost een winkelscan en waar zou ik een goede kunnen krijgen?"

 

Dan wordt jouw antwoord, al beantwoord het de vraag, niet op prijs gesteld. Iemand anders mag wel daarop antwoorden en mensen naar je toe sturen.

 

Link naar reactie

Oh en voor de duidelijkheid, SPAM is heeeeel iets anders dan spam. SPAM laat toe dat mensen het woord spam gebruiken, maar dan zonder hoofdletters, omdat dat de manier is waarop zij hun merk communiceren.

 

(Maar dat ter zijde ;))

spam.thumb.jpg.9e3c4c4ba4ef66671dad87a6e26dca2b.jpg

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie

Hallo beantwoorders,

 

Het werd me duidelijker schreef ik, maar na de laatste pakweg 5 posts niet meer.

 

@ René Zonneveld; vrees niet, ik ga geen grenzen verkennen. Zoals je mss hebt gezien voer ik niet eens een signatuur. Het is slechts een welgemeende vraag waar niet echt eenduidig op wordt geantwoord. Dus lijkt 't me relevant en in welke rubriek dat dan moet staan, tsja .... spammen lijkt me iets met reclame en dus met marketing van doen te hebben, toch?

 

Ik heb ook totaal geen bezwaar tegen de spam-aanpak op HL. Ik begrijp het gewoon niet helemaal, maar dat kan ook aan mij liggen.

 

groet,

 

John

 

P.S. @Yannick: LOL en de eersten die het woord Spam echt bekend maakten waren de heren van Monty Python, toch?

Link naar reactie
Het is slechts een welgemeende vraag waar niet echt eenduidig op wordt geantwoord.

 

Ik denk ook niet dat je een eenduidig antwoord op deze vraag kunt krijgen. Zoals Ruben opmerkt gaat het met name om de inhoud van een bericht. Maar wat subtielere factoren spelen soms ook. Een lid met een reputatie die naar relevante informatie verwijst naar z'n eigen website zal minder snel beticht worden van spam dan een nieuwkomer die hetzelfde doet. Zelfs als de relevantie voor beide verwijzingen identiek is. Ook de voorgaande berichten kunnen een rol spelen. Iemand die voorheen duidelijk spamde en een relevante link vermeld probeert wellicht wat subtieler te spammen.

 

Een strikte definitie is daarom eigenlijk niet te geven. Ben zelf een tijdje moderator geweest en heb me vaak de vraag gesteld of iets nou spam was of niet. 'T is net mensenwerk ;)

 

Als ik zelf twijfel of ik een link moet opnemen in een vraag of antwoord dan plaats ik de link overigens meestal wel. Komt niet zo vaak voor en als het voorkomt is het onderbouwing voor de rest van de inhoud van mijn bericht. Enige risico is dat iemand me een kneus geeft of dat een moderator de link verwijdert.

 

Wat misschien nog wel een idee is in het kader van spam is een functie voor de moderatoren: 'verwijder bericht over 24 uur'. Ik zie nog wel eens 'beginners' die zonder slechte bedoelingen spammen en wiens bericht voor altijd met allerlei "dit is spam" stempels blijven staan op HL.

 

 

Link naar reactie

de eersten die het woord Spam echt bekend maakten waren de heren van Monty Python, toch?

 

Nee, SPAM is/was een merk van ingeblikt afval-vlees, in ons land verkocht onder de naam "smac". Monty Python gebruikte dat in een sketch in een lunchroom waar uiteindelijk alle sandwiches alleen maar spam bevatten. Aan die sketch is het gebruik van het woord spam voor junk email ontleend.

 

De eerste spam is van DEC, de eerste beroemde spam is van advocaten Canter en Siegel die een reclamemailtje rondstuurden en daarmee de woede van het hele toenmalige internet opwekten. Ik meen zelfs dat ze de gevolgen van het mailtje niet meer teboven zijn gekomen.

 

 

 

Link naar reactie

...

Wat misschien nog wel een idee is in het kader van spam is een functie voor de moderatoren: 'verwijder bericht over 24 uur'. Ik zie nog wel eens 'beginners' die zonder slechte bedoelingen spammen en wiens bericht voor altijd met allerlei "dit is spam" stempels blijven staan op HL.

 

Doe in zo'n geval even een 'meld bericht aan moderator'? Het kan zijn dat we zo'n bericht soms over het hoofd zien. Of we hebben als mods een andere interpretatie van 'zonder slechte bedoelingen'. ;)

 

(bijv omdat we gezien hebben dat zo'n 'onschuldige' spammer ook op andere forums bezig is.)

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie

Volgens mij is het geen spam wanneer je een link plaatst zonder commerciele bijbedoelingen. En op het moment dat je daar aan kan twijfelen, maak je je zelf al bewust de afweging of het is om de vraagsteller te helpen of jezelf. En wanneer het eerste meerendeels waar is, dan zal HL daar volgens mij geen probleem van maken.

 

B.V. een SEO vraag en jij hebt een bedrijf wat daarin gespecialiseerd is met bijbehorende website. Op jouw website staat ook een mooi stuk tekst wat een antwoord geeft op de gestelde vraag. Dan weet jij, hier hier zit een toegevoegde waarde + een linkje naar jouw website. Lijkt mij geen enkel probleem... Want de afweging slaat uit in het voordeel van de vraagsteller.

 

Micha

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
Op jouw website staat ook een mooi stuk tekst wat een antwoord geeft op de gestelde vraag. Dan weet jij, hier hier zit een toegevoegde waarde + een linkje naar jouw website. Lijkt mij geen enkel probleem... Want de afweging slaat uit in het voordeel van de vraagsteller.

 

Waarom dat stuk tekst dan niet even gekopieerd en gequote? Daarnaast - als dat stuk echt zo relevant is zal iemand anders daar wel een link naar plaatsen. Op het moment dat je dat zelf doet weet je heel goed dat je daarmee traffic naar je website genereert, en dan is het dus zelfpromotie, oftewel spam.

Link naar reactie

Mijn fout ik had het beter moeten formuleren ;)

Linkjes naar eigen site = hele slechte spam

Linkjes naar eigen site wat van belang is voor de vraagsteller = goedbedoelde spam (misschien?)

Dus de algemene interpretatie van spam is dat het altijd slecht is, maar is dat ook altijd het geval...?

 

Quoten is misschien de netste en beste manier. Maar als je 3 alinea's tekst 1op1 kopieerd van jouw eigen website + jouw onderschrift/handtekening waarin een url staat een een payoff welke ook op die website voorkomt. Zou een zoekmachine deze ook niet koppelen? En ergo dit dus eigenlijk ook spam is?

 

En ik vraag mij af waarom je moet wachten opdat iemand anders jouw geweldige tekst gaat plaatsen in een topic, waar jij weet dat dit is misschien van belang voor de vraagsteller en deze niet kan plaatsen omdat dit misschien als spam gezien kan worden. En als ik de moderatie zo bekijk op HL, is deze afweging elke keer op maat en persoonlijk.

 

En hoe zit het dan met blogs welke bedrijven schrijven, welke wel gekoppeld zijn aan hun website. Deze worden tegenwoordig ook gebruikt voor SEO doeleinde. Maar kunnen van toepassing zijn binnen HL voor bepaalde vragen.

 

Kortom ik vind het lastig. Gelukkig vertel ik zakelijk niks online wat ook maar enigszins interessant kan zijn voor iemand, dus een risico om hier een kneus voor te ontvangen loop ik niet.

 

Micha

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie

Linkjes naar eigen site = hele slechte spam

Linkjes naar eigen site wat van belang is voor de vraagsteller = goedbedoelde spam (misschien?)

Dus de algemene interpretatie van spam is dat het altijd slecht is, maar is dat ook altijd het geval...?

 

Nee, het ligt iets subtieler. Om duidelijk te maken dat de overduidelijke spam niet gewenst is wordt alles wat ook maar ruikt naar spam aangepakt. Dus als je een heel relevant stuk tekst op je website hebt staan en daar zelf naar linkt, dan is het niet duidelijk met welk motief je dat doet.

 

Het is een heel grijs gebied, maar om discussies en gezeur te voorkomen (wat nooit lukt, natuurlijk - zie dit draadje! ;D) wordt dat over het algemeen vrij consequent als spam behandeld. Als de intentie overduidelijk goed was wordt het bericht gewijzigd met een korte uitleg.

 

Als je het vermoeden hebt dat er niet iemand anders zal zijn die jouw site als informatiebron zal noemen, en je vindt dat die informatie de moeite waard is, dan is quoten inderdaad de beste optie, ook als het 3 alinea's is, en ik denk ook niet dat iemand er moeiljik over zal doen als je erbij vermeldt dat het van je eigen site afkomt. Zolang je die maar niet nog een keer extra noemt of linkt: "Op mijn site zeg ik daar het volgende over: ".

 

Linken naar een andere site waar je zelf geen commercieel belang bij hebt is prima, zolang het natuurlijk relevant is in de discussie.

 

Nogmaals, het is erg grijs en lastig, maar in grote lijnen gaat het er gewoon om dat zelfpromotie niet gewaardeerd wordt. Het gaat op HL om het delen van informatie, en dat kun je naar hartelust doen zolang je mensen maar niet 'verplicht' of stimuleert daarvoor je website te bezoeken. Als ze je bijdrage de moeite waard vinden gaan ze daar toch wel kijken. ;)

Link naar reactie

 

Tussen platte zelfpromotie en goedbedoelde doorverwijzing naar zinnige info op eigen websites zit een enorm grijs gebied waarop voortdurend actief gemodereerd wordt. Al levert dat wel dilemma's op. Stel bv dat je een variant op YouTube in de mark zet en voortdurend je expertise en diensten aanbiedt op dit forum: is dat spam of niet? Stel dat je ondernemers in contact brengt met investeerders en al je evenementen promoot via dit forum: spam of niet? Stel dat je zelf een blog hebt voor starters (als reclamemedium voor je eigen expertise/diensten of als advertentieplek) en je plaatst hier steeds weer columns die naar dat blog verwijzen: spam of niet?

 

Uiteindelijk tellen de intentie van de 'spammert' en de waarde voor het forum, waarbij met een schuin oog naar de consistentie van de regels gekeken wordt. Als je het ene toestaat, wordt de volgende een stuk lastiger.

 

Voorbeeld: er was in het verleden vaak een probleem met redacteuren/journalisten van ondernemersmedia (Zibb, Sprout, omroepen) die contact zochten met bezoekers van dit forum. Daar hebben we een collectieve uitzondering voor gemaakt, door een aparte categorie voor media te openen. HL wil Innovatie & Ondernemerschap promoten, dus media-aandacht is welkom. We willen redacties helpen (journalist zoekt), niet tegenwerken. Maar toen een hyperactieve marketingjuf van Zibb hier elke scheet van dat medium ging promoten, hebben we haar uiteindelijk geblokkeerd.

 

Het blijft schipperen. :P

 

Dus kritische vragen zijn prima. En gezeik wordt afgekapt.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Hallo allemaal,

 

nogmaals dank voor alle reacties! Alle berichten zo lezende + mijn ondertussen aangepaste mening voeren me toch terug naar één van m'n eerste vragen/opmerkingen. Waarom wel een signatuur met site toestaan en geen verwijzing in een tekst: als er een grijs gebied is, waarom dan niet alle verwijzingen verbieden? Dus ook in de signatuur en de vraag- en aanbodsite.

Zuivere quote's zijn uiteraard toegestaan.

 

Alleen deze oplossing biedt m.i. duidelijkheid.

 

groet,

 

John

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 113 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.