Nieuwe oplichters truuk.

Aanbevolen berichten

 

 

Ik hoor de laatste tijd op een motor forum veel berichten over de volgende fraude.

 

Iemand heeft een advertentie geplaatst voor de verkoop van een motor. Wordt gebeld door potentiele koper, die de motor wil kopen, en geld wil overmaken per bank. Maar alleen naar een ING rekening, met een flauwe smoes dat ze betalen vanaf een ING rekening in het buitenland of zo. Dan komt de koper opdagen, je kijkt in online banking en ziet inderdaad dat het bedrag is binnengekomen. Dan geef je ze de motor mee, en korte tijd later wordt je bankrekening geblokkeerd. Het geld blijkt afkomstig van een frauduleuze overschrijving.

 

De "kopers" zijn twee Nigeriaanse mannen, in alle gevallen die ik ken dezelfde. Ze sturen phishing emails, en als ze dan iemands bank account gehackt hebben, dan gaan ze een motor kopen, en maken het geld vlak van te voren over, omdat ze weten dat ze weinig tijd hebben. Eén verkoper kreeg tijdens de verkoop argwaan, omdat het geld kwam van de rekening van een turnvereniging. Maar de politie kwam toch te laat, de dief scheurde weg op de motor.

 

Maar wat ze met motoren kunnen, kunnen ze met alles wat je kunt verkopen. Niet alleen bij particuliere verkopers, ook bij bedrijven. Dus let goed op als iemand iets bij je wil kopen en wil betalen met een bankoverschrijving: zorg dat er enige tijd (ik denk dat een paar uur genoeg is) tussen de betaling zit en de levering, en controleer op welke naam de bankrekening staat. Als iemand er op staat om naar een ING rekening over te maken, bel dan maar gelijk de politie.

 

Wat heel raar is, is dat in alle gevallen die ik ken de bank het geld blokkeert bij de verkoper. Immers, de koop is gesloten, het geld is bij de verkoper binnengekomen, de goederen zijn geleverd, en de transactie is afgesloten. De verkoper kan niet weten dat het geld gestolen geld is, en kan dus niet verantwoordelijk zijn voor de consequenties. De bank moet het geld vergoeden wegens nalatigheid, of niet vergoeden wegens nalatigheid van de bestolene, die heeft immers op een phishing link geklikt.

 

hier kun je de details lezen.

Link naar reactie

Het is natuurlijk vreemd als ik bij de ABN zit, een klant vanaf ING overmaakt voor goederen en deze bij betaling ook meekrijgt, om vervolgens diefstal te moeten constrateren van de ING die mijn rekening plunderd. Dat ING fraude vermoed is volgens mij niet voldoende! Hoe kan een instantie op basis van een vermoeden mijn eigendommen afnemen ?

 

De samenleving zonder contant geld wordt langzamerhand stap voor stap er doorheen gedrukt maar ik denk dat dit een goed voorbeeld is waar mensen zich moeten realizeren dat de banken ons echt alleen als pionnetjes zien. nummers. en dat ons geld "hun geld" is, waarover je "mag" beschikken zolang zij het toestaan. Mensen hebben er een vals gevoel van veiligheid bij. De overheid dwingt je een bankrekening te hebben en mensen die met leningen zitten die ze eigenlijk niet kunnen betalen kunnen nooit meer terug. En zo is iedereen langzamerhand in de val gelopen. Je moet we meedoen want je hebt geen keuze meer. En de duimschroeven aandraaien bij onderdanigen gaat een stuk gemakkelijker!

 

De vraag is; Is in dit geval de ING aan te klagen voor diefstal ?

 

Cash is king zeg ik altijd maar.

Link naar reactie

Ik lees hier verschillende opmerkingen die m.i. enige nuance behoeven:

 

Banken boeken geld van de ene rekening naar de andere in opdracht van hun klanten. Hierbij speelt de bank geen enkele rol in het achterhalen of het geld wel of niet terecht geboekt wordt of dat het overgeboekte geld van criminele activiteiten afkomstig is. Banken voeren de betalingsopdracht uit , als er voldoende saldo of ruimte is op de rekening van opdrachtgever. niets meer en niets minder. Banken zijn wel gehouden om "buitensporige" bedragen te melden.

 

Indien er een klacht komt van opdrachtgever dat een bedrag onterecht geboekt is zal de bank nimmer uit eigen beweging het bedrag terugboeken of blokkeren. Opdrachtgever zal zelf met begunstigde contact op moeten nemen en om terugboeken moeten verzoeken. In een enkel geval zal bank contact opnemen met begunstigde en mededelen dat om terugboeking is verzocht. Als begunstigde daaraan niet wil meewerken zal bank daar zeker geen partij in (willen) zijn.

 

Link naar reactie

Bankoverboekingen kun je vaak al zien als de begunstigde zijn scherm opent. Dit is echter nog geen zekerheid. Pas als alles geverifieerd is door de bank wordt het pas definitief. Meestal is dit de volgende werkdag. In de bankvoorwaarden kun je deze condities wel zien.

Link naar reactie

Volgens mij zijn jullie hier een hoax aan het bouwen...

 

Een bank kan/mag een transactie niet storneren, mits het een automatische incasso is.

Inderdaad, als het geld met internet bankieren is overgemaakt dan is het definitief. De bank kan het dan niet "zomaar" storneren. Hoogstwaarschijnlijk zal de bank zelf het bedrag terug betalen aan de gedupeerde en maakt het voor jouw als verkoper niet uit, jij behoudt het geld.

 

In het geval op het motorforum waar Christine naar linkte was het een complexer verhaal; Degene die de motor te koop aan bood liet het geld (10.000 euro) overschrijven naar een ING rekening van "een kennis" en die "kennis" boekte het geld direct weer door naar de rekening van diegene die de motor te koop had staan. Ze waren dus nogal snel vrij veel geld aan het doorsluizen. Op dat moment gaan er wat alarmbellen rinkelen.

Link naar reactie

 

je kijkt in online banking en ziet inderdaad dat het bedrag is binnengekomen.

 

Ik snap er niet veel van, alleen kan ik me voorstellen dat de verkoper dan door manipulatie t.g.v. hacking op de computer van verkoper een valse (dummy) site van ING te zien krijgt. Daar staat dus de overboeking opgezet door de fraudeurs. Blijkbaar is er een opsporingsteam bij ING die dat kan constateren en gaat ingrijpen door de rekening te blokkeren. Dit kan dus inderdaad uurtje later zijn. Het heeft dus met storneren niets te maken. Verkoper is alleen zijn motor kwijt.

 

Zou dit zo kunnen kloppen?

Link naar reactie

Zou dit zo kunnen kloppen?

In het geval waar Christine naar linkt was er iemand die via mail en telefoon onder meer zijn login gegevens had doorgegeven aan de oplichters, waarmee de oplichters overschrijvingen konden doen. Zij logden simpelweg in op de rekening van het slachtoffer om zodoende het geld naar de rekening van het slachtoffer met de motor over te boeken.

 

De overschrijving is goedgekeurd door het beveiligingssysteem van de ING en heeft dus daadwerkelijk plaatsgevonden.

 

Diegene die de motor nu kwijt is, is er vrij onduidelijk in of hij het geld nu al wel of niet ontvangen heeft. Hij maakt op mij de indruk dat hij niet echt verstand heeft van (internet) bankieren. Hij heeft het er over dat de ING de transactie geblokkeerd heeft.

 

Het gaat overigens om een transactie tussen twee Belgische ING rekeningen, voor zo ver dat relevant is. De ontvangende ING rekening heeft de transactie direct doorgeboekt naar een andere Belgische rekening, namelijk die van diegene die de motor verkocht. Het is onduidelijk welke van de transacties nu precies geblokkeerd is. Ik kan me goed voorstellen dat het niet eens zo zeer de eerste transactie tussen de twee ING rekeningen is, maar dat het de tweede transactie is die daar direct op volgde.

 

Een particulier die zomaar 10 ruggen ontvangt en ze dan direct weer overboekt naar een andere rekening lijkt mij namelijk, vanuit de banken gezien, ook verdacht genoeg om dat eens onder de loep te nemen alvorens dat geld vrij te geven.

Link naar reactie

Grotere vraag is of men wel moet willen dat een bank een mening heeft over wat er op jouw rekening gebeurd.

Als je geen leningen hebt lopen, in de + staat, dan lijkt het mij onacceptabel dat een bank zich gaat bemoeien met hetgeen ik wel of niet met mijn geld doe.

 

Een telefoontje met de vraag; klopt het dat U 10.000 euro over wilt maken? Ja? bedankt en prettige dag. Daar zou ik geen echte problemen mee hebben.

 

In feite is het nu zo dat iemand ter goede trouw goederen verkoopt en met de gebakken peren zit omdat een ander de boel oplicht. Zou het niet eerlijker zijn dat de domkop die zijn bankgegevens aan scammers geeft de rekening te laten betalen ?

 

Als ik de man met de motor was, die nu foetsie is, hoe leg ik deze gang van zaken uit ? pech gehad ?

 

Misschien wel. Een motor laat je ook overschrijven en voor een proefrit zou ik zeker vragen om dan zijn paspoort vast te houden terwijl hij mijn motor vasthoud. Maar ja, wellicht denken de meeste mensen er niet zo diep over na en zijn het meestal de goede mensen die uiteindelijk de rekening betalen van oplichters.

Link naar reactie

Oeps.... Banken storneren betalingen (en dan heb ik het niet over auto-incasso) wel vaker. Dit ondanks dat de bank bevestigd heeft dat de betaling veilig is ontvangen. Dit gebeurt vooral als een (andere)bank slachtoffer dreigt te worden van bv fraude.

 

Dan is de "oke & safe" verklaring ineens niet meer geldig..

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie

Ben zelf ook lid van het motor-forum, maar had de connectie met ondernemen zelf ook nog niet gelegt, maar het is zeker wel iets om op te letten.

Het is al meerdere keren gebeurd en geprobeerd, telkens gaat het tussen twee Belgische ING rekeningen, hier wordt specifiek naar gevraagd. Terwijl de daders twee Nigerianen uit Amsterdam blijken te zijn.

Waarom het Belgische ING rekeningen moeten zijn weet ik niet, maar waar de betalingen worden bevroren lijken ook inderdaad op verdachte zaken vanuit het oogpunt van de bank. Een andere vrouw had speciaal een ING rekening geopend, deze is direct geblokkeerd na deze fraude. Maar alle zaken lijken nog te lopen en er wordt om geduld gevraagd.

Link naar reactie

Het is gewoon legaal dat een bank een reeds zichtbare overschrijving storneert als er een reden toe is. Dit zijn citaten uit de Algemene voorwaarden van de Rabobank:

 

3 De bank mag de uitvoering van opdrachten opschorten of

weigeren als deze niet op een correcte wijze zijn gegeven. De bank

mag in bijzondere omstandigheden weigeren een door of namens

de cliënt gegeven opdracht uit te voeren of een gevraagde dienst

te verrichten.

 

De bank is bevoegd een fout of vergissing zonder instemming van

de cliënt te herstellen en om een onterechte boeking ongedaan te

maken. De bank is bevoegd om de creditering van een rekening

van de cliënt ingevolge een door een beschikkingsonbevoegde of

handelingsonbekwame persoon gegeven opdracht ongedaan te

maken.

 

Creditering onder voorbehoud

Bij creditering van een ten gunste van de cliënt (te) ontvangen

bedrag geldt als voorbehoud dat de bank dit bedrag daadwerkelijk,

definitief en onvoorwaardelijk, ontvangt. Als hieraan niet is voldaan,

mag de bank de creditering – zonder voorafgaande kennisgeving –

door debitering

van een gelijk bedrag, met terugwerkende kracht,

ongedaan

maken. Als het (te) ontvangen bedrag bij creditering

is omgezet in een andere valuta dan mag de bank de debitering

uitvoeren

in die andere valuta tegen de wisselkoers op het moment

van uitvoering. In verband met de ongedaanmaking gemaakte kosten

komen voor rekening van de cliënt.

 

Link naar reactie

Waarom 2 ING rekeningen? Gewoon omdat tussen ING rekeningen het geld er snel op staat lijkt me.

Ik begrijp dat de overschrijving wel is gelukt naar de ING rekening maar daarvandaan naar een andere rekening (de eigenaar van de motor niet. Op het motor forum lees ik dat diegene die de TAN code heeft gegeven ook haar geld voorlopig kwijt is.

Die is natuurlijk fout maar zal volgens een recente uitzending van Radar worden gecompenseerd.

 

De bank heeft de transactie van de tussenrekening naar de eigenaar van de motor tegengehouden. Op zich begrijpelijk omdat dat technisch mogelijk is en er anders zeker 10.000 Euro schade is. Of de bank dat (uitendelijk) mag is gezien de bovenstaande post aannemelijk.

 

Wat ik dan weer niet begrijp is waarom een crimineel met alle gegevens en een TAN code goederen gaat kopen ipv het geld weg te sluizen via een buitenlandse rekening of naar een katvanger. Mogelijk hebben de banken/justitie meer grip op deze fraude. Dat het in België gebeurd heeft wellicht te maken met de manier van eigendomsoverdracht. Je hoeft niet naar het postkantoor met legitimatie zoals in NL.

 

 

Link naar reactie
Een bank kan/mag een transactie niet storneren, mits het een automatische incasso is.
Off-topic: Je bedoelt 'tenzij' i.p.v. 'mits', had ik eerst even niet door ;) en dan leest het anders dan wordt bedoeld...

 

Verder kan ik in het verhaal nog steeds niet helemaal doorgronden waar het precies mis gaat ???, want ook ik weet niet beter dat uitsluitend automatische incasso-opdrachten uitsluitend op verzoek van de betalende partij binnen 30 dagen alsnog kunnen worden gestorneerd / terug gehaald. Dit lijkt andersom te zijn gegaan? En inderdaad gaat het overboeken bij ING real time (net als in die reclame met 'penny for your thoughts') is mijn ervaring...

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie

Het gaat hier volgens mij erom dat de eigenaar van de rekening niet heeft bedoeld te betalen. Dus is er geen rechtsgeldige overboeking gebeurt. Ik weet niet hoe het in BE gaat, maar hier staat er in het begin een sterretje achter, dus dat het gereserveerd is. Misschien heeft het daar mee te maken dat het teruggehaald kan worden.

Link naar reactie

Het gaat hier volgens mij erom dat de eigenaar van de rekening niet heeft bedoeld te betalen. Dus is er geen rechtsgeldige overboeking gebeurt. Ik weet niet hoe het in BE gaat, maar hier staat er in het begin een sterretje achter, dus dat het gereserveerd is. Misschien heeft het daar mee te maken dat het teruggehaald kan worden.

 

je doelt waarschijnlijk op een onverschuldigde betaling.

In dat geval moet je contact met je bank opnemen, die neemt vervolgens contact op met de bank van de ontvanger en die bank verzoekt zijn rekeninghouder het geld terug te boeken.

 

Doet die dat niet dan ontvangt degene die onjuist heeft overgeboekt de naam en adres gegevens van de rekeninghouder van ontvangende partij en moet die zelf maar naar de rechter stappen om geld terug te vorderen.

 

Zoek op internet ook maar eens naar foute overboekingen van soms wel een paar ton die per ongeluk op verkeerd rekeningnummer is gestort waarna ontvanger het geld direct weggesluisd of opgemaakt heeft en de betalende partij kan fluiten naar zijn centen.

Link naar reactie

Misschien wel. Een motor laat je ook overschrijven en voor een proefrit zou ik zeker vragen om dan zijn paspoort vast te houden terwijl hij mijn motor vasthoud. Maar ja, wellicht denken de meeste mensen er niet zo diep over na en zijn het meestal de goede mensen die uiteindelijk de rekening betalen van oplichters.

en hoe weet je dan of dat een echt document is, kan toch ook vals zijn... zie jij het verschil?

(er heeft onlangs een journalist een half jaar met een valse identiteitskaart rondgelopen, kwam zelfs gewoon bij de Aivd binnen)

"zoek het maar uit"

Link naar reactie

Ik begrijp dat de overschrijving wel is gelukt naar de ING rekening maar daarvandaan naar een andere rekening (de eigenaar van de motor niet.

 

Hans, Hier begrijpen (denk ik veel lezers niets van).

 

Hoe het ook gegaan is . Mijn wens is te weten, als ik onafhankelijk normaal inlog op mijn rekening en er staat een bijschrijving die ik verwacht voor een bestelling, kan ik er dan vanuit gaan dat het niet meer teruggehaald wordt. Anders stokt elke handel.

 

Of moet ik bij de bijschrijving op allerlei sterretjes letten >;(

Link naar reactie

Het is inderdaad opmerkelijk dat pas de 2e (niet frauduleuze) overschrijving wordt geblokkeerd. Aan de andere kant is dat weer begrijpelijk omdat criminelen altijd proberen het geld snel door te sluizen en daar dus op kan of moet worden geanticipeerd. In dit geval gingen alle transacties binnen de Belgische ING waardoor ook die technisch de mogelijkheid hadden de overschrijving naar een andere bank te blokkeren. Eigenlijk door er beslag op leggen want het phishing slachtoffer heeft haar geld nog niet terug.

 

Er zal nu getoest moeten worden wie wettelijk aanspakelijk zijn en wie uiteindelijk geld terug ontvangen. Het is maar hoe je een en ander weegt. Kan een koper die toestaat dat iemand persé het geld op iemand anders zijn rekening wil storten en geen identificatie vraagt vrij uit gaan? Is de persoon met de tussenrekening die volgens de algemene voorwaarden zijn rekening niet door derden mag laten gebruiken aansprakelijk? En last but not least. Moet iemand die vrijwillig de TAN code geeft daarvoor gecompenseerd worden nu de banken daar al tijden voor waarschuwen?

 

Denk niet dat je jezelf zorgen moet maken over de mogelijkheid dat een normale zakelijke transactie zomaar wordt teruggedraaid.

 

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 185 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.