• 0

Radeloos [achterstand betaling zakelijke lening/hypotheek]

(aangepast)

Hallo goedenavond wij zijn een jong stel en wij hebben al jaren een eigen bedrijf wij hebben een Binnenvaartschip, wij hebben 7 jaar geleden een hypotheek afgesloten van 850.000 euro voor ons schip en tot op de dag van vandaag moeten wij nog 3 jaar aflossen.

We hebben goede jaren gehad en ook wat mindere maar altijd goed gedraaid en nooit geen 1 financieel probleem gehad, hebben keurig onze rente aflossing betaald al die jaren, alleen nu de laatste 2 jaar hebben we door prive omstandigheden best wat tegen slagen gehad wat aardig te koste is gegaan van de zaak.

 Nu kwam er ook net de vakantie periode tussen en kwamen wij op het laatste moment er achter dat bepaalde facturen die open stonden dat wij die later betaald zouden krijgen,

Wij hadden geen ervaring hier mee dus ik dacht nou weet je dan betalen we die wel een paar weken later onze rente en aflossing (ruim 35k) maar nu is dus alsnog gewoon die rente en aflossing er af gegaan ( hadden we achteraf natuurlijk ook gewoon kunnen weten maar omdat wij dit nooit aan de hand hebben gehad zijn wij hier een beetje naïef mee omgegaan ) waardoor we nu dus behoorlijk klem zitten voor de aankomende weken.

Alleen mijn vriend durft nu dus de bank ook niet te bellen om eventueel onze rekening courant effe tijdelijk wat aan te passen want hij is gewoon heel bang dat de bank de stekker er uit trekt zonder pardon, ik denk zelf dat dit mee valt maar goed breng dat eens iemand aan zn verstand die alleen maar pessimistisch is, 

Nu zitten wij ook bij de abn Amro bank en zijn er wat dingen in het verleden ook gebeurt waardoor hij zich heel erg in de steek voelt gelaten door de bank en dat de bank alleen maar lijkt naar de computers en cijfers en nog niet eens je kans geeft om überhaupt je verhaal te doen,

 

Dus nu dacht ik zelf om ons zelf en alles wat adem ruimte te geven dat het misschien verstandig is om de hypotheek over te sluiten maar de Rabobank (we hebben daar zelf een erg prettige ervaring gehad toen we bijna een ander schip hadden gekocht , )

 

Dus ik leg hem voor om de hypotheek misschien over te sluiten ( rest schuld is nu nog 3 ton max) en bij het oversluiten wat geld er uit te pakken en dan de hypotheek ipv dat we nog 3 jaar moeten dan op 5 jaar te zetten, maar mijn vriend blijft maar roepen dat het nooit kan en ook niet gaat gebeuren omdat ons eigen vermogen niet echt is gegroeid de afgelopen 1,5 jaar.

 

Kan iemand mij hier raad en advies over geven want ik weet het helemaal niet meer wat ik moet doen !

Mvg een radeloze jonge dame 

aangepast door Mikky Vrolijk
Titel aangepast
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0
1 uur terug, kussensloop zei:

Nu kwam er ook net de vakantie periode tussen en kwamen wij op het laatste moment er achter dat bepaalde facturen die open stonden dat wij die later betaald zouden krijgen

 

Dat betekent dat je dus dat geld nog tegoed had op dat moment...

 

1 uur terug, kussensloop zei:

Wij hadden geen ervaring hier mee dus ik dacht nou weet je dan betalen we die wel een paar weken later onze rente en aflossing

 

Dat betekent dat je zelf bepaalde dingen niet betaald hebt.

Is dat omdat je de eerst genoemde bedragen toen nog niet betaald had gekregen?

Of omdat er geen geld meer is...

 

Als het later binnengekomen geld er niet meer is, dan is de vraag: Waar is dat geld gebleven...?

 

Want dat is - denk ik - richting de bank behoorlijk belangrijk.

 

Verder lijkt het mij nogal 'kansloos' om met dit soort liquiditeitsproblemen proberen over te stappen van bank A naar bank B.

Maar dat is niet mijn "cup of tea" verder.

 

(p.s. Niet 'radeloos' wezen, maar goed in kaart brengen...)

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

Nou ja de spelen wel meer dingen bij de bank waardoor we weg willen eigenlijk , maar ik zal het effe duidelijker uitleggen daarnet heb ik het een beetje in emotie opgeschreven waardoor het een beetje een rommeltje is,

 

Wij wisten dat de rente en aflossing er af ging maar omdat onze opdracht gever met vakantie ging en bepaalde facturen die wij hebben ingediend normaal gezien gewoon betaald hadden gekregen alleen heel soms hebben ze een extra controle nodig, en helaas was dat hij deze facturen ook zo waardoor wij voor de vakantie ( voor de kerst tot half verwege januari ) niks meer betaald hebben gekregen, normaal krijgen wij iedere week betaald en dan zit daar 3 weken betaal termijn tussen! Dus als die facturen normaal gezien betaald hadden geweest was het absoluut geen probleem geweest dat onze rente en aflossing er af ging! Helaas kon onze opdrachtgever hier ook niks meer aan doen door de vakantie van de betreffende afdeling! 

 

Dus nu zouden wij eigenlijk onze rekening courant wat hoger moeten zetten om de facturen die er nu liggen ook nog te betalen ( dit is maar heel weinig op het moment maar iedere euro is er toch 1 ) .

 

Alleen omdat onze 1.5 jaar gewoon echt slechte cijfers zijn durft mijn vriend niet te bellen naar de bank omdat hij bang is als ze gaan kijken naar de cijfers van afgelopen jaar dat ze meteen de stekker de uittrekken in mijn ogen is dit heel radicaal maar hij is daar heilig van overtuigd! Dat ze meteen alles terug trekken en het schip in de executie verkoop moet, ik heb altijd geroepen dat is onzin je hebt nog nooit 1 euro verzuimd maar hij is daar zo van overtuigd dat ik nu ook begin te twijfelen en daar bang voor ben, dat zou dus ook betekenen dat we dakloos zijn, want wij wonen ook op ons schip

Link naar reactie
  • 0
5 minuten geleden, kussensloop zei:

Er komt gewoon meer als genoeg geld binnen alleen is er het afgelopen jaar teveel door omstandigheden prive uit gegaan ! 

 

Leg eens uit:

Waardoor dan...?

 

Als je een soort 'advies/mening' wil horen over jullie "toestanden" hier op een forum als HL dan moet je toch precies vertellen wat er aan de hand is.

Anders zal je niets zinnigs te horen krijgen verder volgens mij...

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

 

Je solvabiliteit is achteruit gelopen doordat je in prive hogere betalingen hebt gedaan dan voorzien, daardoor is de buffer weg waarmee je evt vertraagde betalingen zou kunnen opvangen, met als gevolg dat je de aflossing en rente over de laatste maand(en) van 2022 niet tijdig kon betalen. 

 

Daarop heeft de bank dat bedrag alsnog afgeboekt - als ik het goed begrijp.

 

Nou heb je op korte termijn even een overbrugging nodig en zal je op langere termijn de positie moeten verbeteren. Meer inkomsten en minder kosten. Dus dat prive-gedoe moet opgelost worden, maar dat besef je zelf ook wel.

 

Overigens is je onderhandelingspositie nu knudde, dus overstappen naar een andere bank lukt waarschijnlijk pas als de parameters de goede kant op wijzen.

 

3 uur geleden, kussensloop zei:

breng dat eens iemand aan z'n verstand die alleen maar pessimistisch is

 

Ook iets om mee aan de slag te gaan.

 

Wat is Plan B? Zit er een cyclus in de binnenvaart?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Er zijn meerdere opties in de binnenvaart, ook qua financiering maar me vriend zegt als de bank de stekker er uit trekt moet t schip in de executie verkoop ik kan me gewoon niet voorstellen dat de bank dat doet we moeten nog 20% aflossen en al die jaren nog 0x iets aan de hand gehad,!

 

Ja dat pessimistische mee aan de slag gaan zou al een hoop schelen ik zit zelf zo niet in elkaar ik heb alle mogelijke kanten onderzocht , maar alles word door hem onderuit gehaald, hij staat niet open voor andere dingen, dus ik vrees dat als de bank ons laat vallen dat er in zijn hoofd ook geen andere optie is, dus plan b plan c en plan d zijn eigenlijk op voorhand al te komen vervallen 

Link naar reactie
  • 0
9 uur geleden, kussensloop zei:

Alleen mijn vriend durft nu dus de bank ook niet te bellen om eventueel onze rekening courant effe tijdelijk wat aan te passen want hij is gewoon heel bang dat de bank de stekker er uit trekt zonder pardon, ik denk zelf dat dit mee valt maar goed breng dat eens iemand aan zn verstand die alleen maar pessimistisch is, 

Geen enkele Nederlandse Bank zal de stekker eruit trekken omdat je één keer krap bij kas zit en zeker niet omdat een rekening later wordt uitbetaald dan gedacht.

 

Voor een zakelijke lening/hypotheek krijg je een relatiebeheerder toegewezen, dus neem daar direct contact mee op. 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
1 uur geleden, Cosara zei:

krijg je een relatiebeheerder toegewezen, dus neem daar direct contact mee op. 

Precies mijn idee, en dan meteen aangeven dat je een lastige (voorheen betrouwbare) betaler hebt, waardoor jullie nu in de problemen komen, wellicht heeft de beheerder dan ook nog opties om de opdrachtgever ertoe te brengen diens achterstand bij jullie in te lopen.

 

Het probleem van de opdrachtgever is nu jullie probleem geworden, en ik denk ook een beetje terug te lezen dat je dit zelf ook wat toelaat. Terugleggen waar het thuis hoort...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Als je de situatie uitlegd aan de opdrachtgever lijkt het mij dat ze toch wel een uitzondering kunnen maken. Over 5 dagen is het al half januari als ze dan direct goedkeuren en direct betalen is het probleem toch opgelost.

Bedrijven waar jullie nu facturen open hebben staan even een belletje geven dat deze halverwege volgende week betaald worden en uitleggen dat opdrachtgever nu later betaald maar dat jullie vanaf volgende week alles weer op tijd betalen.

 

Of is er eigenlijk een groter onderliggend probleem?

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
14 uur geleden, kussensloop zei:

Ja dat pessimistische mee aan de slag gaan zou al een hoop schelen ik zit zelf zo niet in elkaar ik heb alle mogelijke kanten onderzocht , maar alles word door hem onderuit gehaald, hij staat niet open voor andere dingen, dus ik vrees dat als de bank ons laat vallen dat er in zijn hoofd ook geen andere optie is, dus plan b plan c en plan d zijn eigenlijk op voorhand al te komen vervallen 


Alleen jij weet hoe je man in elkaar steekt, was dit al zo voor er privé  problemen waren of is deze houding er na is ontstaan?

Daar hoef je hier absoluut niets over te vertellen, maar het is denk ik wel raadzaam een arts te bezoeken, het lijkt me dat je er alleen voor staat en om dan de juiste beslissingen te nemen is ook moeilijk.

Mijn idee, sterkte en succes.
 

aangepast door RiVe
Link naar reactie
  • 0

wat zijnd e mogelijkheden in de gfactuur verpanden/factoring.. je contactpersoon bij de bank zal hier ook vast mee aan de gang kunnen, ksot beetje geld, maar wel probleem opgelost. 

Als't een eenmalig dingetje is met goede voorutizichten lijkt mij een beetje geld afstaan aan factoring niet het grootste probleem.

www.vloerengilde.nl

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Problemen als deze los je niet op door de hypotheek over te sluiten, al is het maar omdat iets is dat je niet met haast moet en kunt doen.

 

De eerste stap is toch echt open kaart spelen, al is het maar omdat ergens in je hypotheekvoorwaarden staat dat je dat moet doen.

Link naar reactie
  • 0

Beste kussensloop,

 

Ik lees in je verhaal een hoop verwarring over de situatie en de kansen en risico's. Ook zit je daarover niet met je partner op een lijn. Er speelt een hoop emotie en dat maakt het soms lastig om het helder te zien. Mijn advies is om niet direct naar de hypotheekverstrekker te gaan en daar alles op tafel te leggen, met alle ruis en emoties, maar om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan.

 

Die kan je helpen om in kaart te brengen wat de situatie is, welke kansen en liggen en welke risico's er zijn. Die kan jullie adviseren wat voor jullie situatie het beste is, en zorgvuldig communiceren met de hypotheekverstrekker. Dan weten jullie waar je aan toe bent, en de hypotheekverstrekker ook. Het is even door de zure appel heenbijten, maar de huidige situatie is ook niet goed voor je nachtrust. Neem deze week nog actie, pak de telefoon en bel een adviseur.

 

Succes en sterkte!

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 196 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.