De zzp'er en de Tweede Kamer-verkiezingen van november 2023

Aanbevolen berichten

De Tweede Kamer Verkiezingen zitten er aan te komen.

De komende weken zullen de messen geslepen worden en zullen er weer vele (loze) beloften worden gedaan.

Verder zullen de partijen vooral laten zien en horen hoe goed zij en hoe slecht de anderen het hebben gedaan.

 

Welke standpunten nemen de drie grootste politieke partijen in als het gaat om de voortploegende of voortploeterende ZZP'er ?

 

Op alfabetische volgorde ...

 

BBB

https://boerburgerbeweging.nl/wp-content/uploads/2023/10/BBB_VERKIEZINGSPROGRAMMA_NOV2023_Corr5.pdf

 

1. Meer flexibiliteit in vaste arbeidscontracten en minder verschillen tussen vast en flexibel/ZZP zijn nodig.

2. Het tarief van ZZP’ers werkzaam in het publieke domein wordt gemaximeerd ten opzichte van het tarief van iemand in vaste dienst inclusief een reële opslag. Avond- nacht- en weekenddiensten leiden zowel voor mensen in loondienst als ZZP’ers tot een toeslag op het uurtarief.
De overheid geeft zelf het goede voorbeeld door minder flexwerkers en ZZP’ers in te huren en meer mensen een vast contract te geven.

3. Ondernemen vindt plaats bij bedrijven, van multinationals, grote ondernemingen, familiebedrijven, MKB’ers tot zzp’ers. Het MKB en de familiebedrijven spelen een belangrijke rol in het creëren en behoud van onze welvaart. Deze ondernemingen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de banen in Nederland. BBB
vindt dat de overheid een beleid moet voeren wat deze ondernemers voor Nederland behoudt.

4. Wij willen het verschil in belastingdruk tussen personeel in vaste dienst en ZZP’ers verkleinen, zodat het aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst aan te nemen.

 

NSC

https://storage.googleapis.com/groep-pieter-website/NSC_verkiezingsprogramma_2023_01.pdf

 

Het woord ZZP komt in het hele verhaal niet voor. Het NSC spreekt overal over zelfstandige(n).

 

1. Inmiddels werkt zo’n 40% van de beroepsbevolking op basis van een tijdelijk contract, als uitzendkracht of zelfstandige. Voor zelfstandigen bestaan er geen inkomensgerelateerde uitkeringen bij het verlies van werk of bij arbeidsongeschiktheid. Wij willen dat er een publieke basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid komt voor alle werkenden, zoals is voorgesteld door de commissie Regulering van Werk (2020).

2. De weg naar een toekomstbestendige en eerlijke arbeidsmarkt is gewezen door de commissie Regulering van Werk (2020). Wij beschouwen deze adviezen als de basis voor een nieuw sociaal contract tussen werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Dit betekent dat normale dienstverbanden de norm worden. Uitzendarbeid is voorbehouden voor ‘piek en ziek’ en zelfstandigen krijgen duidelijkheid over de kaders waarbinnen zij kunnen ondernemen. De fiscale en sociale behandeling van werknemers, uitzendkrachten en zelfstandigen wordt zo veel mogelijk gelijkgetrokken, zodat uitzendbureaus en zelfstandigen niet met werknemers concurreren op arbeidsvoorwaarden.

3. De bestaande Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) moet van tafel, omdat het stelsel om verkapte dienstverbanden tegen te gaan in de praktijk niet werkt. Er moeten heldere en meetbare criteria komen voor de relatie tussen zelfstandigen zonder personeel en hun opdrachtgevers. Deze criteria moeten
zekerheid bieden voor alle betrokken partijen en handhaafbaar zijn voor toezichthoudende instanties (Belastingdienst, Arbeidsinspectie).

 

VVD

https://www.vvd.nl/wp-content/uploads/2023/10/Verkiezingsprogramma-VVD-2023-2027-1.pdf

 

1. Goedkopere kinderopvang voor werkenden. We hervormen de kinderopvangtoeslag naar bijna gratis kinderopvang voor werkenden, waarbij fulltime werkenden en ouders die meer willen werken profiteren. De urenregistratie regelen we eenvoudiger, zodat met name zelfstandigen betere toegang hebben tot kinderopvang.

2. Zelfstandigen ook opvangen bij een tegenslag. Sommige zelfstandigen zijn nu kwetsbaar bij arbeidsongeschiktheid. Daarom gaan we beter handhaven op schijnzelfstandigheid en geven we zelfstandigen de keuze om een publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zelfstandigen die dit willen regelen via een private verzekering zitten we niet in de weg met extra regels. Hierbij vertrouwen we de keuze van de ondernemer. Bij de vormgeving van deze nieuwe verzekering zijn zelfstandigen een gesprekspartner.

3. Een goed pensioen voor alle werkenden. Met de nieuwe pensioenwet breiden we de mogelijkheden voor zelfstandigen om fiscaal aantrekkelijk pensioen op te bouwen, uit. Als de experimenten voor zelfstandigen om direct bij een fonds pensioen op te bouwen succesvol zijn, komen we tot een permanente regeling.

4. Helderheid voor zelfstandigen. De meeste zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kiezen weloverwogen en bewust voor het zelfstandige ondernemerschap en werken voor eigen rekening en risico. De overheid moet hen niet onnodig in de weg zitten. Tegelijkertijd is schijnzelfstandigheid een reëel probleem. Wie in alles een werknemer is, moet ook gewoon een arbeidscontract krijgen. We verduidelijken daarom de regels, waarbij evidente zzp’ers buiten schot blijven. Bij de handhaving richten we ons in eerste instantie op risicosectoren. We werken toe naar een aparte rechtsvorm voor zzp’ers, om iedere zelfstandige ondernemer
op voorhand duidelijkheid te kunnen bieden. En we blijven de positie van zzp’ers in de polder versterken.

5. We werken aan passende hypotheken. Voor zzp’ers komen er meer mogelijkheden om eenvoudiger een hypotheek af te sluiten.

6. Werken in de zorg moet lonen. We versterken de afspraken met werkgevers om werken in vaste dienst aantrekkelijker te maken, met uitdagende functies
en meer inspraak op roosters. Ook met oog voor de soms nadelige gevolgen van teveel zzp’ers in de zorg.

 

Het lijkt erop dat er maar één ondernemerspartij is ... en misschien moeten die 1,2 miljoen ZZP'ers eens goed nadenken op welke partij zij gaan stemmen.

 

aanvullend: Zzp'en naast je vaste baan steeds normaler.

 

Hoe denkt u als ondernemer hierover ?

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
3 uur geleden, Cosara zei:

Het lijkt erop dat er maar één ondernemerspartij is

 

Schone schijn. 

 

16 minuten geleden, UwJurist zei:

Je bent als mens meer dan je werk/onderneming .....

 

Wijze woorden. Stemmen moet je niet alleen doen met je portemonnee. 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
1 uur geleden, Norbert Bakker zei:

Stemmen moet je niet alleen doen met je portemonnee. 

Zou je denken en willen, maar ik zie en hoor dat het alleen maar over geld gaat ... door de werknemers en werkgevers, de studenten en de pensionado's, de werklozen, de huurders en verhuurders, de kopers en verkopers ...

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
4 minuten geleden, Cosara zei:

Zou je denken en willen, maar ik zie en hoor dat het alleen maar over geld gaat ... door de werknemers en werkgevers, de studenten en de pensionado's, de werklozen, de huurders en verhuurders, de kopers en verkopers ...

 

Wat een armoede. Ik kies voor maatschappelijk welzijn in plaats van individuele welvaart, maar ik snap ook dondersgoed dat veel mensen niet die zelfde luxe hebben.... 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
(aangepast)

Volgens de laatste opiniepeilingen hoort BBB niet tot de 3 grootste partijen maar staat op de 5e plaats achter PVDA/GL en PVV. Ondernemers moeten de standpunten van deze 2 partijen zeker ook eens bestuderen voordat ze kunnen zeggen welke partij werkelijk het meeste (of het minste) voor ondernemers doet.

aangepast door ChinaTradeConsult
foutje

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
(aangepast)
43 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Wat een armoede.

Mee eens ... dat is pas echte armoede.

Negatieve polarisering van de samenleving is een probleem ... en die wordt steeds groter.

Zes-en-twintig politieke partijen nemen deel aan de Tweede Kamerverkiezing ... naar mijn mening, negatieve polarisering in optima forma.

 

43 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Ik kies voor maatschappelijk welzijn in plaats van individuele welvaart ...

Maatschappelijk welzijn is de gezamenlijke bevrediging van een reeks factoren die inspelen op de levenskwaliteit van mensen in de samenleving ... en die factoren en de waarden daarvan zijn voor iedereen verschillend.

 

43 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

... maar ik snap ook donders goed dat veel mensen niet die zelfde luxe hebben.... 

Luxe heeft voor iedereen een andere betekenis ... Je kunt met weinig of minder toch de luxe hebben om gezond en gelukkig te zijn.

 

Wat betreft de Overheid ... misschien moet die het boek van Josine Teeuw eens gaan lezen -  'Ik wil er niets van weten. Hoe visie, tijd en kennis uit Den Haag verdwenen', (2023), verscheen bij Uitgeverij Verloren.

https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/63373/eid/63354/ik-wil-er-niets-van-weten 

 

aangepast door Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Op 30-10-2023 om 12:33, Cosara zei:

BBB

4. Wij willen het verschil in belastingdruk tussen personeel in vaste dienst en ZZP’ers verkleinen, zodat het aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst aan te nemen.

Het verschil in belastingdruk is al minimaal.

Het grote verschil personeel in vaste dienst en ZZP’ers  zit in de rechten van de werknemers en de plichten van de werkgevers.

 

Als wij onze ziel en zaligheid in handen van de Overheid geven, dan is in de toekomst iedereen ZZP’er.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
13 uur geleden, Cosara zei:

 

Het grote verschil personeel in vaste dienst en ZZP’ers  zit in de rechten van de werknemers en de plichten van de werkgevers.

Een ander groot verschil is dat werknemers moeten doen wat de baas wil en zzp-ers meer eisen kunnen stellen, zoals werktijden, salaris, voorwaarden, etc. Een zzp-er in de zorg kiest de mooiste uren tegen een beter salaris dan een ingeroosterde werknemer voor de drukke uren.

Link naar reactie

Als Overheid zou ik mij meer zorgen maken over de circa 900.000 werknemers in loondienst die ook geen pensioen opbouwen.

 

Die zorgen zijn wel bekend, maar de oplossing van het probleem - als het al een probleem mocht zijn - gaat weer op de halfslachtige manier die we van de Overheid gewend zijn. De nieuwe pensioenwet heeft o.a. als doel om het aantal werknemers in loondienst dat geen pensioen opbouwt tot 450.000 te halveren. Op termijn moet ook die andere helft eraan geloven, maar wellicht wacht de Overheid met extra maatregelen totdat die zijn overleden.

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Op 30-10-2023 om 12:33, Cosara zei:

4. Wij willen het verschil in belastingdruk tussen personeel in vaste dienst en ZZP’ers verkleinen, zodat het aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst aan te nemen.

Is dat niet een situatie waarbij de ZZP-er als schijnzelfstandige voor een baas werkt en met een vast contract eigenlijk beter af is?

Ik vraag mij hierbij af in hoeveel gevallen de eerste Z van de ZZP-er echt als Zelfstandige ingevuld kan worden.

Om het ontopic te houden twijfel ik momenteel tussen 2 partijen. Daarnaast kunnen beloofde zaken alleen worden doorgevoerd indien een partij in zijn eentje een meerderheid heeft en alle zaken daarna door de 1e kamer worden goedgekeurd. In het reële beeld van een coalitie met meerdere partijen zullen er altijd compromissen gesloten moeten worden.

Link naar reactie
1 uur geleden, Perry76 zei:

Ik vraag mij hierbij af in hoeveel gevallen de eerste Z van de ZZP-er echt als Zelfstandige ingevuld kan worden.

Als je de video heb bekeken dan is het antwoord  ... Hoeveel schijnzelfstandigen er in Nederland zijn, weet zelfs de minister niet [3:50].

 

De onderbouwing, onder andere door het totaal ontbreken van enige controle, is er niet. Mede daardoor wordt de ZZP'er, als ook de opdrachtgever, een beetje lui ... één opdrachtgever is genoeg en investeringen wordt niet gedaan of tot een minimum beperkt.

Dat een ZZP'er minstens drie opdrachtgevers per jaar moet hebben is een zelfverzonnen regel. Door wie is niet bekend, maar de mantra weerklinkt door het hele economische ZZP-systeem.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Moeten wij dit echt serieus nemen? …

 

 Diverse kleinere partijen azen op een plek in het nieuwe kabinet. Ook de Partij voor de Dieren wil meeregeren. Maar wel zonder water bij de groene wijn te doen. "Want het moet radicaal anders", zegt lijsttrekker Esther Ouwehand tegen NU.nl.

Het woord 'radicaal' komt dan ook elf keer terug in het partijprogramma. Zo moeten hele bedrijfstakken verdwijnen, zoals de kunstmestindustrie, de visserij en een groot deel van de sierteelt. Ook moet Nederland al over ruim zes jaar klimaatneutraal zijn, moeten de vliegvelden in Eindhoven, Groningen en Rotterdam dicht en moet de veeteelt over twee jaar 75 procent kleiner zijn.

 

bron: https://www.nu.nl/politiek/6288646/interview-esther-ouwehand-drie-vliegvelden-moeten-dicht-en-visserij-verdwijnt.html

 

Kunnen deze radicalen niet veel beter verhuizen naar Siberië of Patagonië en daar als sekte verder in harmonie met de natuur leven?

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
15 minuten geleden, Cosara zei:

Moeten wij dit echt serieus nemen?

 

Zou ik wel doen, het is ook een groeiende beweging...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
50 minuten geleden, Cosara zei:

Kunnen deze radicalen niet veel beter verhuizen naar Siberië of Patagonië en daar als sekte verder in harmonie met de natuur leven?

Als ze dan Frans Timmermans en Jesse Klaver meenemen is de sekte compleet en hebben wij weer een zorg minder.

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie

Nog even en deze radicalen komen met een quotum voor het aantal inwoners in Nederland en komen ze met een geboortebeperking.

 

1 uur terug, Hans van den Bergh zei:
1 uur terug, Cosara zei:

Moeten wij dit echt serieus nemen?

Zou ik wel doen, het is ook een groeiende beweging...

Yep … “Never underestimate the power of stupid people in large groups.”

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
(aangepast)
11 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

 

Zou ik wel doen, het is ook een groeiende beweging...

 

Tegen de tijd dat ze een meerderheid hebben verkas ik wel naar Duitsland.

 

Die Esther is van het padje geen wonder dat ze die wilden wieberen.

 

Grote chaos met al die mooie plannen van iedereen.

 

Als het een beetje mee zit komt er november 2024 herkansing.

 

aangepast door henkh
typefout
Link naar reactie
13 uur geleden, henkh zei:

Als het een beetje mee zit komt er november 2024 herkansing.

En dan? Weer kiezen uit dezelfde partijen met dezelfde loze beloften en weer een lange formatie zodat er niets gebeurt?

Zou beter zijn als 1 partij zo groot wordt dat het niet allemaal compromissen worden. Maar ja, welke partij? Als ondernemer kies ik een andere partij dan privé, maar dan ga ik toch maar voor privé.

Link naar reactie
57 minuten geleden, DaMedia zei:

Zou beter zijn als 1 partij zo groot wordt dat het niet allemaal compromissen worden. Maar ja, welke partij? Als ondernemer kies ik een andere partij dan privé, maar dan ga ik toch maar voor privé.

Nobel streven … maar zo zwart/wit denken is te simpel.

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
29 minuten geleden, DaMedia zei:

En dan? Weer kiezen uit dezelfde partijen met dezelfde loze beloften en weer een lange formatie zodat er niets gebeurt?

Zou beter zijn als 1 partij zo groot wordt dat het niet allemaal compromissen worden.

 

1 partij gaat niet werken, ook niet als ze steun van maar 1 kleine partij nodig hebben.  Kijk maar naar Polen waar de rechtsstaat met voeten getreden wordt op allerlei gebied.

 

Ik zie meer in het aanpakken van zetelroof en instellen van een kiesdrempel. Maar zelfs daar is niemand voor te porren. Ik kom het in geen enkel programma tegen.

 

Misschien omdat "goedbetaalde" baantjes in de 2de kamer onbereikbaar worden?

Link naar reactie

Als we per 10 onder werpen naar de stembus mogen zijn we elke dag uren bezig met stemmen. We kiezen juist vertegenwoordigers zodat we daar niet mee bezig hoeven te zijn. Ik ben dus ook geen voorstander van referenda (uitgezonderd correctieve)

Automatisering: Implementatie en beheer van uw bedrijfssoftware

Consultancy: Advies en onderzoek naar uw applicatielandschap

Hosting: Full-service websitebeheer

Link naar reactie
21 minuten geleden, henkh zei:

het aanpakken van zetelroof

 

Partijen, en dus ook 'zetelroof', bestaan volgens grond- en kieswet niet, volksvertegenwoordigers worden persoonlijk beëdigd en benoemd en dienen 'zonder last te stemmen' en dat laatste is waar het in de praktijk vaak mis gaat, want men laat zich dan toch door de fractiediscipline leiden en niet op basis van eigen inzicht en overtuiging. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 154 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.