• 0

Dag, wat fijn dat ik hier mijn twijfel kan voorleggen. Ik ben een aantal maanden geleden gevraagd om toe te treden tot een VOF op het gebied van consultancy waar op dit moment al twee partners in actief zijn. Ik ken beide partners vanuit eerdere zakelijke contacten. De VOF bestaat al enkele jaren maar is nooit dusdanig van de grond gekomen dat beide huidige partners daar goed van kunnen rondkomen maar dat is prima; beide partners hebben ook nog een eenmanszaak. Een van de partners (laten we zeggen partner A) heeft zo'n 8 maanden geleden besloten om zich volledig op de opbouw van het bedrijf te storten, heeft daarmee een vrijwel fulltime investering in uren gemaakt en heeft dus geen inkomen verdiend en heeft geleefd van de spaarrekening. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in een omzet van zo'n EUR 30.000 - 40.000 op jaarbasis en een aantal prospects. Deze omzet is afkomstig van contacten van beide partners, dus niet alleen van partner A. Partner B heeft nog andere inkomsten en is iets meer op de achtergrond maar heeft wel een uitstekend netwerk waar met regelmaat opdrachten uit zijn gekomen de afgelopen jaren. Goed, een wat lange context :-)

 

Ik werk nu een aantal maanden langszij, zonder dat ik de VOF overeenkomst heb getekend en gedurende die maanden krijg ik toch een minder prettig onderbuik-gevoel bij een aantal zaken:

  • Er is een schuld vanuit de VOF aan partner A vanwege niet opgenomen eerdere inkomsten van EUR 20.000. Dit is besproken en wordt gezien als een investering die ik doe omdat ik 'in een gespreid bedje' kom. Na een paar maanden langzij werken zie ik dat gespreide bedje eerlijk gezegd niet zo met deze omzet die uiteindelijk verdeeld moet worden over drie partners.
  • Partner A gaf recentelijk aan dat zij nog nauwelijks geld heeft om de VpB vanuit de eigen BV over 2023 af te rekenen; dat geld is in een verbouwing thuis gestopt. Dat heeft in principe niks met de VOF te maken maar het doet mij wel twijfelen aan de zakelijke beslissingen van partner A. 
  • In de uitgebreide VOF-overeenkomst staat een concurrentiebeding dat betekent dat ik niet aan soortgelijke opdrachten vanuit mijn eenmanszaak mag werken. Dat is natuurlijk lastig als de omzet van de VOF zo beperkt is, ook na een aantal jaren.
  • Partner A blijft met regelmaat benadrukken dat zij een flinke investering in tijd en geld heeft gedaan om de VOF 'een slinger' te geven en geeft de indruk dat zij daarmee de drijvende kracht achter de onderneming is. Dat brengt een bepaalde dynamiek met zich mee; zij is erg bepalend en sturend, maar tegelijkertijd ook behoorlijk wisselend en enigszins grillig in aan aanpak.

 

Kortom, ik twijfel of ik wil toetreden tot de VOF. Ik vind het prima en leuk om waar mogelijk samen projecten op te pakken en om daarnaast ook [onbetaald] een bijdrage te leveren aan de groei van de onderneming maar tegelijkertijd kost de samenwerking op een of andere manier ontzettend veel tijd die ten koste gaat van het uitbouwen van mijn eigen eenmanszaak. Heel benieuwd naar jullie inzichten! 

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/76767-wel-of-niet-toetreden-als-partner-vof/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 1

Welkom op HL 

 

Eerlijk gezegd zie ik op basis van jouw verhaal geen enkele, gezonde basis om toe te treden, voor zover dit al (volgens de bestaande vof-overeenkomst) mogelijk is.

 

Realiseer je dat in voorkomend geval ook jij na toetreding hoofdelijk aansprakelijk gehouden kan worden voor 100% van de schulden in de vof.

 

'Bij twijfel niet oversteken' lijkt mij hier van toepassing. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 1
(aangepast)
4 uur geleden, BMCBMC zei:

Kortom, ik twijfel of ik wil toetreden tot de VOF.

Vanwaar die twijfel?
Gezien de gegeven informatie rammelt het aan alle kanten  … niet doen.

 

Blijft op een afstand en zelfstandig samenwerken, en ik vraag mij af wie er wie nodig heeft.

Ik zie geen enkel voordeel om dit in de vorm van een VOF te doen.
Let op dat je voor opdrachten niet afhankelijk wordt van dit tweetal.

 

 

aangepast door Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

  • 1
4 uur geleden, BMCBMC zei:

Ik werk nu een aantal maanden langszij, zonder dat ik de VOF overeenkomst heb getekend

Wat betekent dat … voer je werkzaamheden vanuit je eigen eenmanszaak voor deze vof of werk je non-profit voor deze vof ???

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

  • 1

Ik zie een hoop nadelen maar wat is het voordeel? Het gezegde “bij twijfel niet doen” lijkt mij niet geheel onterecht.

 

Mensen openen VOFs na drie leuke meetings (in zijn algemeenheid, ik heb niet het idee dat dit bij jou zo is FYI) maar trouwen doe je ook niet zomaar met iedereen. En dat terwijl een VOF zonder goed contract vaak meer gevolgen kan hebben dan een huwelijke met huwelijkse voorwaarden. Ik ken zoveel rot verhalen van ruzie, problemen met uitkopen, belastinggeschillen, verschil van inzicht over bedrijfswaarde. andere wensen etc. Zelfs bij familieleden en beste vrienden. Dat betekent uiteraard niet dat er geen geslaagde vofs zijn, maar geeft wel reden om je extra goed af te vragen of dit het pad is dat je wilt bewandelen.
 

Een paar vragen:

Wil je opdraaien voor schulden bij iemand die verkeerde keuzes maakt?

Ben je overtuigd dat jullie werkethos hetzelfde is dat er bij jullie drieën onderling nooit gedoe komt om “wie harder werkt” en “wie meer geld zou moeten krijgen”?

Met allemaal een eenmanszaak: zal er nooit gedoe komen om wie welke klant vanuit waar behandeld en kunnen jullie exact scheiden en benoemen wat van wie is?

Is er in het contract ook een duidelijk exit plan (wat als iemand wil emigreren, vader/moeder wordt, een loondienst aanbod krijgt, overlijdt, minder wil werken, er onderlinge ruzie is)? 
 

Als 1 van deze vragen een nee oplevert zou ik nog meer reden voor twijfel hebben. 
 

In mijn bescheiden opinie is er voor jou maar 1 voordeel als je toetreden tot de VOF vergelijkt met samenwerken met hun via je eenmanszaak: bedrijfswaarde. Stel dat het bedrijf over 3 jaar voor een miljoen wordt verkocht krijg je als eenmanszaak niets en als aandeelhouder een percentage. 
 

Mijn advies is dan ook: maak een intentieovereenkomst. Spreek nu af wat er financieel nodig is om toe te treden en zet daar een handtekening onder. Ga een jaar “handelen” als vennoot, precies zoals je zou doen als je vennoot was. Enige verschil is dat je hun factureert wat je anders zou onttrekken. Spreek over een jaar af om met zijn drieën te evalueren. Iedereen nog steeds happy? Naar de KVK! Iemand nog steeds twijfels? Dan weet je genoeg.. 

 

Succes! 

 

 

  • 1

Drie partners in een VOF met alle drie een eigen eenmanszaak ernaast. Wat is voor alle drie het belangrijkste? De VOF of de eenmanszaak.

Met 30-40K omzet per jaar in de VOF zal de eenmanszaak misschien wel op de eerste plek komen, er moet toch geld binnen komen om van te leven. 

Ik zou dus gewoon als zzp-er blijven werken voor de huidige VOF.

  • 1
1 uur terug, DaMedia zei:

Drie partners in een VOF met alle drie een eigen eenmanszaak ernaast.

En ook nog eentje met een BV.

 

 

Het klinkt als een situatie waar ik niet als vennoot in zou willen stappen. Laat jezelf lekker inhuren vanuit je eenmanszaak in hun VOF en wordt niet te afhankelijk van ze.

  • 1

BMCBMC: eerste suggestie is om je forumnaam te wijzigen in iets wat niet te herleiden is naar jouw persoon. 

 

Verder hoop ik dat je met "langszij" niet bedoelt dat je al handelt of optreedt onder de naam van de VOF! Je wilt in dit stadium absoluut voorkomen dat iemand zou kunnen stellen dat de VOF met jou als vennoot al (mondeling overeengekomen) bestaat op grond van gedragingen.

 

Verder is die opmerking van vennoot A over de VPB 2023, die voor haar kennelijk minder belangrijk is dan haar huis verbouwen, echt een rode vlag. Het doet ook de vraag opkomen waarom zij kennelijk behoorlijke winst via een BV laat lopen, terwijl ze daarnaast ook een eenmanszaak heeft en ook nog vennoot in de VOF is. Liggen haar prioriteiten dan wel bij de VOF?!

 

En tot slot: er lijkt geen gelijkwaardigheid te zijn tussen A en B. En als A en B het daar over eens zijn omdat zij elkaar al langer kennen, dan wil je beslist niet partner C worden. Op vakantie gaan naar salou met twee vriendinnen maakt jou het derde wiel. Dan kun je op je klompen aanvoelen wie wiens kant kiest als er onmin ontstaat.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

  • 1

"Bij twijfel niet doen"

 

Dat is het adagium dat hier van toepassing is denk ik. Zeker gezien de hoofdelijke aansprakelijkheid, is dit echt een zakelijk huwelijk dat je aangaat. 

 

Wellicht kan je ook alternatieven bedenken, waarbij jullie goed samenwerken, en er wellicht sprake is van een commissie/profit sharing?

Verder: zelfs al lijkt dit de kans van je leven, zoiets komt zelden 'zomaar' langs. Als dit langskomt omdat je daar ook zelf hard voor gewerkt hebt, dan is de kans groot dat je later nog wel weer eens zo'n kans krijgt (bij een ander bedrijf oid).

  • 1

Dankjulliewel voor de snelle en goede reacties! Als ik het zelf zo teruglees: natuurlijk niet doen!

 

Ik ga nadenken over eventueel een intentie-overeenkomst, dat zou wellicht een goede tussenstap kunnen zijn. Maar dan inderdaad zonder de non-profit investering in tijd en aandacht die ik nu gedaan heb, Cosara. Dat geeft ook weer ruimte om mijn eigen praktijk/eenmanszaak verder uit te bouwen! 

  • 0
4 uur geleden, BMCBMC zei:

Ik ga nadenken over eventueel een intentie-overeenkomst,

Een intentieovereenkomst gaat echt alle plooien niet gladstrijken, en niet in de laatste plaats met voorwaarden die jij gehonoreerd wilt zien.

En wat dan … wil je als een politieagent dagelijks controleren of iedereen zich aan de overeenkomst gaat houden?

 

 

4 uur geleden, BMCBMC zei:

Dat geeft ook weer ruimte om mijn eigen praktijk/eenmanszaak verder uit te bouwen! 

Dat hangt er helemaal vanaf wat er in die overeenkomst wordt opgenomen, en nog belangrijker, welke deskundige jurist die overeenkomst heeft opgesteld.

 

Gezien de eerder gegeven informatie gaat deze VOF veel problemen opleveren.


 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 55 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.