Ga naar inhoud

SubRosa

Super Senior
 • Aantal berichten

  141
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door SubRosa

 1. Nou, vooruit dan, toch maar een aanvulling. Had niet gedacht dat belastingadviseur om meer zou vragen. - De populariteit van belastingvragen op HL (en daarbuiten), en van degenen die ze beantwoorden, is onbetwist. - Probleem blijft natuurlijk dat als je teveel leunt op externen (en je dus geen kennis en ervaring opbouwt) je altijd van deze lieden afhankelijk blijft. - Had ook niet verwacht dat mijn column de instemming van belastingadviseurs zou krijgen. Wist ook dat de aard van hun werk met zich meebrengt dat ze slecht tegen commentaar kunnen. Ja, wat kun je verder van belastingadviseurs zeggen? - Ze sluiten zoveel mogelijk aansprakelijkheid voor hun werkzaamheden en adviezen uit. Het risico blijft bij de (betalende) klant. - Ze kunnen niet zo tegen kritiek. Maar vroeger konden register-accountants en notarissen dat ook niet. En zie hoe deze beroepen veranderd zijn. Benieuwd of de tolerantiegrens van belastingadviseurs al iets opgeschoven is. Weet er nog iemand werkzaamheden of adviesvragen waarmee belastingadviseurs vaak de fout in gaan?
 2. Een beetje jaloers ben ik wel op belastingadviseurs. Ik was laatst op een 'fiscale actualiteiten'-avond van een landelijk netwerk en massaal waren ondernemers toegestroomd. Ze stelden beleefde vragen en gingen zeker niet met de inleiders in debat over hun adviezen en suggesties. Rolverdeling : de belastingadviseur, hoewel contactgestoord, weet het en de ondernemer neemt diens wijsheid in ontvangst. Hoe anders vergaat het de economisch adviseur, die uitgenodigd wordt om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Bijeenkomsten over economische technieken (werkkapitaal, activity based costing, prijsstelling enzo) worden slecht bezocht. Emoties en weerstand lopen hoog op bij economische advisering. Want om resultaten te verbeteren moet je zoeken naar oorzaken, naar oplossingen en de ondernemer moet het anders gaan doen. Dat alles raakt de ondernemer persoonlijk. Dragen belastingadviseurs nou zoveel meer bij aan resultaatverbetering? Het lijkt mij niet. Het is meer; een stap vooruit en daarna een stap terug. Laat ik wat voorbeelden geven van belastingadviezen met beperkingen. Je kunt gebruik maken van de faciliteit van versnelde (willekeurige) afschrijvingen. Dat levert een klein rentevoordeel op (je betaalt later belasting), maar de keerzijde is veel groter. Je afschrijvingskosten worden nu vertekend en je winst lager. Je jaarrekening geeft nu geen juist beeld meer van de werkelijkheid en dat kan problemen geven. Bijvoorbeeld als je voor financiering bij de bank aanklopt laat je een aantal jaren een lagere winst zien. Hetzelfde probleem speelt bij het schuiven met inkomsten naar een later tijdstip. Je wordt dan op een later moment afdrachtplichtig, wat een rentevoordeel oplevert. Maar ook hier zit een behoorlijk nadeel aan; je periode-resultaat geeft geen juist beeld meer van de werkelijkheid en dat beïnvloedt je oordeel en dat van de financier. Conclusie : Door gebruik te maken van allerlei belastingfaciliteiten ben je genoodzaakt naast je commerciële (echte) jaarrekening er een fiscale bij te houden. Dit 'dubbel'boekhouden is niet gratis. Ook allerlei imposante subsidie-percentages werken misleidend. Je krijgt bijvoorbeeld een energie-investeringsaftrek van 41,5% op energie-investeringen. Dat lijkt veel, maar als je het omrekent in euro's en relateert aan de werkelijkheid is het weinig. Bij een gemiddelde belastingdruk van 25% is de belasting-besparing maar ongeveer 10% van de investering. Op de totale kosten tijdens de levensduur van de investering dus te verwaarlozen. Omdat er voor allerlei genoten belastingvoordelen het risico van terugbetaling bestaat, wordt hiervoor op de balans een voorziening gevormd. En zo wordt in de loop der tijd de post 'te betalen belastingen' een hopeloos ingewikkelde post, die alleen de adviseur nog kan boeken en snappen. Dus wat moet je nou met belastingadviseurs? Gebruik ze, net als alles, met mate. Maar het liefst zo min mogelijk, want ze werken verslavend en zoveel verbeteren ze je resultaat nou ook weer niet op.
 3. Dit topic is bedoeld voor discussie over bovenstaand(e) evenement(en).
 4. Dit topic is bedoeld voor discussie over bovenstaand(e) evenement(en).
 5. Mijn tips : a. Stap een aantal modezaken binnen en stel je vragen, b. Bel de branche-organisatie c. Misschien kom je iets verder met bijgaand statistiekje. Vroeger had het CBS meer, maar helaas,
 6. Goedenavond, Met een minmaal eigen vermogen wordt het onmogelijk om het complex te financieren. Daarmee is aankoop onmogelijk. Echter de huidige eigenaar zal bij eventuele andere gegadigden ook tegen dit probleem aanlopen. Daarom kun je de huidige eigenaar twee mogelijkheden voorstellen : a. De financiering komt voor een groot deel van hem/haar en daarvoor betaal je rente en/of b. Je huurt het complex voor een af te spreken bedrag. Dit omzeilt het financieringsprobleem en maakt het uitsluitend nog een kosten-baten-uitdaging.
 7. Goede middag prvanvleuten, Graag van mijn kant de suggestie om een andere optie ook te overwegen; huren. Als je het pand aankoopt, kom je voor twee uitdagingen te staan; de hogere vaste lasten (vanwege de huisvesting) terugverdienen en de financiering rondkrijgen (die je nodig hebt vanwege de eenmalige hoge uitgave voor de aankoop). Als je huurt heb je alleen een maandelijkse huur-uitgave en geen financieringsprobleem. Volgens mij is het zelfs vrij normaal dat jonge bedrijven huren of leasen i.p.v. te investeren.
 8. Goede morgen, 1. Ik betwijfel of je de overwaarde van je hypotheek in kunt zetten als eigen vermogen. Niemand zal je hier een lening over willen verstrekken en de € 30.000 overwaarde is niet liquide. 2. Houdt ook rekening met de noodzaak van werkkapitaal, in dit gevak winkelvoorraad. Bovendien heb je in het begin hogere promotiekosten. 3. Het entreegeld moet - hoewel je het kan activeren en daarna afschrijven - waarschijnlijk in een keer betaald worden. Mijn schatting is dat je € 40.000 tot € 50.000 bij de bank zou moeten lenen. Dat wordt lastig, dus laat de franchisegever hier maar garant voor je staan.
 9. Kritische vraag ; Wanneer mag je een bijeenkomst hier posten? Deze post is toch gewoon reclame voor een bijeenkomst van een ondernemer op commerciele condities? Mag ik mijn bijeenkomsten hier dan ook plaatsen?
 10. Dag erik web, Mijn advies is de noodzaak om een grote voorraad aan te houden terug te dringen. Daarvoor kun je je leveranciers in de nabijheid zoeken, zodat de levertijd kort en de leverkosten laag zijn. Je kunt bijvoorbeeld tweewekelijks een bestelling plaatsen. Als je zelf minimale voorraden hebt, heb je ook weinig financiering nodig. Vergeet niet dat straks ook een deel van je financiering besteed zal moeten worden in debiteuren (tenzij ze contant betalen).
 11. Waarom wordt onderaan de pagina's zibb als partner genoemd, terwijl deze site er per 1 januari mee gestopt is ?
 12. Goedenavond, Ik vraag me af of jullie produkten geschikt zijn om via een webshop te verkopen. Het zijn vooral impuls-aankopen, die je moet kunnen zien en voelen. Ik zou in elk geval grotere foto's gebruiken en een levendiger omschrijving van de afzonderlijke produkten geven. Bovendien gebruiken jullie teveel meta keywords. Jullie produkten zijn zo verschillend dat het moeilijk is ze in de keywords te omschrijven. Probeer je produkten eens te verkopen via een shop-in-shop in een 'stenen' winkel zou ik zeggen.
 13. Wat jammer dat de discussie hier stopt. Ziet er naar uit dat promotie via Internet-kortingsbonnen nauwelijks rendeert. Kunst is om uit te vinden in welke gevallen het toch zinvol is. Ik denk dat je moet mikken op cross-selling. Je verkoopt extra diensten of produkten tegen je standaard-prijzen. Bijvoorbeeld drankjes en een nagerecht tegen normale prijzen, terwijl het hoofdgerecht met grote korting weggaat. Andere zinvolle toepassing lijkt me wanneer sprake is van overcapaciteit bij lage variabele kosten, bijvoorbeeld bij vliegreizen of bij hotelkamers. Extra opbrengst via Internet-kortingsbonnen is dan nog hoger dan de variabele kosten. Heeft iemand nog meer suggesties?
 14. Dag Berto, Je vraag is echt veel te lang, hoor. Ik stel een earn-in voor. Je leent het geld van de oude eigenaar/eigenaren en betaalt aflossing en rente terug in een tempo dat je aankunt. Is voor hen niet leuk, maar het zou kunnen dat ze weinig keus hebben. Het feit dat de bank je financiering weigert kan iets over jouw kredietwaardigheid zeggen, maar het kan ook betekenen dat ze de toekomst van je bedrijf laag inschatten. Vraag dit eens na. Kan leerzaam (en pijnlijk) zijn.
 15. Hallo DSchrauwen, Ik vind je concept niet zo sterk, omdat : - je hebt geen concurrentievoordeel. Concurrenten kunnen je concept probleemloos nadoen als het aanslaat, evenals Groupon-akties. - Kortingen van 20 % ofzo krijg je overal. Bovendien denk ik dat je je marktonderzoek niet alleen op higherlevel moet doen, maar vooral onder wijn-kenners en -kopers. Deze hebben natuurlijk al hun adresjes en het is zaak helder te krijgen wat je moet doen om aantrekkelijker dan deze te zijn.
 16. Goede middag pixels, Ik zou beginnen met een breed assortiment. Je volgt dan wat wel en wat niet loopt. Wat niet loopt (kleur en/of maat) bestel je niet meer na en verdwijnt stil uit je assortiment. Bovendien vraag ik me af of de investering in je voorraad wel een knelpunt is; Een klein item kost toch niet meer dan € 1 ? Groter knelpunt lijken me je marketingkosten.
 17. Dag pute, Als je Duitse klanten je IBAN- en BIC- code geeft kunnen zij gewoon naar je Nederlandse bankrekening betalen. De betaling gaat dan net zo snel en is net zo duur als een binnenlandse overboeking.
 18. Goedenavond, eBay zit tjokvol tthuiswinkeliers, die klein zijn begonnen en nu een grote online winkel hebben. Het concept 'store-in-store' wordt al breed toegepast in de online wereld. Ook ijsjesfabrikanten doen het door een vrieskist beschikbaar te stellen en deze exclusief voor eigen ijsjes te claimen.
 19. Goede middag, Ik ben op zoek naar onafhankelijke publicatie(s) over hoe je beter met betalingsverkeer kunt omgaan. Er is weliswaar een website www.allesoverbetalen.nl, maar die is vooral leeg of heel algemeen. Een publicatie van het HBD (HBD Monitor Betalingsverkeer 2010) is wel goed, maar vooral beschrijvend en geeft weinig advies. Kent iemand een goed boek (zoals je ooit een goed boek had dat electronic banking-systemen vergeleek) of een webpagina die vertelt hoe je efficient met betalingsverkeer kunt omgaan?
 20. Helaas blokkeren sommige banken de mogelijkheid om bepaalde betaaldiensten (zoals iDeal, acceptgiro-bijschrijvingen en incasso) op een particuliere rekening te gebruiken. De tarieven die bij deze betaaldiensten horen zijn niet opgenomen in de tarieftabellen voor die particuliere rekening. Misschien is een zakelijke rekening zonder roodstand-facilteit een optie.
 21. Vraag fiscaal advies. Inkomsten in een BV worden anders belast dan voor de IB-ondernemer. Wat het ook ingewikkelder maakt is dat je jezelf op de loonlijst zet. Ik zou een erkende belasting-adviseur vragen naar de beste fiscale constructie.
 22. Begrijp ik het goed dat er zowel een schuld van 82k aan een bank is als aan de andere aandeelhouder?
 23. Goedenavond, Het btw% voor inkoop is inderdaad 6 %. Maar (ik werk niet in de horeca) volgens mij gaat over de omzet 19 % btw. Waar die 30 % vandaan komt begrijp ik niet. Ik mis in je opzet een onderbouwing van de omzet. Dit zal zeker gevraagd worden, want omzetten zijn in de horeaca nog steeds problematisch; actuele trends vind je op de site van het CBS. Verder mis ik de prive-onttrekkingen in het overzicht. Slaan de personeelskosten op jou of is het echt een werknemer?
 24. Principles of Engineering Practice http://ocw.mit.edu/courses/materials-science-and-engineering/3-003-principles-of-engineering-practice-spring-2010/ MIT (Massachusetts Institute of Technology) laat zien hoe het moet. Van honderden vakken zet dit top-instituut het cursus-materiaal op het Internet. Engineering-cursus is toegespitst op zonne-cellen. Wat doen Nederlandse universiteiten?
 25. Vraag de eBay-verkoper om een factuur. Als potentiele herhaal-aankoper geven ze je die service wel.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...