Ga naar inhoud

Marije Miggiels

Legend
 • Aantal berichten

  252
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Marije Miggiels

 1. Dank voor het snelle antwoord, en dat op een zondag :) Moet er dan een geheel nieuwe vaststellingsovereenkomst komen of is een, door beide partijen, ondertekende aanvulling voldoende?
 2. Beste allen, Een collega ondernemer heeft al vele jaren een werknemer in dienst die hij heeft moeten ontslaan om economische redenen. Het ontslag is 1 augustus aangezegd door middel van een beëindigingsovereenkomst met een opzegtermijn van 6 maanden. Nu zijn er sindsdien weer een aantal opdrachten binnengekomen waardoor de medewerker 1 à 2 maanden langer in dienst gehouden zou kunnen worden. De vraag is of het mogelijk is om de opzegtermijn te verlengen en het ontslag dus uit te stellen, maar vooral wat hier de consequenties van zijn en hoe dit vastgelegd zou moeten worden om verdere verplichtingen te voorkomen. De werknemer heeft overigens nog geen zicht op een nieuwe betrekking, dus ook voor de werknemer zou het gunstig zijn om langer in dienst te kunnen blijven. Kan iemand inzicht verschaffen? Vast bedankt. Marije
 3. Sorry Jeroen, ik wil toch wel even helpen. Deze specifieke situatie heb ik nog niet gevonden namelijk. Kort antwoord op de vraag: ja dat mag als je aannemelijk kan maken dat de auto is aangeschaft voor de te starten onderneming. Je moest bij aanschaf dus al het doel hebben de auto voor het bedrijf aan te schaffen. Hou er rekening mee dat je aan het eind van het jaar weer een deel OB moet afrekenen als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
 4. Ik heb zelf ook weleens zoiets gefabriceerd en 1 van mijn klanten is er mee gaan werken. Jammer alleen dat zodra iemand begint met knippen en plakken, de hele boel in elkaar klapt. Daarbij is en blijft excell foutgevoelig. Ik zou toch iedere ondernemer aanraden met een boekhoudpakket te werken, zelfs voor de allerkleinsten.
 5. Kan het ipv met correctie achteraf niet ook 'direct'? Dus van een via prive-rek. betaalde telefoon/belkosten alleen dat deel opvoeren dat zakelijk is, zowel de kosten als daardoor ook de btw beide voor b.v. 50% ? Of is dat dan weer te simpel gedacht om op een dichtgeknepen oogje te mogen rekenen.. Je moet de (zakelijke) factuur wel in z'n geheel boeken, maar je kan wel direct de privé-correctie toepassen (je moet dan dus een extra regel toevoegen).
 6. Nee hoor, ook over niet gefactureerde omzet moet je BTW afdragen. Art 8 lid 1 en lid 2 van de Wet op de Omzetbelasting luiden als volgt: 1. De belasting (BTW) wordt berekend over de vergoeding. 2. De vergoeding is het totale bedrag dat ter zake van de levering of dienst in rekening wordt gebracht, de omzetbelasting niet daaronder begrepen. Ingeval ter zake van de levering of dienst meer wordt voldaan dan hetgeen in rekening is gebracht, komt in plaats daarvan hetgeen is voldaan. Eigenlijk vrij logisch, want anders zou je met je klant kunnen afspreken minder op de factuur te zetten dan hetgeen hij moet voldoen. Omzetbelasting ontduiken wordt dan vrij gemakkelijk en dat is uiteraard niet de bedoeling :) Je hebt gelijk.... niet alleen wat je gefactureerd hebt. Ik zie die € 10 echter als "fooi"/prijsverschil en voor zover ik weet, zit daarin geen BTW begrepen
 7. Dit is toch niet helemaal correct. Als de KOR wordt toegepast, kan er geen sprake zijn van betalen of ontvangen. Het eindsaldo moet dan 0,00 zijn. Omdat je in jouw rekenvoorbeeld over het gehele jaar een negatief BTW saldo hebt, pas je de KOR niet toe. De aangiftes zien er dan als volgt uit: Q1: 10 te betalen Q2: 20 te ontvangen Q3: 10 te betalen Q4: 30 te ontvangen Per saldo ontvang je dus €30,00. Als je de KOR toepast, moet je dit bedrag terugbetalen.
 8. even een kleine nuance aanbrengen... alleen bonnen zijn niet genoeg, je moet ook aantonen dat je de kosten zelf hebt betaald en dat kan alleen door te betalen met pin of een tankpas. Dat hoeft uiteraard geen zakelijke te zijn. ;)
 9. BTW draag je alleen af als je die gefactureerd hebt. Zelf de BTW uit de 10 euro "fooi" halen, is dus geen oplossing. De oplossing van Shetlaz1 is dus de juiste. Je boekt dan dus: bank 100 aan crediteuren 90 aan betalingsverschillen 10 crediteuren 90 aan omzet 75,63 aan te betalen BTW 14,17 succes!
 10. Het is optie c: BTW 0%. Zorg wel dat je het BTW-nummer van je opdrachtgever op de facturen vermeldt. Jouw opdrachtgever moet zelf de BTW aangeven in Duitsland.
 11. Nog een kleine toevoeging wat betreft de rabobank: de service is per vestiging verschillend. Ik ben erg tevreden, maar er zijn vestigingen waar de service minder is.
 12. Die conclusie snap ik niet helemaal.. Als je de telefoon zakelijk aanschaft, kan je de telefoon, het abonnement en de gesprekskosten aftrekken waarop je een correctie toepast op het privé gebruik. Die correctie op het privé gebruik geldt ook voor de BTW. Als je de telefoon privé aanschaft, kan je in principe alleen de zakelijke gesprekskosten aftrekken. (al wordt er hier en daar nog wel eens een oogje dichtgeknepen)
 13. In tegenstelling tot wat boven een paar keer beweerd wordt kun je je als bedrijf wel verzekeren tegen fraude. Kijk o.a. eens hier. Voor grote organisaties met veel inkomende en uitgaande geld- en goederenstromen is dat ook vrij gebruikelijk. Voor kleinere organisaties is het minder gebruikelijk: dat komt enerzijds door de kosten (de premies beginnen vanaf een paar duizend euro) en anderzijds door de eisen die de verzekering stelt aan de functiescheidingen (verdeling van taken en bevoegdheden) en controlemechanismen. Deze eisen - met name de functiescheidingen - zijn voor kleinere organisaties vaak ondoenlijk. Dat je je kon verzekeren tegen fraude van buitenaf wist ik, maar ook tegen fraude van binnenuit? Je zou een administratief medewerker alleen de basics kunnen laten doen en balans, winst- en verliesrekening ed kunnen afschermen. Als je zo groot wordt, dat het bedrijf een controler nodig hebt, ben je vaak ook al geen eenmanszaak meer en liggen die cijfers minder gevoelig. Ze worden dan tenslotte ook bij de KvK gedeponeerd en zijn dan voor iedereen in te zien. Het is ook net hoe bloot je met de billen wil/durft te gaan
 14. Ik zou zeggen: plan maar wat en ik ga m'n stinkende best doen om erbij te zijn. Wil die dorpsgekken nu wel eens "live" ontmoeten ;)
 15. Het starterskrediet is één, maar er bestaat ook nog zoiets als een startersperiode: Als je in de WW-zit, heb je mogelijkheid om 6 weken te onderzoeken of je wilt gaan ondernemen. Dit kan je aanvragen bij je werkcoach. In die 6 weken kan je onderzoek doen en een ondernemingsplan schrijven. Als je tot de conclusie komt dat je het ondernemerschap een kans wil geven, lever je je ondernemingsplan in bij het UWV. Zij beoordelen of er kans van slagen is (veelal doet je werkcoach dat en bij twijfel wordt er een derde partije op gezet). Als ze akkoord gaan, mag je vanaf het moment van bevestiging vol aan de bak gaan. Ja, er is inderdaad een addertje onder het gras, want deze startersperiode is alleen een optie voor diegenen die nog geen ondernemer zijn. Als jij jaren niet actief geweest bent met je eenmanszaak en de onderneming alleen berust op een inschrijving bij de KvK, zou ik dat gewoon voorleggen aan je werkcoach (tzt). Het is namelijk makkelijk te controleren (ze vragen gewoon de aangiften inkomstenbelasting op en dan zien ze je dat je niet voor winst bent aangeslagen). Over het algemeen ziet het UWV graag mensen aan de slag gaan, is het niet in een baan, dan graag als ondernemer. Soms zelfs te graag. Ik zie af en toe mensen het ondernemerschap in gestimuleerd worden, die het echt niet in zich hebben. Ik vind het wel apart dat het UWV niet over de startersperiode gerept heeft. Deze startersperiode is overigens niet gratis. Aan de hand van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar/de jaren dat je gebruik hebt gemaakt van de startersperiode, wordt jouw winst in die periode berekend. Daarvan kan je dan 70% van de winst afdragen aan het UWV met een maximum van de genoten uitkering in die periode. Eigenlijk is het dus ook een rentevrij krediet waar je mogelijk niets van terug hoeft te betalen. Volgens mij is hier al meer over geschreven op HL, maar mocht je meer willen weten, vragen staat vrij.
 16. Je zou dat dilemma nog kunnen omzeilen door voorbeelden te geven van door jou verbeterde teksten. Je wordt dan gevonden op 'fouten' van anderen. ;)
 17. In veel gevallen hebben de group-owners hier regels voor opgesteld. Vaak kan je je spam nog kwijt in de job-sectie. Wat ook nog een optie is: zet je netwerk aan het werk. Vraag hen om jou te helpen door jouw bericht door te sturen. Let wel: niet iedereen zal dit doen, maar alle beetjes helpen. Als je zo'n bericht stuurt, stellen mensen het over het algemeen op prijs als je wat meer vertelt dan alleen je spambericht plaatst en een vraag aan de ontvanger wordt vaak ook goed ontvangen. Zo stuurde ik afgelopen maandag een bericht naar al mijn linkedin contacten met als onderwerp "update". Ik vertelde over mijn nieuwe plannen die 1 juli gaan starten, vroeg ze om te reageren als ze iets te bieden/wensen hebben en mijn laatste zin was: "jij nog nieuwtjes?". Inmiddels heeft ruim 20% gereageerd en bij de koffie vanochtend (Open Coffee) werd ik door heel veel contacten aangeschoten. Misschien moet je ook gaan posten in andere dan HR-groepen, wie weet zitten daar ook geïnteresseerden, denk een beetje buiten de box. Een laatste tip: doe wat goed voelt ;)
 18. Met ZaakM gaat het goed, maar daarnaast heb ik eind vorige week doorgekregen dat een tweede onderneming ook gestart kan gaan worden. We (ik en een compagnon) zullen op 1 juli de 5e etage van het pand van het Brabants Dagblad betrekken en gaan daar onder andere trust, administratie, werkplekken (flexibel en vast, van verschillende formaten) verhuur, telefoondienst, postservice aanbieden. De onderneming gaat Trusthuis heten en ik kan nu eigenlijk al niet wachten tot het 1 juli is!
 19. Ik denk zeker dat je hierin gelijk hebt PJ. Productiebedrijven weten vaak heel goed de beste prijs/kwaliteit-verhouding te vinden als het om hulp/grondstoffen gaat, dat heeft ook directe invloed op de marge per stuk/staffel. Juist op de kosten van overhead is nog veel winst te behalen. (Het eerste niet uit eigen ervaring, maar op gevoel. Het laatste weet ik wel uit ervaring.)
 20. Eindelijk m'n inbox eens helemaal leeg! Heerlijk, wat een rust geeft dat. Daarnet ook nog eens een erg prettig gesprek gehad met een prospect onder het genot van een kop koffie in de tuin met een stralend zonnetje. Volgens mij gaat ie goed komen 8)
 21. Dat is erg korte termijn denken, Pieter. Op de lange termijn stijgt OG altijd in waarde, alleen al de grond trouwens.. Denk aan de oudjes die in de jaren '50 een huis kochten voor 10.000 GLD en het huis nu kunnen verkopen voor 2 euroton.. Het is zeker niet handig om iedere 3 jaar een nieuw huis te kopen, maar op de langere termijn... Wij hebben ons huis in april 2004 verkocht en ondanks de waardedaling van de afgelopen 2 jaar, hebben wij toch een overwaarde van dik € 25.000. Kunst, koper en zilver zijn ook erg veilig om in te investeren trouwens.
 22. Het is je dus toch gelukt om een leuke column te schrijven. Je vingers jeukten en de inspiratie kwam vervolgens kennelijk aanwaaien. Ik ben dan wel geen vader, ga ik ook nooit worden ;D, ben ook geen moeder trouwens (zou nog kunnen komen). Ook ik stoei weleens met het dilemma werken of tijd voor m'n man/familie/vrienden maken. De hele wereld gaat er inderdaad vanuit dat als je thuis werkt, je ook overal tijd voor hebt. Euhm, niet dus. Eigenlijk heb ik nu veel minder tijd dan toen ik nog in loondienst werkte, maar ik gun mezelf wel de vrijheid om m'n tijd zo in te delen dat ik van beide werelden volop kan genieten. Het aloude rollenpatroon klonk overigens erg goed door in je column: "mama zorgt, papa werkt" (ondanks je bakfiets ;) ). Gelukkig weten jouw kinderen wel wie op zondag het vlees aansnijdt ;)
 23. Toen mijn een na laatste column geplaatst werd, kreeg ik een berichtje van Mikky waarin me verteld werd dat mijn onderschrift (wie is ...) was ingekort in verband met toezicht op zelfpromotie. Ik had dit onderschrift geknipt en geplakt vanuit mijn profiel en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er anders neer had moeten zetten. Mijn antwoord was dan ook: "prima, wat mij betreft is een linkje naar het profiel van de CS eigenlijk al voldoende". Mikky zag wel wat in dat idee, maar dan moet de CS wel z'n profiel compleet maken. Het inkorten van de onderschriften is een goede start, inhoudelijke controle van de column zou een goede tweede stap zijn. Kennelijk is dat al wel de intentie, misschien moeten we het HL-team het voordeel van de twijfel gunnen en de tijd geven om hier een passende oplossing voor te vinden? Just my two cents ;)
 24. Als ik een tip mag geven: ga met verschillende administratiekantoren praten, schrijf voor jezelf op wat absoluut heel belangrijk is voor jou als je je administratie uitbesteed en kies dat de partij waar je het meeste vertrouwen in hebt. Daarnaast: begin op tijd met regelen, vaak wordt het vooruitgeschoven en als het dan écht tijd is om je OB aan te geven, is het nog een grote janboel en moet alles vlug, vlug. Vlug, vlug kost over het algemeen veel meer tijd (raar maar waar) dan goed bijhouden. Wat de planning van je administratie betreft: ik raad altijd aan om dat op een vaste dag in de week te plannen, bij voorkeur maandag, want op vrijdag staat je hoofd daar echt niet meer naar. Als je administratietijd in je agenda plant, loop je minder risico dat je toch even snel iets anders tussendoor doet. Even tussendoor is niet goed voor je zaken en ook niet goed voor de administratie (zeker bij mannen, want die kunnen toch niet multi-tasken? ;)). Succes :)
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.