• 0

Het ondernemersplan voor dummies.

Het eerste, grote struikelblok waar startende ondernemers tegenaan hikken, is wel het

ondernemersplan. Nu moet men opeens dat wat al weken, maanden en misschien wel jaren in het hoofd zit

op papier zetten en dan niet alleen de eenvoudige zaken zoals bedrijfsnaam en branche, maar ook de marketingstrategie en het financiële plaatje.

 

Gelukkig is er tegenwoordig internet en kan men veel informatie op het net vinden. Ik zeg wel veel, maar ik bedoel eigenlijk tè veel informatie. Tussen de tientallen websites is het moeilijk voor een leek het kaf van het koren te scheiden. Er zijn zelfs sites waarop complete ondernemersplannen worden aangeboden voor prijzen variërend tussen de 100 en 500 euro zonder dat die bedrijven enig onderzoek doen naar de haalbaarheid en geen rekening houden met de privé en plaatselijke

omstandigheden.

 

Ik moet bekennen dat ik zelf nog nooit een ondernemersplan heb gemaakt voor één van mijn ondernemingen die ik heb opgestart in het verleden. En met mij zullen er vele anderen zijn. Wie kent de succesverhalen niet van de nu geslaagde

ondernemers die op de bonnefooi begonnen zijn. Toch is het aan te raden een ondernemersplan te maken voordat je begint met je onderneming, al is het alleen maar omdat je zonder geen financiering krijgt. Ik heb door mijn deelname aan het HigherLevel forum gevraagd en ongevraagd al talloze ondernemersplannen in mijn mailbox mogen ontvangen met het verzoek “er even naar te kijken”.

 

Deze plannen varieerden van goed samengevatte plannen tot bijna boekwerken van 60 pagina's met een hoop onnodige informatie. Om uit te leggen hoe je het ondernemersplan moet maken, is niet mogelijk in deze

column, daar is een column te kort voor. Wel kan ik je een paar tips geven waar je rekening mee houden moet:

 

– Hou je ondernemersplan simpel, maak het goed en gedegen en hou het overzichtelijk, niemand zit te wachten op een boekwerk van 60 pagina's;

– Als je gebruik gaat maken van branchecijfers vermeldt dan altijd het referentie-adres, zodat de financier het evt. na kan trekken;

– Wees eerlijk over je financiële verleden en eigenschappen, men komt er toch wel achter;

– Ga met het financiële plaatje uit van een low-budget situatie. Een financier ziet liever dat je start met een 2de hands auto dan met de mooiste en duurste bestelbus die er is;

– Bezuinig op je vaste lasten: hoe lager deze zijn des te meer ruimte is er om je financiering af te lossen.

– Laat je ondernemersplan door meerdere mensen lezen. Zo voorkom je evt. fouten.

 

Mocht het niet lukken zelf het marketingverhaal of het financiële plaatje te maken, schroom dan niet en vraag hulp. Er zijn een paar gratis en bijna gratis organisaties die je kunnen helpen.

 

Als laatste tip: lees de reacties op deze column, er zullen vast waardevolle aanvullingen bijzitten.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik ben als starterscoach dezelfde mening als Rene toebedeeld. Helder en duidelijke taal (schrijftaal ipv spreektaal heeft de voorkeur). Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Probeer niet negatief te zijn in je concurrentie analyse, dit wekt argwaan bij bijvoorbeeld een finacieringsaanvraag.

 

Ik ben erg tevreden over business plan wizard; de banken waarmee ik werk hebben dezelfde mening. Dit plan kost ca 80 euro ex BTW, is volledig online en heeft een zeer makkelijk rekenmodule in het finaciele gedeelte. Alles rekent automatisch door, waardoor je geen financieel expert hoeft te zijn om toch een goede prognose en openingsbalans te maken. www.perportam.nl (en nee, ik heb hierin geen commercieel belang)

www.mkbduurzaam.nl de informatie site om concreet met Duurzaam Ondernemen te beginnen.

Link naar reactie
  • 0

Leuk verhaal maar vergeet niet dat het hier alleen om de cijfertjes / financiering gaat.... een plan is meer dan dat

 

Klopt, alleen heeft men de rest vaak aardig in orde maar blijft men steken in het financiele plaatje.

Misschien toch maar eens een flinke post schrijven en alle punten apart behandelen, aan de andere kant er staat al veel informatie op HL.

Link naar reactie
  • 0

Het ondernemersplan is het persoonlijke ondernemingsplan wat in het hoofd van de ondernemer zit, laten we het daar maar op houden! ;)

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

En dan heb je eindelijk je plan op papier staan, en dan ???

 

Niet alle, maar de meeste startende ondernemers hebben vooraf een plan gemaakt, waarin zij hun doelstellingen en de weg ernaar toe hebben vastgelegd.

 

Meestal wordt dat plan gebruikt om een financier over te halen om de nodige financiële middelen ter beschikking te stellen en als dat is geregeld gaat dat plan -als niet belangrijk voor mij en mijn bedrijf- direct de onderste lade van het bureau in om nooit meer het daglicht te zien.

 

Hierdoor word de waarde van dat plan onderschat. Dat plan was toch de basis om een bedrijf te starten ??, waarom dan niet gebruiken om de cijfertjes zoals Ruben die onlangs presenteerde met jouw uitgangspunten te vergelijken ?

Alleen dan ben je in staat om de ontwikkeling van je bedrijf te volgen en tijdig bij te sturen of indien noodzakelijk tijdig te stoppen met de bedrijfsvoering.

 

Het mooie van zo’n plan is, dat het geen statisch geheel is. Dat plan zal gaandeweg op diverse punten bijgesteld moeten worden, want de ontwikkeling van jouw bedrijf is een dynamische !

 

Als je je ondernemersplan op deze wijze gebruikt, blijf je zelf aan het stuur van je bedrijf en gaan de cijfers uit je administratie meer leven en is de kans van overleven ook veel groter m.a.w. de kans dat problemen jouw bedrijf gaan sturen wordt fors kleiner.

 

Waar ik nu zo benieuwd naar ben, in hoeverre ondernemers een business/ondernemersplan als oorsprong hebben gehad en daar gaande de ontwikkeling van hun bedrijf gebruik van hebben gemaakt, en daar hun voordeel mee hebben gedaan.

 

En in hoeverre ondernemers met problemen die plannen niet hebben gebruikt maar dat “lastig te maken plan” direct in het “ronde archief” hebben gemikt.

 

Link naar reactie
  • 0

Er is ook erg goede Amerikaanse software, zoek maar eens op 'business plan software' of zoiets.

 

Voordeel van dat soort software: je wordt door het hele proces heengeleid, zodat je niets over het hoofd ziet.

 

Nadeel: de output kan wat saai overkomen. Mijn advies zou zijn: maak zo'n plan met de software naar je keuze, en personaliseer de output (is meestal in Word).

 

Ik ben het deels met Rene eens over dat hele boeken vaak overkill zijn. Aan de andere kant is 1-2 A4tjes ook onvoldoende. Zorg voor een goede samenvatting (max 2 A4tjes) en onderbouw je businessplan in 5-20 pagina's met een duidelijke indeling. Geen blabla verhalen, maar een financier of investeerder wil wel je onderbouwing begrijpen voor je op gesprek mag komen.

 

Aan de cijferskant kan het goed zijn om met 3 scenario's te werken: de optimistische, de realistische en de pessimistische variant. Dat geeft ook vertrouwen aan de lezer dat je zaken op verschillende manieren bekijkt.

 

Tot slot: maak ook ondernemersplannen ook al doe je het niet voor een investeerder of financier!

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 2

Waar ik nu zo benieuwd naar ben, in hoeverre ondernemers een business/ondernemersplan als oorsprong hebben gehad en daar gaande de ontwikkeling van hun bedrijf gebruik van hebben gemaakt, en daar hun voordeel mee hebben gedaan.

 

Toen ik 2,5 jaar geleden met mijn compagnon een bedrijf starten was een ondernemingsplan eigenlijk niet nodig. we wisten immers alles al en als we meer omzet binnen haalde dan we kosten maakten, hadden we winst en konden we leuke dingen doen.(not) Shit, toen hadden we in eens een financiering nodig van de bank en met veel pijn en moeite hadden we in onze ogen een prachig plan. dik 20 pagina's! Zat ook cijfermatig goed in elkaar. gewoon een brok opportunisme om die financiering maar te kunnen krijgen. Oh ja, het ging toen nog goed met de economie en we kregen zonder veel moeite 40 k.

Vervolgens hebben we er nooit meer naar gekeken en met veel geluk onze toko draaiende kunnen houden maar vrijwel zonder enig inzicht in de toekomst.

Toen ik in december uit deze onderneming stapte en voor mezelf verder ging wist ik ook al lang dat ik het anders zou gaan doen. Nog voordat ik een financiering aan ging vragen had ik het plan al klaar. 8 pagina's ipv 20, maar ik ken ze uit mijn hoofd. Ik wist wat ik wilde, wat ik daarvoor nodig had, wat mijn kosten zouden gaan worden en wat dan mijn inkomsten moeten zijn. toen wist ik ook dat ik financiering nodig had alleen dit keer deed de bank veel moeilijker voor veel minder geld.

Maakte mij niet uit want ik kon bijna elke cent verantwoorden. De kick die ik had toen ik nu mijn financiering kreeg was veel en veel groter als toen. Niet omdat ik anders niet kon beginnen, maar omdat er vertrouwen was in mijn ondernemersplan.

 

En waarom ik je tekst nog heb gequote, Ik leg nu elke maand mijn werkelijke cijfers naast die van het ondernemersplan om te zien of ik op schema lig. Ik vind het een prima leidraad en eerlijk is eerlijk, ik heb niet alles 100% goed ingeschat en heb iets moeten bijstellen maar ik ben enorm blij dat ik het heb gemaakt en deze keer niet om die financiering te krijgen.

Ik adviseer dan ook iedereen om altijd een plan te maken. Dat is de leidraad van het voeren van je bedrijf.

 

gr ronny

 

 

 

 

 

 

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik heb mijn plan opgesteld via een cdrom van de KVK, alleen is dit al heel wat jaartjes gelden en weet ik niet meer of er ook een deel financieel in staat.

 

Ik heb het plan nooit hoeven gebruiken en zou om je eerlijk de waarheid te geven ook niet meer weten waar hij is. Inmiddels maak ik elk jaar, samen met mijn boekhouder, een financiele planning voor het komende jaar.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb mijn plan opgesteld via een cdrom van de KVK, alleen is dit al heel wat jaartjes gelden en weet ik niet meer of er ook een deel financieel in staat.

 

Ik heb het plan nooit hoeven gebruiken en zou om je eerlijk de waarheid te geven ook niet meer weten waar hij is. Inmiddels maak ik elk jaar, samen met mijn boekhouder, een financiele planning voor het komende jaar.

 

Wat is destijds voor jou de reden geweest om dat "eerste plan" op te stellen ?

Link naar reactie
  • 0

Waar ik nu zo benieuwd naar ben, in hoeverre ondernemers een business/ondernemersplan als oorsprong hebben gehad en daar gaande de ontwikkeling van hun bedrijf gebruik van hebben gemaakt, en daar hun voordeel mee hebben gedaan.

 

Toen ik 2,5 jaar geleden met mijn compagnon een bedrijf starten was een ondernemingsplan eigenlijk niet nodig. we wisten immers alles al en als we meer omzet binnen haalde dan we kosten maakten, hadden we winst en konden we leuke dingen doen.(not) Shit, toen hadden we in eens een financiering nodig van de bank en met veel pijn en moeite hadden we in onze ogen een prachig plan. dik 20 pagina's! Zat ook cijfermatig goed in elkaar. gewoon een brok opportunisme om die financiering maar te kunnen krijgen. Oh ja, het ging toen nog goed met de economie en we kregen zonder veel moeite 40 k.

Vervolgens hebben we er nooit meer naar gekeken en met veel geluk onze toko draaiende kunnen houden maar vrijwel zonder enig inzicht in de toekomst.

Toen ik in december uit deze onderneming stapte en voor mezelf verder ging wist ik ook al lang dat ik het anders zou gaan doen. Nog voordat ik een financiering aan ging vragen had ik het plan al klaar. 8 pagina's ipv 20, maar ik ken ze uit mijn hoofd. Ik wist wat ik wilde, wat ik daarvoor nodig had, wat mijn kosten zouden gaan worden en wat dan mijn inkomsten moeten zijn. toen wist ik ook dat ik financiering nodig had alleen dit keer deed de bank veel moeilijker voor veel minder geld.

Maakte mij niet uit want ik kon bijna elke cent verantwoorden. De kick die ik had toen ik nu mijn financiering kreeg was veel en veel groter als toen. Niet omdat ik anders niet kon beginnen, maar omdat er vertrouwen was in mijn ondernemersplan.

 

En waarom ik je tekst nog heb gequote, Ik leg nu elke maand mijn werkelijke cijfers naast die van het ondernemersplan om te zien of ik op schema lig. Ik vind het een prima leidraad en eerlijk is eerlijk, ik heb niet alles 100% goed ingeschat en heb iets moeten bijstellen maar ik ben enorm blij dat ik het heb gemaakt en deze keer niet om die financiering te krijgen.

Ik adviseer dan ook iedereen om altijd een plan te maken. Dat is de leidraad van het voeren van je bedrijf.

 

gr ronny

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is natuurlijk heel goed je financiële forecast te monitoren. Als we het plan weer wat breder trekken is het heel interessant om eens in de zoveel tijd te kijken hoe je alle plannen hebt uitgevoerd en welke niet. Deze ben je dan misschien 'vergeten' en kan je dan alsnog doen...

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Sancho heeft een hekel aan (ondernemings)plannen. Het is meestal erg droge stof over zaken die in de toekomst moeten gaan plaatsvinden en niet uitkomen. Een sprookje met verplichte goede afloop.....

 

Daar gelooft Sancho geen suikerbiet van. ;) en zijn ezel ook niet ;D

Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link naar reactie
  • 0

Frans is het niet met Sancho eens.

 

Zoals met zoveel dingen is de weg die je aflegt verhelderender dan het doel dat je bereikt.

 

Die weg ernaartoe dwingt je om je eigen , nog niet vastomlijnde, ideeen duidelijk te verwoorden.

Al schrijvende kom je tot de ontdekking dat er meer valkuilen zijn dan je in je hoofd bedacht hebt, dat er meer kansen liggen dan je gedroomd hebt en dat er meer bij komt kijken dan je verwacht hebt.

 

Laat je dat in je hoofd zitten dan is er een grens aan de dingen die je kunt overzien, en worden de grenzen van je plan ook nog eens makkelijk verschoven omdat je nu eenmaal een droom hebt, waardoor je wellicht verkeerde keuzes maakt.

 

Zet je idee altijd op papier, hoe beperkt ook, en werk het zo goed mogelijk uit. Laat het een ander lezen, al is het je oma van 80 die er 4 dagen over doet en vraag of ze snapt wat er staat. Of ze begrijpt wat je van plan bent.

 

Een ondernemingsplan is niet de heilige graal, het doel waar je naar op zoek bent, maar wel een TomTom die (een deel van) je routekaart bevat. incl. wegversperringen, snelwegen en ANWB-palen

 

Frans

 

*Die van mening is dat als Sancho zijn ondernemingsplan gortdroog vind, hij iets aan zijn schrijfstijl moet doen*

 

Link naar reactie
  • 0

Sancho heeft een hekel aan (ondernemings)plannen. Het is meestal erg droge stof over zaken die in de toekomst moeten gaan plaatsvinden en niet uitkomen. Een sprookje met verplichte goede afloop.....

 

Daar gelooft Sancho geen suikerbiet van. ;) en zijn ezel ook niet ;D

 

Otto is het ook niet met Sancho eens.

 

- Ten eerste hoeft het helemaal geen droge stof te zijn, het kan ook inspireren!

- Ten tweede is het prachtige toets om de volledigheid en validiteit van je eigen denken te toetsen.

- Ten derde kun je het nu in een gedegen vorm uitwisselbaar maken met anderen.

- En ten vierde helpt dat alles je juist om die toekomst realiteit te laten worden.

 

 

Nu nog jezelf aan je doelstellingen zien te houden...

 

 

 

Otto

 

Link naar reactie
  • 0

En dan heb je eindelijk je plan op papier staan, en dan ???

Meestal wordt dat plan gebruikt om een financier over te halen om de nodige financiële middelen ter beschikking te stellen en als dat is geregeld gaat dat plan -als niet belangrijk voor mij en mijn bedrijf- direct de onderste lade van het bureau in om nooit meer het daglicht te zien.

 

......

 

Het mooie van zo’n plan is, dat het geen statisch geheel is. Dat plan zal gaandeweg op diverse punten bijgesteld moeten worden, want de ontwikkeling van jouw bedrijf is een dynamische !

 

Als je je ondernemersplan op deze wijze gebruikt, blijf je zelf aan het stuur van je bedrijf en gaan de cijfers uit je administratie meer leven en is de kans van overleven ook veel groter

 

 

@Marco -> Uit het hart gegrepen.

 

Hier trouwens een link naar stukje software (webservice) dat ook die filosofie ondersteunt: www.planhq.com

Een soort projectmanagement op basis van het businessplan. En als je dat wilt kunnen investeerders of financiers gewoon meekijken. Ben wel benieuwd wat jullie er van vinden, ik heb nl. al eens contact met ze gehad voor een NL-versie.

 

 

Groet, Otto

 

Link naar reactie
  • 0

Ook ik ben het vanzelfsprekend niet met Sancho eens. Ik heb in mijn ondernemersplan een slotwoord toegevoegd ivm de financieringsaanvraag. Een beetje in deze context is het hele plan geschreven. Geen droge kost want de dame van de bank vond het hele plan prettig weglezen. Het is maar hoe je vindt dat je een plan moet schrijven en presenteren als het nodig is. Is het voor jezelf, mag het best droge kost zijn als het maar duidelijk is waar je naar toe fietst. Is het ook voor een financieringsaanvraag bestemd, zal het ook zichzelf moeten verkopen.

 

Mijn slotwoord van mijn ondernemersplan, voor de bank:

 

Met in mijn achterhoofd de ervaring die ik heb opgedaan met mijn vorige onderneming is het schrijven van dit ondernemingsplan een minder zware opgaaf dan het schrijven van het allereerste ondernemingsplan.

Vooral minder zwaar omdat het eerste ondernemingsplan wat ik ooit schreef zeker geen slecht plan was, maar wel met iets te veel opportunisme en met te weinig ervaring geschreven. Tijdens het schrijven van dit slotwoord denk ik aan mijn allereerste schooldag op het voortgezet onderwijs. Je pakt je nog naar leer ruikende schooltas die je met veel pijn en moeite volpropt met zo’n beetje alle boeken die je net hebt aangeschaft. Je zou er maar eens een vergeten. Je krijgt deze tas nauwelijks getild en hij blijft ook nog eens niet goed op je pakkendrager liggen. Na een dag jezelf een breuk te hebben gesjouwd en moe en uitgelachen thuis komt denk je, “dat nooit meer…”

De volgende dag ga je naar school met een rugzakje met de boeken die je echt nodig hebt, wat stencils en een paar schriften en zo maak je het schooljaar af.

Een mooi voorbeeld lijkt me om aan te geven dat een goed plan niet per definitie uit 20 hoeft te bestaan. Een visie, enthousiasme, wat opportunisme maar vooral ook een realistisch onderbouwd financieel plan. Een plan dat laat zien dat een ondernemer juist in de tijd van recessie moet opstaan. Niet bang zijn, maar knallen. En dat is wat ik ga doen! Met veel rust en vertrouwen doe ik een beroep op een financiering van jullie bank. Ik hoop dat deze bank met hetzelfde inzicht dit plan bekijkt zoals ik dat doe en ook ziet dat dit gewoon haalbare kaart is om de markt mee te bestormen.

 

groet, ronny

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Sancho heeft een hekel aan (ondernemings)plannen. Het is meestal erg droge stof over zaken die in de toekomst moeten gaan plaatsvinden en niet uitkomen. Een sprookje met verplichte goede afloop.....

 

Daar gelooft Sancho geen suikerbiet van. ;) en zijn ezel ook niet ;D

 

Tamelijk mee eens. :) En zo lang ik geen bank nodig heb sla ik ook niet aan het schrijven. Het bedrag wat wij jaarlijks kunnen toevoegen aan prive geeft aan of wij op de goede weg zijn en zo lang de v/w-rekening maandelijks positief staat vind ik het prima.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

Gerard heeft een aantal jaren geen ondernemersplan geschreven maar is er nu weer mee begonnen. Niet om geld van een bank te verkrijgen, puur voor mezelf. Waarschijnlijk mede ingegeven door geluiden over crisis enzovoort (en wat tijd over). En ik moet zeggen; zeer inspirerend. Ben weer enthousiast geraakt over mijn eigen bedrijf en de mogelijkheden die er nog volop zijn.

Als leuke bijkomstigheid is de nauwgezette begroting voor 2009, de kwartaalcijfers en de lange termijnvisie mooi meegenomen.

 

Kortom, voor mij werkt het.

www.tomeyenverstegen.nl ; www.thuiskantoor.nl ;

www.paardenboekhandel.nl

Link naar reactie
  • 0

...Een plan dat laat zien dat een ondernemer juist in de tijd van recessie moet opstaan. Niet bang zijn, maar knallen. En dat is wat ik ga doen! Met veel rust en vertrouwen doe ik een beroep op een financiering van jullie bank. Ik hoop dat deze bank met hetzelfde inzicht dit plan bekijkt zoals ik dat doe en ook ziet dat dit gewoon haalbare kaart is om de markt mee te bestormen.

 

Ben benieuwd, hou ons op de hoogte...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 203 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.