• 0

Advies overname webshop vraagprijs

(aangepast)

Wat een fijn forum. Ik heb er al op rondgekeken en heb al wat bruikbare tips op kunnen doen. Helaas kon ik geen antwoord op mijn vraag vinden.

 

Ik ben in gesprek om een webshop over te nemen. Het is een erg goedlopende webshop met internationaal bereik in een specifieke niche. Ivm geheimhouding durf ik de niche niet te noemen omdat het zo specifiek is. 
 

Nu is de vraagprijs 300k en dit bestaat met name uit goodwill. Nu heb ik wel zelf contact opgenomen met adviseurs en die schatten zo rond 200k qua waarde in. Dus als ik zou onderhandelen zou het wellicht rond het midden uitkomen. Ik heb wel wat eigen geld en het zou denk ik wel mogelijk zijn het met een lening te financieren. Maar de lening zal over nog best een groot bedrag zijn.

 

Mijn situatie is dat ik geen ondernemerservaring nog heb. Maar de eigenaar is wel bereid me zo lang als nodig te ondersteunen. 
 

Ik merk dat het overnamebedrag me best duizelt, ook al is het bedrijf het waard. Tegelijkertijd is het wel echt een heel goedlopende webshop met veel

potentie.
 

Op twee punten zit ik in tweestrijd en ik merk dat ik daar niet zo goed uit kom. Mijn vraag is of jullie daarin mee kunnen denken.

Een vraag is of je er als particulier goed aan doet om zo’n forse investering te doen, of dat ik beter kan kijken of ik zeg iets op kan zetten in die branche (daar zijn ook zeker mogelijkheden voor). Met een lening ben in namelijk de komende jaren wel voornamelijk an het afbetalen en hou ik weinig zelf over. Dat zou ik financieel overigens wel redden met het salaris van mijn partner meegerekend. 


Een andere overweging is dat het bij overname gelijk flink aanpoten is qua werkzaamheden. In die zin zou zelf iets beginnen een wat gelijkmatigere opstart zijn. Daarentegen heeft deze webshop wel hele mooie gewaardeerde merken in de handel en ook een aantal exclusiviteitscontracten. Wat dat betreft is het wel een mooie kans.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie visie hierop. Alvast bedankt voor het meedenken. 

 

 

aangepast door Dreamer22
Correctie zinsbouw
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 2

Welkom op Higherlevel.

 

Even checken: je wilt dus gaan gokken met het salaris van je partner en heel veel geleend geld, op iets waar je totaal geen ervaring mee hebt. En daar 50K teveel voor betalen. Ondersteund door iemand die een kwart miljoen euro belang heeft bij deze transactie. Klopt dat?

 

Advies: bekijk dit "buitenkansje" eens van een andere kant. Koop je hiermee winstgevende onderneming (een reële arbeidsbeloning en vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal), een drukke betaalde baan, of een hele dure hobby? Kun je jezelf permitteren de onderneming te verliezen, terwijl de lening wel gewoon moet worden afgelost? Wil je wel ondernemer worden? Misschien eens een experimenteren met ondernemen naast een betaalde baan? 

 


 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, Dreamer22 zei:

dit bestaat met name uit goodwill.

 

Goodwill is een begrip dat vaker wordt gehanteerd en meteen het moeilijkst op waarde te schatten is... (lees: wat de gek ervoor geeft), maar als jij nauwelijks inkomen eraan over kunt houden, is die goodwill veel te hoog.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Gast Wigbolt
(aangepast)

Ben je zelf al specialist in deze branche? Of wat voor inkomen zou je hier voor willen opgeven?

 

Als het een webshop is waar je zelf de mouwen voor moet opstropen en waar bovendien enig financieel risico aan verbonden is, lijkt het mij geen match. Je herhaalt heel veel verkooppraat.:winking-face:

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
9 uur geleden, Dreamer22 zei:

met veel potentie

Wanneer een webshop wordt afgestoten met potentie, betekent dat doorgaans: het stelt allemaal weinig voor, maar het kan misschien ooit nog wat worden. De huidige eigenaar kan of wil daar echter niet op wachten; het is dus aan jou als de koper om te achterhalen wat daarvoor de redenen zijn.

 

Quote

[,,,] Ook is er tot op heden sporadisch gebruik gemaakt van social media, iets waar wel potentie in ligt [,,,] Helaas door privé omstandigheden is de webshop (nog) niet uitgebouwd naar potentie. [...] Het uitgedachte concept is nog niet geïmplementeerd en er is potentie voor groei [...] wat op dit moment nog klein is maar wat nog veel potentie heeft met meer tijdsinvestering. [...]

Verder zou ik als starter zonder noemenswaardige ervaring in de webwinkelwereld wegblijven van alle K3-webshops: kids, kleding en kettingen.

Link naar reactie
  • 1
Op 23-5-2022 om 23:28, Dreamer22 zei:

Mijn situatie is dat ik geen ondernemerservaring nog heb.

 

Dan moet je niet beginnen met het overnemen van een bestaand bedrijf, al helemaal niet met geleend geld.

 

Als de wereld van webwinkels je leuk lijkt, dan kan je misschien beter beginnen met in dienst te gaan bij een bestaande webwinkel om ervaring op te doen. Er is een groot te kort aan personeel in onze branche dus dat is een goede manier om te leren hoe dat allemaal werkt. Of als je ervaring wilt opdoen met ondernemen dan kan je misschien naast je bestaande baan zelf iets opzetten. Dan is het risico een stuk kleiner.

Link naar reactie
  • 0

Als eerst bedankt voor jullie antwoorden!

 

Om op de eerste reply terug te komen. Die comment van ‘koop je een drukke baan’ heb ik ook onder een ander topic gelezen en het is iets wat wel bij me is blijven hangen. Ik heb een academische opleiding, een goed betaalde baan en werk nu 3 dagen in de week. Uitgaande van de huidige situatie haalt de eigenaar er als beloning evenveel uit als ik fulltime werk in mijn huidige baan. Een eigen onderneming is denk ik wel meer werk dan fulltime in loondienst. Als ik geld moet lenen en dat in  3 jaar wil terug betalen, hou ik per maand per saldo een paar honderd euro over. Ik kan natuurlijk langer lenen waardoor het bedrag meer uitgesmeerd wordt, maar dan betaal je natuurlijk veel meer rente, plus dat ik het qua tijdsduur te lang vind.  
 

De webshop zit in een branche die ik goed ken en waar ik inmiddels ook via de social media zelf een naam heb opgebouwd (hobbymatig). Ik kan we zeggen dat ik veel

kennis heb in deze branche. Ik heb marktonderzoek gedaan en de webshop staat internationaal goed aangeschreven en  ook door gesprekken met anderen uit het veld denk ik wel dat het stabiel is. 
De webshop is overigens 1 tak, maar er worden ook workshops georganiseerd die goed bezocht zijn. 

 

De webshop wordt verkocht omdat de eigenaar met pensioen wil gaan. De weg in de gesprekken is ook bijzonder gegaan. De eigenaar heeft namelijk zelf ook helemaal geen ervaring met een bedrijf verkopen. Eerst schatte ze 55k aan overname waarde in en uiteindelijk toen ze nader onderzoek is gaan doen met een adviseur is ze op 300k uitgekomen. 
Ik merk dat ik door dat proces ook mijn grens wat ben gaan verleggen en ik zit nu op een spoor van ‘laat ik iets moois lopen’ of is het eigenlijk onverstandig om zo’n groot financieel risico te lopen. 
 

Ik denk dat jullie antwoorden mijn idee wel onderstrepen dat het zonder ervaring een enorm financieel risico is en ik beter zelf wat naast mijn baan kan starten. 

 



 

 

 

Link naar reactie
  • 0
25 minuten geleden, Dreamer22 zei:

Ik denk dat jullie antwoorden mijn idee wel onderstrepen dat het zonder ervaring een enorm financieel risico is

Wat niet hoeft te betekenen dat je het niet moet doen, maar je er wel erg goed over na moet denken.

 

Het feit dat je de branche goed kent en er hobbymatig in bezig bent (en daarmee een naam hebt opgebouwd) is natuurlijk wel een groot voordeel t.o.v. dat zowel het ondernemerschap als de branche volkomen onbekend voor je zouden zijn.

 

De koopsom is cruciaal voor de omvang van het risico. Als de eigenaar van 55k naar 300k is gegaan, zou ik erg benieuwd zijn naar de cijfers van het bedrijf. Heb je daar al goed inzicht in? Is de omzet (en winst) stabiel? Dalend? Stijgend? 

De verhouding eigen geld versus geleend geld voor de koopsom is uiteraard ook van belang, kijkend naar het risico dat je een lening blijft afbetalen voor een bedrijf dat inmiddels is ingestort. 

 

Als de huidige eigenaar bereid is om je bij te staan, zijn er wellicht ook constructies mogelijk dat je een tijd met hem mee gaat lopen. Dan kun je kennismaken met de organisatie en ondernemerschap. Als jullie de koopsom daar (mede) van afhankelijk maken, heeft hij er ook baat bij dat hij zaken goed door laat lopen en overdraagt aan je.

 

33 minuten geleden, Dreamer22 zei:

Als ik geld moet lenen en dat in  3 jaar wil terug betalen

Voor een webshop moet je gemiddeld echt niet langer dan drie jaar willen afbetalen. Het is natuurlijk afhankelijk van de branche, maar het speelveld in e-commerce is zo veranderlijk dat de vlag er over drie jaar heel anders bij kan hangen.

Link naar reactie
  • 0
31 minuten geleden, Dreamer22 zei:

Eerst schatte ze 55k aan overname waarde in en uiteindelijk toen ze nader onderzoek is gaan doen met een adviseur is ze op 300k uitgekomen. 

Maar tegelijk zeg jij dat als je de koopsom ad 300k in 3 jaar terug wenst te betalen, dat je dan elke maand een paar honderd euro overhoudt. Kortom: de winst is ruwweg 100k per jaar. 

 

300k goodwill impliceert dat je als koper- NA aftrek van je eigen, redelijke, salaris - tussen de 50k en 100k winst zou moeten kunnen behalen. Je gaf hiervoor indirect aan dat de winst VOOR jouw salaris 100k is. Als een redelijk salaris (doe ik even bewust zuinig) 50k is, dan resteert 50k.

 

Dat impliceert een factor 6 (keer de winst) om tot de goodwill te komen. Dat lijkt me voor een webshop die als eenmanszaak gerund wordt van deze omvang een nogal forse waardering!

 

Wellicht doe je er goed aan om zelf ook eens de onderneming door te lichten en te laten taxeren

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Dreamer22 zei:

De webshop wordt verkocht omdat de eigenaar met pensioen wil gaan.

 

Belangrijker is de reden waarom jij dit zou willen?

 

Ik heb in dit soort kwesties nog nooit de werkelijke reden voor verkoop gehoord en toen ik zelf wat ter overname had, gaf ik ook een verbloemende versie van de waarheid... maar ik had wel werkelijk lopende, forse omzet die mee werd overgedragen, dus degene die mijn bedrijf kocht, had meteen een goede bron van inkomsten... dan heb je harde goodwill.

 

Verder eens met de calculatie van Joost.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Gast Wigbolt
Quote

Ik denk dat jullie antwoorden mijn idee wel onderstrepen dat het zonder ervaring een enorm financieel risico is en ik beter zelf wat naast mijn baan kan starten. 

Je kunt ook een bod doen wat aansluit op jouw persoonlijke situatie. Of een mede-ondernemer zoeken.

 

Wat mij als ondernemer verbaast, is dat je de omzet (een zekere omzet) als gegeven ziet.

 

Mvg,

 

Wigbolt

Link naar reactie
  • 0

Je zou het, juist doordat je de branche goed kent en er al hobby matig mee bezig bent en naam mee opbouwt ook anders kunnen zien. Wat als het geld dat je van plan zou zijn in een overname te stoppen, te stoppen in het ontwikkelen van je eigen webwinkel?

Zeker omdat die bestaande webshop nog potentie heeft, nog niet actief is op social media etc, kun je wellicht beter je tijd en geld investeren in je eigen webshop. Daar moet je dan sowieso van bijna 0 beginnen, of je nu met de bestaande shop of je met eigen shop begint. Misschien heb je door je eigen social media activiteiten zelfs al een voorsprong.

  

Wellicht kun je dit ook doen naast je huidige drie dagen werk, zodat je drie dagen inkomen hebt, en 4 dagen qua tijd in je onderneming kunt stoppen om het op te zetten.  

 

Let er ook op dat je voor iedere transactie een koper en verkoper nodig hebt. Dat zal ook zijn zijn met de verkoop van de webshop. In een niche markt kan het ook zomaar voorkomen dat er niemand hapt, zelfs bij een goede deal omdat er te weinig kennis en ervaring is om het risico te beoordelen bijvoorbeeld.. Dit hoeft dus niet, maar het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat je de enige overname kandidaat bent.  Als dat het geval is, kan de verkopende partij kiezen tussen zelf doorgaan, stoppen zonder overnamen, of verkopen tegen wat de enige bieder er voor over heeft.

Mocht je wel de shop over willen nemen zou ik dat ook meenemen met je onderhandel strategie. 

Link naar reactie
  • 0

Als beide partijen serieus zijn dan zou een inkijkje in de cijfers enige uitzicht kunnen geven op de potentie van de webshop. Wordt er winst gemaakt? Hoeveel kosten staan daar tegenover? Als je een maandje niets verkoopt en de kosten lopen wel door, kun je dat opvangen?

Op Sitedeals worden ook vele webshops met enorme winsten aangeboden. Weinig werk om tot een hele grote winst te komen. Dan vraag ik mij altijd af waarom ze de webshop verkopen. Met niets doen 20.000 euro verdienen zou ik niet snel verkopen.

In dit geval gaat de eigenaar met pensioen, als je niets doet stopt de webshop? Dan zet je dan een eigen webshop op, kost even iets om bekend te worden, maar contacten heb je al. Voor ene paar duizend euro ben je dan klaar.

Link naar reactie
  • 0
39 minuten geleden, DaMedia zei:

kost even iets om bekend te worden

Als de vraagprijs voornamelijk uit goodwill bestaat, zeg twee ton, dan kan vraagsteller nadenken of hij/zij net zoveel of meer goodwill kan creëren door in plaats daarvan zelf twee ton in een reclamecampagne te investeren voor een nieuwe webshop. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 193 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.