• 0

Vechten of falen?

Ik lees in de meeste topics veel terug over "vechtlust" en wat een goede eigenschap dat is van ondernemers. Maar op welk punt wordt je vechtlust je vijand, als je er bijvoorbeeld mee voorkomt dat je inzicht krijgt in je eigen situatie? In hoeverre ontneem je jezelf een soort "reality check" die je helpt maatregelen te nemen in plaats van door te modderen in een niet goed functionerende situatie? In hoeverre zijn we dan in staat een probleem te analyseren vanuit een hoger niveau dan waarop het speelt, zodat we het adequaat kunnen oplossen?

 

Volgens mij voelen mensen stoppen met vechten ook als "falen", en dat is een moeilijke kluif om te verwerken (of überhaupt onder ogen te zien).

Wat is "falen" dan eigenlijk? Zijn we bang om af te gaan, hebben we onszelf iets voorgespiegeld? Bestaat "falen" eigenlijk wel, of is het een vermomde zegen omdat het ons helpt bescheiden te zijn, te leren dat "winnen" ook een erg wankel concept is?

 

Ik las laatst ergens dat op Romeinse zegenwagens, als die terugkwamen van een succesvolle strijd, iemand naast de generaal stond om diegene in het oor te blijven fluisteren dat roem vergankelijk was, terwijl die gouden strijdwagen door een juichende menigte reed. Wie van jullie heeft ook zo'n stemmetje?

 

Ik ben benieuwd welke ondernemers zich een situatie voor de geest kunnen halen waarbij ze zichzelf voor de gek hielden met "doorvechten" en hoe het voor ze was om daarmee op te houden. Of een situatie waarin ze zich met vechten hebben vastgebeten en doorgezet en daarmee iets bereikt hebben.

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Volgens de taxonomie bestaan er slechts carnivoren en niet carnivoren. De mens is een carnivoor en dus moet in beginsel een ander levend wezen doden voor zijn eigen leven.

 

Natuurlijk niet waar. Carni slaat op vlees (Pizza al carne), buiten schijnen er nog andere dingen eetbaar te zijn.

Lees even: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vores

 

Mensen worden trouwens gezien als omnivores, net als de meeste beren.

 

Gr

Mark

 

Link naar reactie
  • 0

De mens is overigens het enige dier, dat zijn voedsel kan fokken en telen.

De zwarteweg mier (Lasius Niger) en de gele weidemier (Lasius flavus) bedrijven veeteelt en landbouw.

Ze kweken hun eigen voedsel.

Klopt,ook boomluis wordt door de mieren als vee gehouden voor de glucose. Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

Volgens de taxonomie bestaan er slechts carnivoren en niet carnivoren. De mens is een carnivoor en dus moet in beginsel een ander levend wezen doden voor zijn eigen leven. Hierbij moet hij een strijd leveren. Dus "oorlogvoeren" zit bij hem corticaal vast (hersensvlies). De ondernemer die voor zijn brood (sorry: vlees) strijdt heeft dat uit zijn evolutie meegekregen. De mens is overigens het enige dier, dat zijn voedsel kan fokken en telen.

Karel

 

Volgens mij niet helemaal juist karel, maar ook ik kan me vergissen hoor !?

onderverdeling is: carnivoor, omnivoor en herbivoor.

 

Ik ben van mening dat de mens bij de omnivoor ingedeeld mag worden, dat sommige mensen zich als carnivoor gedragen of kunnen gedagen, dat heeft de geschiedenis wel uitgewezen en behoren gelukkig tot de uitzonderingen.

Link naar reactie
  • 0

Klopt helemaal, de mens is - net als het varken - een omnivoor. Carnivoren hebben een korter darmstelsel, omdat de spijsvertering is ingesteld op het verwerken van eiwitten (spierweefsel = vlees). Herbivoren hebben juist lange darmstelsels om zoveel mogelijk voedingswaarde en energie uit het groenvoer te halen en de vezels over te laten. Omnivoren zitten er qua lengte globaal tussen in. Afwijkend is bijvoorbeeld de panda, die eet bamboe, maar zijn spijsverteringsstelsel is dat van een carnivoor.

 

Maar goed, waar ging dit topic ook alweer over?

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ok, dan hebben we nu een aangepaste indeling in de voedselketen: carnivoren (eten soms vezels om de darmen te reinigen) en niet-carnivoren, herbivoren (eten dan per ongeluk een insectje op, maar hebben een sterkere spijsvertering, dus beetje dierlijk eiwit erbij kan echt geen kwaad) en niet-herbivoren en dan nog iets er tussen in?

 

Nogmaals:

 

'Maar goed, waar ging dit topic ook alweer over?'

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Of heb je wel eens een koe de insecten uit het gras zien spugen.

Nee, maar katachtigen (behorende tot de Carnivoren) spugen het gras ook niet uit hun vlees 8)

 

De meest carnivoren hebben "kniptanden" om vlees te eten, met daarachter kiezen voor het kauwen van ander voedsel. Hierdoor hebben zij zich weten aan te passen aan het meest uiteenlopende voedsel, wat waarschijnlijk hun succes verklaart.

 

Waar de mens ECHT uniek in is, is het vermogen om topics te laten verzanden in (op zich best leuke) of topic onderwerpen. Maar sinds mijn "stick to the topic, or post in off-topic"-appèl werd weggekneusd als zijnde te schoolmeesterig zal mij dat uiteraard worst zijn ;D

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 1

Karel heeft natuulijk wel een beetje gelijk. Je hebt carnivoren en niet carnivoren. De laatste kan je weer onderverdelen in omnivoren en herbivoren. Vraag me af of er echte herbivoren bestaan. Of heb je wel eens een koe de insecten uit het gras zien spugen. 8)

 

In de groentelogie heb je twee groenten: Komkommers en niet komkommers.

Zo, is dat even lekker geclassificeerd? ;D

 

- -

Ik denk ergens wel dat je mensen op een ander niveau kunt indelen in gevers en nemers, en dat de mens daarin zijn puur dierlijke configuratie kan ontstijgen - hoewel er ook altruïstische dieren zijn, toch? Misschien kom je dan trouwens wéér bij die mieren uit, als ik het wel heb bouwen die bruggen van zichzelf, waardoor de rest van de kolonie kan oversteken en een aantal mieren de dood vindt in het water. Zo'n 'geistribueerde intelligentie' is toch wel iets fascinerends, als je moet constateren dat ze vee houden en bruggen bouwen ;-)

Link naar reactie
  • 0

 

Succes is natuurlijk niet af te meten aan de grootte van je bedrijf of de grootte van je auto. In Amerika hebben mensen vaak meerdere banen om die grote auto én de huur én de orthodontist en de gebitsbleker te betalen. Keeping up with the Joneses.

 

 

 

 

Doet me denken aan die fatsige Amerikaanse zakenman (laten we hem Bill noemen) die op vakantie was op een tropisch eiland. Hij ziet daar een lokale visser iedere middag om 14:00 uur zijn netten binnenhalen, zijn vis verkopen en een uur later zit die man voor zijn cabana gitaar te spelen voor zijn kinderen. Na een paar dagen kon Bill het niet meer aanzien en sprak de visser aan: "Hey, wat do you do nou zo the whole day?" De visser antwoordt: "Ik ga 's ochtends wat varen en een beetje vissen, als ik terug kom verkoop ik de vis, hou wat voor mezelf om 's avonds op de barbeque te leggen en intussen speel ik op de veranda wat gitaar voor mijn kinderen." "You doet het helemaal wrong." De visser kijkt hem verbaasd aan en vraagt om uitleg. Dit is natuurlijk kaasie voor Bill, dus die steekt van wal: "Kijk, if you nou gewoon elke dag een paar hour longer gaat vissen, dan verdien you twice as much." De visser snapt het nog niet helemaal dus Bill geeft hem een lesje zaken doen. "All the money dat you dan meer verdiend dan you now doet spaar je op en dan koop je een tweede boat. Ook die boat laat je een paar uur longer per day vissen, en all the money zet you op de bank. In no time heb je een derde boat bijelkaar. The first two boats zijn het moeilijkst bij elkaar te sparen, maar vanaf dat moment gaat het fast. Binnen the kortste keren heb je ten boats die for you vissen. Als je die ten boats hebt, then you call me en laat ik je overkomen naar New York. We brengen je company naar de stockmarket en met dat money you take over alle vissersboaten over waar you maar your hands op kunt leggen. Your company wordt bigger and bigger en na ten years verkoop je je aandelen en ben you RICH!!!!" Bill schreeuwt het uit van enthousiasme.

 

"En dan?" vraagt de visser. "Well, then ga je op een tropisch eiland wonen, een beetje varen, you gooit eens een lijntje uit om 's avonds een visje op de barbie te leggen, je speelt wat gitaal op je veranda......"

Link naar reactie
  • 0

Goed verhaal. Had mijn post al weggehaald omdat de discussie een heel andere kant opging. Geluk zit niet in de materiele zaken van het leven. Geef iemand een miljoen en hij is een jaar later weer even gelukkig of ongelukkig. Amputeer iemand zijn beide benen en na een jaar is hij weer even gelukkig.

Als ik het me het artikel en de uitslagen van het wetenschappelijk onderzoek dat hieraan gewijd is goed herinner duurt het effect zelfs maar drie maanden, zowel na positieve als na negatieve 'ingrijpende veranderingen'.

 

Link naar reactie
  • 0
Geluk zit niet in de materiele zaken van het leven. Geef iemand een miljoen en hij is een jaar later weer even gelukkig of ongelukkig. Amputeer iemand zijn beide benen en na een jaar is hij weer even gelukkig.

 

Wijze woorden, maar veel ondernemers blijven (zakelijk) succes verwarren met (persoonlijk) geluk. Ik ken er heel wat die zonder succes niet gelukkig (menen te) kunnen zijn, maar nog veel meer die al ontdekt hebben dat ze met succes niet persé gelukkiger zijn.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Amputeer iemand zijn beide benen en na een jaar is hij weer even gelukkig.

 

Over jouw stelling m.b.t. het materiële vs. geluk ben ik het eens, maar over die geamputeerde benen: 'hoe heet-ie, die geluksvogel?'

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Goed verhaal. Had mijn post al weggehaald omdat de discussie een heel andere kant opging. Geluk zit niet in de materiele zaken van het leven. Geef iemand een miljoen en hij is een jaar later weer even gelukkig of ongelukkig. Amputeer iemand zijn beide benen en na een jaar is hij weer even gelukkig.

Als ik het me het artikel en de uitslagen van het wetenschappelijk onderzoek dat hieraan gewijd is goed herinner duurt het effect zelfs maar drie maanden, zowel na positieve als na negatieve 'ingrijpende veranderingen'.

 

 

Heb het even voor je opgezocht. Onderzoek door Edward Diener, Universiteit van Illinois van 1989-2005, heeft het over 1 jaar. Heb net het boek "Ben ik dat" uit, hier staat het op blz. 307 Een aanrader trouwens.

 

http://boeken.vpro.nl/afleveringen/36096665/

 

In dit boek staat dat ons geluk vooral en wellicht zelfs alleen afhangt van het succes van onze sociale relaties. We ontlenen zelfs onze identiteit aan deze relaties.

Link naar reactie
  • 0

Je hebt carnivoren en niet carnivoren. De laatste kan je weer onderverdelen in omnivoren en herbivoren.

 

Sofiak zei het goed. Er zijn carnivoren (vleeseters) en herbivoren (planteneters). Dieren die allebei eten zijn omnivoren (alleseters). De mens is een omnivoor, net als alle primaten. Onze darmen zijn langer dan van een tijger maar korter dan van een koe.

 

Zelfs als je vegetarier bent ben je nog steeds een omnivoor :-)

 

Link naar reactie
  • -1

Lieve mensen,

 

Wees toch zo goed te begrijpen, dat volgens de taxonomie (indeling van de levende wezens) - geen herbivoren en geen omnivoren bestaan! (o.a. Linnaeus stond aan de basis van de taxonomie). Daar kan ik niets aan doen, dus doe het zelf als je dat wil veranderen. Carne - carni - carneval (vlees is troef, na het vasten) - al ik snap niet hoe de Engelsen aan "carnation" komen. Bovendien wijs ik jullie daarop dat er een correlatie schijnt te bestaan tussen de menselijke intelligentie en zijn status quo van (niet kieskeurige) carnivoor.

 

Overigens Norbert, (sorry) ik wist wel van die mieren, maar dat kwam mij niet goed uit. Een half jaar gelden heb ik een hele serie zendingen van National Geographic Channel - "Bugging with Ruud" (Kleipaste) - opgenomen en op DVD gebrand. Degenen die hierin geïnteresseerd zijn: wacht NGC komt binnen een jaar weer met dezelfde serie terug. Heel erg inzichtelijk en mooie beelden.

 

Hans wat dacht je van de volgende: Klaas wilde koster worden, echter hij was analphabeet. Dus kon niet. Hij begon uit zijn verdriet een autosloperij. Binnen een paar jaar werd hij miljonair. Om een of andere pensioenschema kwam de directeur van de bank bij hem en vroeg Klaas het papier te ondertekenen. Klaas deed dat met een dik kruis. De directeur riep geëxaleerd uit: U kunt niet eens schrijven en zo'n schitterend bedrijf. Wat was van U geworden als U kon schrijve? - Koster, was het korte antwoord.

 

Maar om bij de topic te blijven - vechten moet je - daarmee ben je (als carnivoor) geboren, je sterft vroegtijdig als je dat niet doet. Het is dus je eigen beschaving die je dan weerdhoudt van "smerig" vechten, dan wel nodeloos vechten omdat bij de andere dat pijn doet. Ik vecht het liefst abstract, tegen ongrijpbare grootheden (overheid, Spee, etc), dan tegen mijn medemens. Dan ben ik mijn agressie kwijt en en er blijft niets over tegen mijn buurman die zojuist heeft besloten met een hamerboor 2 uur lang gaten in zijn (en mijn) muur te boren. Ik ben liever Don Quichotte die zijn vechtlust tegen windmolens kwijt kan dan Hitler, Stalin of Mao Tjse Tung, Mugabwe, die veel levens eisten in hun vecht-o-manie.

 

Karel

 

Link naar reactie
  • 1

Wijze woorden, maar veel ondernemers blijven (zakelijk) succes verwarren met (persoonlijk) geluk. Ik ken er heel wat die zonder succes niet gelukkig (menen te) kunnen zijn, maar nog veel meer die al ontdekt hebben dat ze met succes niet persé gelukkiger zijn.

 

Daarom zegt een zeer succesvolle ondernemer als Richard Branson dan ook "Love what you do". Napoleon hill zei ook: "No man can succeed in a line endeavour which he does not like". Of dan je dan goed of slecht vecht, faalt of niet - je hebt vooral plezier in wat je doet. Ik vind nu niet alles even leuk van wat ik moet doen voor m'n bedrijf, maar ik ben 100% gelukkig met mijn bedrijf en ik vind het zo leuk dat ik na anderhalf jaar nog steeds op nieuwe en leuke ideeën kom. M'n eigen bedrijf inspireert me.

 

Wat overigens echt veel ondernemers fout doen, is veel essentiële facetten uit hun leven voor de zaak opgeven. Na een paar maanden zo te opereren vragen ze zich af waarom ze niet de beoogde koelbloedige geld-maak-machine zijn geworden. En dat heeft dan niets meer te maken met het feit of je werk je passie is. Allerlei emoties die normaal hun plaats hebben in het privé leven, zitten opeens in de zaak vermengd om maar een voorbeeld te noemen. Korte nachten en tonnen stress maken je zowat labiel. Echt, ik ben geen fan van de 9 tot 5 mentaliteit, maar je leven ontwrichten om 16 uur per dag werken is destructief. En ik kan me voorstellen dat de ondernemer die zich helemaal gekt werkt hard roept dat ie zo hard vecht voor z'n bedrijf. Ik heb daar zelf ook in overdreven geef ik toe. Ik probeer dat nu wat meer te doseren. Als ondernemer ben je je eigen bedrijf,of je nou in je eentje, met z'n tweeën of tienen bent. Als je niet in jezelf investeert en waakt dat je als mens aan je trekken komt, dan berokken je je bedrijf ook schade toe. Mijn zus herhaalt altijd: "Je bent zelf je grootste kapitaal." Uiteraard kun je weleens een drukke periode hebben, zoals een product lancering. En dan werk je misschien een maand als een gek tien slagen in de rondte. Maar, zoals ik een keer in een Google video over SCRUM (Agile programming) al hoorde - sustainable pace is het belangrijkste aspect van productiviteit. En nou is die niet voor iedereen hetzelfde, maar 24/7 doordrammen ain't no sustainable pace for sure.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou zeggen vecht een ronde extra om kampioen te worden. Want wat je geest bedenkt , kan je ziel bereiken. Luister naar je innerlijk gevoel. En laat je niet afleiden door stoor zenders.

 

Van mislukking naar mislukking en toch enthousiast blijven dat is succes!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Sancho vindt zowel Vechten als Vluchten succesvol gedrag. Vluchten is geen falen, maar in het geval van een grote (levens) bedreiging, de beste optie. De andere keuze zou wel eens de dood kunnen betekenen. Sancho vindt daarom dat vluchten niet gelijk gesteld kan worden aan falen.

 

Sancho gaat het nu ook de Don vertellen.

 

PS: dank voor Werner voor het ophalen van deze draad, want Sancho heeft kennelijk te lang in de wei liggen pitten

Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link naar reactie
  • 0

 

PS: dank voor Werner voor het ophalen van deze draad, want Sancho heeft kennelijk te lang in de wei liggen pitten

 

Helemaal mee eens.

 

Gezellig dat je weer wakker bent geworden Sancho. ;D

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 138 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.