• 0

De coalitie van VVD en PvdA wil zzp'ers flink extra gaan belasten

Aanbevolen berichten

  • 0

800.000 zelfstandige ondernemers! Als dat getal bekend is, zal ook bekend zijn welk economisch belang die groep heeft. Vrije denkers, uitvinders en harde werkers, die vooral graag zelf hun economische koers willen bepalen. En voor een groot deel is de oorzaak daarvan, omdat velen zich helemaal niet thuis voelen bij de economische koers die door overheden sinds midden de vorige eeuw is aangegeven. Die tijd hebben we immers achter ons gelaten. Dat er discussie komt is goed. De huidige overheid is zwalkende. Doet niets, kan niets en lijkt wel verlamd door logheid en gebrek aan visie. De opbouw van het aantal zelfstandige ondernemers is een logisch gevolg geweest van de afbraak van het vorige systeem, dat door allerlei, kosten regels en wetten (de gangbare betutteling) naar het verre oosten is gevlucht. De vraag is of die discussie nog een zinnige situatie kan opleveren en of onze overheid in staat is om zo'n situatie mogelijk te maken? Laten we hier eens alvast die discussie voeren en proberen die nieuwe zinnige situatie te ontwerpen. Of is het daarvoor al te laat???

Link naar reactie
  • 0

Kijk. Dat is nou interessant! Ik zal er eerst eens over gaan nadenken. Het woord "systeem" dat je gebruikte had ik vlak ervoor ook in gedachte. Alles hangt aan elkaar vast en zal als systeem moeten werken en zonder haperingen. En ook nog eens slagvaardig en competitief, zodat we er weer een hele tijd tegenaan kunnen. Er zullen wat heilige huisjes afgebroken moeten worden......

Link naar reactie
  • 0

Ik denk ook steeds na over bij welke politieke partij we dan moeten zijn. De VVD niet, die is niet liberaal en niet ondernemersgezind, die zijn alleen plat-conservatief. D66 zwalkt, en is te soft. En verder is er niks. Een nieuwe partij oprichten lijkt me ook niet de weg, dus wat overblijft is de politiek links laten liggen, of één van de bestaande politieke partijen in ons interesseren. Moet voor een partij toch interessant zijn om 800.000 kiezers plus aanhang erbij te krijgen?

Buiten de politiek om kan ook, maar dat vraagt heel veel georganiseer. Of we moeten een opiniestuk schrijven, misschien is dat wat. Dan in Pauw en Witteman of een ander praatprogramma de zaak toelichten, en er zo een soort beweging van maken.

Link naar reactie
  • 0

Je kunt natuurlijk zelf een organisatie oprichten, een netwerk, waarbij je dan niet een partij laat ontstaan maar wel invloed. Aangezien deze groep (zelfstandigen) nu verdeeld is en niet verenigd sta je minder sterk.

Actiegroep Ontstemde Zelfstandigen ofzo ;)

 

P.J. ik denk niet dat je heilige huisjes moet gaan afbreken maar gewoon zelf nieuwe dingen bedenken, je kunt het oude niet veranderen (dan was het al wel gebeurd) ... je ziet bijvoorbeeld al onderlinge dingen ontstaan, broodfondsen, enz. Dat kan op allerlei niveaus.

Link naar reactie
  • 0

 

Er zijn heel veel zzp'ers en andere ondernemers in ons land. Die moeten toch een vuist kunnen maken? Dat zijn toch wel 10 kamerzetels?

Op dit moment zijn de belastingen in Nederland hoog. De VVD is voor belastingverlaging omdat hard werken en ondernemerschap moeten lonen. Dit staat op de website van de VVD

Die Rutte kan het wel schudden, wanneer zijn er ook al weer verkiezingen?

Link naar reactie
  • 0

Je kunt natuurlijk zelf een organisatie oprichten, een netwerk, waarbij je dan niet een partij laat ontstaan maar wel invloed. Aangezien deze groep (zelfstandigen) nu verdeeld is en niet verenigd sta je minder sterk.

Actiegroep Ontstemde Zelfstandigen ofzo ;)

 

P.J. ik denk niet dat je heilige huisjes moet gaan afbreken maar gewoon zelf nieuwe dingen bedenken, je kunt het oude niet veranderen (dan was het al wel gebeurd) ... je ziet bijvoorbeeld al onderlinge dingen ontstaan, broodfondsen, enz. Dat kan op allerlei niveaus.

 

Het politieke probleem is immens geworden. Wij zijn helemaal geen vrije democratie meer. Ons systeem lijkt op een verkapt socialisme, waarin bepaalde krachten de hoofdrollen mogen vertolken. Ik denk dat we dat inderdaad (voor een deel) maar moeten accepteren. Er is echter (op grote schaal) iets veel ergers aan de hand. Heel veel mensen zijn ontevreden. En nu kunnen we zeggen dat we altijd wel ontevreden mensen zullen blijven houden, maar deze ontevredenheid slaat over in een gevoel van "in de steek gelaten zijn". Als er verkiezingen aan staan te komen gaan de politieke partijen ineens erg hun best doen om kiezers te paaien door ze te laten denken dat die kiezers toch belangrijk zijn. Na de verkiezingen wordt een een coalitie gevormd die dat geheel moet loslaten. En daar komt nu nog eens de situatie bij dat we zowat op een randje van faillissement staan. De kiezer kijkt ernaar en vraagt zich af waarom de overheid geen daadkrachtige hervormingen kan doorvoeren. De lasten stijgen en stijgen maar, terwijl er niets wordt gedaan aan b.v. het reorganiseren (digitaal hervormen) van de overheidstaken, het vereenvoudigen van het bestuurssysteem en het bestrijden van strijkstok-structuren in diverse sectoren. Daarnaast zal de overheid ook veel transparanter naar de kiezer moeten worden, zodat beter en duidelijker verantwoording wordt afgelegd voor het beleid.

 

Er zijn dus wel degelijk een paar heilige huisjes af te breken. Gemeentelijke taken e.d. dergelijke moeten worden gedigitaliseerd en van bovenaf gemonitored. Al die gemeentelijke her-uitvindingen en uitprobeerseltjes kosten bakken met geld en daar gaat een veel te groot percentage van over de schutting.

 

De eerder doorgevoerde privatiseringen, die alom (ook mede door de VVD) doorgevoerd zijn, onder het mom van kostenbesparing voor de burger, zijn op een fiasco uitgelopen. Dan moet je dat ook erkennen en ingrijpen. Maar ik ben bang dat hierin het samenspel tussen overheden en private bedrijven dusdanig is vastgegroeid en dat de doorvoering van de privatiseringen dusdanig ondeskundig zijn doorgevoerd, dat aanpassing en herstructureren erg moeilijk gaat worden.

 

Nederland heeft de laatste periode geheel achter Brussel aangerend. En voor een deel is dat goed geweest, maar voor een ander deel volg je alleen maar weer groter en logger bureaucratisch orgaan. Nederland zou misschien wel weer echt een gidsland kunnen worden en zijn eigen broek op kunnen houden, als er krachtig en open gereorganiseerd zou kunnen worden. Openheid naar de kiezers/burgers en geen gekonkel achter de schermen. Aantonen welke items aanpassing behoeven en waarom. Geen gekonkel en gepolder over kleinschalig beleid en de burger/kiezer weer het gevoel geven dat die overheid er voor die mensen is en niet voor "het systeem".

Link naar reactie
  • 0

Na de Partij voor de Dieren straks de Partij voor de Ondernemers?

 

Neuh, dat gaat niet gebeuren. Laten we vrij boud stellen dat er in nederland ongeveer 1 miljoen ondernemers zijn, tegenover 11 a 12 miljoen stemgerechtigden die geen ondernemer zijn. An sich is dat goed voor 13 zetels, maar wat heb je eigenlijk aan 13 zetels? Dat zou een partij zijn zo groot als cda, sp, d66 of pvv in de huidige kamer. En wat krijgen die nou eigenlijk voor elkaar, afgezien van opportunistisch eens een puntje meepikken door via de eerste kamer de coalitie te chanteren?

 

Vrijwel iedere ondernemer zal inzien dat met een vertegenwoordiging van 10% in de regering zitten een verspilling van tijd en een dozijn mensen is.

 

Vraag is wellicht op welke partij je als IB-ondernemer* dan wel moet stemmen. De VVD lijkt niet meer voor de belangen op te komen. Bij de linkse partijen moet je denk ik ook niet zijn als je ooit boven het maailveld uit wilt steken, en dan blijft er opeens akelig weinig over. Wat er over blijft is dan feitelijk sgp voor de christelijke ib-ondernemer en pvv voor de rest, al denk ik dat weinig ondernemers principieel voorstander van deze partijen zijn.

 

* Dit is wat ze feitelijk bedoelen met zzp'ers, mensen met een eenmanszaak of vof, maar geen bv. Of er sprake is van personeel is fiscaal niet relevant.

Link naar reactie
  • 0

Samengevat kun je stellen dat:

 

1.

Onze overheid heeft een mooi wetboek met daarin de Wet op de loonbelasting. In die wet zijn tal van regels opgenomen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, bijv. heffen van loonbelasting bij een verkapt dienstverband.

 

2.

De belastingdienst als handhaver en controleapparaat van die wet de middelen en mensen niet heeft om iedereen die buiten deze regels om zich presenteert als zelfstandige terug te roepen middels loonheffing bij de opdrachtgever en het afnemen van aftrekbare kosten en ondernemersaftrek.

 

3.

De overheid er dan maar gemakshalve voor kiest om het 'probleem' op te lossen door met een enorme zeis het gehele IB-ondernemers-landschap kaal te maaien, ongeacht wie ze daarmee raken.

 

Er wordt niet eens de moeite genomen om alternatieven uit te denken. Ouderwets militair denken: rekruut A faalt en het gehele peloton mag 25 kilometer marcheren vanwege het falen van rekruut A. En laten we nou net de overheid niet nodig hebben om eendracht onder ondernemers te creëren.

 

 

Dat gezegd hebbende, ga ik nog even rustig slapen. Voordat dit wetgeving wordt, zijn we nog wel wat verder.

 

Salut

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Gewoon de inkomstenbelasting afschaffen.

 

(utopie? het verschil in grootte collectieve sector 2006 <---> 2012, en dan heb je nog steeds een naar mijn mening idioot groot monster/baantjes carrousel)

http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/08/persbericht-lp-afschaffen-inkomstenbelasting-realistisch-scenario/

 

Zo simpel als de libertariërs het altijd maar stellen is het helaas niet. Bovendien omvat hun gedachtegoed iets heel anders dan alleen maar rekening te houden met ondernemers. Lees de website die je aanhaalt maar eens goed door.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Zo simpel als de libertariërs het altijd maar stellen is het helaas niet. Bovendien omvat hun gedachtegoed iets heel anders dan alleen maar rekening te houden met ondernemers. Lees de website die je aanhaalt maar eens goed door.

 

Ja klopt, het non agressie principe, NIETS kan onder dwang worden afgeperst/afgedwongen/opgelegd. Ik zie niet in waarom dat niet goed is voor ondernemERs (niet voor ondernemING)

 

Link naar reactie
  • 0

Als 1 partij zijn beleid kan voeren, dan gaat de rest altijd wel klagen. En als het een coalitie is gebeurd dat net zo goed ;)

 

Het vervelende aan de huidige coalitie is dat het twee tegenpolen zijn, waardoor hun beleid ook nog eens op kritiek kan rekenen uit de achterban van tenminste 1 van de coalitiegenoten.

 

 

Maar waar het allemaal om te doen was, was toch schijn-zelfstandigheid, een kleine minderheid van alle IB-ondernemers. Of de belastingdienst de middelen heeft om dat te controleren weet ik niet, maar het klinkt niet bijzonder moeilijk. Ik denk dat ze vrij gemakkelijk te vinden zijn: Ze zullen een vrij constante omzet hebben (vgl loondienst), dus ook een vrij vlakke hoeveelheid btw per kwartaal afdragen. Dat kan alvast opvallen. Bovendien zijn het ondernemers die het jaar ervoor in loondienst werkten, zonder een 'gat' ertussen waarin er nauwelijks inkomsten zijn. Met een beetje datamining moeten die toch echt te vinden zijn, en een supersimpele controle van de administratie legt het fictieve dienstverband bloot.

Link naar reactie
  • 0

Met een beetje datamining moeten die toch echt te vinden zijn, en een supersimpele controle van de administratie legt het fictieve dienstverband bloot.

 

Maar ambtenaren willen niets controleren dat is te "arbeidsintensief". Er waren toch plannen om 1600 werknemers (*) bij de belastingdienst aan te trekken. Controle op schijnzelfstandigheid werd toen nog niet genoemd. Dat heeft dan weer een slordige 500 ambtenaren extra nodig natuurlijk. En dan kun je zeggen dat je beter andere maai-regels kunt hanteren en deze 500 bezuinigen. Dat heet politiek >;(.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 97 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.