• 0

Update verplichte Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ)

Update verplichte AOV 19-02-2025

 

 

Opt-out bij verplichte zzp-aov stelt minister voor ‘dilemma

 

Het wordt voor de Belastingdienst en het UWV heel lastig om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen uit te voeren. Met name als er allerlei uitzonderingen zijn, zoals de Tweede Kamer wil. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet ‘keuzes maken’.

 

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is in gesprek met de Belastingdienst en het UWV over hoe de uitvoerbaarheid van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen. De twee uitvoeringsorganisaties hebben aangegeven dat de huidige opzet te complex is en dat er te weinig menskracht is. De minister zal dus keuzes moeten maken, in het bijzonder over de uitzonderingsopties (opt-outs).

 

(bron: zipconomy)

 

Wat is een opt out ook alweer?

Dat bepaalde groepen niet hoeven deel te nemen aan de verplichte Basisverzekering AOV (BAZ) die door Belastingdienst en UWV gaat worden uitgevoerd. 

 

Die groepen zijn onder andere:

* Agrariërs (die hebben namelijk al een onderlinge regeling)

* Erkend gemoedsbezwaarden

* Ondernemers die zelf al een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een private verzekeraar of UWV (dus niet alleen een broodfonds of schenkkring) hebben afgesloten voor een nader te bepalen peildatum

 

Wat betekent dit nu?

Dat de minister samen met UWV en Belastingdienst kijkt naar mogelijkheden om de uitvoering te vereenvoudigen, en dat daarbij de reële kans bestaat dat de opt out mogelijkheden komen te sneuvelen omdat ze volgens de Minister niet uitvoerbaar zijn: in dat geval dus verplichte deelname voor iedere ondernemer, ongeacht of deze al een verzekering had of niet.  Feitelijk is dat de terugkeer van de oude WAZ, maar met een beduidend lagere dekking.

 

Norbert Bakker,

Specialist arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en -voorzieningen 

Bestuurslid RADI AOV, de beroepsvereniging voor inkomensadviseurs

Lid werkgroep BAZ Adfiz, de branchevereniging voor verzekeringsadviseurs

 

- - - - - - - - - - - - - -

 

Update verplichte AOV 14-02-2024

 

De concept wettekst over de verplichte AOV wordt eind februari 2024 verwacht. De contouren daarvan wijken niet af van eerdere berichten: 

  • Verplichte verzekering voor alle IB-ondernemers en meewerkende partners van IB ondernemers, ongeacht  personeel of ook part time in loondienst
  • Iedereen wordt geaccepteerd (maar ben je bij start van de regeling ziek en werk je niet / heb je geen winst, dan krijg je ook geen uitkering) 
  • Wachttijd 1 jaar
  • Beoordeling arbeidsongeschiktheid op basis restverdiencapaciteit in ook andere beroepen (gangbare arbeid)
  • Uitvoering door UWV
  • Uitkering gebaseerd op 70% van je winst, met een maximum van 100% van het bruto minimum loon. Een lagere winst is dus een lagere uitkering
  • Premie 8% over je winst tot 100/70 van het bruto minimum loon (m.a.w. bij meer winst betaalt je geen extra premie) 
  • Er komt t.z.t. een opt out mogelijkheid: je mag je ook privaat verzekeren maar alleen als die dekking voldoet aan bepaalde minimumeisen waaronder uitkering tot AOW leeftijd,  geen medische uitsluitingen en minimaal dezelfde premie + solidariteitsheffing. De opt out premie wordt daardoor dus duurder dan de verplichte verzekering(!), maar biedt mogelijk wel meer dekking..
  • Voor ondernemer die nu al een AOV hebben of deze af sluiten vóór een nog nadere te bepalen deadline in (vermoedelijk) 2024, geldt een soepelere overgangsregeling : dit betekent dat die ondernemers hun mogelijk goedkopere AOV met eventueel bewust geaccepteerde uitsluitingen mogen voortzetten 

 

Voorbeeld tabel winst, uitkering en premie:

image.png

 

 

Daarna volgt er een internet consultatie en vervolgens zal de Minister de wet indienen met als doel de Wet uiterlijk begin 2025 actief te hebben om zo te kunnen voldoen aan de voorwaarden van het Europese (Corona)Steunfonds van 5 miljard Euro. 

 

Wil je meer weten over wat de verplichte AOV voor jou betekent en waarom het wellicht verstandig is om, als je nu nog geen AOV hebt, wel om je heen te kijken maar tegelijkertijd niet in de valkuil te trappen van spookverhalen van snelle online aanbieders met zogenaamd goedkoper premies? 

 

Luister dan naar de podcast : De verplichte AOV, wat moet jij ermee? die ik in samenwerking met Annemieke Postema (de AOV dokter) en de ondernemersacademie van ikonderneemhet.nl

heb opgenomen.

 

Norbert Bakker

 

 

 

 

- - - - - - - - - OORSPRONKELIJKE TEKST 03-04-2023:  - - - - - - 

 

 

Update verplichte AOV 04-04-2023

AOV1000.thumb.jpg.6a6732a1219f95e9d060a858ca654a10.jpg

“De verplichte AOV als 1000 dingen doekje”

 

Met de nieuwe “kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket” toont Minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip aan dat er vaart gemaakt wordt met de plannen voor  de Verplichte AOV. 

Het laat ook zien dat de verplichte AOV zo langzamerhand een oplossing lijkt voor vele problemen, een echt “1000 dingen doekje”. Hoe zat het ook alweer?

 

Waarom komt de verplichte AOV er?

Vooral omdat werkgevers- en werknemersorganisaties dat hebben afgesproken in het Pensioenakkoord (voor werknemers). Reden is de grote groep onverzekerde zelfstandigen die daardoor – naar mening van die organisaties – goedkoper kan werken en daardoor een oneerlijk concurrentievoordeel heeft ten opzichte van wel verzekerde werknemers.

Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over de stijging van het aantal ZZP-ers en de beperkte sociale bescherming van deze groep. Prikkels om van deze groep gebruik te maken moet worden verminderd (aanpak schijnzelfstandigheid) en sociale bescherming moet worden bevorderd.

Hiermee slaan werkgevers, werknemers en kabinet 4 vliegen in 1 klap: èn iedereen wordt verzekerd èn zelfstandigen hebben iets minder voordeel ten opzichte van werknemers èn het wordt minder aantrekkelijk om van loondienst over te stappen naar zelfstandigheid èn de Europese Unie is tevreden.

 

Waarom heeft de Minister nu haast?

Vooral omdat de Europese Commissie die verplichte verzekering als voorwaarde stelt voor het krijgen van 4.7 miljard Euro uit het Corona-herstelfonds. Voorwaarde is dat er uiterlijk in 2025 wetgeving wordt aangenomen in Nederland voor invoering van de verplichte AOV. En dus heeft de Minister nu aangekondigd de plannen begin 2024 in te dienen, zodat ze na het zomerreces behandeld kunnen worden en er op tijd – in 2025 – wetgeving van kracht wordt.

 

Wanneer komt de verplichte AOV er?

Alle voortgangsbrieven over wetgeving in 2025 ten spijt valt de invoering niet te verwachten voor 2027, maar het zou ook zo maar 2029 kunnen worden.

 

Wat is er straks verplicht verzekerd en wat gaat dat kosten?

De verwachting is dat je straks via het UWV een verplichte basis arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgt met:

  • Een wachttijd van 1 jaar
  • Een uitkering van 100% van het wettelijke minimumloon bij volledige arbeidsongeschiktheid (maar nooit meer dan 70% van het laatst verdiende inkomen / winst uit onderneming)
  • Bij blijvende arbeidsongeschiktheid wordt uitgekeerd tot datum AOW
  • Beoordeling mate van arbeidsongeschiktheid niet op het eigen beroep maar op restverdiencapaciteit in alle (dus ook andere) beroepen  
  • Een premie van circa 8% van de (tot 143% van het minimumloon gemaximeerde) winst, met een maximumpremie van +/- € 2.800,- per jaar

 

Voor wie is de verplichte AOV?

Hier komt de nieuwe voortgangsbrief met een kleine verrassing: er wordt nu gesproken over alle ondernemers voor de inkomstenbelasting inclusief de meewerkende echtgeno(o)te.

Dat betekent dat iedereen die als zelfstandige werkt vanuit een BV en voldoet aan de regeling aanwijzing DGA (lang verhaal kort: je kunt je eigen ontslag tegenhouden), in deze nieuwe plannen niet deel hoeft te nemen.

Iedereen die “resultaatgenieter” is  (geen winst uit onderneming heeft maar Resultaat uit overige werkzaamheden” ) hoeft ook niet deel te nemen aan deze regeling. Dat kan vooral voor part time ondernemers naast loondienst nog een optie zijn als (70% van) het  loondienstinkomen genoeg is bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

In tegenstelling tot eerdere plannen doet het wel of niet hebben van personeel als IB ondernemer niet meer ter zake, net als het gedeeltelijk in loondienst zijn, overige inkomsten (uit o.a. verhuur) of genoeg vermogen hebben: dat zijn allemaal geen redenen om niet mee te hoeven doen. Aanname is dat er nog wel een vrijstelling komt voor agrarische beroepen.

 

Een BV is dus een legitieme ontwijkmethode voor de verplichte verzekering ?

Ja, maar als je geen andere goede redenen hebt om over te stappen naar een BV zijn de kosten van die BV + verlies van fiscale voordelen (zelfs als die verder afgebouwd worden) al snel een veelvoud van de kosten van de verplichte AOV. Weet dus waar je aan begint en pas op voor aanbieders van BV-knutselconstructies.

 

Wat is de “Opt out” regeling

Opt-out is een regeling voor mensen die al een AOV hebben en deze willen houden. Of ondernemers die nog geen AOV hebben maar liever kiezen voor een private AOV via een verzekeraar dan de dekking via UWV.

Dat doen ze o.a. omdat de dekking ruimer is (bijvoorbeeld beoordeling op eigen beroep), het verzekerde bedrag hoger is en de dienstverlening van de verzekeraar royaler. Bovendien heb je bij je AOV ook de hulp van je adviseur bij wijzigingen en bij onverhoopte arbeidsongeschiktheid.

Wie gebruik maakt van de opt-out regeling hoeft niet deel te nemen aan de verplichte AOV en houdt zijn/haar eigen bestaande verzekering. Maar de Minister stelt wel een paar voorwaarden aan de opt-out:

 

A) De premie van de eigen AOV moet minimaal gelijk zijn aan de premie van de verplichte verzekering.

Dat houdt  in: als de verplichte AOV 2000 Euro kost dan moet de eigen AOV ook minimaal 2000 Euro kosten. Daarbij mag de eigen AOV wél veel ruimer zijn:  bijvoorbeeld een hoger bedrag. verzekeren of gunstigere voorwaarden hebben, of  voor vrouwelijke ondernemers: een veel royalere (én belastingvrije!) uitkering bij bevallingsverlof

 

B) De dekking van de eigen AOV moet minimaal gelijkwaardig zijn aan de verplichte verzekering.

Hier zitten een paar stevige adders onder het gras:

  • De verplichte AOV keer uit tot de variabele AOW-leeftijd, de meeste private AOV’s doen dat nog niet. dekkingen moeten daar dus op worden aangepast;
  • Dekkingen die veel lagere eindleeftijd kennen (bijv. zware beroepen of bewuste eigen keuze) zijn niet gelijkwaardig;
  • Dekkingen die niet alle oorzaken verzekeren (bijvoorbeeld  ex psyche dekkingen, ernstige ziektes en ongevallenvarianten) zijn niet gelijkwaardig;
  • Verzekeringen met 1 of meer overeengekomen uitsluitingen of uitkeringsbeperkingen zijn niet gelijkwaardig

 

De opt-out regeling is dus niet op iedereen van toepassing. Bovendien gaat iedereen met een private AOV een nog nader te bepalen solidariteitsbijdrage betalen ter compensatie van de zwaardere risico’s in de publieke verzekering.

 

Welke zelfstandige heeft voordeel van de verplichte AOV?

Het wordt in de discussie over de verplichte AOV nog wel eens vergeten, maar er is ook een (grote) groep ondernemers dat baat heeft bij een verplichte verzekering tegen een betaalbaar solidariteitstarief.

Dat betreft dan ondernemer die zich nu wel willen  verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid maar dat niet kunnen vanwege:

  • Leeftijd
  • Medisch verleden en/of bestaande klachten
  •  Lagere maximale eindleeftijd (met name zware beroepen)
  •  Hoge kosten (met name zware beroepen)

 

Is het handig of verstandig om te wachten op de verplichte AOV?

Als je nu verzekerd bent en je overweegt om je dekking te stoppen of drastisch te versoberen (bijvoorbeeld door de eindleeftijd te verlagen), dan zou ik nog zeker wachten totdat de spelregels van de opt-out bekend zijn.

Ook een overstap naar crowdsurance  of schenkkringen die uitkeren tot 68 of AOW-leeftijd in plaats van een AOV raad ik af totdat de wetgeving meer duidelijk is: crowdsurance is géén verzekering en voldoet daarom niet aan de eventuele voorwaarden van een opt-out.

Maar ben je nu nog niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, dan raad ik je vooral aan niet te wachten op de verplichte AOV.

4 tot 6 jaar onverzekerd rondlopen is onverstandig en met de opt-out krijg je mogelijk een (véél) betere dekking voor dezelfde prijs.

 

Samenvattend

  • De verplichte AOV gaat er komen, naar verwachting tussen 2027 en 2029;
  • Iedere ondernemer voor de inkomstenbelasting is verplicht verzekerd, tenzij je al een private AOV hebt - of er een afsluit - die voldoet aan de voorwaarden van de opt-out regeling;
  •  Het wel of niet hebben van personeel doet niet (meer) ter zake voor de verplichting;
  • Ben je nog niet verzekerd maar wel verzekerbaar, dan is wachten op de verplichte AOV echt onverstandig: sluit liever alsnog nu een AOV af.

 

Blijft het hierbij of komen er toch nog wijzigingen? Ik ben benieuwd wat zelfstandigen van deze plannen vinden en er nog ruimte is voor verbetering.

 

Norbert Bakker,

Specialist arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en -voorzieningen bij B2Bsure

Bestuurslid RADI AOV

 

Met dank aan (con)cullega's Marcel Bezemer, Annemieke Postema en Majan van Riessen voor het meelezen en de aanvullingen .

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Aanbevolen berichten

  • 0
Op 4-4-2023 om 13:38, Norbert Bakker zei:

 

Nee, de dekking is tot AOW leeftijd, dus de verzekeringsplicht ook.

Met een jaar wachttijd? Dus ook betalen als je er zelf nooit gebruik van kunt maken. (Hier spreekt iemand die 66 is bij invoering ;-) .) 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

  • 0
3 uur geleden, insparcom zei:

Met een jaar wachttijd? Dus ook betalen als je er zelf nooit gebruik van kunt maken.


Helaas correct; in tegenstelling tot private AOV’s (die de laatste 1 of zelfs 2 jaar premievrij zijn) betaal je voor de BAZ tot aan je AOW-datum, ook al heb je het laatste jaar geen recht of kans meer op een BAZ-uitkering. 

 

3 uur geleden, insparcom zei:

Hier spreekt iemand die 66 is bij invoering ;-)


Invoering kan zijn in 2027, 2029 maar het kan ook 2031 worden….

(En de/jouw AOW-datum zelf kan vanaf 2026 ook nog verder worden opgerekt…nog niets staat vast)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0
3 uur geleden, Norbert Bakker zei:

betaal je voor de BAZ tot aan je AOW-datum, ook al heb je het laatste jaar geen recht of kans meer op een BAZ-uitkering. 

 

Aanvulling:  dat is bij/voor werknemers niet anders: de WIA premie wordt ook daar geheven tot aan AOW-datum, ongeacht dat je 2 jaar voor je AOW geen recht meer hebt op WIA. Verschil is uiteraard wel dat de werknemer die kosten niet betaalt, maar de werkgever (maar je kunt ook zeggen dat het linksom of rechtsom uit de loonruimte van de werknemer zelf komt)

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0
Op 11-9-2024 om 15:54, Norbert Bakker zei:

Helaas correct; in tegenstelling tot private AOV’s (die de laatste 1 of zelfs 2 jaar premievrij zijn) betaal je voor de BAZ tot aan je AOW-datum, ook al heb je het laatste jaar geen recht of kans meer op een BAZ-uitkering. 


Dealtje sluiten met een private aov dan. Al moet die weer net zo veel kosten als de publieke, die vervolgens niks betaalt na de aow-leeftijd. 
 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

  • 0
12 uur geleden, insparcom zei:

Dealtje sluiten met een private aov dan. Al moet die weer net zo veel kosten als de publieke, die vervolgens niks betaalt na de aow-leeftijd. 

 

Als je nu niet de behoefte of noodzaak voelt om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, dan is afwachten tot/op de verplichte AOV voor 60-plussers vermoedelijk de goedkoopste (maar niet de veiligste!) keuze. 

 

Voor 63-plussers en ouder is er (vrijwel) geen keuze: private verzekeraars accepteren je niet meer. Wel kun je je aanmelden bij broodfondsen of schenkkringen (zoals Sharepeople of SamSamKring), maar dan is de uitkeringstermijn begrensd tot 24 maanden én zul je t.z.t. nog steeds verplicht moeten deelnemen aan de BAZ.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0

Vers van de pers: 

 

NSC noemt voorstel voor verplichte zzp-verzekering ‘onacceptabel’

 

Het mislopen van 600 Miljoen EU-gelden door de voorgestelde vertraging in het BAZ-wetsvoorstel is voor NSC aanleiding om alle met veel moeite bereikte compromissen over een duaal publiek-privaat stelsel met eerbiediging van ondernemers die al een AOV hebben, overboord te gooien.
Volgens dit voorstel wordt de BAZ gewoon WAZ 2.0 met een basisdekking voor alle zelfstandigen, inclusief DGA's.
Zo kan de invoering lekker snel, want kennelijk is ook UWV daar klaar voor 🙄

 

Link FD (met betaalmuur): https://fd.nl/politiek/1530580/nsc-noemt-voorstel-voor-verplichte-zzp-verzekering-onacceptabel

 

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 1
14 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Zo kan de invoering lekker snel, want kennelijk is ook UWV daar klaar voor 🙄

Het UWV dat ergens klaar voor is … 

Sprookjes - van Assepoester tot UWV - bestaan niet en iedereen weet het. 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

  • 0
(aangepast)

Jammer dat het artikel niet te lezen is. Misschien een andere bron beschikbaar?

 

Edit: er zijn meer websites die er melding van maken maar en vervolgens doorlinken naar het betaalde artikel.

aangepast door henkh
aanvulling
  • 0
5 minuten geleden, henkh zei:

Jammer dat het artikel niet te lezen is. Misschien een andere bron beschikbaar?

Gratis account aanmaken voor het lezen van 5 artikelen per maand.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

  • 0

Welk naampje er aan hangt, maakt mij niet veel uit, zolang je maar de mogelijkheid krijgt om zelf iets te kunnen afsluiten volgens voorwaarden die als ondernemer bij je past (binnen de wettelijke minima)
Ik zou als ondernemer toch echt niet zitten wachten op een partij als het UWV.

  • 0

En er vervolgens achterkomen dat je mailbox volloopt met reclame.

 

Voor mij speelt het allemaal niet meer. Mijn vrouw moet nog tot maart 2029 voordat zij aow krijgt.

 

Afhankelijk van het tijdstip van invoeren zal ze er ook nog aan meebetalen maar geen gebruik van kunnen maken.

 

Werken wordt dan minder leuk (rendabel :face-with-tongue:) en iets eerder stoppen leuker. Toch alvast de knaken maar gaan tellen.😉

  • 0
(aangepast)

Kwestie van een apart e-mailadres aanmaken.
Ik heb ook diverse e-mailadressen, vooral als je een e-mailadres deelt op een beurs of een vergelijkingswebsite.

Helemaal voorkomen doe je toch niet, ik denk dat ik per dag wel 10 e-mails krijg van Nederlandse bedrijven die onze kvk gegevens gekocht hebben en laten zien hoe fijn hun product wel niet is.

Maar ik vind het ergens ook wel fijn al die spam. Als mijn mail opengaat zien 10tallen mails en ik kan er zoveel meteen weggooien, dat opruimen geeft zo een fijn gevoel. De werkdruk is een stuk lager dan verwacht, heel misschien kan ik dan wel een keer alle e-mails afwerken. (haha grapje, dat lukte alleen tijdens Corona.)
Maar dit gevoel zal voor iedereen anders zijn.
 

aangepast door Jasper S.
  • 0
Op 13-9-2024 om 13:03, henkh zei:

Afhankelijk van het tijdstip van invoeren zal ze er ook nog aan meebetalen maar geen gebruik van kunnen maken.

Vind ik echt een van de meest vreemde zaken aan deze AOV. 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

  • 0

Update verplichte AOV 24-11-2024: 

 

Belastingdienst, UWV: wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen niet uitvoerbaar

 

Beide organisaties geven aan dat de uitvoering van het wetsvoorstel veel capaciteit vereist, waardoor inwerkingtreding op korte termijn niet realistisch is gezien de huidige capaciteitsproblemen.

 

Het UWV stelt dat invoering in ieder geval niet mogelijk is vóór 1 januari 2030 en “mogelijk ook niet in de jaren daarna als een wijziging van het (bredere) stelsel van arbeidsongeschiktheid uitblijft.” De Belastingdienst geeft geen oordeel over een mogelijke invoeringsdatum, omdat zij het wetsvoorstel hoe dan ook onuitvoerbaar vinden.

 

Terug naar de tekentafel

Minister Van Hijum schrijft in zijn brief aan de Kamer dat het oordeel “betekent dat ik de gesignaleerde knelpunten nader moet bestuderen.” Hij verwijst daarbij ook naar de vele negatieve reacties die zijn ingediend tijdens de internetconsultatie. In zijn brief maakt Van Hijum echter nog niet duidelijk welke aanpassingen hij precies overweegt.

 

(bron: Zipconomy)

 

Wat betekent het concreet? 

Dat de Minister de concept Wet BAZ niet in het eerste kwartaal 2025 gaat indienen, maar mogelijk pas in het 2e of 3e kwartaal.

De zogenaamde peildatum voor eerbiedigende werking van lopende AOV's zal daarmee vermoedelijk ook mee opschuiven van begin 2025 naar medio of eind 2025

 

Komt van uitstel afstel? 

Persoonlijke mening: dat hangt er nog maar van af.  UWV en Belastingdienst ageren vooral tegen de vermeende complexiteit van een premie die gebaseerd moet worden op de belastbare winst: die winst kan pas jaren later definitief worden vastgesteld, waarna correcties en naverrekeningen moeten volgen. 

 

De Minister kan ook besluiten om dát en andere knelpunten weg te nemen en te komen met een basisvariant waarbij de premie niet winstafhankelijk is maar een vaste nominale premie kent. In dat geval kan invoering vermoedelijk sneller. 

 

Wat is het alternatief?

Op dit forum weten de meesten dat wel: een vaak geopperde brede basisverzekering voor alle werkenden, zoals al eerder gesuggereerd door diverse partijen. O.a. het OCTAS rapport, stelt zo'n basisverzekering voor als 3e variant. 

 

Een ander alternatief uiteraard is niets doen, maar los van 600 miljoen EU gelden die Nederland dan niet ontvangt,  is het ook een verplichting vanuit het Pensioenakkoord. 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0

de belastingdienst werkt met voorschotten voor de ziektekosten, dat zou met de AOV toch ook kunnen? Zolang berekeningen maar niet door het UWV gedaan worden, dat is niet hun sterkste punt :face-with-tears-of-joy:

  • 0
7 minuten geleden, DaMedia zei:

de belastingdienst werkt met voorschotten voor de ziektekosten, dat zou met de AOV toch ook kunnen?

 

Zou kunnen, maar ze hebben de ICT capaciteit niet om het aan te passen (mede ook omdat ze alle ZZP-ers die ze daar voor nodig hebben niet meer als ZZP-er mogen inhuren) 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0
9 minuten geleden, DaMedia zei:

Zolang berekeningen maar niet door het UWV gedaan worden, dat is niet hun sterkste punt

Dat geldt niet alleen voor het UWV ...

Voorschotten zijn tijdelijke oplossingen voor rijk(s)rekenaren, die achteraf en met enige regelmaat zorgen voor miljarden meevallers dan wel tegenvallers.

... ik zou daar niet op vertrouwen.

 

9 minuten geleden, Norbert Bakker zei:

Zou kunnen, maar ze hebben de ICT capaciteit niet om het aan te passen (mede ook omdat ze alle ZZP-ers die ze daar voor nodig hebben niet meer als ZZP-er mogen inhuren) 

Onder druk wordt alles vloeibaar.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

  • 2
(aangepast)
Op 28-11-2024 om 16:42, Norbert Bakker zei:

Zou kunnen, maar ze hebben de ICT capaciteit niet om het aan te passen (mede ook omdat ze alle ZZP-ers die ze daar voor nodig hebben niet meer als ZZP-er mogen inhuren) 

Beleidsaccumulatie is een proces waarin overheidsbeleid en de handhaving daarvan steeds verder worden aangescherpt ten gevolge van ontwijkend gedrag van de doelgroep. Dit verschijnsel kan er uiteindelijk toe leiden dat het beleidsproces verstopt raakt.
 

Beleidsaccumulatie komt voor wanneer de doeleinden van het overheidsbeleid niet overeenkomen met de gedragsmotieven van de doelgroep.

aangepast door insparcom
Te snel op send gedrukt

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

  • 0
3 uur geleden, insparcom zei:

Beleidsaccumulatie is een proces waarin overheidsbeleid en de handhaving daarvan steeds verder worden aangescherpt ten gevolge van ontwijkend gedrag van de doelgroep. Dit verschijnsel kan er uiteindelijk toe leiden dat het beleidsproces verstopt raakt


Dank, zeer interessant!
 

Deze terminologie en toepassingsgebied kende ik nog niet, maar het fenomeen lijkt verrassend veel op dat van averechtse risicoselectie

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0
Op 28-11-2024 om 16:42, Norbert Bakker zei:

ze hebben de ICT capaciteit niet om het aan te passen (mede ook omdat ze alle ZZP-ers die ze daar voor nodig hebben niet meer als ZZP-er mogen inhuren) 

 

Ken je de Wet van Brooks?

 

Adding manpower to a late software project makes it later.

 

In grafiekvorm:

 

Screen-Shot-2023-03-29-at-7_38.19-AM.png.a52c235d43abbb239e0a861b695eec41.png

  • 0
Op 29-11-2024 om 21:45, Norbert Bakker zei:

Deze terminologie en toepassingsgebied kende ik nog niet, maar het fenomeen lijkt verrassend veel op dat van averechtse risicoselectie

 

Heeft er inderdaad wel iets van weg. Bestuurskundigen Frank Ankersmit en Paul Frissen noemen dit ook wel 'de tragiek van de goede bedoelingen': de onverwachte en schadelijke neveneffecten van beleid dat eigenlijk goed bedoeld was

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

  • 1

 

Update verplichte AOV 19-02-2025

 

 

Opt-out bij verplichte zzp-aov stelt minister voor ‘dilemma’

Het wordt voor de Belastingdienst en het UWV heel lastig om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen uit te voeren. Met name als er allerlei uitzonderingen zijn, zoals de Tweede Kamer wil. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet ‘keuzes maken’.

 

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is in gesprek met de Belastingdienst en het UWV over hoe de uitvoerbaarheid van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen. De twee uitvoeringsorganisaties hebben aangegeven dat de huidige opzet te complex is en dat er te weinig menskracht is. De minister zal dus keuzes moeten maken, in het bijzonder over de uitzonderingsopties (opt-outs).

 

(bron: zipconomy)

 

Wat is een opt out ook alweer?

Dat bepaalde groepen niet hoeven deel te nemen aan de verplichte Basisverzekering AOV (BAZ) die door Belastingdienst en UWV gaat worden uitgevoerd. 

 

Die groepen zijn onder andere:

  • Agrariërs (die hebben namelijk al een onderlinge regeling)
  • Erkend gemoedsbezwaarden
  • Ondernemers die zelf al een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een private verzekeraar of UWV (dus niet alleen een broodfonds of schenkkring) hebben afgesloten voor een nader te bepalen peildatum

 

Wat betekent dit nu?

Dat de minister samen met UWV en Belastingdienst kijkt naar mogelijkheden om de uitvoering te vereenvoudigen, en dat daarbij de reële kans bestaat dat de opt out mogelijkheden komen te sneuvelen omdat ze volgens de Minister niet uitvoerbaar zijn: in dat geval dus verplichte deelname voor iedere ondernemer, ongeacht of deze al een verzekering had of niet.  Feitelijk is dat de terugkeer van de oude WAZ, maar met een beduidend lagere dekking.

 

Norbert Bakker,

Specialist arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en -voorzieningen 

Bestuurslid RADI AOV, de beroepsvereniging voor inkomensadviseurs

Lid werkgroep BAZ Adfiz, de branchevereniging voor verzekeringsadviseurs

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

  • 0

Daar gaan we weer; financiën en Uwv komen mankracht tekort = dan sneuvelen zeer redelijke en wenselijke vrijheden voor ondernemers. 

 

Geen mankracht voor afwikkeling van pensioen in eigen beheer, stamrechten, lijfrentes, fiscale oudedagsreserve: weg ermee.

 

Geen mankracht om te handhaven op de zelfstandigheid van ZZPers: weg ermee. 

 

Geen mankracht voor controle op opt out AOV: weg ermee. 

 

In dit tempo werken we straks allemaal in loondienst of betalen we als ondernemers ons blauw aan verplichte premies voor regelingen die nog geen stuiver premie waard zijn

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

  • 0

De Staten-Generaal der Nederlanden (S-G NL) denkt dat men als enige overal verstand van heeft. Dus ook van (sociale) verzekeringen en de uitvoering daarvan en de S-G NL wil via het ministerie SZW vooral ook controle bij voorkeur tot op dossierniveau. Minister Eddy van Hijum is niet eens in staat om het UWV aan te sturen zoals we afgelopen week in het nieuws mochten vernemen.

 

Mogelijke oplossing? De S-G NL zou zich bezig moeten houden met enkel het raamwerk, en vooral niet met de uitvoering, en een wet aannemen op basis van het land waar het allemaal begon op het gebied van wetgeving op het gebied van arbeidsongevallen. Onze oosterburen (hyperlink). In 2019 betaalde een werkgever daar 1,14% bijdrage over de loonsom en zelfstandigen kunnen zich daar vrijwillig bij aanmelden.

 

Waarom doen wij niet hetzelfde maar laat alle IB-ondernemers verplicht deelnemen en laat de uitvoering voor wat betreft de werkenden over aan ziekteverzuimverzekeraars (en hun herverzekeraars), die nu toch al de eerste twee jaar voor hun rekening nemen, en arbodiensten waarbij als een werkgever/opdrachtgever aansprakelijk is dit verhaald kan worden op een verplichte werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (minimum verzekerd bedrag €5mio per aanspraak) zoals men dat in het VK hanteert?

 

Als alle werkenden deelnemen dan is er ook geen onderlinge concurrentie tussen werknemers, DGA's, zzp'ers en IB-ondernemers op kosten voor arbeidsongeschiktheid en komt niemand iets te kort, wordt de Overheid kleiner en kunnen werkgevers/opdrachtgevers en -nemers dat doen waar ze goed in zijn. Ondernemen!

 

Een dergelijke opzet zou ik me ook kunnen bedenken voor pensioenen. DGA, zzp'er of IB-ondernemer je kan en moet je aanmelden bij een (bedrijfstak)pensioenfonds of -verzekeraar en de premie is gelijk aan de bijdrage werkgever plus werknemer. Dan heb je ook daar een gelijk speelveld en wordt er niet op (arbeids)kosten geconcurreerd, maar op kennis en kunde.

 

Kwestie van de wet van de grote getallen. Hoe meer deelnemers hoe lager de kosten of premie.

 

Keep it simple, stupid!

Met vriendelijke groet,

 

Jeroen Kisters RPLU ARe

Adviseur juridisch risicomanagement, Risicodeskundige aansprakelijkheid & Getuige-deskundige Beroepsaansprakelijkheid

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 1120 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.