Cookies op HigherLevel.nl
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
basmeat
basmeat
Beste forum lezers,
Juni 2014 ben ik een levensmiddelen speciaalzaak begonnen als frenchise nemer.
Na 2 jaar onderzoek gedaan te hebben naar verschillende vestigings plaatsen en op deze plaatsen een uitgebreid VPO (vestiging plaatsonderzoek) te hebben laten uitvoeren door een door de franchisenemer aangesteld gerenommeerd onderzoeksbureau. Is er uiteindelijk een geschikte locatie gevonden.
De exploitatie begroting was rooskleurig met een wurstcase prognose van 17K per week.
Om het pand in te richten en te bevoorraden was 300k nodig, 220K gefinancierd door de bank, en 80 K eigen inleg.
1 Juli 2014 zijn we open gegaan, de eerste week waren er grote diepgaande acties gepland en zag het geheel er feestelijk uit. Een droom werd werkelijkheid.
Na een week de balans opmakend draaiden we 12K, dit was een teleurstelling maar het avontuur ging met goede inzet en moed verder. De maanden erna bleef de omzet echter achter en zakten we in de zomer tot 10K. We draaiden een verlies van 1250 netto per week.
Omdat de winkel een oppervlak heeft van 210 m2 verkoop oppervlak, en deze is ontworpen voor een minimale omzet van 17K per week, ging de eerste inlading al snel over de houdbaarheidsdatum, met als gevolg veel derving en dus een lage (benchmark)marge. Ook het percentage personeelskosten is gezien de omzet te hoog, daar deze ook berekend zijn voor de 17K omzet. De huur van 5 K in de maand stond ook niet in verhouding met 12K omzet.
De franchisegever kwam over de brug met een bedrag van 25K voor extra reclame en acties (als alonge vooraf opgenomen in de franchiseovereenkomst.
In 2015 hebben ze nog eens de liquiditeit aangevuld met 60K. Het voelde als pappen en nathouden, ook de franchisegever wist blijkbaar niet wat ze er mee aan moesten, en reageerde zeer laks met het aanreiken van verdere oplossingen. Alles is door ons (met veel vertraging van franchisegever kant) uit de kast getrokken om de omzet te verhogen.
Het begon erop te lijken dat het VPO niet goed was uitgevoerd, mede doordat er in de buurt een concurrent zit in de zelfde tak , die al 20 jaar bestaat met al 10 jaar een webwinkel waaraan onze franchisegever nota bene ook levert. Deze concurrent die op enkele km afstand zit is niet opgenomen in het VPO. Na enig onderzoek zal deze concurrent in ons verzorgingsgebied rond de 10K per week afzetten.
Afgelopen Mei hebben wij opnieuw een prognose onderzoek laten doen waaruit bleek dat een omzet van 13,5 K gemiddeld per jaar haalbaar zou zijn en met advies om weer rond de tafel te gaan met de franchisegever.
Enkele acties die hier op volgden:
-Franchisegever en wij zijn na lang aandringen rond de tafel gegaan met de verhuurder van het pand, wij hebben dit in mei meteen bij de franchisegever neergelegd, dit heeft na veel aandringen uiteindelijk geleid vorige week op 10K huur korting/jaar .
- Personeelsbezetting werd nog verder teruggeschroefd, ik ging naar 60 uur per week op de vloer en daarnaast nog administratie, de bezetting op de vloer ging naar minimaal 2. Soms stond ik alleen in een winkel waar service onze kracht is.
-Assortiment werd verder versoberd om derving tegen te gaan.
Nu 2,5 jaar verder schommelt de omzet nog steeds tussen de 11K en 13K per week. Als je de index berekend met voorgaande jaren hadden we wel steeds een index van rond de 105, langzame groei dus. Ook al is het kleine groei, dit gaf moed!.
Afgelopen oktober heeft de franchisegever aangegeven dat de schuld bij deze niet verder mag oplopen, omdat volgens hun de marge in onze winkel ver achter blijft op de benchmark. Door de franchisegever werd geopperd om een detective op ons personeel te zetten want ze zijn van mening dat onze marge zo laag is omdat er fraude word gepleegd. Ook mag de schuld niet verder oplopen zolang hun accountant (die er inmiddels bij is betrokken) dit lek niet boven heeft.
Begin deze maand heeft de accountant uitsluitsel van fraude gegeven, en aangetoond dat de marge zo laag is door de hoge derving als gevolg van verhouding verkoopoppervlak/behaalde omzet.
Door het bevriezen van krediet kunnen we minder bestellen met als gevolg dat de winkel steeds meer lege schappen vertoond. Vanaf die tijd loopt de indexering achter en halen we geen 100 meer tov eerdere jaren, de omzet gaat achteruit!
Aangezien de franchisegever in mijn ogen nu langzaam de keel van de winkel aan het dichtknijpen is moet ik nu stappen gaan nemen.
Welke stappen dit zijn zou ik willen vragen aan (ervarings)deskundigen op dit forum.
Met andere woorden, zijn juridische stappen met als argument dwaling in het vpo een zinvolle stap?
Let wel, mijn droom is nog steeds deze deze prachtzaak, en daarom zou ik er graag met de franchisegever uit willen komen.
Groet, een ondernemer in het nauw.
Link naar reactie
Aanbevolen berichten
25 antwoorden op deze vraag