Ga naar inhoud
Geplaatst:

Cook

Hallo,

 

Vele mensen proberen een zelf bedacht recept te verkopen aan producenten met alle valkuilen (zoals ik die hier gelezen hebt) van dien. Dat gezegd hebbende het volgende:

 

Er is een zeer grote fastfood keten die gefrituurde kip verkoopt volgens een origineel recept. Ik denk dat de meeste wel weten welke keten ik bedoel. Jaarlijks hebben zij met dit originele recept een wereldwijde omzet van zo'n 20-23 miljard dollar.

 

Mijn vragen: stel dat ik het recept na vele jaren met veel trail and error uiteindelijk tot in detail gekraakt zou hebben waardoor ik een exacte kopie in zowel smaak, geur en structuur kan reproduceren:

 

- wat is zo'n recept dan waard?

- aan wie zou het recept dan verkocht kunnen worden?

- welke zakelijke valkuilen zijn er dan?

- wat zouden jullie dan doen?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties!

 

Featured Replies

Geplaatst:

David Brinks

Zo te lezen zit er automatisch auteursrecht op recepten, dus dan kun je niet zomaar dit recept verkopen.

Ik doe als (SEO-)copywriter leuke klussen voor leuke bedrijven: http://www.hardcopy.nl.

Geplaatst:

mmint

Eerst maar een vraag aan jou: wie zou er geïnteresseerd zijn in jouw Kip-Frituur-Copy? Een concurrent ("Ja maar onze kip is beter, want precies hetzelfde!") Een diepvries-fabrikant ("Nu niet langer onze eigen smaak, maar die van ...")

Misschien een kruidenmix voor in de supermarkt? ("Maak zelf je kip net zo lekker als...")

 

Doe je het zonder toestemming van de kolonel, dan is het lastig om de naam te noemen. Maar zij hebben jou niet nodig...

Wat zijn je eigen ideeën hierover? Welke antwoorden heb je zelf al bedacht op je vragen?

 

Geplaatst:

Cosara

Er is een zeer grote fastfood keten die gefrituurde kip verkoopt volgens een origineel recept. Ik denk dat de meeste wel weten welke keten ik bedoel. Jaarlijks hebben zij met dit originele recept een wereldwijde omzet van zo'n 20-23 miljard dollar.

Dat komt eerder door een uitstekende marketing en niet zozeer door een "geheim" recept.

 

Mijn vragen: stel dat ik het recept na vele jaren met veel trail and error uiteindelijk tot in detail gekraakt zou hebben waardoor ik een exacte kopie in zowel smaak, geur en structuur kan reproduceren
Misschien heb je iets teveel op internet rondgekeken.

 

wat zouden jullie dan doen?
Ik zou in de ochtend mijn ogen weer openen en gewoon weer met mijn dagelijkse werkzaamheden beginnen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

@David Brinks: Dank voor je antwoord. Ik wist niet dat er ook auteursrecht stond op smaken. Daar ga ik zeker even induiken ;)

Geplaatst:

Norbert Bakker

  • Moderator

Ik wist niet dat er ook auteursrecht stond op smaken.

Goed lezen a.u.b. : er is geen auteursrecht op smaken zelf, wel op recepten of de omschrijving van de smaak

 

Eem Financieel Advies ; persoonlijk en vertrouwd verzekerd voor ZZP en MKB

Gespecialiseerd in Arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en Cyber.

 

 

Geplaatst:

Highio

Cook, ben je ondernemer of wil je dat worden met enig recept? Ondernemen begint m.i. pas met een recept.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

@Norbert Bakker:

 

Uit het genoemde artikel:

...Een recept en een opgemaakt gerecht kunnen dus auteursrechtelijk beschermd worden. Niet alleen de tekst, maar ook video’s en foto’s.

 

Kan dat ook voor smaak gelden? Ja! De smaak moet dan wel goed omschreven zijn, zo blijkt uit de Heks’nkaas-uitspraak. Met “proeft u maar” zeggen tegen de rechter, red je het niet. Voor geur geldt volgens het Lancôme-arrest hetzelfde...

 

De smaak en geur moeten goed omschreven worden dus ik interpreteer dat als auteursrecht op smaak en geur. Maar zoals ik al zei, hier ga ik nog induiken want het klinkt interessant.

 

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

@Highio: Ben geen ondernemer maar gewoon iemand met een geweldig recept die e.e.a. aan het aftasten is ;)

 

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

@Nedzhibe:

 

Misschien heb je iets teveel op internet rondgekeken.

 

Dank voor je reaktie. Ik heb 8 jaar rondgekeken op internet. Het Ledington recept is niet het juiste recept. Net zoals de vele recepten die claimen "The Real Deal" te zijn komen niet eens in de buurt.

Geplaatst:

Highio

Dat heeft dan toch niks met een ambitie van ondernemerschap te maken? ???

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Geplaatst:

TwaBla

Wie een bestaande tekst of foto overneemt (kopieert) loopt tegen het auteursrecht aan. Wie een bestaand recept en smaak kopieert, heeft daar geen last van - zo lang de beschrijvingen niet overeen komen.

 

Wat ik me afvraag is: hoe kun je auteursrecht claimen op een geheim recept?

 

Coca-Cola kan ook de copy-cats niet stoppen met het auteursrecht. Zou ook lastig zijn, want coke was zelf ook één van velen bij het eerste brouwsel.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

Dat heeft dan toch niks met een ambitie van ondernemerschap te maken? ???

 

Groet,

 

Highio

 

Ik begrijp de verbazing niet helemaal. Ik heb altijd geleerd om je mogelijkheden af te tasten, onderzoek te doen, vragen te stellen, etc. En dat ben ik nu dus aan het doen, mijn mogelijkheden aan het aftasten. Een oplossing zou ondernemerschap kunnen zijn. Maar misschien ook niet. Als een gefrituurde kip zonder kop meteen iets produceren en proberen aan de man te brengen met alle (eventuele) risico's van dien lijkt me niet de meest slimste manier op dit moment.

Geplaatst:

Jonny Doe

Stel dat ik een grote speler zou zijn die (ook) kip met een gekruid korstje zou willen maken die lijkt op de marktleider, dan geef ik mijn R&D afdeling de opdracht het recept te kraken of ik besteed dat uit bij een aromatenfabrikant zoals IFF. Die kunnen met moderne laboratoriumtechnieken haarfijn uitvinden welke kruiden en in welke combinatie zijn gebruikt. Sterker, met een professioneel panel kunnen ze de smaak en mondgevoel ook sterk verbeteren.

 

Maar dan?

 

De verbeterde versie is anders dus daar zitten de adepten niet op te wachten en dezelfde versie wordt door het publiek niet als gelijkwaardig gepercipieerd omdat een nieuw merk nog merkbeleving moet krijgen.

 

Kortom, je recept is leuk om te delen met andere kookfanaten of om zelf te gebruiken maar de waarde voor een grote speler of een toetreder is m.i. vrijwel nihil.

 

Geplaatst:

Bert.

stel dat ik het recept na vele jaren met veel trail and error uiteindelijk tot in detail gekraakt zou hebben waardoor ik een exacte kopie in zowel smaak, geur en structuur kan reproduceren

Waar hebben we het eigenlijk over? Er is zo te lezen nog niet eens een recept gekraakt. En mocht dat dan toch zo zijn, je hebt nog steeds maar een kopie. En 8 jaar rondgekeken op internet? Lijkt me dat je die tijd beter had kunnen gebruiken om zelf iets origineels te bedenken.

Geplaatst:

Ward van der Put

  • Moderator

Er is een kruidenmix die volgens de kolonel zelf beter is dan wat KFC naar franchisenemers verscheept:

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/KFC_Original_Recipe

 

Ook een handige link voor als je de ingrediënten nog even wilt checken.

 

Geplaatst:

Cook

  • Auteur

Stel dat ik een grote speler zou zijn die (ook) kip met een gekruid korstje zou willen maken die lijkt op de marktleider, dan geef ik mijn R&D afdeling de opdracht het recept te kraken of ik besteed dat uit bij een aromatenfabrikant zoals IFF. Die kunnen met moderne laboratoriumtechnieken haarfijn uitvinden welke kruiden en in welke combinatie zijn gebruikt. Sterker, met een professioneel panel kunnen ze de smaak en mondgevoel ook sterk verbeteren.

 

Maar dan?

 

De verbeterde versie is anders dus daar zitten de adepten niet op te wachten en dezelfde versie wordt door het publiek niet als gelijkwaardig gepercipieerd omdat een nieuw merk nog merkbeleving moet krijgen.

 

Kortom, je recept is leuk om te delen met andere kookfanaten of om zelf te gebruiken maar de waarde voor een grote speler of een toetreder is m.i. vrijwel nihil.

 

 

Dank je wel voor je antwoord "Jan DoeDel". In tegenstelling tot een aantal denigrerende antwoorden heb ik hier wel veel aan. Ik wist niet/realiseerde me niet, dat grote fabrikanten smaken/geuren bijna 1 op 1 kunnen namaken. Nu kan ik mezelf ook weer met 2 benen op de grond parkeren en met nieuwe ideeën voor dit recept komen.

Geplaatst:

TwaBla

 

Meng je mix door een bananenpapje en verkoop het als Bananenpootjes en Pisang Nuggets. Lekker met sambal! Uitproberen bij de lokale snackbar.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Geplaatst:

Hans van den Bergh

  • Moderator

Je kunt het soms denigrerend vinden, maar als je werkelijk tegen een procedure aan zou lopen vanwege de mogelijke inbreuk die je pleegt, zul je nog met weemoed aan de commentaren hier terugdenken. Want zeg nu zelf, is het exact namaken van iemand anders' vinding echt het beste businessmodel?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

Geplaatst:

Wouter Hol

Want zeg nu zelf, is het exact namaken van iemand anders' vinding echt het beste businessmodel?

Beter goed gejat dan slecht bedacht is het motto van meer mensen en bedrijven dan je zou verwachten.

Geplaatst:

Hans van den Bergh

  • Moderator

Beter goed gejat dan slecht bedacht is het motto van meer mensen en bedrijven dan je zou verwachten.

Mee eens, maar het is mij bij vraagsteller nog niet geheel duidelijk wat hij met het exact kopiëren wil nastreven... ermee gaan ondernemen is niet zijn eerste of enige optie, dus de relevantie met dit forum vind ik ook discutabel...

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

Geplaatst:

Jonny Doe

Met enige verbazing lees ik dat er bij het KFC recept sprake zou kunnen zijn van auteursrechtelijke bescherming. Als er al sprake van zou kunnen zijn, ik lees als "bewijs" het heksnkaas arrest waaruit zou blijken dan smaak of een recept beschermd zou kunnen zijn, is het recht verlopen. Ook de ingrediënten die ik op de diverse lijstjes lees zijn "banaal en triviaal" (zie link) en onderdeel van talloze recepten.

 

Basis van het auteursrecht is openbaarmaking want hoe kan je iets namaken wat niemand kent? Bij een recept kan je namelijk ook met andere ingrediënten tot een vergelijkbare smaak of mondgevoel komen. De hele culinaire wereld gaat bij elkaar eten om inspiratie op te doen.

 

Dus over inbreuk op het eventuele auteursrecht zou ik me als TS niet druk maken. Dat wil niet zeggen dat hij zomaar alles kan doen. Indien hij bijvoorbeeld een kruidenmix op de markt brengt met een bijbehorend recept kan hij niet zomaar refereren aan de marktleider, dat is wel vragen om moeilijkheden omdat die niet zal tolereren dat je gebruik maakt van zijn/haar bekendheid.

Geplaatst:

Highio

Ik begrijp de verbazing niet helemaal.
Nou, het is niet zo zeer verbazing, eerder een constatering. 8 jaar lang in internetten en een specifieke marketing legend of secret formula blijven hangen wél, terwijl in het ontwikkelen en (online) verkopen van kruidenmixen tegelijkertijd ook zoveel ondernemerschap alleen al in Nederland bestaat. Ook grill-, burger- en kip(bezorg)restaurants zijn de laatste jaren in behoorlijke aantallen gerealiseerd en succesvol...

 

...kwestie van doen en dat heet ondernemen. Starten als eenling of klein clubje en één op de zoveel duizend ondernemers of ondernemingen in deze branche groeit uit tot multinational dus die vergelijking is op voorhand ver te zoeken.

 

Alleen een bekend recept kopiëren en de ingrediënten willen verkopen aan een topprijs lukt je met een nog kleinere slagingskans, maar je zou kunnen beginnen met kleine zakjes van een eigen 'geheime' recept te verkopen, maar in NL geldt volgens mij ook gewoon een eis voor ingrediëntendeclaratie...

 

...exacte bereidingswijze?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Geplaatst:

Ward van der Put

  • Moderator

Ondertussen op Twitter ...

 

Geplaatst:

Norbert Bakker

  • Moderator

Ondertussen op Twitter ...

 

 

In 1 woord: geniaal! ;D

Eem Financieel Advies ; persoonlijk en vertrouwd verzekerd voor ZZP en MKB

Gespecialiseerd in Arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en Cyber.

 

 

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.