HabSandra

Senior
  • Aantal berichten

    41
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door HabSandra

  1. Denk dat dat een beetje kort door de bocht is ;-) Er zijn VA's die zich specialiseren in een bepaalde richting, en daar zitten erg kundige VA's tussen die een grote meerwaarde kunnen zijn. Ook op het vlak van websites en marketing. Deze mensen, die zich continue bijscholen en hard werken om de beste in hun vak te zijn, doe je tekort door ze als veredelde directie-secretaresse weg te zetten.
  2. Ik denk in sommige branches meer dan in andere. VA staat voor Virtual Assistant, kortom, een freelancer die je kan inhuren om bepaalde werkzaamheden van je over te nemen. Zo iemand kan bijvoorbeeld een stukje marketing van je overnemen.
  3. Ik zou je adviseren om een ondernemerscoach te zoeken. Ik coach regelmatig ondernemers die zich 'eenzaam' voelen in het ondernemer zijn, om uiteenlopende redenen. Zij geven aan dat het hun veel rust geeft om met een coach te kunnen praten/sparren. Dus ik zou het eens in die hoek zoeken, als het niet bevalt kun je er altijd mee stoppen!
  4. Ik zou op zoek gaan naar een VA die je kan helpen met je marketinguitingen, maar je wellicht ook kan helpen aan ideeën om nieuwe klanten te werven. Voordeel is dat je zo de kosten goed in de hand kan houden en ieder moment kan beslissen of je er mee door wilt gaan. Als ik je bericht goed lees dan denk ik dat je uit België komt? Dan is het belangrijk dat je iemand zoekt die bekend is met Belgen, want daar werkt de Nederlandse aanpak niet altijd. Je spreekt een Belg op een andere manier aan dan een Nederlander ;-)
  5. Zoals je merkt komt er erg veel kijken bij het starten van je eigen (al dan niet bezorg)restaurant. Het is duidelijk om in beeld te brengen hoe, wat en waar je iets wil. Vervolgens ga je eerst kijken wat er mogelijk is, zowel qua locatie, vergunningen, ...etc. maar ook het financiële gedeelte. Hoe zie je dat? Hebben jullie eigen inbreng? Want zonder eigen geld en zonder enige ervaring is de kans klein dat je het extern gefinancierd krijgt. Ik merk aan je bericht dat jullie geen enkele ervaring hebben met ondernemen in de horeca. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar zorg wel dat je begeleiding krijgt van mensen met kennis van zaken. Denk aan een boekhouder/accountant, adviseur/coach, maar kan ook een ervaren ondernemer zijn in je eigen kring. Ga vooral niet te overhaast te werk, dat gaat zelden goed. Succes!
  6. In België vind je deze automaten al in veel scholen, dus het loont wellicht de moeite om eens over de grens te kijken! Een voorbeeld is Fruityou.be.
  7. Alles kan, maar of het verstandig is, is een tweede. Ik vind dat je, als zaakvoerder, moet weten hoe het eraan toe gaat op de werkvloer en dat ervaar je enkel als je er zelf (regelmatig) aanwezig bent. In deze branche is continuïteit erg belangrijk, dus iemand ziek? Geen vervanging? Dan zal je zelf moeten inspringen om je klanten tevreden te houden! Het klinkt allemaal erg makkelijk, even een schoonmaakbedrijf beginnen, maar dat is het niet. Er komt erg veel bij kijken.
  8. Er komt veel bij kijken, laat je begeleiden door iemand met verstand van zaken. Ik heb een collega die Nederlanders helpt en ondersteunt bij het starten van een eigen horecazaak in Spanje, hij woont er zelf en weet alles van a tot z. Als je zijn contactgegevens wil dan mag je me altijd contacteren. Succes!
  9. Deze cijfers alleen zijn niet voldoende om je een gedegen advies te geven. Of de vraagprijs reëel is hangt van verschillende factoren af (cijfers, inventaris, ligging, ...etc). Als je hier geen ervaring mee hebt dan zou ik je adviseren om je te laten bijstaan door iemand die hier dagelijks mee te maken heeft, denk aan een accountant, aankoopmakelaar (horecamakelaar in dit geval) of een horeca adviseur. Dat kost wat geld, maar als je een goede hebt dan bespaar je geld. En in het slechtste geval kan zo iemand je behoeden voor verkeerde beslissingen. Succes!
  10. Voor WHOA moet er wel geld zijn om een fair voorstel te doen aan de schuldeisers, m.a.w. schuldeisers moeten er beter uitkomen dan bij een faillissement. Dan rest nog de vraag of Tonnygoes überhaupt in aanmerking komt voor WHOA... Als je dit wil laten uitzoeken doe het dan bij een partij die echt verstand heeft van de WHOA want het vooronderzoek kost bij de meeste partijen ook al geld omdat er veel tijd in kruipt.
  11. Zoals Hans al zegt, je bedrijfsplan is net bedoeld om alles op een rijtje te krijgen. Wellicht loont het voor jou de moeite om een ondernemerscoach te zoeken, al is het maar voor 1 sparringsessie. Zo iemand weet exact hoe hij/zij je kan begeleiden in het proces van ondernemerschap.
  12. Ik vrees dat je met alleen verklaringen, geen € 350.000 gefinancierd krijgt als je niks aan eigen inbreng hebt. Heb je onderpand voor (een deel van) het bedrag? Kun je het niet in fases opsplitsen? Zodat je niet het volledige bedrag hoeft te lenen?
  13. Exact... waarom in een winkelstraat? Voor een cateringbedrijf allesbehalve handige locatie... of bedoel je eerder een traiteurzaak waar mensen binnen kunnen komen om iets te kopen? Hoeveel geld je nodig hebt om te starten is afhankelijk van veel factoren: locatie, concept, etc. Om hier een zinnig antwoord op te kunnen geven is er meer informatie nodig. Hoeveel EIGEN geld je nodig hebt? Tja, op dit moment vragen banken 100% dekking voor horeca(gerelateerd). M.a.w. je krijgt alleen geld als je voldoende onderpand hebt. Er zijn alternatieven, maar als je enige kans van slagen wil hebben om een financiering te vinden dan zul je minimum 30-40% eigen inbreng moeten hebben én een heel goed plan. Heb je ervaring met catering? Zo niet, dan zou ik eerst praktijkervaring opdoen, de beste leerschool. Heb je ervaring als ondernemer? Zo niet, laat je dan bijstaan door iemand met ervaring (ervaren ondernemer in je omgeving of een coach, adviseur,...) want er komt erg veel bij kijken. En het vergroot je slagingskans aanzienlijk.
  14. Als ik de conversatie hier lees dan begrijp ik waarom je dit niet gefinancierd krijgt, en dat heeft m.i. weinig te maken met bankmedewerkers die het bedrijfsleven niet begrijpen. Dat terzijde: bij mij komt het over dat je alleen een 'ja, dat kan' wil horen op de vraag of je zelf op zoek kan naar een geldlening. Maar op het moment dat iemand verdere kritische en terechte opmerkingen geeft, dan zijn het 'medewerkers die voor 2 of 3k salaris werkt, die echte een bedrijf leven niet begrijpen'. Dus je krijgt wat je wil horen 'ja dat kan', maar wellicht heb je meer aan de eerlijke adviezen die hier gegeven worden door ondernemers die weten waarover ze praten. Als je deze adviezen leest en hier slim mee omgaat, dan zou je probleem opgelost kunnen worden. Als je alleen wil gokken op een geldlening... ik denk niet dat er ook maar 1 serieuze (lees: tegen normale rente) investeerder is die jou geld gaat lenen, gebaseerd op de info die je hier hebt gegeven. Wellicht toch nog maar eens de goedbedoelde adviezen doorlezen?
  15. Ik denk dat je iets te optimistisch bent in het schatten van de omzet (tenzij er cijfers van de vorige eigenaren bekend zijn?), zoals Hans ook al aangaf. Daarnaast is het inderdaad de vraag of je nog gezien zal worden als B&B met 7 kamers... dat zou ik even navragen bij je gemeente. En tegelijkertijd vragen of een vergunning verkrijgen een haalbare zaak is, zou zo maar kunnen dat de gemeente een beleid heeft voor max. aantal slaapplaatsen en dat ze in de gemeente al aan die max zitten. Dan je kosten: Schoonmaak kosten -> te laag ingeschat, tenzij je zelf ook schoonmaakt BTW reken je niet in je omzet, dus je spreekt altijd van omzet excl. btw Ontbijt kosten -> als je een beetje goed ontbijt wil geven dan ben je daar min. 10% van je kamerprijs aan kwijt. 7€/2 personen is al niet erg ruim En dan mis ik nog zoveel andere kosten: verzekeringen, bad- en bedlinnen (wasserij of zelf wassen, beide kosten geld), eigen website, advertentiekosten, kosten vervangen bij slijtage (matrassen, kussens, ...),... Kortom, er komt heel wat meer bij kijken. B&B klinkt leuk, maar is hard werken voor erg laag rendement. Vraag maar eens aan B&B eigenaren die het een paar jaar doen.
  16. Het begint bij een goed plan en dat kun je volgens mij pas maken als je het pand hebt bezichtigd. Maak een ondernemingsplan op basis van de huidige situatie: huurpand, verbouwing, broodjeszaak met/zonder cocktailbar. Ik denk dat beide scenario’s (met of zonder cocktailbar) uitgewerkt moet worden, want is het project haalbaar zonder de cocktailbar? Qua vergunningen en inrichting komt er bij de cocktailbar meer kijken dan bij de broodjeszaak. Aangezien het pand al even leeg staat zijn er misschien mogelijkheden: minder huur tijdens verbouwing, eigenaar die mee investeert in de verbouwing, ... Maar ongeacht, zorg dat je een contract hebt onder voorbehoud van het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Laat dit heel goed én duidelijk omschrijven, kan je een hoop ellende besparen. KvK inschrijving hoeft nog niet meteen, je bent eerst in de onderzoeksfase. Financiering: met 40k aan eigen middelen is 100k financieren meestal een haalbare kaart, mits een goede onderbouwing (als er geen bijzondereheden zijn zoals bkr-registratie e.d.). En tja ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’, maar het loont vaak als je je laat bijstaan door een goede adviseur in deze branche. Zo iemand weet de weg in het hele traject en kan je ook helpen om de financiering rond te krijgen. Succes!
  17. Ik heb net even je vorige topic ook gelezen en het beeld wat ik krijg is dat je een onderneming ziet als een ‘way out’ de bijstand, en ik denk persoonlijk dat dat niet de juiste motivatie is... of toch op z’n minst niet de juiste aanpak. Het komt over als dat je ondernemer wil worden, maar dat het je weinig uitmaakt hoe en wat. Ik heb het vaker gezien in het verleden en je kans op slagen is erg klein. Ondernemen is meer dan iets produceren en verkopen. Mijn advies is: kijk naar wat je kan en wat je leuk vind en ga dan kijken hoe en wat je daar iets mee zou kunnen doen. Maak vervolgens een (ondernemers) plan, zodat je over alle aspecten moet nadenken. Tijdens dit proces zullen er veel vragen naar boven komen, bundel die en ga kijken wie of wat jou kan helpen om hier antwoord op te vinden (accountant, advocaat, kvk,...). Zoek (liefst vanaf het begin) iemand die jou kan bijstaan, denk aan een coach of adviseur. Dit kan misschien iemand zijn vanuit de gemeente, je kan iemand inhuren of misschien ken je een succesvolle ondernemer (liefst met specifieke ervaring in de branche) die bereid is jou te begeleiden. Kortom, het is niet iets waar je binnen 2 weken klaar mee bent. Neem ondernemen serieus, hoe kleinschalig ook, want er zijn veel risico’s aan verbonden. En zeker gezien je huidige situatie zou ik me goed laten bijstaan. Laat je niet ontmoedigen door de kritiek die je hier eventueel krijgt, het is eerlijk en waardevol, leer ervan. Succes!
  18. Een kwalitatief goed businessplan is meer dan een lijst vragen invullen, het kost tijd en moeite en dat is in mijn ogen ook net de bedoeling ervan: je wordt gedwongen om na te denken. Als je dat proces (grotendeels) gaat vervangen door een website die het voor je doet dan vrees ik dat je plan weinig waarde zal hebben. Maar dat is mijn bescheiden mening! Concept zoals Highio beschrijft (interactief/sparringpartners) lijkt me veel interessanter!
  19. Eerst je ideeën in kaart brengen: wat wil je, waar wil je het en wanneer wil je het? Dan kan je gaan kijken wat je nodig hebt voor wat je wil. Wat zijn je financiële mogelijkheden? Heb je eigen inbreng? Hoe wil je het financieren? Maak een plan, verbind hier stappen aan en ga aan de slag. Eerst en vooral: win informatie in. Denk aan: welke papieren heb je nodig om te mogen starten (bvb. sociale hygiëne), welke vergunningen zijn er nodig (bvb. exploitatievergunning). Maar zorg ook dat je branche informatie hebt, kijk naar je concurrenten, ... En ik val in herhaling, I know... maar laat je begeleiden door iemand die er verstand van heeft. Dan heb je zoveel meer kans op slagen. Ik zie vaak horecaondernemers onnodig falen omdat ze geen kennis hebben van bepaalde zaken en hier ook geen hulp in hebben gezocht. Goede begeleiding verdient zich terug en het helpt ook vaak om een financiering te krijgen. Een kredietverstrekker heeft meer vertrouwen in startende ondernemers die zich laten begeleiden, vooral in een risicobranche zoals de horeca.
  20. Zoals je al hebt gelezen adviseer ik je ook om eerst en vooral kritisch naar je websiteteksten en foto's te laten kijken, het is een belangrijk visitekaartje. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om eerst een plan te maken voordat je echt de markt opgaat, het zorgt ervoor dat je nu al over bepaalde zaken moet nadenken die nog (ver) in de toekomst liggen. En daar schuilt net het gevaar: vaak hebben mensen enkel een kortetermijnvisie waardoor ze op een later stadium in de problemen komen. Het plan zorgt er ook voor dat je je meer focust. Goed ondernemen doe je niet alleen vanuit een onderbuikgevoel, er komt meer bij kijken. En wees je ervan bewust dat je niet in elk aspect goed kan zijn, probeer niet alles zelf te doen om geld uit te sparen, want dat kost op termijn vaak veel meer geld. Huur kennis en expertise in waar dat nodig is en laat je goed begeleiden. Heel veel succes!
  21. Wellicht een combinatie van ruimtes die je kan verhuren per dag(deel) of indien gewenst, ook per maand? Ik denk dan aan: - fotostudio - workshopruimte - werkplek/kantoorruimte - vergaderruimte - ruimte wat gebruikt kan worden voor recepties, presentaties, etc. - ... Wellicht een deel vast per maand verhuren en de rest per dag(deel)? En de ruimtes zo inrichten dat ze snel om te wisselen zijn, afhankelijk van de vraag?
  22. Volgens mij heeft Hans gelijk. De mail is een schriftelijk bewijs. Aangezien verhuurder een nieuwe huurder had gevonden is het zijn eigen verantwoordelijkheid als die overeenkomst niet doorgaat want daar heb jij geen invloed op. Maar ik ben geen jurist, dus ik zou hun mening even afwachten!
  23. Voor degene die getroffen zijn door de financiële gevolgen van corona...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.