Ik ben regelmatig lezer van topics op dit forum. Gezien jullie verschillende expertises wil ik graag ons idee aan jullie voorleggen:
Samen met mijn vriendin ben ik sinds kort een vof gestart. We gaan een patisseriezaak (luxe taarten, gebak en chocoladewerk) opzetten. Vanwege het feit dat mijn vriendin het liefst dat werk doet, maar hier in de omgeving zijn daarvoor geen mogelijkheden zijn. In de nabije regio zijn geen bakkerijen die zich echt specialiseren in het luxere segment. Mijn vriendin heeft een jaar in een patisseriezaak in de stad gewerkt en zag dit daar wel aanslaan. Uiteindelijk besloot ze om dichter bij huis te gaan werken (wel weer horeca) en daarnaast proberen we nu dus zelf iets van de grond te krijgen. Aangezien we dit beide naast ons huidige werk doen (ik werk 5 dagen, mijn vriendin 3) willen we het langzaamaan laten groeien en ontwikkelen.
Ikzelf ga eigenlijk alle randzaken buiten de productie om verzorgen: Benadering van potentiële klanten, administratie, kostprijsberekeningen, stukje marketing etc..
In eerste instantie gaat de productie vanuit huis/garage en enkel op bestelling (geen winkel) plaatsvinden. Nadruk zal, zeker in het beginstadium, liggen op levering aan horeca ivm de massa die dan gemaakt kan worden. Wanneer blijkt dat het aanslaat kunnen we op zoek naar een externe locatie of onze garage verbouwen.
Aangezien mijn vriendin de producten gaat ontwikkelen en bereiden, maar ikzelf een groter (zakelijk) netwerk heb, lijkt het ons voordelig om onze beide namen op één visitekaartje te drukken, met daaronder onze functies (Patissier en Administratie). Met name voordelig wanneer ik praat met andere ondernemers die links of rechts wel een feestje of jubileum hebben en. Wat is jullie mening hierover; not done of goed idee?
Een logo hebben we inmiddels laten ontwikkelen en binnenkort gaan we ook door een vriend een website laten maken. Deze zal voornamelijk dienen om een stuk beeldvorming naar buiten toe te creëren en dus niet als webshop. We zijn nu ook bezig met het benaderen van horecagelegenheden die wij qua uitstraling, omvang en vooruitstrevendheid geschikt vinden voor onze producten.
Onze grootste uitdaging zal liggen in het feit dat de cultuur in onze regio nogal behoudend is. Niet veel mensen geven zomaar meer geld uit aan ambachtelijk luxe gebak als 'een slagroomtaart van de HEMA ook smaakt'. Wel zien we dat hierin langzaam een omslag gaande is en mensen hun gasten vaker toch iets speciaals voor willen zetten. Het overgrote deel (ook van horeca-ondernemers) neemt echter nog genoegen met een (simpele) vlaai of Sligro-producten. We moeten de juiste kanalen zien te vinden om ons product af te zetten. Een kleinschalig marktonderzoek dat we uitgevoerd hebben heeft wel al een aantal potentiële klanten aangetoond, hiervoor zijn we hard bezig assortiment te maken.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, meningen en/of tips naar aanleiding van bovenstaande!
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Leon_P
Leon_P
Hallo allemaal,
Ik ben regelmatig lezer van topics op dit forum. Gezien jullie verschillende expertises wil ik graag ons idee aan jullie voorleggen:
Samen met mijn vriendin ben ik sinds kort een vof gestart. We gaan een patisseriezaak (luxe taarten, gebak en chocoladewerk) opzetten. Vanwege het feit dat mijn vriendin het liefst dat werk doet, maar hier in de omgeving zijn daarvoor geen mogelijkheden zijn. In de nabije regio zijn geen bakkerijen die zich echt specialiseren in het luxere segment. Mijn vriendin heeft een jaar in een patisseriezaak in de stad gewerkt en zag dit daar wel aanslaan. Uiteindelijk besloot ze om dichter bij huis te gaan werken (wel weer horeca) en daarnaast proberen we nu dus zelf iets van de grond te krijgen. Aangezien we dit beide naast ons huidige werk doen (ik werk 5 dagen, mijn vriendin 3) willen we het langzaamaan laten groeien en ontwikkelen.
Ikzelf ga eigenlijk alle randzaken buiten de productie om verzorgen: Benadering van potentiële klanten, administratie, kostprijsberekeningen, stukje marketing etc..
In eerste instantie gaat de productie vanuit huis/garage en enkel op bestelling (geen winkel) plaatsvinden. Nadruk zal, zeker in het beginstadium, liggen op levering aan horeca ivm de massa die dan gemaakt kan worden. Wanneer blijkt dat het aanslaat kunnen we op zoek naar een externe locatie of onze garage verbouwen.
Aangezien mijn vriendin de producten gaat ontwikkelen en bereiden, maar ikzelf een groter (zakelijk) netwerk heb, lijkt het ons voordelig om onze beide namen op één visitekaartje te drukken, met daaronder onze functies (Patissier en Administratie). Met name voordelig wanneer ik praat met andere ondernemers die links of rechts wel een feestje of jubileum hebben en. Wat is jullie mening hierover; not done of goed idee?
Een logo hebben we inmiddels laten ontwikkelen en binnenkort gaan we ook door een vriend een website laten maken. Deze zal voornamelijk dienen om een stuk beeldvorming naar buiten toe te creëren en dus niet als webshop. We zijn nu ook bezig met het benaderen van horecagelegenheden die wij qua uitstraling, omvang en vooruitstrevendheid geschikt vinden voor onze producten.
Onze grootste uitdaging zal liggen in het feit dat de cultuur in onze regio nogal behoudend is. Niet veel mensen geven zomaar meer geld uit aan ambachtelijk luxe gebak als 'een slagroomtaart van de HEMA ook smaakt'. Wel zien we dat hierin langzaam een omslag gaande is en mensen hun gasten vaker toch iets speciaals voor willen zetten. Het overgrote deel (ook van horeca-ondernemers) neemt echter nog genoegen met een (simpele) vlaai of Sligro-producten. We moeten de juiste kanalen zien te vinden om ons product af te zetten. Een kleinschalig marktonderzoek dat we uitgevoerd hebben heeft wel al een aantal potentiële klanten aangetoond, hiervoor zijn we hard bezig assortiment te maken.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, meningen en/of tips naar aanleiding van bovenstaande!
Groeten,
Leon
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/50007-start-van-patisseriezaak/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
27 antwoorden op deze vraag